FJERNET: Live Landmark og Lightning Process – penger, løgn, og livstruende bivirkninger

Last updated on 12. august 2017

Oppdatering 26.09.2012:

Jeg har blitt gjort oppmerksom på en del forhold som gjør at jeg har valgt å fjerne denne bloggposten. Jeg har ikke tid til å selektivt korrigere de feil som er pekt ut, og det føles heller ikke som en tilfredsstillende løsning, så jeg tar heller bort bloggposten i sin helhet.

Årsakene til at bloggposten fjernes er generelt sett disse:

 • Noen av påstandene mot Live Landmark har vært spekulative, og i ettertid ser jeg at det er basert på tildels dårlige kilder. Enkelte av disse kildene har jeg i månedene som har gått etter at bloggposten ble skrevet opplevd som upålitelige i andre sammenhenger, og jeg ønsker ikke lenger å ha påstander stående som er knyttet til disse kildene.
 • Minst en konkret påstand er basert på en misforståelse, og jeg ønsker derfor ikke å la en slik feil ligge ute.
 • Jeg har snakket med Live Landmark, og hun har tatt selvkritikk på mye og tatt lærdom av en del av tingene jeg kritiserte henne for i denne bloggposten. (Ikke nødvendigvis på grunn av denne bloggposten, men også fordi hun har lært ting underveis selv gjennom egne erfaringer og innspill fra flere hold.) Da føles det feil å la bloggposten ligge ute. Man har rett til en ny sjanse.
 • Jeg føler det er ubehagelig at jeg gjenga i generelle ordelag enkelte ting som Live og jeg diskuterte for et års tid siden under den forutsetning at jeg ikke skulle blogge om det. Jeg gjenga ingen direkte sitater, og mener at jeg ikke ga konkrete detaljer fra vår private dialog (selv om Live til dels bestrider dette), men jeg tar selvkritikk på at jeg i det hele tatt skrev at vi hadde hatt en slik dialog, og at jeg beskrev enkelte tanker og følelser knyttet til dette. Det var kritikkverdig og skulle ikke skjedd.

Når det er sagt ønsker jeg å presisere at store deler av kritikken i denne bloggposten var og er legitim, men jeg tar selvkritikk på at den i for stor grad ble knyttet til person heller enn sak, og at enkelte påstander var for spekulative og/eller basert på dårlige kilder. Ønsker du å lese en mer objektiv kritikk av Lightning Process kan du lese min tidligere bloggpost om dette her: En analyse av The Phil Parker Lightning Process

Jeg ønsker at bloggpostene mine skal være fremstå som mest mulig troverdige og korrekte, og ser det derfor som nødvendig å gjøre en slik drastisk korreksjon som jeg her gjør for å fjerne all tvil om at jeg setter sannheten i høysetet. Når feil blir pekt ut på en tydelig og klar måte er det derfor viktig for meg å ta ansvar og korrigere dette.

Det må også presiseres at dette valget er gjort på eget initiativ uten noen form for press eller føringer fra andre. Jeg kunne valgt å bare korrigere eller omformulert de feil og udokumenterte påstander som er pekt ut for meg, men det føles ikke riktig i dette tilfellet. Jeg tar heller bort hele bloggposten, og så får jeg skrive en helt ny tekst med den legitime kritikken mot LP i fremtiden en gang, om det fortsatt føles riktig og viktig.

Jeg ønsker samtidig å beklage for eventuell skade jeg har påført Live Landmark gjennom de uriktige og spekulative påstander som har stått i bloggposten.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!

120 Comments

 1. Kristine Holm said:

  Applaus til deg, Gunnar! :D Fantastisk at du gidder! 
  Det er helt horribelt. LP-kurs burde forbys.  

  14. januar 2012
 2. Andreas said:

  Takk for dette. Innertier. Du bør sende link til denne bloggposten til NAFKAM, så kan de lese historiene du refererer til – for de som skulle rapportert til dem om å ha blitt verre av LP er for syke til å gjøre det.

  14. januar 2012
 3. Snurre said:

  Takk for at du skrev dette. Skal deles.

  14. januar 2012
 4. Er det kanskje ikke på tide at pasienter med mislykkede resultater rotter seg sammen og ser på muligheten til å gå til erstatningssøksmål?

  14. januar 2012
 5. Randi said:

  Takk skal du ha, kjempeflott! :)

  14. januar 2012
 6. TaS said:

   Veldig bra artikkel. Man skal ha et rimelig begrenset nettbruk for ikke å skjønne at flere har blitt alvorlig mye sykere etter lp kur, spesielt da man er lp instruktør og støvsuger nettet etter nye kunder.Det begynner å bli en særdeles alvorlig situasjon rundt dette lp sirkuset. Eller vel og merke, den alvorlige situasjon har vært der lenge, men den kommer mer og mer tydelig frem i lyset.
  Veldig bra artikkel.
  Man skal ha et rimelig begrenset nettbruk for ikke å skjønne at flere har blitt alvorlig mye sykere etter lp kur, spesielt da man er lp instruktør og støvsuger nettet etter nye kunder.
  Det begynner å bli en særdeles alvorlig situasjon rundt dette lp sirkuset. Eller vel og merke, den alvorlige situasjon har vært der lenge, men den kommer mer og mer tydelig frem i lyset.

  14. januar 2012
 7. Dag Flermoen said:

  «Den kommer som en oppfølger til min første bloggpost om Lightning Process som jeg publiserte i juli 2012.»
  Et lite tips: Neppe 2012
  :)
  Bare slett denne kommentaren etter retting.

  14. januar 2012
 8. Jeg blir kvalm. Dette materialet må offentliggjøres! Hun er jo direkte skadefro på våre vegne. Denne markedsføringen av ME som målgruppe MÅ FORBYS!!! VI MÅ AKSJONERE!!!

  14. januar 2012
 9. Marit said:

  Flott artikkel, viktig at farene med lp kommer frem, også til de legene som nå er begynt å anbefale kurset til pasienter som de ikke har annen hjelp til.. Jeg har selv lært lp i min desperasjon til å bli frisk, men ble etter få uker mye dårligere.Jeg har vært syk av ME i 5 år, og hadde en skikkelig nedtur etter lp.

  14. januar 2012
 10. Jeg må spørre, vet vi egentlig at Landmark har hatt ME og ikke bare har vært slapp?

  14. januar 2012
 11. Geir Amsjø said:

  Veldig grundig og bra artikkel, Gunnar!

  Jeg har ME-syk kone og som har blitt dårligere av LP (en av de du refererer til). Dette tilhører de direkte skadevirkningene som LP kan gi. Men du nevner ikke de mer indirekte skadene Live Landmark har forvoldt, når hun selger LP som en behandlingsform som virker. Det ligger (lå?) små brosjyrer rundt om i helsevesenet som forklarte at LP er et godt alternativ om du har ME. LL har undervist legestudenter og hun har markedsført LP godt overfor helsevesenet. Hva fører dette til? Jo, at mange får den oppfatningen at ME ikke er en «reell» sykdom, men noe som man kan jobbe seg ut av om man tenker riktig. Det finnes en quick-fix! Dette bidrar til mistroen og stigmatiseringen som lenge har vært et stort problem. NAV, fastleger og annet helsepersonell er ofte skeptiske til selve sykdommen.

  Kona forsøkte å bytte fastlege, og det første møtet ble en katastrofe. Hun ble møtt med: «Har du ME, ja. Det har jeg en oppfatning om. Det er påfallende hvor mange som blir frisk etter et 3-dagers kurs!»

  14. januar 2012
 12. Hilde said:

  Veldig bra innlegg! Jeg har hatt ME i mange år og ble anbefalt LP kurs for et par år siden. Heldigvis er jeg generelt meget skeptisk til folk som tjener masse penger på andres ulykke, så jeg leste igjennom informasjon (det lille man fant på den tida) og søknadsskjema. For min del ble aldri søknadsskjema sendt, da jeg skjønte at jeg aldri ville bli godtatt som deltaker siden jeg ikke kunne svare «riktig» :) 

  LP-tilhengerne har også en farlig bruk av statistikk, alle som har brukt/laget/studert noe statistikk eller metode vet hvor lett det er å få statistikken til å vise det du vil, både med utvelgelse av hvem som skal svare og med ledende spørsmål. 

  14. januar 2012
 13. TaS said:

  Jeg skal ikke spekulere i om Landmark har hatt ME eller ikke. Det som man kan undres over, er hva hun sier. Hun snakker kun om stress da hun snakker om ME. Videre hevder hun at det er mellom 2 til 3 prosent av befolkningen som har ME. Dette er feil, og er basert på bruk av kriterier som man ikke lenger bruker grunnet det at de ikke er god nok til å skille ME pasienter fra tretthet – tretthetssyndromer. ME i befolkningen ligger så lavt som mellom 0,2 til 0,4 prosent i befolkningen. Det som skjer, ut fra mitt syn, er at ME pasientene faller gjennom mens de som har av en eller annen årsak en tetthet/slitenhets følelse over tid, enten ikke merker noe, eller føler seg bedre etter lp kurs. Når det kommer til ME er det på mange måter en veldig ”lunefull” sykdom. Man kan, helt uten hjelp føle seg bedre i perioder for så og bli verre igjen. Det er jo det som skjer, man trigger tilbakefall når man leve i den troen på at endret tankemønster er løsningen. Det er ikke mangel på informasjon det er snakk om, men holdninger og liten evne/vilje til å forstå en større sammenheng.  Om man da bevist eller ikke unngår den fulle sannhet, blir det naturlig at det på et eller annet tidspunkt kommer til å slå tilbake med full styrke, og det er det vi ser nå.

  14. januar 2012
 14. TaS said:

  Jeg skal ikke spekulere i om Landmark har hatt ME eller ikke. Det som man kan undres over, er hva hun sier. Hun snakker kun om stress da hun snakker om ME. Videre hevder hun at det er mellom 2 til 3 prosent av befolkningen som har ME. Dette er feil, og er basert på bruk av kriterier som man ikke lenger bruker grunnet det at de ikke er god nok til å skille ME pasienter fra tretthet – tretthetssyndromer. ME i befolkningen ligger så lavt som mellom 0,2 til 0,4 prosent i befolkningen. Det som skjer, ut fra mitt syn, er at ME pasientene faller gjennom mens de som har av en eller annen årsak en tetthet/slitenhets følelse over tid, enten ikke merker noe, eller føler seg bedre etter lp kurs. Når det kommer til ME er det på mange måter en veldig ”lunefull” sykdom. Man kan, helt uten hjelp føle seg bedre i perioder for så og bli verre igjen. Det er jo det som skjer, man trigger tilbakefall når man leve i den troen på at endret tankemønster er løsningen. Det er ikke mangel på informasjon det er snakk om, men holdninger og liten evne/vilje til å forstå en større sammenheng.  Om man da bevist eller ikke unngår den fulle sannhet, blir det naturlig at det på et eller annet tidspunkt kommer til å slå tilbake med full styrke, og det er det vi ser nå.

  14. januar 2012
 15. CiViX said:

  I følge henne selv hadde hun ME etter Canadakriteriene.

  14. januar 2012
 16. Livestar said:

  Synes ideen om et søksmål er på sin plass. Oppfordrer alle som kan om å tenke seriøst på dette. Eller kanskje delta på kurs, svare korrekt på alle spørsmål, men sitte med en opptaker på lur. Om bevisførselen blir massiv nok, antar jeg at denne kyniske adferden kan føre til et strafferettslig ansvar for Live Landmark og co. Takk og lov for at sosial media nå kan være med på å avkle denne enorme menneskelige kynismen. Stadig flere blir klar over hva drivkraften bak LP egentlig er. Og det er et stygt syn!!

  14. januar 2012
 17. Ok. Det bare slo meg at om hun anbefaler LP på bakgrunn av egne erfaringer så er det et naturlig spørsmål å stille hvorvidt hun faktisk har hatt samme sjukdom som de hun tilbyr kurset til. Det er jo ikke vanskelig å forstå at hun mener LP virker på ME om det er hennes subjektive erfaring at det gjør det. Men det er jo ikke sikkert konklusjonen hennes er rett. Kanskje hun bare «gjorde» ME vet du. ;)

  14. januar 2012
 18. NAFKAM har annonsert etter ME-pasienter som har fått tilbakefall etter LP, og fått inn 3 svar, jfr. artikkelen i VG. Hvorfor ikke flere? Jo, fordi mange pasienter som har fått tilbakefall etter LP er ALT FOR SYKE TIL AT DE OVERHODET HAR SJANGS I HAVET TIL Å FYLLE UT NAFKAMS 16-SIDERS SKJEMA.

  Hvordan i helsike kan slike personer saksøke noen som helst? De kommer seg knapt på do.

  14. januar 2012
 19. TaS said:

  Når Live snakker om ME henvender hun seg til ekspertisen, som hun kaller det, som mener at vedvarende psykisk stress (Sustained arousa) er årsaken til at ME vedvarer. Så da er det vel det hun mener at ME er vil jeg tro? Så feil kan man ta.

  14. januar 2012
 20. Noe av poenget mitt er at man står i fare for å sammenlikne epler og grantrær her. Det kan være at LP-metoden kan fungere kanonbra mot «vedvarende psykisk stress», men om dét er eplene er grantrærne noe annet. Og det står for meg som så uforståelig at LP-metoden i lys av informasjon om at noen blir sjukere av metoden og nyere forskning ikke sjøl er mer interesserte i å skille eplene fra grantrærne slik at grantrærne ikke blir utsatt for LP – og at det ikke vises ydmykhet angående at de kan ha tatt feil når de mener at LP er en universalmetode som fungerer mot «alt».

  14. januar 2012
 21. Hei du når jeg var hos legen så spurte legen min om jeg ville låne en bok om en dame som hadde blitt frisk av ME.

  Legen fortalte at de hadde blitt tilsendt denne boken gratis og kom med boken til Live Landmark.
  Så jeg må si at hun virkelig prøver å påvirke innenifra!!

  14. januar 2012
 22. TaS said:

  Det er i grunn poenget mitt også. Denne teorien om vedvarende psykisk stress, som blant annet barnelegen Vegard Bruun Wyller har tatt doktorgrad på, bygger på prinsippene til Professor Simon Wessely og Oxfordkriteriene, som bare har bidratt til å lage kaos og masse ubehag for ME pasientene. Ved bruk av Oxforkriteriene vil man øke antallet ME pasienter med lang over det dobbelte enn hva man får ved bruk av Canada definisjonen som speiler et mer korrekt bilde av antall ME pasienter og nødvendige symptomer for å oppfylle diagnosen. Derfor vil stor sett alle bort fra Oxforkriteiene og Wesselys vranglære om ME.

  14. januar 2012
 23. [Jeg får visst ikke svart direkte under deg, TaS, så jeg forsøker her.]

  Du kan tydeligvis mer om dette enn meg, TaS. :)

  Observasjonen om at «vedvarende psykisk stress» kan føre til ME-symptomer kan være korrekt, men det er ikke sikkert at alle med ME-symptomer har det som følge av «vedvarende psykisk stress». Det virker som om mye hadde vært gjort om fagmiljøene hadde stukket fingeren i jorda og lest kapittelet om grunnleggende vitenskapsteori på nytt. Og at man kan ha «litt» rett er iallfall ikke et argument for at det er greit at man meier ned hele skogen med grantrær bare fordi man lyktes med eplene.

  (Nå tror jeg at jeg skal gi meg med å prate i metaforer for i dag.)

  14. januar 2012
 24. Jill said:

  Vil gjerne få takke for at du har gjort denne enorme, særdeles viktige jobben! Alt du har samlet her i bloggposten er helt uvurderlig og jeg er personlig veldig takknemmelig for alt du her setter søkelyset på. Dette kan fort vise seg å bli et viktig bidrag for fremtiden i jobben med å få stilt «LP-leier’n» til ansvar. Jeg har selv deltatt på LP kurs, og kan i så måte være med å bekrefte det du skriver. Tenker også at dette er så viktig informasjon i forhold til andre mennesker som kanskje vurderer å delta på et LP kurs. De har nå tilgang på mye informasjon som viser alle sidene ved LP og ikke bare «suksesshistoriene». Takk igjen!

  14. januar 2012
 25. TaS said:

  Svar til Undre:

  For en klinikker med erfaring på ME er det lett og se hvem som har ME og ikke. Selv om ME pasienter har et hav av symptomer, har de et klassisk og lett gjenkjennelig symptoms bilde for den som er trent til å se det rette bildet, og vedvarende psykisk stress er ikke med i det symptoms bilde. Ergo, mener man at vedvarende psykisk stress er ME, mener jeg at man bør gå litt i seg selv og kanskje skifte sin diagnose til nevrasteni, for der stemmer det godt med en forklaring som vedvarende psykisk stress.

  14. januar 2012
 26. TaS said:

  Bare en liten ting til så skal jeg gi meg.
  Mange mener at ME er det samme som nevrasteni, bare at det har fått nytt navn til ME. Det er feil. Nevrasteni har i WHOs diagnosesystem betegnelsen F:48.0 Psykiatri. ME har betegnelsen G:93.3 nevrologi. Man kan ikke ha to forskjellige diagnosekoder på en bestemt sykdom. Dessverre roter alt for mange leger med dette, og ser ikke forskjellen. Det gjør tydeligvis ikke Landmark heller.  
   

  14. januar 2012
 27. Bibbi said:

  Hei!
  Etter å ha lest div. blogger, avisartikler m.m ang. LP, jeg anser dette for å være juks i fra ende til annen.
  Selv har jeg slitt med angst og depresjon etter svært traumatiske opplevelser, og vært i kognitiv terapi, og jeg fikk det ikke bedre.
  Jeg skulle læres til å se med formildende øyne på mennesker som hadde krenket meg grovt, og etter å ha lest min egen journal for noen år tilbake, forstod jeg, at terapeuten trodde ikke på min historie.
  Desverre, så er dette en stor del av behandlingstilbudet innen poliklinisk psykiatrisk behandling, og nå omfatter dette alltså mennesker med ME. Tenk deg frisk!
  Live Landmark er utdannet journalist, og har ingen formell helseutdanning, det jeg vet. Dette lukter det penger av, penger som tildels fattige uføre betaler, og hun tjener godt på dette. Sa noen uetisk?

  Håper inderlig at det blir andre tider, for både ME-pasienter og oss med angst og depresjon.
  Bibbi.

  14. januar 2012
 28. Utrolig for et arbeid du har lagt ned i denne lange og innholdsrike bloggposten, Gunnar!  Imponerende.

  Jeg klarte ikke å legge bloggposten fra meg. Du viser til altfor mange triste sjebner som trenger at de blir sett og at debatten om ME og f.eks LP blir løftet opp på et nytt nivå. Denne bloggposten bidrar garantert til dette.

  Ser helt klart selv at jeg kan alt for lite om ME, og jeg er en av dem som har «trodd» på media, og for den saks skyld trodd på mye av det jeg har sett/lest/forstått via «sosiale medier». (Les: positivt med LP for ME pasienter.)

  Bra du har satt fokus på dette!! 
                                                                                                                                                                  

  14. januar 2012
 29. Utrolig for et arbeid du har lagt ned i denne lange og innholdsrike bloggposten, Gunnar!  Imponerende.

  Jeg klarte ikke å legge bloggposten fra meg. Du viser til altfor mange triste sjebner som trenger at de blir sett og at debatten om ME og f.eks LP blir løftet opp på et nytt nivå. Denne bloggposten bidrar garantert til dette.

  Ser helt klart selv at jeg kan alt for lite om ME, og jeg er en av dem som har «trodd» på media, og for den saks skyld trodd på mye av det jeg har sett/lest/forstått via «sosiale medier». (Les: positivt med LP for ME pasienter.)

  Bra du har satt fokus på dette!! 
                                                                                                                                                                  

  14. januar 2012
 30. Anonym said:

  Er det mulig å abbonere pr e-post på bloggen din?

  14. januar 2012
 31. CiViX said:

  Se helt i bunnen av denne siden. Der kan du abonnere via e-post :-)

  14. januar 2012
 32. Bente Danielsen said:

  Hei :) 15 000 av de ti milionene live landmark har tjent kommer fra meg og jeg kjenner meg igjen i alle de postene du har lagt ut. Slet lenge med dårlig samvittighet spesielt ovenfor familien som så gjerne ønsket meg bedre. Tenkte at dette måtte jeg klare. Jeg hadde jo fått verktøyet. Sa til alle at, jo, jeg var blitt sååå bra og presset meg selv lenge og ble dårligere. Det er nå snart to år siden jeg var på kurset. Sykdommen svinger. Føler meg bedre i peioder og jobber litt da, men så kommer nedturene og da er det bare og roe helt ned. Hos meg blir det i allefall ALDRI gjort prosess igjen. Legen min spurte om jeg synes han kunne anbefale LP til andre pasienter med ME og svaret ble et klart og tydelig NEI

