Nei, Swiffer er ikke giftig for dyr!

Takk for at du deler denne bloggposten!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En bloggfølger gjorde meg oppmerksom på en melding som spres på Facebook for tiden:

Skjermbilde 2013 08 20 kl 13 25

OBS OBS OBS
Swiffer – giftig for barn og dyr?
Rengjør du gulvet med Swiffer. En fem år gammel tysk schæfer måtte avlives på grunn av en smertefull lever lidelse. Eieren ba om en obduksjon, fordi hun hadde ingen forklaring på denne tilstanden. Hunden hadde alltid bodde i samme hus og var alltid under oppsyn både inne og ute. Obduksjonen viste at leveren var i en forferdelig tilstand, noe som kun kunne føres tilbake til vanlig gift inntak. Alle husholdningsprodukter ble sjekket for gift. Ved nærmere ettersyn, ble det på pakkene av «swiffers – våtservietter» oppdaget med liten skrift: «Produktet er giftig for barn og dyr.» Ved kontakte med produsenten fikk man vite at en av komponentene var svært nær den giftige molekylære de-icer. Gulvet til eieren av den tyske schæferen ble regelmessig rengjort med ovennevnte våtservietter. Hunden slikket labbene som førte til forgiftning. Ikke lenge etter hundens død ble også to katter med de samme symptomer avlivet. Også i dette tilfellet «Swiffer – Våtservietter» etter langtidsbruk. Dyre eiere advares herved mot å bruke disse giftige våtservietter. Vennligst spre denne meldingen til alle venner, bekjente, med barn og kjæledyr!!

Tipseren min regnet med det var vås, men trengte noen kilder på dette. Et kjapt Google-søk ga selvsagt treff på Snopes.com. Og la meg si dette atter en gang: Før du deler en slik melding i sosiale medier, sjekk alltid på Snopes om den er sann eller falsk. Sjekk deretter om det Snopes skriver er korrekt ved å kontrollere deres kilder ettersom heller ikke Snopes er helt ufeilbarlig.

Ifølge Snopes ble denne meldingen først oppdaget allerede for nesten 10 år siden, tilbake i 2004, men internettløgner dør aldri. Du kan selv lese den lange gjennomgangen av hvorfor Facebook-meldingen er falsk hos Snopes, men jeg skal gjenta noen av hovedpunktene her.

1) Swiffer skal ifølge Snopes ikke inneholde den nevnte advarselen om at det er «giftig for barn og dyr». Det er altså rent oppspinn i Facebook-meldingen. Jeg tok selv en kikk på Swiffer sine hjemmesider og lastet ned produktmanualen til Swiffer WetJet. Der kan man se følgende:

Skjermbilde 2013 08 20 kl 13 44 43

Dette er en standard advarsel som står på nesten alle rengjøringsprodukter, slik seg hør og bør. Man vil gjerne ikke at barn og dyr skal finne på å drikke en flaske med rengjøringsmiddel. Men det står ikke at produktet er giftig for barn og dyr. I følge produsenten Procter & Gamble er likevel ikke innholdet farligere enn at det å drikke en hel flaske i verste fall vil gi deg litt forbigående dårlig mage.

2) Den påståtte «molekylære de-icer» (antifreeze) som skal være så utrolig giftig for dyr er i virkeligheten fullstendig trygg. Stoffet er i følge produsenten propylenglykol. Folkehelseinstituttet skriver følgende om stoffet:

Propylenglykol er fargeløst og luktfritt og brukes som løsemiddel og konserveringsmiddel i en rekke ulike produkter som for eksempel mat, medisiner, kosmetikk, kroppspleie og, rengjøringsprodukter, flytende vaskemiddel, frostvæsker, vannbasert maling og lakk, tobakk og blekk.

[…]

Propylenglykol og glykoletere er godt testet med hensyn til helseeffekter. Det finnes store mengder data som viser til at eksponering for propylenglykol er forbundet med meget lav risiko for helseskade. Kun meget store doser (som ikke er relevant for den generelle befolkningen) har vist seg å kunne gi enkelte helseeffekter hos mennesker.

Det er altså fullstendig feil at denne «de-iceren» i Swiffer skulle kunne føre til alvorlig helseskade hos dyr (eller barn) ved normal bruk.

3) Meldingen har ingen spesifisert opphavsperson, ingen navngitt lege eller annen detaljert informasjon som kan brukes til å verifisere budskapet. Når du ser slike meldinger som henviser til en konkret hendelse eller person, men uten å oppgi noe som helst av identifiserende detaljer, bør du som regel være svært skeptisk. Historier er ikke nødvendigvis sanne bare fordi noen har tatt seg bryet til å skrive dem og dele dem på Facebook.

4) ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) har til og med lagt ut informasjon som forteller dyrevenner at Swiffer-meldingen er fullstendig falsk. De skriver:

Swiffer Wet Jet products do not contain cleaning agents in large enough quantities to be a serious hazard for pets. Several years ago, an urban legend spread that it contained toxic antifreeze and killed a dog. This rumor is completely unfounded—our toxicology experts evaluated the product and determined it doesn’t contain ethylene glycol from antifreeze, and is appropriate to use in homes with pets.

Konklusjon

Swiffer-meldingen som deles på Facebook er altså rent oppspinn. Kjæledyr vil ikke kunne ta skade av å slikke i seg Swiffer rengjøringsmiddel fra potene sine, så du kan bruke Swiffer-produktene vel vitende om at de er fullstendig trygge.

Og du, før du deler en slik melding på Facebook neste gang, ta deg bryet til å sjekke om den er korrekt først. Det vil gjøre verden litt bedre.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli betalende medlem på Forum for Kritiske Tenkere for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •