Skjermbilde 2012 06 21 kl 11 17 15

Den engelske skolen Michael Hall informerer på sine nettsider at de har utbrudd av kikhoste og røde hunder på skolen.

Røde hunder er i praksis ikke-eksisterende i den vestlige verden, inklusive Norge, etter at man begynte å vaksinere mot dette. I dag skjer det med MMR-vaksinen som barn får. Sykdommen er sjelden farlig for barn og voksne, men sykdommen er svært farlig for gravide ettersom det er høy risiko for at fosteret blir skadet. Blir en gravid kvinne smittet av røde hunder i løpet av de første 8-10 ukene av svangerskapet, er risikoen for fosterskade, fosterdød eller spontanabort, hele 90%. Blir den gravide smittet i løpet av første trimester er det høy risiko for at barnet kan få skader som misdannelser i øye, øre, hjerte og eventuelt psykomotorisk retardasjon.

Kikhoste er også en sykdom som sjelden er farlig for barn og voksne, men som likevel kan være svært ubehagelig å ha, med hosteanfall så kraftige at man kaster opp og føler man nesten kveles. Disse hosteanfallene kan vare i ukesvis. Den store risikoen ligger likevel først og fremst hos babyer som kan risikere å dø av oksygenmangel grunnet sine hosteanfall. Kikhoste har også vært sjeldent i Norge etter at man begynte å vaksinere barn mot dette, men det har vært en liten økning de siste årene, noe som i stor grad skyldes at voksne er for dårlige til å revaksinere seg for å opprettholde effekten av vaksinen.

Vaksiner er ikke 100% effektive. Grunnet måten vaksiner trigger en slags evolusjonær utvikling av immunsystemet i kroppen vår, er det en viss grad av tilfeldighet om kroppen vår produserer de riktige antistoffene som resultat av vaksinen. Dermed vil noen få forbli sårbare mot sykdommen selv etter vaksinering.

Så hvordan beskytter vi disse individene? Og hvordan beskytter vi babyer for unge til å kunne vaksineres? Eller individer med nedsatt immunsystem, allergier eller andre problemer som gjør at de ikke vil tåle en vaksine? Jo, vi tar et kollektivt ansvar og bygger opp en flokkimmunitet i befolkningen ved at selv alle oss som neppe ville hatt store plager med disse sykdommene også lar oss vaksinere. På den måten vil det være nesten umulig for en smittsom sykdom å spre seg, selv om ett individ skulle bli smittet. Vi bidrar alle til å bygge en festningsmur rundt det syke individet og hindre smitten i å hoppe videre til andre sårbare individer, for eksempel nyfødte babyer.

Uten flokkimmunitet ville slike smittsomme sykdommer spre seg gjennom befolkningen som ild i tørt gress, og selv om de fleste ikke ville lide noe særlig, ville smitten fort finne sin vei til de sårbare blant oss som da kunne risikere alvorlig sykdom eller død. Ved at vi alle vaksinerer oss hindrer vi effektivt dette.

Det synes de fleste er en god ting. Men ikke alle. Enkelte grupper i samfunnet mener at det å la små barn kveles til døde er en god ting. De mener at det at barn smittes og overvinner disse sykdommene, som de fleste gjør, er transformerende for dem. Og hvis de dør, vel, da var de svekkede individer i utgangspunktet. Bygones.

Tilhengere av filosofien til Rudolf Steiner er blant disse menneskene. En del alternative behandlere, spesielt homeopater, og promotører av alternativ behandling er blant disse. Enkelte religiøse grupperinger er blant disse. De synes at sykdommer er «naturlige» og gode, og gud forby at vi beskytter våre barn med «kjemiske vaksiner». Og så ser vi resultatet. Atter et utbrudd av to potensielt sett svært farlige sykdommer på en steinerskole i England. Sykdommer som så enkelt kunne vært unngått om foreldrene lot sine barn bli vaksinert. Sykdommer som i verste fall kan føre til at barn dør eller fødes med misdannelser. Sykdommer som vi egentlig har bekjempet, men som enkelte blant oss dessverre gjør sitt ytterste for at skal blomstre opp og ta liv igjen.

Disse sykdommene som i praksis var utryddet er på vei tilbake og dukker opp i små lommer av befolkningen som ikke vaksinerer seg. Steinermiljøer er en av disse risikogruppene, selv om det heldigvis ikke er alle Steiner-tilhengere som er vaksinemotstandere. De som likevel avstår fra å vaksinere seg og sine barn representerer en fare for seg selv, og en fare for alle oss andre som kanskje ikke har vært blant de heldige som fikk full effekt av vaksinen. Det er en skam.