  14. januar 2012
 33. Hei Gunnar!
  Jeg har studert blogginnlegget ditt med stor glede, og synes både ektefølt takk OG stort kudos er på sin plass. Mange venner og bekjente av meg blogger og arbeider for samme mål som de innlegget ditt reflekterer; nemlig rett behandling, på rett grunnlag, til rett tid – for ME-syke! Synes din gjennomgang er meget solid, balansert – og omfattende nok til at flere ser hvordan «fact og fiction» kan og skal skilles i.f.m. LP.Innlegg ditt er etter min mening påkrevet som relevante kritisk/analytiske innspill i en avgjørende viktig fase konkret knyttet til ME-syke og deres pårørende. Tenker da på de langtidssykes hverdag og prognoser, samt svært reelle farer! Sistnevnte er kledd i høyst uansvarlige «helbredsløfter, medisinsk (!) rådgivning & såkalte treningsrutiner» – noe du belyser bredt og logisk. Innlegget ditt er også essensielt m.h.t. brukeres potensielle muligheter fremover! WELL DONE :-)Vil understreke ett punkt som nevnes tydelig av deg også, men som er av en alvorlighetskarakter vi ikke kan overdrive: Det at en ufaglært person gir DIREKTE medisinske råd, anbefalinger og (faktiske!) henstillinger om at mennesker skal slutte>/b> med medisiner forordnet av lege, er direkte straffbart i mange land (bl.a. der jeg er nå, USA). Det er moralsk/etisk sett like alvorlig i Norge, England o.a. steder; og ved dokumentasjon sannsynligvis også interessant både for påtalemyndighetene, Forbrukerrådet, Helsedirektoratet m.fl. — Jeg skal ikke skrive en «tilleggsartikkel» til din flotte analyse og belysning her, men ovennevnte alene VIL fortelle t.o.m. de legene og enhetene som EVT. fortsatt anbefaler LP mye om hvilke varsellamper som skal og må lyse her!Min kollega og medforfatter, psykolog/trener Sigurd Stubsjøen og jeg har gjort flere evalueringer, også knyttet til LP. Gråsonene mellom sunne tilstandsendringer som KAN dempe symptompress og styrke mestringstilit, livsinnhold og evne til selvhjelp på mestringsplanet (!)… VS. faktisk ‘helbredelse’ – evt. PRE-psykologisering av en somatisk lidelse fulgt opp med hyper-aggressive kognitive teknikker o.a. – må vi undervise proaktivt rundt! På den måten kaster vi ikke «barnet ut med skyllevannet», men bevarer hvert eneste gullkantet verktøy (mestring & selvhjelp) forskning viser er avgjørende viktige, samtidig som vi foretar veldig tydelige grensedragninger mellom disse og illusjonære/manipulerende helbredsløfter! (Skriver mer om det under eget cover snart!)
  Jeg kommenterte også NAFKAM-informasjonen slik i en respons på Facebook for 2-3 uker siden:
  (Sitat) – Det betenkelige her er ikke de tre (3) som HAR rapportert, men alle de som IKKE har gjort det, men likevel opplevde akkurat det samme! Artikkelen fra NAFKAM understreker i samme innspill om rapportering av «…22 historier fra pasienter som har opplevd sine sykdomsforløp som eksepsjonelt bedre etter bruk av Lightning Process-teknikker…» (noe VG forøvrig også inkluderte i sin nyere artikkel). DE rapporteringene kan vi ikke etterprøve nå. Derimot har vi sett (og delvis bistått) mange flere enn 3 (!) flotte mennesker med alvorlig forverring av generell tilstand OG symptompress som direkte følge av LP-programmet.
  Dersom NAFKAM har oponions- og definisjonsmakt, er det viktig for dem også at innrapporteringene avspeiler VIRKELIGHETEN som følger i kjølvannet av enhver «teknikk» som medfører forverringsgrad som bør alarmere mange; både brukere, pårørende, media OG fagmiljøene! Hvis NAFKAM sine div. rapporteringer skal få den effekten de fortjener, er det hensiktsmessig å etablere bred samhandling med velmenende oponionspåvirkere som samlet kan bistå til at riktige PROPORSJONER raskt kommer på plass også i NAFKAM-systemets rapporteringsregister! (Sitat slutt)
  Takk igjen for viktig innlegg og lykke til videre, Gunnar!
  Warmest,
  Kristen L. SkograndKognitiv-Emosjonell TerapeutForfatter – Mentor – Trener http://mestringsforum.no

  14. januar 2012
 34. cbd said:

  Ikke noe nytt at tro kan flytte fjell. For mange med div symtomer, kan du bli frisk av å skjønne at du må skjerpe innfallsvinkelen til livet. Når det gjelder ekte ME er det noe helt annet, da det er en slags autoimmun reaksjon. Kanskje fra vaksiner? Som vanelig overdiagnoserer leger , og ME omtales som noe annet enn det er. Når det er sagt, er ikke situasjonen sånn at det er noe mer kunskap på lege siden, uasett doble blind tester. Fakta er vel at man fortsatt ikke har Bevist at dagens kreft medisin virker bedre en hønse suppe heller da. Eneste er cannabis i så måte. Så å sammenligne LP med en så godt dokumentert og velprøvd medisin som akupunktur;  og avfeie det som kvakk; er egentlig like frekt som de dere angriper.

  14. januar 2012
 35. CiViX said:

  Beklager, men de beste studiene på akupunktur viser at det ikke har noen effekt utover placeboeffekt. Og analyser av forskning hvor man sammenligner studier som inkluderer falsk akupunktur med studier som ikke gjør det viser helt tydelig at i førstnevnte studier forsvinner effekten som man finner i sistnevnte studier.

  At akupunktur er dokumentert effektivt handler om dårlig studiedesign med manglende placebo (falsk akupunktur) i en kontrollgruppe. Straks man innfører falsk akupunktur forsvinner effekten.

  Haukeland-studien må helt klart replikeres osv, men den ser jo lovende ut for en subgruppe ME-syke. Vi får vente å se hva fremtiden viser. Hvis du derimot mener at moderne kreftbehandling ike virker mot kreft, så er du dessverre fullstendig ute å kjøre.

  Vaksiner kan teoretisk sett utløse automimmune reaksjoner som f.eks. ME, men jeg har ennå til gode å se noen dokumentasjon på en slik sammenheng i praksis.

  14. januar 2012
 36. nessie said:

  Fantastisk post! Det med hemmelighetsstempling av informasjon er et kjent triks innen markedsføring og bondefangeri, det gir en følelse av å være «utvalgt». Den samme strategien brukes bla. av aggressive timeshareselgere, hvor kjøpere blir bilet gjennom «sikkerhetssjekker» med bommer og tilsvarende. Og selvfølgelig i sekter hvor en blir oppfordret til å isolere seg fra omverden.

  14. januar 2012
 37. nessie said:

  Lurket litt på siden til Langmark, hun har skrevet en bok om seg selv og om å bli frisk fra ME, den heter »
  Vekk meg når det er over – diagnose ME». Noen som har lest? I hvor stor grad forherliger og markedsfører hun LP? Grunnen til at jeg lurer er at hun opplyser å gi royalitiesene til Leger Uten Grenser. Greit nok det, men er det ikke litt betenkelig at de tar imot penger for Landmarks egenmarkedsføring av både seg selv og en «behandling» hvis metoder minner mest om en religiøs sekt?

  http://www.livelandmark.no/foredrag/vekk-meg-nar-det-er-over

  15. januar 2012
 38. Iar said:

  Hei.
  Jeg har ME og har tatt LP uten bedring. Da min sønn på 12 år også fikk diagnosen skulle han få tatt blodprøver på vårt legesenter, Humana. Han var veldig syk og hadde store problemer med å komme dit og jeg brukte mye energi for at det skulle gå så smertefritt som mulig. Jeg opplevde det som veldig vanskelig å bli møtt med alvor, de virket som om de mente jeg bare var en hysterisk mor. Da blodprøven var tatt og sønnen fulstendig utslitt har gått med sin far til bilen ( og ikke vært utenfor huset siden), sier damen på laboratoriet at de vet jo mye om ME for hele senteret der hadde vært på kurs om ME! Jeg ble jo overrasket og glad, og spør hvem som har holdt kurset? Jo det var LL…..Da byttet jeg legesenter. Humana er infisert.

  15. januar 2012
 39. PS! La inn responsen ovenfor MED flere avsnitt, og beklager at disse ikke fremkom også etter at det gikk «på veggen». Håper det er lesbart likevel! Ha en topp søndag hjemme i Norge.
  Arizonahilsener,

  Kristen

  15. januar 2012
 40. Anonym said:

  Takk :-)
  Fant bare e-post for kommentarer, og RSS-feed for bloggposter?
  Og da var jeg like langt. Har en formidabel korttidshukommelse som funker fra 10.30 til halv elve, så jeg vil ha nye bloggposter i e-postkassa, ellers finner jeg ikke tilbake.

  Ha en fortsatt fin søndag :-)

  15. januar 2012
 41. Diva said:

  Dette var svært bra! Får jeg lov til å skrive den ut og ta med til neste LEGE som anbefaler meg LP? For ja, en del gjør faktisk det.

  15. januar 2012
 42. […] tenke seg friske fra en nevrologisk sykdom, gjør meg kvalm! Jeg vil oppfordre dere til å lese dette publisert av en blogger. Helt fantastisk […]

  15. januar 2012
 43. måne said:

  Tusen takk for en fantastisk grundig og godt skrevet gjennomgang av LP og LLs metoder!
  Jeg er en av dem..som gjorde feil da sikkert…og ikke ble frisk… Og «min» LP-veileder, som holder til i England, har så vidt jeg kan se sluttet å arbeide med ME-syke..Det står det respekt av!
  Jeg er så forbannet på LPs inntog i denne verden! -Det er mulig det hjelper noen å bruke denne teknikken, men for ME-pasienter som gruppe, har det vært en katastrofe!
  LP-folket har vært særdeles dyktige til en ting, det skal de ha: Markedsføring. Velretttet, kynisk og utspekulert markedsføring..
  Etter mitt syn, har LPs inntog satt mulighetene for forskning og adekvat hjelp for ME-syke mange år tilbake. LP-disiplene har til de grader bidratt til tåkelegging rundt diagnosensykdommen over mange år, og de bærer således et stort ansvar for at vi må sloss for å bli trodd på at vi i det hele tatt er syke. Det er alvorlig, og det burde bringe fram langt mer ydmykhet fra LL og Co enn det vi hittil har sett.
  Og det er fordi helsemyndighetene verden over har sviktet denne gruppen syke mennesker og dermed beredt grunnen for utnytting av  desperate syke, og KUN ved hjelp av denne kyniske markedsføringen, at LP har fått slik innpass som en metode for å helbrede ME. LP ville aldri fått slik plass i verden dersom ME-sykdommen hadde blitt tatt alvorlig og forsket på slik man gjør på f.eks kreft. Da villle LP raskt blitt avslørt som det humbug det er: Hjernevask. Kort og godt..
  Og selvfølgelig har hele denne saken vært preget at et media som også har gått på limpinnen og sviktet i sitt ansvar for å drive gravende journalistikk. Det er mange som burde gå i seg selv og prøve med ærlighet og fri sannhetssøking for å hjelpe en svært utsatt gruppe syke mennesker nå…
  Det er gledelig at H.Dir innskjerper retningslinjer for diagnostisering ved å innføre de nyredigerte Kanadakriteriene, da får vi luket ut alle som har andre diagnoser og ikke har ME, og det vil være mulig å starte på den eneste farbare veien-.Å finne adekvat og kurativ behandling for ME. Det er virkelig å håpe at ansvarlige leger og helsepersonell tar det ansvaret de burde tatt for lenge siden og sørger for riktig utredning og riktig diagnostsering slik at vi kan bli ferdig med denne energitappende diskusjonen en gang for alle.
  Nå er det tid for grundig forskning på denne sykdommen! Vi har ventet alt for lenge som vi har!
  Så kan LP-frelste  finne seg noen friske å jobbe med slik at de ikke får ødelagt livet for flere enn de allerede har …

