Skjermbilde 2012 07 16 kl 15 14 51

Dette likte jeg. I en featureartikkel om Odd Børretzen i Dagbladet Magasinet spør journalisten:

– Bør ikke du si som i ukebladartiklene at det er viktig å kjempe, nekte å gi seg. Du har jo overlevd kreft, mann!

Og Børretzen svarer:

-At helbredelse skal være en viljesak, er jeg meget skeptisk til. Jeg hadde ingen vilje. Jeg gikk med på operasjoner, men jeg hadde egentlig overgitt meg fullstendig, jeg. Jeg tenkte faktisk at nå håper jeg at jeg ikke våkner. Men det gjorde jeg.

Jepp. Sjarlataner som prøver å legge ansvaret for at folk blir friske fra alvorlige sykdommer på deres egen innstilling og «vilje» til å leve, såkalt «positiv tenking», påfører mye unødvendig lidelse og skyldfølelse. For hvis man ikke blir frisk da, så er det vel ens egen feil? At man ikke ville det nok? At man ikke tenkte de rette tankene? At man ikke hadde riktig innstilling?

Nei. Hvis du blir frisk fra kreft er det fordi moderne medisin virker og fordi dyktig helsepersonell gjør det de kan for å gjøre deg frisk, ikke fordi du selv bestemmer deg for å bli det. Det er ikke den sykes egen skyld om han eller hun ikke blir frisk, og den ekstra belastningen skal vi spare dem for. Selvsagt kan en positiv innstilling heve livskvaliteten og kanskje også gjøre samspillet med helsepersonellet bedre slik at du får bedre behandling, men det påvirker ikke kreften i seg selv.

Folk som fokuserer mer på personlig innstilling enn nødvendigheten av dokumentert effektiv medisin er farlige mennesker, og det er godt å se Børretzen banke inn realismen så hardt som han gjør her.

Noen ganger er det faktisk all right at syke mennesker sier det som det er, selv om det hverken er poetisk eller vakkert, og selv om det frarøver oss illusjonen av at vi alltid kan styre livet og fremtiden gjennom egen tanke og vilje.

In the morning…

 • Arturo_B

  Bra sagt av Børretzen. Det er ikke riktig at mennesker med alvorlig sykdom og deres pårørende i tillegg til sykdommen skal belemres med dårlig samvittighet når de får en fullstendig normal sorgreaksjon.

 • Godt sagt, og er enig i dine refleksjoner. Jeg tror det er direkte skadelig for folk at man skal ha så overdreven tro på vilje og positiv tenkning.

 • Diva

  Hurra for Børretzen!

 • Flott av Børretzen å være såpass straight. Minner egentlig om det Barbara Engelreich skrev, og jeg har hørt flere pasienter si; de er bare lei og går med på ting, overlevelsen var det andre som sto for. Det sagt opplever jeg at mange kan føle seg bedre med seg selv om de opplever at de «kjemper», enten det går bra med sykdommen eller ikke. Men igjen så er det en god del som virker langt mer tilfredse med å si ting som «andre har det verre» eller «jeg har hatt det bra lenge», eventuelt «det går som det går». Det bli høyst indiviuelt hvordan best håndtere sykdom og dårlige nyheter.

  Ok, det sagt; ja. Det kan virke som mange opplever at de feiler eller fortjener å ha det ille dersom de ikke er positive (dette gjelder både pasient og pårørende). Fra helsepersonellets side, i allefall i utdanningen, legges det stor vekt på å arbeide med slik håndtering på pasientens premisser, men jeg sitter med inntrykket av at mange fortsat pusher en positiv innstillings-filosofi på pasientene sine. Interesseorganisasjoner og pårørende kan i minst like stor grad virke som pushere.

  Litt annen side av det hele, men nærmere mitt eget felt, så lettere å skrive om.

 • A

  Mente ikke trykke pil ned knapp! Kom borti ;)
  Enig i det du skriver. Min mor døde av kreft i fjor. Dessverre kunne ikke behandling hjelpe henne. Mulig hun levde noen måneder ekstra på ren vilje. Og var nok lettere for henne og omgivelser at hun tross alt var positiv til det siste. Ikke positiv med tanke på sykdom, men at hun hadde hatt et godt liv og skulle bli bestemor igjen. Men det var henne. Bør være lov å være negativ. Noen sier at hun taklet det bra. Da sier man inplisitt at de som ikke biter tenna sammen og er positive takler det dårlig. Det blir feil.

 • A

  Implisitt… Iphone sin skyld ;)

 • Larsefant

  Hva skjedde med placebo- og nocebo-effekten? Eller er det jeg som (igjen) ikke forstår placebo? Hvis pasienten tar en dyr blå pille med sukker hver dag i tillegg til tradisjonell kreftbehandling og får fortalt at pillen er det nyeste og flotteste innen kreftmedisin, kan ikke placebo-effekten hjelpe på kreftbehandlingen? Tilsvarende, hvis troen på helbredelse kan virke like sterkt som en dyr blå pille med sukker, hvorfor kan ikke da troen på helbredelse hjelpe på kreftbehandlingen?
  På hvilket punkt bommer jeg her?

 • anne marie hovgaard

  Den slags effekter (altså i den grad det er en virkelig effekt, og ikke bare et resultat av pasienters ønsketenkning og tendens til å svare slik behandleren ønsker, samt tilfeldigheter og statistiske artifakter) virker bare på symptomer/problemer som direkte eller indirekte henger sammen med ting som skjer i hjernen ;) – følelsesmessige reaksjoner, læringseffekter og den slags. Dvs. sanseopplevelser som smerte og kvalme, (delvis) nervesignal- og/eller hormonregulerte fenomener som blodtrykk, muskelspenning (og immunsystemet!), og diverse psykiske plager. Selv da er effekten ikke i nærheten av det «tenk positivt!»-folket innbiller seg, og den er dessuten nokså forbigående. Kreftpasienten som får sukkerpiller vil kanskje føle seg bedre en stund, men siden placebo ikke har noen effekt på selve sykdommen hjelper det lite.

 • Godt svart. Du kom meg i forkjøpet, og jeg har vel ikke noe å tilføye :-)

 • Jeg må unnskylde den kraftige ordbruken på forhånd her nå, for FY FAEN som du får sagt det noen ganger! :-)

 • Larsefant

  Takk for den informasjonen! Jeg har hatt større tro på placeboeffekt enn hva som var rimelig, skjønner jeg.

 • Rudolfine

  Godt sagt, både av Børretzen og Tjomlid!

 • Toove

  Her er forskning som viser at astmapasienter «føler» seg bedre, men lungefunksjonen deres ble ikke bedre av placebo. http://www.nih.gov/researchmatters/july2011/07252011asthma.htm

  Og så lurer jeg litt på om dette med at alle disse positive menneskene lever litt lenger: Kan det ha å gjøre med at de har en bedre mikroflora? Mikrofloraen påvirker jo humøret, og beskytter mot endel infeksjoner. Nå forskes det jo masse på mikroflora, så det blir spennende å se om det snart blir en endring i oppfatning i dette med at det er lurt å tvinge folk til å late som om de er glade.