Og slik omgår man lovverket

Takk for at du deler denne bloggposten!

En e-post med reklame for noen kapsler som inneholder både Omega 3 og blåbær dumpet ned i innboksen min nylig. I e-posten kan vi blant annet lese:

Både blåbær og Omega 3 er blant verdens best dokumenterte kosttilskudd, og listen over positive virkninger blir stadig lengre. Forskning viser imidlertid at Omega 3 kan harskne i celleveggene, men at inntak av antioksidanter hindrer dette. Med BlueOmega har vi derfor den perfekte løsningen. Blåbær er nemlig full av antioksidanter, og kombinasjonen med Omega 3 gir deg det beste fra begge. I en og samme kapsel.

Dette er en helsepåstand som vil bli forbudt å bruke etter 14. desember 2012, så vidt jeg kan forstå. (Hør meg snakke om denne nye EU-forordningen i nyeste Saltklypa.) Den finnes ikke på den såkalte positivlisten til EFSA, og en tilsvarende påstand er derimot å finne på negativlisten over ikke-godkjente påstander. Et søk på «blueberry» viser for eksempel at følgende påstander om blåbær ikke er godkjent:

natural antioxidant, protect organism from oxidative damage, natural way to avoid risks caused by oxidation and peroxidation process

Med begrunnelsen:

Non-compliance with the Regulation because on the basis of the scientific evidence assessed, this claimed effect for this food has not been substantiated.

Påstander om at blåbær er et av «verdens best dokumenterte kosttilskudd» er altså ikke sann. I tillegg er det slik at generelle påstander om helseeffekten av antioksidanter heller ikke er tillatt, da det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for å hevde dette. Mer og mer forskning viser at antioksidanter ikke kan sies å ha noen positiv helseeffekt isolert sett, og inntak av antioksidanter som kosttilskudd kan tvert i mot øke dødeligheten.

For noen dager siden ble «USDA ORAC Database for Selected Foods» fjernet fra USDA sine nettsider for Nutrient Data Laboratory. ORAC er et mål på antioksidantinnhold i matvarer, og denne databasen som lå på nett gjorde det mulig å se hvor mye antioksidanter ulike matvarer inneholdt med den hensikt å se hvilke matvarer som var «sunnest». Problemet er bare at man nå vet at antioksidantinnhold i matvarer ikke sier noe om helseeffekt, og dermed ble denne databasen å anse som villedende informasjon og altså fjernet.

The USDA cites two main reasons for the removal of the ORAC Database:

– The values indicating antioxidant capacity have no relevance to the effects of specific bioactive compounds, including polyphenols on human health.

– ORAC values are routinely misused by food and dietary supplement manufacturing companies to promote their products and by consumers to guide their food and dietary supplement choices.

Helseeffekten av å ta Omega 3 som kosttilskudd er også omstridt, noe jeg blogget om tidligere i denne bloggposten, så denne reklamen er fullstendig misvisende på alle punkter.

I tillegg er det slik at det ikke er tillatt «å påstå eller gi inntrykk av at et kosttilskudd forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomssymptomer eller smerter, verken i merkingen eller markedsføringen av kosttilskudd». Så hvordan omgår man slike begrensninger? Jo, man gjør det på denne måten, som i e-posten jeg fikk:

Skjermbilde 2012 06 19 kl 11 08 07

Er det ikke elegant dere? Her sier man i utgangspunktet ingenting om at kapslene har en helseeffekt, bare at det «foreligger best dokumentasjon» på blåbær og Omega 3 (dokumentasjon på hva da?), og at det finnes og pågår seriøse studier på de nevnte områder (hva viser studiene?). Dette har jeg også snakket om på Saltklypa tidligere. Man trenger ikke si noe om hva forskningen viser. Det er nok å påpeke at det pågår eller finnes forskning, fordi folk synes å gjøre en mental slutning om at forskning = effekt.

I tillegg er alle disse faktorere om hjerte/kar, immunforsvar, hukommelse etc skrevet i uthevet skrift, så mange vil bare lese dem uten å lese resten av teksten, og anta at det finnes en dokumentert effekt. Smart.

Teksten etter de uthevede punktene som sier at kapslene opprettholder et godt immunforsvar, forebygger stressymptomer og svekker aldringsprosessene er i gråsonen. De er relativt diffuse, og det er lov å snakke om å «styrke immunforsvaret» eller «forebygge stressymptomer», men det er nok kanskje ikke lov å peke konkret til rygg og nakkelidelser da det gir inntrykk av at kapslene forebygger smerter.

Uansett, mye av denne villedende markedsføringen av kosttilskudd blir heldigvis ulovlig fra neste år. Så får vi bare håpe at Mattilsynet og Forbrukerombudet klarer å håndheve forordningen.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!