  15. januar 2012
 44. tege said:

  Meget grundig og saklig!
  TAKK! Fordi ME-syke trenger faktisk behandling av en faktisk sykdom!
  Jeg kjenner LP-bruker som sier forsiktig at vedkommende kjenner mange MEsyke som har tatt LP, men at ingen (INGEN) har blitt friske.
  Appropos erfaringer.. muligens er det referert tidligere – men på denne siden kom det mange erfaringer i kommentarfeltet etter at en «turde»(?) å lette på sløret..: (tillater meg å legge ved link):
  http://www.me-nyheter.info/?p=5600

  15. januar 2012
 45. Supermann said:

  Interesant lesning:) Lurer på når noen skal stille spørsmål ved VGs dekning av ME og LP…. Synes de er i overkant positive og gir Live Landmark ufortjent lett tilgang til spaltene hos sin gamle arbeidsgiver. Noe av det drøyeste var i høst, da forskerne ved Haukeland slapp sine resultater på TV2. Da var Live Landmark den eneste «ekspertkommentatoren» som fikk kommentere nyheten hos VG den første kvelden…. 

  15. januar 2012
 46. Ragnhild said:

  Imponerende og grundig artikkel. All honnør til deg for det omfattende arbeidet du har lagt ned her for å få ut viktig informasjon!

  15. januar 2012
 47. Anonym said:

  Stor takk for at du har tatt deg bryet med en slik grundig og god gjennomgang av denne uredelige virksomheten. Det er godt å lese en kritisk vettug røst som har satt seg skikkelig inn i dette.
   
  Har selv deltatt på LP-kurs. Likheten med eksemplene over er slående og bare nok et eksempel på de store mørketallene. Faktum er at uten behandlingsalternativ, nær sagt uten et minimum av god veiledning, så havner mange av disse pasientene i det som åpenbart er en «alvorlig og desperat situasjon». Fordi man må ut å lete etter løsninger på egenhånd, har mange erfart at veien til LP blir kort. For egen del fikk jeg betydelig økonomisk støtte fra arbeidsgiver, og det gjorde beslutningen om å ta kurset i London, nærmest mulig «kilden», enda enklere. Resten av historien er nokså absurd og helt «klassisk», i den forstand at det ender med å kjøre seg selv helt i grøfta og blir satt alvorlig tilbake relativt kort tid etterpå.
   
  Enig i din presisering; det er i seg selv ikke noe «galt» med LP. Det skal da også presiseres at det sikkert finnes «edruelige» aktører der ute, som vet hvordan man bør og kan henvende seg/markedsføre seg, og hvordan man definitivt ikke bør gå frem. I denne sammenheng kan jeg tenke meg at mange aktører innen LP der ute, er sånn passe fornøyd med hvordan LL nesten synonymt har knyttet navnet opp mot LP og turer frem og på litt lengre sikt ødelegger.
   
  Å skyte seg selv så kraftig i foten som LL gjør, må for så vidt være lov, men stiller meg samme spørsmål som andre – Hvorfor? Det er en rekke mennesker LL burde ta hensyn til, om man har noe ryggrad overhodet. Dette gjelder først og fremst store deler av den pasientgruppen hun aktivt og direkte markedsfører overfor, men også mer subtilt nærmest mobber for alt det er verdt.  
   
  Måten LL operer på er hinsides etikk og moral, også i gråsonen rent juridisk. Man snur seg med vinden, spyr ut lettvintheter, shopper det minste argument fra ymse hold, osv. Personlig synes jeg det mest graverende er hvordan man ikke evner eller har vilje til i det minste å kunne si det alle som har kunnskap om dette vet, nemlig at ME-sekken i stor grad er verdiløs og alt annet enn ensartet, men inneholder a, b, c, d og e. Men neida, blåst for forstand fortsetter man å ignorere virkeligheten og prediker det glade budskap om at alle uansett trenger LP! Det er både sterkt uetisk og direkte farlig.
   
  Det har et komitragisk drag over seg, når LL som ikke skyr noen midler, tråkker på pasienter hver eneste dag, skal være indignert over saklig kritikk og etterlysning av vitenskapelig dokumentasjon.  

  16. januar 2012
 48. Anonym said:

  Stor takk for at du har tatt deg bryet med en slik grundig og god gjennomgang av denne uredelige virksomheten. Det er godt å lese en kritisk vettug røst som har satt seg skikkelig inn i dette.
   
  Har selv deltatt på LP-kurs. Likheten med eksemplene over er slående og bare nok et eksempel på de store mørketallene. Faktum er at uten behandlingsalternativ, nær sagt uten et minimum av god veiledning, så havner mange av disse pasientene i det som åpenbart er en «alvorlig og desperat situasjon». Fordi man må ut å lete etter løsninger på egenhånd, har mange erfart at veien til LP blir kort. For egen del fikk jeg betydelig økonomisk støtte fra arbeidsgiver, og det gjorde beslutningen om å ta kurset i London, nærmest mulig «kilden», enda enklere. Resten av historien er nokså absurd og helt «klassisk», i den forstand at det ender med å kjøre seg selv helt i grøfta og blir satt alvorlig tilbake relativt kort tid etterpå.
   
  Enig i din presisering; det er i seg selv ikke noe «galt» med LP. Det skal da også presiseres at det sikkert finnes «edruelige» aktører der ute, som vet hvordan man bør og kan henvende seg/markedsføre seg, og hvordan man definitivt ikke bør gå frem. I denne sammenheng kan jeg tenke meg at mange aktører innen LP der ute, er sånn passe fornøyd med hvordan LL nesten synonymt har knyttet navnet opp mot LP og turer frem og på litt lengre sikt ødelegger.
   
  Å skyte seg selv så kraftig i foten som LL gjør, må for så vidt være lov, men stiller meg samme spørsmål som andre – Hvorfor? Det er en rekke mennesker LL burde ta hensyn til, om man har noe ryggrad overhodet. Dette gjelder først og fremst store deler av den pasientgruppen hun aktivt og direkte markedsfører overfor, men også mer subtilt nærmest mobber for alt det er verdt.  
   
  Måten LL operer på er hinsides etikk og moral, også i gråsonen rent juridisk. Man snur seg med vinden, spyr ut lettvintheter, shopper det minste argument fra ymse hold, osv. Personlig synes jeg det mest graverende er hvordan man ikke evner eller har vilje til i det minste å kunne si det alle som har kunnskap om dette vet, nemlig at ME-sekken i stor grad er verdiløs og alt annet enn ensartet, men inneholder a, b, c, d og e. Men neida, blåst for forstand fortsetter man å ignorere virkeligheten og prediker det glade budskap om at alle uansett trenger LP! Det er både sterkt uetisk og direkte farlig.
   
  Det har et komitragisk drag over seg, når LL som ikke skyr noen midler, tråkker på pasienter hver eneste dag, skal være indignert over saklig kritikk og etterlysning av vitenskapelig dokumentasjon.  

  16. januar 2012
 49. Duvessa Edana said:

  man kan jo også få ME av infeksjonene som evt vaksiner skulle beskytte mot, så da er man jo like langt.. selv ville jeg jo da heller tatt sjansen på vaksinen enn infeksjonen ;) 

  16. januar 2012
 50. Måne said:

  Et viktig poeng at LL kjører løpet og nok ender i grøfta etterhvert.- Slik går det jo oftest når man kjører for fort med øynene lukket og øreproppene godt stappet inn samtidig som man tror man er verdensmester på veien… På vei ut i grøfta tar man med seg ME-pasienter, og andre pasienter vil jeg tro. Men man tar også med seg andre førere som ønsker å forholde seg etter kjørereglene og opptre etisk forsvarlig. – Her følger alle andre LP-veiledere med i grøfta… Det jeg synes er veldig betenkelig, er hvorfor , så langt meg bekjent, INGEN andre LP-veiledere protesterer på hennes kjørestil…For nå havner de i en stor sekk de også, slik vi med ME-diagnose har gjort. Og vi vet jo alle hvor bra det har gått…

  16. januar 2012
 51. Thor said:

  Jeg er imponert over det arbeidet du har lagt ned i dette blogginnlegget.
  Desverre fokuseres det feilaktig på person og ikke kun sak. Undertegnede er ikke enig med dere om at dette er en saklig artikkel.  Det blir således svært feil når det settes fokus på Live landmarks  person med videre kobling til at hun er eier av sitt eget firma. Hvordan skulle det bli dersom man i alle kontro­versielle saker skal trekke fram eierens person i alle klage saker. Dersom eiere av firmaer i tide og utide skal henges ut på denne måten, hvem ønsker da til slutt å engasjere seg? Etter min oppfatning bør en fremtredende blogger som deg ha et reflektert for­hold til det å skille person og firma og et kurs innhold fra hverandre, og ikke være mest opptatt av å stille folk i gapestokk. På flere steder trekkes Live Landmark’s person frem nærmest som en hovedsak. Jeg mener at det her bevisst har valgt en negativ vinkling på personen som driver disse kursene. Det taper denne artikkelen på. Det virker på leser som at det er et bevisst valg å gi  denne personen en negativ vinkling. Jeg skulle ønske at når det først ble brukt så mye tid på et godt skrevet blogginnlegg ble tiden brukt mere på å analyser selve LP teorien. Det har jeg til gode å lese.

  16. januar 2012
 52. CiViX said:

  Det siste først: Som jeg innleder denne bloggposten med og ba folk om å lese har jeg skrevet en analyse av LP for halvannet år siden. Jeg anbefaler at du leser den ettersom du synes å etterlyse en slik artikkel.

  Når det gjelder din påstand om at det rettes for mye fokus på person så er jeg usikker på hvordan du mener man skal skille mellom sak og person når personen Live Landmark har et selskap med navnet Live Landmark som hun representerer når hun uttaler seg i media og i sosiale medier. Alt hun sier og skriver om ME og LP er markedsføring av hennes eget kurstilbud som hun tjener flere millioner på hvert år.

  Live Landmark bruker hver eneste dag og hver eneste ledige spalteplass hun får tildelt til å markedsføre seg selv som Fru Lightning Process. Når folk tenker LP, så tenker de Live Landmark. Da blir det veldig vanskelig å omtale firmaet ved navn Live Landmark og bruker av LP mot ME uten å komme inn på personen Live Landmark.

