MEandYou – jeg støtter god forskning!

MEYou sky langMange har fått med seg at Maria Gjerpe har startet en innsamling for å bidra til forskning på en behandling for sykdommen ME. Kort sagt dreier dette seg om at forskerne på Haukeland sykehus i Bergen trenger å gjennomføre en ny studie på medisinen Rituximab, som i en mindre studie i fjor høst viste seg å kanskje kunne være nyttig for enkelte ME-pasienter.

Gjennom crowdfunding-prosjektet MEandYou som startet i mars ønsket Maria å samle inn 7 millioner kroner på 3 måneder. Det ville i så fall ha finansiert behandling av 140 pasienter.

Det er nå bare en uke igjen. Innsamlet beløp ligger på rundt 2,2 millioner, og over 3000 personer har bidratt. Det er fantastisk bra, selv om det er lang i fra målsetningen.

Lesere av denne bloggen vet at jeg mener vi trenger god forskning for å avgjøre viktige helsespørsmål. For å finne ut hvilken behandling som virker må det gode kliniske studier til. Forskerne ved Haukeland har allerede gjennomført såkalte fase 1 og fase 2 kliniske studier, med henholdsvis 3 og 30 pasienter. Denne studien som nå skal finansieres er den siste i kjeden, nemlig en fase 3-studie med 140 pasienter. Det er en multisenter, randomisert, dobbeltblindet, placebokontrollert klinisk studie som vil vare i rundt to år. Hvis det viser seg at Rituximab har en så god effekt som mange håper på, vil det være et stort gjennombrudd for en del av de mange ME-syke i dette landet, både barn og voksne.

Maria forsøkte helt fra starten å dra i gang en bloggstafett for å gi saken oppmerksomhet. Jeg har likevel vært treig med å skrive om det fordi, vel, jeg liker ikke følelsen av å bli dyttet i en retning når det gjelder temavalg i bloggen. I løpet av de siste tre måneder har jeg fått flere henvendelser fra folk som ønsket at jeg skulle skrive om dette, men de hadde alle en litt likelydende tekst pakket inn i en tilsynelatende personlig og spontan henvendelse. Når noe kjennes falskt ut får jeg automatisk en aversjon mot å delta.

Likevel synes jeg dette er en viktig sak, og jeg ønsker å bidra. Saken har fått mye medieoppmerksomhet også utenfor bloggosfæren, med mange medieoppslag både i Norge og utland. For å kompensere for at jeg har vært treig å bidra til denne oppmerksomheten tenkte jeg å gi min slant til støtte for saken. Jeg kjenner flere alvorlig ME-syke, og hvis jeg kan bidra til at de får et bedre liv, så vil jeg svært gjerne det.

Derfor har jeg bestemt meg for å la alle inntekter på bloggen min i juni måned gå uavkortet til MEandYou. Hvor mye penger det blir, avhenger av hvor mange sidevisninger jeg får i juni, noe som igjen avhenger av at jeg klarer å skrive bra saker som folk ønsker å lese. Normalt vil beløpet ligge på rundt ti tusen kroner. Vi får håpe jeg finner bloggeinspirasjonen i denne første sommermåneden slik at flest mulig kroner kan gå til god forskning. Disse kronene vil være en dråpe i havet, men likevel vet jeg pengene vil være et lite dytt i riktig retning.

Og husk, du kan også bidra! Gå inn på nettsidene meyou.no og se hvordan du kan donere penger. Alle kroner hjelper, og om du kan gi en hundrelapp eller fem hundre kroner, så er det mange syke mennesker i dette landet som får et lite løft.

Det er bare en uke igjen av Marias crowdfunding-prosjekt. Hvis du kan bidra til å gi saken oppmerksomhet, er det bare å dele denne bloggposten, skrive din egen, eller lenke til meandyou.no på Facebook, Twitter og i andre kanaler. Kanskje et siste fremstøt helt på tampen kan gi noen ekstra, sårt trengte kroner til forskningen? Jeg håper det.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!