Loppa kommune fjernet reklame for øreakupunktur

I dag tidlig ble jeg oppringt av NRK Finnmark som hadde blitt tipset om min bloggpost om Loppa kommune og deres brudd på forskrift om markedsføring av alternativ behandling. De gjorde et telefonintervju med meg, og kontaktet deretter ordføreren og rådmannen i Loppa for å få deres respons. Det førte til at kommunen umiddelbart fjernet den omtalte teksten om øreakupunktur og lovet å følge opp saken for å finne ut om de hadde gjort noe ulovlig, noe de i så fall beklaget.

De ville derimot ikke fjerne sitt tilbud om øreakupunktur, en behandlingsform uten dokumentert effekt, til sine innbyggere. Dette er beklagelig, og jeg anbefaler i den anledning artikkelen Skattefinansierte heksedoktorer som tar for seg problemet med at kommuner bruker penger på alternativ behandling, med utgangspunkt i Fyresdal kommune som nylig har utlyst en stilling som kommunelege med 20% alternativ behandling som del av stillingen.

Sakens beskrivelse sendt til meg på mail fra journalisten lød som følger:

Loppa kommune brøt loven ved å reklamere for alternativ behandling på sine nettsider.

Først da NRK gjorde ordfører Jan Eirik Jensen oppmerksom på lovbruddet, ble det fjernet.

På nettsidene markedsførte kommunen inntil nylig et tilbud om øreakupunktur, og fremmet påstander om helseeffekt.

– Det er villedende og lovstridig sier forfatter Gunnar Tjomlid.

«Forfatter» er vel noe prematurt, men da journalisten spurte meg om hvorfor jeg engasjerte meg i Loppa sitt lovbrudd, så nevnte jeg at jeg blant annet jobbet med en bok om alternativ medisin. Det er et stykke fra å være på skrivestadiet med første bok og til å kalle seg forfatter, føler jeg. Men men, det høres jo stas ut :-)

Jeg fikk tilsendt lydklipp av innslaget, som varte i 2 min 34 sek, men får ikke legge det ut i bloggen grunnet rettighetsproblematikk.

Uansett, hyggelig at bloggingen min atter en gang førte til konkrete tiltak – og kanskje litt folkeopplysning i samme slengen. Takk også til NRK som valgte å ta opp dette i sin radiosending!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!