  Det er også slik at når hun velger å profilere seg som landets fremste representant for LP, så må hun også tåle å bære byrden av kritikken mot både metoden og markedsføringen, som det tross alt er hun selv som i all hovedsak står for. Metodene hun personlig bruker for å snike denne behandlingen inn i ulike miljøer hvor hun kan tjene penger på det er viktige å få frem i lyset, fordi dette handler IKKE om forskning og vitenskapelig dokumentasjon, det handler om ren profittmotivert business, og når helse reduseres til kroner og øre og hun etterlater seg en sti av ødelagte mennesker, så kan man ikke bare sitte og se på fordi man ikke skal peke fingre på en person.

  Så jeg har altså allerede brukt lang tid på en objektiv analyse av LP i en annen bloggpost, men Live Landmark rettet en del kritikk til meg for den, og da var det på tide å svare henne på den kritikken. Det var også på tide å rette et søkelys på norske forhold og norsk LP, og da er Live Landmark selvutnevnt dronning og må tåle tilhørende kritikk.

  17. januar 2012
 53. CiViX said:

  Det siste først: Som jeg innleder denne bloggposten med og ba folk om å lese har jeg skrevet en analyse av LP for halvannet år siden. Jeg anbefaler at du leser den ettersom du synes å etterlyse en slik artikkel.
  Når det gjelder din påstand om at det rettes for mye fokus på person så er jeg usikker på hvordan du mener man skal skille mellom sak og person når personen Live Landmark har et selskap med navnet Live Landmark som hun representerer når hun uttaler seg i media og i sosiale medier. Alt hun sier og skriver om ME og LP er markedsføring av hennes eget kurstilbud som hun tjener flere millioner på hvert år.

  Live Landmark bruker hver eneste dag og hver eneste ledige spalteplass hun får tildelt til å markedsføre seg selv som Fru Lightning Process. Når folk tenker LP, så tenker de Live Landmark. Da blir det veldig vanskelig å omtale firmaet ved navn Live Landmark og bruker av LP mot ME uten å komme inn på personen Live Landmark.

  Det er også slik at når hun velger å profilere seg som landets fremste representant for LP, så må hun også tåle å bære byrden av kritikken mot både metoden og markedsføringen, som det tross alt er hun selv som i all hovedsak står for. Metodene hun personlig bruker for å snike denne behandlingen inn i ulike miljøer hvor hun kan tjene penger på det er viktige å få frem i lyset, fordi dette handler IKKE om forskning og vitenskapelig dokumentasjon, det handler om ren profittmotivert business, og når helse reduseres til kroner og øre og hun etterlater seg en sti av ødelagte mennesker, så kan man ikke bare sitte og se på fordi man ikke skal peke fingre på en person.

  Så jeg har altså allerede brukt lang tid på en objektiv analyse av LP i en annen bloggpost, men Live Landmark rettet en del kritikk til meg for den, og da var det på tide å svare henne på den kritikken. Det var også på tide å rette et søkelys på norske forhold og norsk LP, og da er Live Landmark selvutnevnt dronning og må tåle tilhørende kritikk.

  17. januar 2012
 54. Måne said:

  Thor: Dersom du leser analysen som ble skrevet allerede for over et år siden, som du blir oppfordret til under her, vil du se at det er en grundig gjennomgang av Metoden LP! Har du lest den?
  Vi som er tvunget til å følge med i denne saken, vi har mang en gang henvist til denne analysen fordi den er særdeles god! Og vi er særdeles takknemlige for at noen taleføre tar denne saken opp! Vi er mange som ikke har fått hjelp fra helsevesenet og som i desperasjon har tatt LP-kurs i håp om at vi skulle bli friske slik LL og disiplene lover oss; -Hvis vi bare gjør metoden riktig! –
  Og mange av oss har i beste fall ikke hatt effekt, i verste fall blitt svært mye sykere over lang tid. Skulle Live Landmark, som den fremste talsperson i Norge for LP som metode for ME, slippe unna sitt ansvar? Slik jeg ser det, har hun brukt alle midler for å fremme sitt budskap; hun benytter alt og alle for å spre sitt budskap nårsomhelst og hvorsomhelst sammen med hvemsomhelst. Hun later som at alle blit friske av LP, og lyver om at hun «kjenner ikke til» noen som har blitt sykere av LP. Personlig kjenner jeg flere, og jeg kjenner dem så godt at jeg vet de ikke lyver, når de forteller om utidig press og telefonhenvendelser fra LIve Landmark som de ikke har bedt om. En svært aggressiv markedsføring av eget firma kan man kalle det!
  Selv ble jeg mildest talt sjokkert over LL under en paneldebatt på TV2,( tror jeg det var) for noen år siden. Da Ellen Piro, forhenv.generalsekretær i Norges ME forening fortalte om medlemmer som hadde blitt så syke av LP at de var døden nær, reagerte LL med å himle med øynene og nesten le! Kroppsspråket avslører ethvert menneske, og dette alvorlige budskapet ble overhodet ikke tatt inn av LL, tvert i mot brukte hun en velkjent herskerteknikk for å få motstanderen til å virke dum og ikke troverdig. Skammelig av LL var dette opptrinnet, og slike folk bør få motbør. Mennesker som gir f… i om folk blir skadelidende av sin framferd, bør stå til ansvar. Jeg gleder meg til den dagen da LL og LP-fantastene må finne seg en annen arena! Og jeg håper inderlig den blir langt unna syke mennesker!
  – Så stå på med dine avsløringer CiViX! Vi trenger folk som deg: Som forteller ting som de er uten å legge noe til eller fra! Takk, du har fått en stor plass i mitt hjerte:-)

  17. januar 2012
 55. Anna-Lena Grønland said:

  Jeg vil først gratulere Gunnar for en veldig god og avslørende  analyse av markedsføringen av LP.  Jeg er psykolog og syk, og dermed har jeg hatt god tid til å reflektere over hva som har skjedd i sporene av markedsføringen av LP. Jeg synes det er veldig trist at ingen journalist, lege eller psykolog har tatt tak i det her før. Det går ikke å skille mellom Landmark og LP, da hun selv har lagt opp til det. Vi må huske på hvilke som er de virkelige offer i den her skandalen. Jeg tenker på alle alvorlig syke som har blitt ytterligere traumatisert og enda sykere etter å ha gått på LP behandling, unnskyld, treningsprogram. Det som ryster meg mest er alle de barn som har vært utsatt for det her og blitt enda sykere. Hvem har egentlig ansvaret for alle alvorlig syke som har blitt mye sykere? Hvis man er redd for å stille Landmark til ansvar for den uetiske markedsføringen, og at hun ikke har tatt seg tid til å ta rede på hvor langtidseffektene av Lightning Process, da lurer jeg på en ting. Hvem bryr seg da om alle barnen som har blitt traumatisert og mye dårligere etter LP?
  Når man arbeider med syke mennesker har man et stort moraliskt ansvar enten man arbeider i helsevesenet eller som alternativ behandler. Hvem er det egentlig er offeret?
  Det er høy tid at myndighetene kommer på banen!

  17. januar 2012
 56. Anna-Lena Grønland said:

  Jeg vil først gratulere Gunnar for en veldig god og avslørende  analyse av markedsføringen av LP.  Jeg er psykolog og syk, og dermed har jeg hatt god tid til å reflektere over hva som har skjedd i sporene av markedsføringen av LP. Jeg synes det er veldig trist at ingen journalist, lege eller psykolog har tatt tak i det her før. Det går ikke å skille mellom Landmark og LP, da hun selv har lagt opp til det. Vi må huske på hvilke som er de virkelige offer i den her skandalen. Jeg tenker på alle alvorlig syke som har blitt ytterligere traumatisert og enda sykere etter å ha gått på LP behandling, unnskyld, treningsprogram. Det som ryster meg mest er alle de barn som har vært utsatt for det her og blitt enda sykere. Hvem har egentlig ansvaret for alle alvorlig syke som har blitt mye sykere? Hvis man er redd for å stille Landmark til ansvar for den uetiske markedsføringen, og at hun ikke har tatt seg tid til å ta rede på hvor langtidseffektene av Lightning Process, da lurer jeg på en ting. Hvem bryr seg da om alle barnen som har blitt traumatisert og mye dårligere etter LP?
  Når man arbeider med syke mennesker har man et stort moraliskt ansvar enten man arbeider i helsevesenet eller som alternativ behandler. Hvem er det egentlig er offeret?
  Det er høy tid at myndighetene kommer på banen!

  17. januar 2012
 57. Thor said:

  Jeg har lest analysen dere henviser til. Ja, det er en grundig analyse, men det er ikke fra en fagperson.
  Dere bør lære dere å angripe fienden på en annen måte. 

  Virker som folk (nesten) bare leser blogger/følger folk som de er enige med. Det blir lite spennende. 
  Det er tilnærmingen jeg reagerer på. Det ligner på personhets og heksejakt. Hold dere til sak fremfor å ta en person. Dette er hersketeknikker, aggressiv flokkjakt, og det skaper angst hos de som prøver å ta til motmæle…

  Jeg går utifra at ønsket ditt, Måne er at jeg skal forstå, men du oppnår det motsatte!!

  17. januar 2012
 58. CiViX said:

  Det er ganske mange fagpersoner (f.eks. leger) som har lest min analyse av LP og gått god for den. Men du er velkommen til å peke ut konkrete feil så kan vi drøfte disse.

  Det samme gjelder i denne bloggposten. Vær konkret. Hvor mener du jeg angriper Lives person urettmessig?

  17. januar 2012
 59. måne said:

  Thor:
  Mitt ønske er nok ikke at du spesielt skal forstå, Thor. Mitt ønske er at sannheten kommer fram. Jeg synes ikke, som deg, at det er en heksejakt som preger debatten rundt LPME. Tvert i mot har det gang på gang blitt påpekt fra f.eks Norges ME-forening hvor uheldig koblingen mellom LPME er. Det har i tillegg vært mange enkeltpersoner som på mange forskjellige vis har satt fokus på denne saken ved bruk av redelige midler og uten å i det hele tatt nevne LLs navn..Jeg selv er en av dem.
  Men LL og LP-frelste har fortsatt med sin propaganda: Bli frisk på tre dager. Selv om  budskapet har blitt moderert etter hvert som de stygge sidene av LP har kommet fram, fortsettes markedsføringen av LP som en bli-frisk-metode for ME. Den kommer til å fortsette helt til ingen ME-syke lenger vil høre.  
  Dette er en hard  kamp for svært syke mennesker. En kamp mot at prestisje, penger og makt skal få styre utviklingen og legge grunnlaget for et behandlingstilbud for ME-syke. En kamp hvor vi syke i utgangspunktet er den store taperen.. Denne kampen har pågått i mange år, og det er mange som har lidd, og fremdeles lider, av denne.
  Vi er to i familien som har ME. En voksen og et barn. Som foreldre kommer jeg ALDRI til å godta at mitt barns framtid skal avgjøres av enkeltpersoner uten kompetanse og uten ydmykhet for forskningens framskritt. Dette er en kamp om å bli tatt på alvor som kronisk syk, en kamp om  barnets og alle andre barns framtidige liv som ME-syk. Skal vi vinne denne kampen, må sannheten fram. Og sannheten er at det er noen enkeltpersoner som har satt seg i en posisjon hvor det forventes at de tar ansvar for sine handlinger. Det er det det handler om om når Live landmark blir gjenstand for kritikk.