Videre lesing:

En kommentator i bloggen forteller om hvor ille det var da hun hadde kikhoste som barn fordi hennes mor nektet å la henne bli vaksinert.

Sykdommer som blant annet meslinger dukker opp i uvaksinerte grupper i Europa.

Selv om du er vaksinert som barn trenger du kanskje å revaksinere deg. Les dette!

Den kjente forfatteren Roald Dahl mistet sin datter til en så «uskyldig» sykdom som meslinger. Les hans hjerteskjærende historie her.

 • Det er da slikt som dette er hyggelig lesning: Hei,
  Jeg lurer på om noen har en av barnesykdommene de kan smitte-bort i Trøndelags området? :-)
  Ønsker særlig kusma og røde hunder velkommen
  4. juni kl. 12:02

  Har hatt vannkopper her i Tromsø, men litt vanskelig og sende sørover.
  4. juni kl. 17:25 ·

  6. juni kl. 09:58
  Hvorfor vil du ha smittsomme barnesykdommer?
  6. juni kl. 10:03

  Jo fordi det bygger immunforsvaret og fordi det er bedre for barnet å få barnesykdommer mens det ennå er et barn :-)
  (Det er for sønnen min på 10 år)

 • Kontakte barnevernet? Det er svært godt grunnlag for en bekymringsmelding

 • HaakonKL

  Lurer på om VOF (Vitenskap Og Fornuft) kan skrive om dette?

  Denne måneden skriver de om hvor bra kaffeklyster er for leveren. Etter å ha googlet klyster, har jeg ikke så mye mer å si om bladet…

 • kakofoni

  Trodde Steiner-filosofien skulle være åpen for naturvitenskapen jeg? Da er det rart å være vaksinemotstander. Nå har jeg ikke så god greie på det da.

 • Skeptikeren

  Det er det verste …

 • Tone

  Fælt å flire midt oppi en så alvorlig sak, men:
  «med kosteanfall så kraftige at man kaster opp og føler man nesten kveles. »
  Fantastisk typo:)

 • Hehe, fikset :-)

 • Sjekk ut noen av Rudolf Steiner’s bøker så ser du fort at det er mye rart der! Astrallegemer og andre overnaturlige fenomener. (Naturvitenskap har ikke med «over»-naturlige forhold å gjøre).
  Noe av tankene i pedagogikken har fungert bra, så det er kanskje derfor at resten også overlever ;-)

 • I følge Wikipedia sier Waldorf-skolene at de ikke er motstandere av vaksiner:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_education#Immunization

  På denne siden finner man litt mer bakgrunn for hvorfor tilhengere av antroposofien likevel ofte er motstandere av vaksinering:

  http://www.anthromed.org/Article.aspx?artpk=764

  Greit oppsummert i dette avsnittet:

  «Thus, anthroposophic and con­ventional medicine have dramati­cally different viewpoints as to what causes common childhood illnesses. Conventional medicine views child­hood illnesses for which vaccines have been developed as a physical disease, inherently bad, to be pre­vented. Their main goal, therefore, is protection against contracting the disease making one free of illness. In contrast, these childhood illnesses are viewed by anthroposophic medi­cine as a necessary instrument in dealing with karma and, as discussed by Husemann, and Wolff, 6 the incar­nation of the child. During childhood illnesses, anthroposophic medical practitioners administer medical remedies to assist the child in deal­ing with the illness not only as a dis­ease affecting their physical body in the physical plane, but also for soul ­spiritual development, thereby pro­moting healing. In contrast, allopathic medicaments are aimed at suppression of symptoms and not necessarily the promotion of healing.»

  It’s all about karma, baby.

 • Brita

  Huff, og huff.
  Om du ønsker bygge opp immunforsvaret til sønnen din burde du latt ham følge vaksinasjonsprogrammet! Vannkopper er greit å få som liten da dette ikke har kjente, alvorlige følgetilstander. Vel å merke så lenge man får det som barn og er frisk ellers. Det er da også en grunn til at man ikke rutinemessig får vaksinasjon mot vannkopper.
  Men å ønske seg røde hunder og kusma til en gutt på 10 år? Farene ved røde hunder er godt beskrevet i innlegget over, og kusma kan gi alvorlig hjernehinnebetennelse med døvhet samt affisere testiklene. Men du har kanskje et ønske om ikke å bli bestemor?
  Skam deg!!

  Brita