  17. januar 2012
 60. Måne said:

  Thor:
  Mitt ønske er nok ikke at du spesielt skal forstå, Thor. Mitt ønske er at sannheten kommer fram. Jeg synes ikke, som deg, at det er en heksejakt som preger debatten rundt LPME. Tvert i mot har det gang på gang blitt påpekt fra f.eks Norges ME-forening hvor uheldig koblingen mellom LPME er. Det har i tillegg vært mange enkeltpersoner som på mange forskjellige vis har satt fokus på denne saken ved bruk av redelige midler og uten å i det hele tatt nevne LLs navn..Jeg selv er en av dem.
  Men LL og LP-frelste har fortsatt med sin propaganda: Bli frisk på tre dager. Selv om  budskapet har blitt moderert etter hvert som de stygge sidene av LP har kommet fram, fortsettes markedsføringen av LP som en bli-frisk-metode for ME. Den kommer til å fortsette helt til ingen ME-syke lenger vil høre.  
  Dette er en hard  kamp for svært syke mennesker. En kamp mot at prestisje, penger og makt skal få styre utviklingen og legge grunnlaget for et behandlingstilbud for ME-syke. En kamp hvor vi syke i utgangspunktet er den store taperen.. Denne kampen har pågått i mange år, og det er mange som har lidd, og fremdeles lider, av denne.
  Vi er to i familien som har ME. En voksen og et barn. Som foreldre kommer jeg ALDRI til å godta at mitt barns framtid skal avgjøres av enkeltpersoner uten kompetanse og uten ydmykhet for forskningens framskritt. Dette er en kamp om å bli tatt på alvor som kronisk syk, en kamp om  barnets og alle andre barns framtidige liv som ME-syk. Skal vi vinne denne kampen, må sannheten fram. Og sannheten er at det er noen enkeltpersoner som har satt seg i en posisjon hvor det forventes at de tar ansvar for sine handlinger. Det er det det handler om om når Live landmark blir gjenstand for kritikk.

  17. januar 2012
 61. Anna-Lena Grønland said:

  Jeg vil først gratulere Gunnar for en veldig god og avslørende  analyse av markedsføringen av LP.  Jeg er psykolog og syk, og dermed har jeg hatt god tid til å reflektere over hva som har skjedd i sporene av markedsføringen av LP. Jeg synes det er veldig trist at ingen journalist, lege eller psykolog har tatt tak i det her før. Det går ikke å skille mellom Landmark og LP, da hun selv har lagt opp til det. Vi må huske på hvilke som er de virkelige offer i den her skandalen. Jeg tenker på alle alvorlig syke som har blitt ytterligere traumatisert og enda sykere etter å ha gått på LP behandling, unnskyld, treningsprogram. Det som ryster meg mest er alle de barn som har vært utsatt for det her og blitt enda sykere. Hvem har egentlig ansvaret for alle alvorlig syke som har blitt mye sykere? Hvis man er redd for å stille Landmark til ansvar for den uetiske markedsføringen, og at hun ikke har tatt seg tid til å ta rede på hvor langtidseffektene av Lightning Process, da lurer jeg på en ting. Hvem bryr seg da om alle barnen som har blitt traumatisert og mye dårligere etter LP?
  Når man arbeider med syke mennesker har man et stort moraliskt ansvar enten man arbeider i helsevesenet eller som alternativ behandler. Hvem er det egentlig er offeret?
  Det er høy tid at myndighetene kommer på banen!

  17. januar 2012
 62. tege said:

  Som MEsyk og far til MEsyk datter vil jeg bare få sagt takk også til Måne for siste kommentarer.Selvsagt er dette et motsvar på produktet, på den massive og ensrettede markedsføringen LP har hatt i Norge gjennom flere år. Dette er betimelig tilsvar på det press mange syke har opplevd om «å, du vil ikke bli frisk? – eller «vil visst ikke nok..»
  Alle MEsyke som har blitt «angrepet». Tror ikke det samme har skjedd for syke med andre diagnoser som kreft, MS, depresjon e.l.LL har selv valgt å linke seg så sterkt til produktet. Og LL har selv valgt gjentatte ganger å ikke ville høre om hva som går galt.Hun har hatt mange sjangser til å imøtekomme spørsmål og kritikk, men det eneste som oppfattes herfra er gjentagende inforsmasjon om at LL ikke vet om noen som er blitt syk(ere). Dvs jeg har oppfattet at hun ved ett tilfelle har sagt at hun vet om 4stk.Vi venter på et ærlig og redelig «UNNSKYLD!», et nødvendig justering av tillnærming og opplegg, og en ærlig og redelig markedsføring som forholder seg til realitetene.
  Og for all del; La det være faglig!! La ALL tilnærming som anbefales av en hver offentlig innstans til kronisk syke være FAGLIG!!OG når MEsyke selv påstår at det store flertallet ikke har godt av LP, og bedriften selv sier det motsatte: Ja, hvem skal man da tro på?

  17. januar 2012
 63. tege said:

  Som MEsyk og far til MEsyk datter vil jeg bare få sagt takk også til Måne for siste kommentarer.Selvsagt er dette et motsvar på produktet, på den massive og ensrettede markedsføringen LP har hatt i Norge gjennom flere år. Dette er betimelig tilsvar på det press mange syke har opplevd om «å, du vil ikke bli frisk? – eller «vil visst ikke nok..»
  Alle MEsyke som har blitt «angrepet». Tror ikke det samme har skjedd for syke med andre diagnoser som kreft, MS, depresjon e.l.LL har selv valgt å linke seg så sterkt til produktet. Og LL har selv valgt gjentatte ganger å ikke ville høre om hva som går galt.Hun har hatt mange sjangser til å imøtekomme spørsmål og kritikk, men det eneste som oppfattes herfra er gjentagende inforsmasjon om at LL ikke vet om noen som er blitt syk(ere). Dvs jeg har oppfattet at hun ved ett tilfelle har sagt at hun vet om 4stk.Vi venter på et ærlig og redelig «UNNSKYLD!», et nødvendig justering av tillnærming og opplegg, og en ærlig og redelig markedsføring som forholder seg til realitetene.
  Og for all del; La det være faglig!! La ALL tilnærming som anbefales av en hver offentlig innstans til kronisk syke være FAGLIG!!OG når MEsyke selv påstår at det store flertallet ikke har godt av LP, og bedriften selv sier det motsatte: Ja, hvem skal man da tro på?

  17. januar 2012
 64. CiViX said:

  Live Landmark har skrevet et indirekte tilsvar til denne bloggposten som jeg har lenket til nederst i min tekst.

  Kommenter den gjerne her (ettersom hun ikke har noe kommentarfelt selv).

  http://www.livelandmark.no/2012/01/fakta-om-lp/

  17. januar 2012
 65. Måne said:

  Jeg hadde nær sagt jada-jada-svada. .LL skriver så pent og og ordentlig om sine LP-aktivitet, skryter av sin kontakt med fagmiljøer og sier fortsatt INGENTING om alle ME-syke som har blitt sykere av LP… Akkurat som tidligere; Pene ord, men ingen tegn til å ville ta ansvar for alle som ligger i grøfta etter LP-kurs..

  17. januar 2012
 66. Helge said:

  Dr Byron Hyde har i eit foredrag vist til at vaksiner mot hepatitt-B og influensa kan vere triggerfaktor for å utløyse ME, slik at eg vil vere skeptisk mot vaksiner som ikkje er heilt naudsynte: http://www.me-nyheter.info/?p=5771

  17. januar 2012
 67. Kalliope said:

  Tusen takk for en så grundig gjennomgang av LP og ME. 
  LP har sikkert hjulpet mange, og fint er det, men hvordan kunne LL bli en ME-ekspert? Vær så snill, Live; skriv et tilsvar som tar opp punktene i denne bloggen og ikke bare om LP på generelt grunnlag.

  17. januar 2012
 68. CiViX said:

  Det er ikke vaksinene i seg selv som utløer ME i så fall, det er immunresponsen til vaksinene. En immunrespons man også får om man faktisk får influensa eller annen infeksjon. Ergo reduserer man risikoen for bl.a. ME ved å vaksinere seg, fordi da vil man som regel utsette kroppen for færre infeksjoner.

  17. januar 2012
 69. Egil Madsen said:

  http://www.livelandmark.no/2011/11/me-diagnosens-utfordring/   Både denne om ME og hennes siste LP forklaring, viser at hennes kursvirksomhet er rettet mot syke mennesker,og de «beste kundene finnes hos dem med diffuse lidelser som dagens medisin ikke kan forklare eller kurere.Dette er en klassisk kvakksalvermetode.Vis frem en,eller flere som er blitt friske etter inntatt «lurium».Få gladhistoriene ut i media.Og dermed er det en kassasuksess på gang.Men LL har gått lenger,mye lenger.Hun har klart å ta snarveien inn i helsenorge med sitt «Lurium».Veien inn dit tar normalt mange år med forskning og dokumentasjon, før en behandling blir godkjent og tilgjengelig.Dette er en rå,kynisk utnyttelse av fortvilte,syke mennesker.Er denne påstanden feil er det fordi  LL er forhekset av sitt eget brygg.

  18. januar 2012
 70. tege said:

  Her er en gylden
  anledning til å drøfte «sak» – og den «saken» gjelder ikke bare
  LL – men produktet LP. (noe «Thor» etterlyste).. så gjerne det.
  Da må vi forvente at det LL skriver i nevnte link – da er
  representativt for produktet og gjennomføringen av LP også på
  generell basis.

  I «grunnsteinen» «Hva er LP» brukes halve avsnittet til å
  påpeke bruken av ordet «gjøre» (feks. – vi vet fra før at man
  får beskjed om at man ikke «har ME» – man «gjør ME»). LL sier
  at dette er for å minne deltakerne om at man kan påvirke egne
  tanker, følelser og reaksjoner. – Det er jo ingen uenig i. Men hva
  har det med ME å gjøre??Min sykdom er ikke bygget på mine
  egne tanker, følelser og reaksjoner! De aller fleste MEsyke har en
  fantastisk evne til å møte og takle sin sykdom. Det har jeg fått
  flere reaksjoner på fra legehold som har blitt kjent med
  pasientgruppen. Og jeg er enig! Jeg har den glede å ha fått
  blitt kjent med ganske mange.

  Men sykdomsutviklingen er ikke noe «en gjør». Dvs tar man ikke
  nødvendig hensyn(jfr mestring) så kan man gjøre seg sykere. Det
  finnes det forskningsbasert materiale på, og det er i samsvar med
  ME-sykes erfaring.Vil tro det gjelder mange sykdomsgrupper. Og
  har du feks influensa så er det ingen som mener at man skal ignorere
  behovet for å lytte til kroppens signaler.

  Så omtales «skyld».

  – Det er oppsiktsvekkende at LL påpeker at dette ikke betyr at
  syke er skyld i egne utfordringer og problemer, eller at de
  skaper egen sykdom eller symptomer.

  Jeg vet ikke årsaken til at LP negative virkning ikke erkjennes.
  Ovennevnte påstand står i sterk kontrast til hva kursdeltakere selv
  sier. Og sågar også personer som har trukket seg ut av LP. Både
  jfr hva som undervises, og hva som er den faktiske konsekvensen av
  undervisningen.

  Kursdeltakere som forblir syke, eller blir sykere gjennom å
  praktisere LP, forteller at de selv får en opplevelse av at årsaken
  skyldes manglende innsats, gjør prosessen feil, ikke motivert nok
  osv.

  Oppfølgingskontakt som refereres, forteller om at LP selv ikke
  ser negativ sykdomsutvikling som en følge av å praktisere LP. Tvert
  i mot; De syke blir oppfordret til å intensivere «prosessen» – og
  forsterker dermed det som gjør de sykere.

  Underforstått så er det jfr LP – ingen feil med metode jfr
  sykdom. Feilen ligger hos den som praktiserer.

  Mesyke LP-deltagere forteller selv om at de sitter med
  skyldfølelse av å ikke være friskere enn det de er.. De kan da
  oppleve en feilaktig skyld ovenfor seg selv, sine nærmeste,
  samfunnet, osv.. som man jo også har blitt fortalt at man skal
  innprente tidlig i prosessen i at man er «frisk»..

  Og det er etter mitt skjønn en faktisk konsekvens av hele LP, av
  grunnfjellet.

  Når grunnfjellet er løgn, blir også konsekvensene løgn.

  Hvilken rettighet har LP i å pålegge syke mennesker den børen
  av å selv ha skyld for å ikke være friskere??

  Hva er grunnen til at de som opplever det sammenligner det med å
  være syk «fordi du ikke tror nok»?

  Hva er grunnen til at LP ikke ser at konsekvensen av egen
  «prosess»?

  Jeg sitter med et voksende inntrykk av at de (LL og resten..) ikke
  vil se! Og jeg mener at det er DE som har SKYLD i at mange ME-syke i
  dag er sykere enn hva de var. Og for at mange Mesyke i ettertid av
  LP, sliter med den daglige mestringsjobben det er å få en Mesyk
  kropp til å fungere maksimalt. Det er kursholderne som har
  skylden. IKKE kursdeltakerne!

  18. januar 2012
 71. CiViX said:

  Og Live Landmark har blogget igjen. Denne gangen om LP og tilbakefall:

  http://www.livelandmark.no/2012/01/kan-man-fa-tilbakefall-etter-lp/

  Slik jeg leser den artikkelen sier hun det samme som meg, nemlig at LP egentlig ikke hjelper, det er alt det andre, endring i livsstil, lytte til kroppen, faste rammer etc, som faktisk har en effekt.

  18. januar 2012
 72. Måne said:

  Takk Tege, du setter ord på det hele! Vi er mange som uttallige ganger har spurt: Hvem har ansvaret når ME-syke blir sykere etter LP-kurs/trening?
  Det er på tide at LP-instruktørene står fram og gir oss et svar på dette spørsmålet!

  18. januar 2012
 73. TaS said:

  Det har du rett i.

  Det er bra hun blottlegger metodens klare begrensninger. Lp går med dette fra å være en høyeffektiv 3 dagers kurs til å være et veldig usikkert langtidsprosjekt.

  18. januar 2012
 74. Gnisten said:

  Jeg legger merke til at Live Landmark i sine nyere bloggposter, som det etterhvert lenkes til her, kronisk og klinisk unngår totalt å nevne «ME». Men litt friskt og sykt og sånn uten å nevne diagnoser det florerer det med.

  18. januar 2012
 75. anne marie hovgaard said:

  LL’s forklaring på uttrykket «gjøre ME» er innholdsløst svada. Det uttrykket egentlig sier, er selvsagt at ME er en somatiseringslidelse… og da hadde det vært greit med litt dokumentasjon på den påstanden, selv om den altså er underforstått. Såvidt meg bekjent er det foreløpig ingen som har det endelige svaret på hva dette er og hva vi skal gjøre med det – noe som ikke er spesielt merkelig, siden det er lite trolig at alle som har diagnosen feiler det samme. Jeg er lite imponert både over diagnosekriteriene (selv de strengeste er ganske generelle) og norske legers bruk av dem.

  Slik LP beskrives, høres det ut som et sammensurium av kognitiv atferdsterapi og noen riktig autoritære suggesjonsteknikker… jeg kan egentlig bare tenke meg 1 gruppe som kan bli frisk på 3 dager av noe sånt, og det er folk som har feilt et-eller-annet langvarig som nå egentlig har gått over av seg selv, men som pga. lang tids sykeleie er blitt «vant til» å være syke.

  19. januar 2012
 76. Anonym said:

  Live Landmark har nå også fått inn en blogg i Tidsskrift for den norske legeforening.  » Helse , ansvar og skyld.» 
   http://blogg.tidsskriftet.no/2012/01/helse-ansvar-og-skyld/ 
   Hele blogginnlegget fremstår som ren reklame for LP.  Ordene som går igjen i blogginnlegget er de samme ord som Line Landmark bruker i behandling av ME pasienter.  Ordet Lightning Proces er ikke skrevet i blogginnlegget.  Men det er  kjent for alle hvem  Line Landmark  og hva markedsfører og selger.  Også leger, som hun selv har kurset.  Men det er ikke nevnt med ett ord , at hun har interessekonflikter, som selger av LP.  Dette er ren reklame.

  At  tidsskiftet også velger å slette skeptiske kommentarer , og lar alle positive blir stående, så spør jeg meg om hvor redelige de er.

  Bare noen dager tidligere skrives det i en leder i samme tidsskriftet om media og bloggmakt.  Meget interesant forøvrig.   http://tidsskriftet.no/article/2200325
  Noe de selv bør ta med i betraktning når de selv slipper bloggere med interesskonflikter inn i sitt eget rom.  Og sletter negative kommentarer.

  Maria Gjerpe reflekterer over redaktørens leder i sin egen blogg «Maria`s Metode» om kunnskap og maktdeling.  http://mariasmetode.no/2012/02/02/kunnskap-og-maktdeling/
  Maria Gjerpe`s blogg, har ført til en forskjell for ME pasienter. 

  3. februar 2012
 77. Mosse70 said:

  Hvem sitt firma er det? Hvem er det som står fram og markedsfører det? Og hvem er det som utfører processen?

  20. februar 2012
 78. Mosse70 said:

  Dette er et veldig viktig arbeid. Folk bør ikke få gjøre seg rike på andres alvorlige sykdom, og gjøre dem verre, uten at det får konsekvenser. Men det bør også være en tankevekker at det finnes personer i NAV og det norske helsevesen som ikke stiller kritiske spørsmål ved dokumentasjon bak metoden, og hva konsekvensene av metoden kan bli for dem som bruker den. Bare «søknadskjemat»  bør være nok til at alarmklokkene skulle ringe.

  20. februar 2012
 79. Lenek said:

  Jeg har ikke tatt lp-kurs selv. Kjenner derimot tre som har vært på kurs (ei med ME) og har sett hvor dramatisk de har forandret seg – i positiv retning. Så det er da godt for noen :)

  26. februar 2012
 80. Lenasvenningsen said:

  TUSEN TAKK for ditt egasjemang og opplysning!!!er til stor hjelp for oss som er syke:)

  5. mars 2012
 81. Gjest said:

  Lp er slitsomt ja men da er det bare å få i gang motivasjonen, orker ikke mine plager lenger så noe må gjøres!. Til dere som tror LL ikke hadde me eller «falsk me» som noen kaller det. Hun hadde det og det har jeg og!. Har selv vært på kurs med henne. Har ikke brukt prosessen så mye så derfor kan jeg ikke si om det vil virke for meg! Vil ikke gå inn på sykdoms historien min og alle de andre plagene jeg har! Men LL er fantastisk snill! Og jeg hadde ikke klart meg uten den store støtten fra henne!!.Vi må ikke legge skylden på henne om vi ikke blir bedre og det er vær enkelt persons valg om man vil gå på kurs!. Dyrt er det, men man får jo ofte flere samtaler på tlf i etterkant av kurset. Det fins jo mange andre instruktører om man vil gå til andre! Dere som syns hun er skummel så er hun ikke det tro meg!. Hun vil bare hjelpe. Jeg kommer altid til å like henne unasett hva andre mener! LL er noe av det beste i livet mitt akkurat nå så får dere andre som ikke liker henne finne noe annet å klage på!

  7. mars 2012
 82. BroBig said:

  Sjukt.

  7. mars 2012
 83. Gjest said:

  Det er klart hun er trivelig når hun skal få deg til å bruke 5000kr. dagen. Det kalles dessverre ikke å være snill, det heter direkte markedsføring. Og å spille på personlige følselser er en helt vanlig strategi for direkte merkedsføring.

  8. mars 2012
 84. Gjest said:

  Det er ikke hun som har bestemt prisen da og heller ikke de andre instruktørene i norge. Og om man ikke vil bruke så mye penger på et kurs så trenger man ikke det!. At LL eller de andre får deg til å bruke de pengene på kurs er bare tull!. Det er ikke slik at man må gå på kurs! Jeg syns det er kjempe fint å ha hjelp og støtte fra LL nå når livet er så ille!. folk får mene hva de vil om henne! Men jeg liker henne veldig godt!

  8. mars 2012
 85. Gjest said:

  Jeg har ikke sagt at jeg ikke liker LL, jeg bare poienterte for deg hvordan direkte markedsføring fungerer, og brukte som eksempel Aktiv prosess sin egen oppsatte pris.

  Når du ikke følger bedre med: Har du fått med deg at ME er den eneste somatiske sykdomen som LP brukes til? Er ikke det et paradoks at de kunne fått en mye større kundegruppe om de også tok i bruk metoden på de andre somatiske sykdommene. Så hvorfor gjør de ikke det?

  Er du forresten klar over at det finnes to store støttegrupper i Norge?
  ME- nettverket MENIN og ME- foreningen. De har fylkesforeninger og likemannsgrupper over store deler av Norge.

  9. mars 2012
 86. Gjest said:

  Ja ja det er dyrt!! Men de må vel ha samme pris i Norge som i England.

  9. mars 2012
 87. Anonym said:

  Skjønner ikke hvordan folk med feks ME som jeg også har kan bli dårligere(ihvertfall ikke mye dårligere) av LP! At man ikke blir bedre skjønner jeg jo!. LP advarer jo mot å presse seg siden det kan gi kollaps for de med ME!.Jeg får ikke beskjed om å gjøre for mye! Jeg har ikke fått till LP. Delvis fordi jeg var nok for dårlig da jeg var på kurs i jan!. Bytte lege senter fordi man har hørt at LL har hold foredrag der høres rart ut!! Hvorfor syns flere at LL er skummel? det lurer jeg på. Hun er jo bare hjelpsom og bryr seg, jeg vet mange ikke føler det slik men det gjør jeg!!!

  24. mars 2012
 88. Anonym said:

  ja så alle som har me og tar Lp og blir berdre eller bra er slappe? Da er ihvertfall ikke jeg slapp! siden jeg ikke har klart å bruke lp. Var for dårlig på kurst tror jeg. Om jeg plutselig hadde fått til Lp og blitt litt bedre så er jeg slapp også da? Har du foresten lest boken til LL? man skriver ikke en bok for ingenting!

  26. mars 2012
 89. Anonym: Spørsmålet var om diagnosen var bekreftet og etter hvilke kriterier den var stilt. 

  26. mars 2012
 90. Anonym said:

  Hvem skal man saksøke? det ville blitt dyrt det!!!!

  26. mars 2012
 91. Anonym said:

  Hun har sett at andre med me har blitt bedre/bra. så det er ikke bare egen erfaring.

  26. mars 2012
 92. Anonym: Jeg foreslår at du faktisk leser hele teksten til Gunnar. Jeg antar nemlig at du har kommet inn på en link til min kommentar og at du ikke har lest bloggposten.

  26. mars 2012
 93. Anonym said:

  Har lest mye av det! men det er for trist å lese det!!

  26. mars 2012
 94. Anonym said:

  Du er flink som orket å skrive så mye!! men jeg er enig i noe men ikke alt.

  26. mars 2012
 95. Gjest said:

  Er ikke Lp instruktørene som har ansvaret når man blir dårligere av å bruke Lp. Jo kanskje de kan få skyld om du blir bedt om å presse deg. Men jeg vet ikke om noen som ber deg om å presse deg. Gjør du?

  26. mars 2012
 96. Gjest said:

  Saksøke hvem? Har du råd? og saksøke for hva?

  27. mars 2012
 97. Gjest said:

  Hva er forskjellen på ekte ME og «falsk» ME?

  27. mars 2012
 98. Gjest said:

  Hun vil da ikke skade noen. Hvorfor skal hun trekkes inn i alt? 

  27. mars 2012
 99. Gjest said:

  Er ikke enig i alt som står her jeg.  Noe av det du skriver om LL etc er nok ikke sant! Hun hører ihvertfall på meg når jeg sier hvor dårlig jeg har det! Du får ikke beskjed om at du kan/skal slutte med antidepressiva og det man evt går på! Der tar du grundig feil!.Vi får heller ikke beskjed om å presse oss. Og ja vi får høre at vi skal prøve å la være å kjenne på symptomer. Jeg har også lest om en dame som ble veldig mye bedre etter å ha brukt metoden, Og hun mener det er viktig å få frem at me er en nevrologisk lidelse(sykdom) og ikke er psykisk. Ja man kan jo selvfølgelig få psykiske ting av det! .En annen jente sier sykdommen er fysisk, men løsningen til å overkomme den kan trenes opp psykisk. Og så må man ikke si med en gang at man er frisk. Det tar tid og man må jobbe hardt, er ikke noen mirakelkur!  Du får ikke beskjed om at du er skyld i dine symptomer etc! Vi har ikke gjort oss selv syke. og det hjelper faktisk for noen av de mest syke pasientene. Jeg er som LL har skrevet blitt frustrert. og ja jeg blir lei meg og får skyld og blir redd for å ikke lykkes når jeg ikke får til prosessen! Mener selv at jeg ikke har fått med meg nok!!!  Man må jo heller ikke gjøre prosessen hele tiden noe jeg har trodd!! at du mener vi bør bli spart for oppfølging er greit. De som ikke vil ha oppfølging kan vel få slippe det. Men jeg personlig hadde ikke klart meg uten masse oppfølging! 

  31. mars 2012
 100. Anonym. said:

  Bare en ting før jeg slutter å lese om me og lp o,l for godt!. Er virkelig ikke bra å lese om det!. Jeg blir ihverftall lei meg av det som jeg vet er løgn(og man blir ikke akkurat bedre av å lese om me og sånt! kanskje derfor det er anbefalt å ikke gjøre det!!). Man skal ikke tro på alt som står skrevet.! Tenk dere litt om før dere skriver så mye som dere ikke vet er sant. Jeg blir kvalm av all løgnen som står på nettet!  At det går an!! LL er superfantastisk!

  2. april 2012
 101. CiViX said:

  Hva i denne bloggposten mener du er løgn?

  2. april 2012
 102. gjest said:

  Ok dette er siste komentar. Mye løgn og ikke bare i din bloggpost. Les det jeg også har skrevet ovenfor den du svarte på! Lurer på hvordan tre personer kan ha blitt så syke etter kurs og hva de har gjørt! har lest om en som holdt på å dø tre ganger. hvordan går det ann spør du meg også 3 ganger da! Hjelp! og den kreftmedisinen som skal hjelpe. Nei takk spør du meg!!! da tar jeg heller saltvann som noen få skal ha bli bedre med. Gidder ikke ødelegge immunforsvaret mer! Vi får heller ikke beskjed om at vi er friske etter kurs!!!! Og det er ikke sikkert metoden passer for alle og da får man gjerne prøve noe annet før man evnt forsøker igjen! og jeg syns ikke kurset er å kaste bort tre dager!! mye bedre en å sitte dårlig frustrert og lei hjemme på sofaen spørr du meg. Og er du heldig så dekker nav det for noen. Har selv ikke spurt nav om det! I LP bruker vi et aktivt språk der ordet ”gjør” inngår.
  Ordet er valgt for å minne deltakerne på at de kan påvirke egne tanker,
  følelser og reaksjoner. Det betyr absolutt ikke at noen av kursdeltakerne er skyld i egne utfordringer eller problemer, ei heller at de skaper egen sykdom eller symptomer. står på nettet og det har jeg fått høre direkte og det er ikke tull som flere tror!. Håper du fikk noe ut av dette! For nå gidder jeg ikke mer!!!!!!

  19. april 2012
 103. […] Men så gikk årene, og etterhvert ble jeg kjent med flere og flere som slet med det samme som han. Kronisk utmattelsessyndrom (CFS), eller for de fleste mer spesifikt ME. For et par år siden ville jeg sette meg inn i ME og Lightning Process som jeg hadde hørt så mye om, og da jeg begynte å lese om forskningen rundt dette oppdaget jeg at ME var en reell lidelse, som nå også har fått en ganske konkret definisjon og konkrete diagnosekriterier. […]

  2. juni 2012
 104. anonym said:

  Skjønner ikke hva du mener når du skriver att i homeopati og healing så må de lyve til pasientene. Healing er jeg fullstendig i mot og har gått hoss en homeopat som overhodet ikke har måttet lyve! Og du skriver at noen alvorlig syke har blitt bedre hvertfall midlertidig. Vet om flere som har blitt veldig mye bedre eller friske av me og det har ikke hvert midlertidig når de har vært bedre/friske i flere år! selv går jeg andre veier før jeg nok evnt forsøker et nytt kurs.

  22. august 2012
 105. CiViX said:

  En homeopat må per definisjon lyve hvis de driver som homeopat fordi all forskning viser at homeopati ikke virker. Så i det man kaller seg homeopat og tilbyr behandling, har man løyet til pasienten.

  22. august 2012
 106. anonym said:

  Så homeopater lyver ved å få pasientene til å tro at det virker. Men jeg kjener en dame som har blitt litt bedre med det, så det virker jo hvertfall litt for noen. for meg fant jeg ut at jeg har intoleranse mot gluten. er vel det beste jeg har fått ut av homeopati. Men det der med at man har intoleranse mot forskjelige ting er litt tull. plutselig slår det ut på ting du ikke har spist på veldig lenge.

  24. august 2012
 107. anonym said:

  De som blir verre presser seg nok for mye! LP advarer mot det! kognitiv terapi kan hjeøpe mot flere me symptomer, Har faktisk fått høre at det er folk som har blitt kvitt flere symptomer. Og det og si at det kanskje ikke var Lp som hjalp de som ble bedre/bra av me er å gå for langt. Selvfølgelig var det det. Men har lest om en som plutselig fikk tillbake symptomer under ett intervju pog måtte gå og gjøre Lp. kom tilbake og var bra. Det høres jo litt spesielt ut og kanskje ikke helt troverdig!

  25. august 2012
 108. Andreas said:

  Da var det ikke behov for forskning allikevel. Dagbladet og klikk.no har funnet kuren, la de sykeste vi har i landet presses igjennom dette, og la oss skylde på dem selv om de ikke klarer det – og se om de tar livet av seg – http://www.klikk.no/foreldre/helse/article781193.ece

  Etter å ha blitt dømt for å komme med udokumenterbare påstander i Storbrittania – er det om å gjøre å melke de syke livene for mest mulig penger i Norge før samme forbudet kommer her – http://www.asa.org.uk/ASA-action/Adjudications/2012/8/Phil-Parker-Group-Ltd/SHP_ADJ_158035.aspx

  Hjelp!

  2. september 2012
 109. anonym said:

  Hva syns du da om andre LP coacher? klarer bare ikke la være å komentere på sånne komentarer! Sånt burde du ikke skrive! eller jo det er din mening. Men det er hun ikke! Jeg syns hun er fantastisk :) Selv om jeg ikke greide å bruke LP for min ME etc så er det min feil og kanskje en gang jeg klarer å få brukt det så får vi se hva som skjer… men er uannsett kjempe glad i henne: ) Ja og jeg vet jeg kanskje kommer til å få dum(e) komentar(er) tilbake, men det får så være! Men jeg gjør noe annet før jeg muligens tar opp og forsøker LP og ser om jeg greier å bruke det!

  2. september 2012
 110. anonym said:

  Gjøre Me betyr at du kan påvirke dine symptomer!. Klarer ikke leste om folk som tror noe annet eller har fått med seg noe annet!

  3. september 2012
 111. anonym said:

  Gjøre dem verre!? Hva er dette for noe tull? De gjør seg ikke rike på andres sykdom!. Man velger selv om man vil ta et kurs! Vel folk som blir verre presser seg nok for mye. Det har jeg merket for jeg tåler ikke stress og blir mye verre av de!!!

  3. september 2012
 112. Arvid Hovden said:

  En meget god blog! Er så glad for at jeg ikke lot meg lure til å bli med på LP! :)

  26. september 2012

Kommentafeltet er stengt.