Chili-tull

Chiliforte stor  1Jeg har tidligere skrevet om kosttilskuddet Chili Forte. Disse pillene inneholder en kombinasjon av chili, grønn te, krom og vitamin B3 og skal i følge produsenten øke forbrenningen og gjøre at du går mer ned i vekt – hvis du samtidig trener og legger om kostholdet ditt. I tillegg skal de kunne redusere ditt søtsug og dermed hjelpe deg til å redusere ditt kaloriinntak.

Som jeg viste i min bloggpost så er dette bare tull. Ingrediensene har ingen praktisk relevant effekt på forbrenning eller søtsug. Det er lurepiller og bortkastede penger.

Good For Me

31442 CHILI Good For Me Every Day 1Forleden dag dukket det opp en annonse i min Facebookfeed for et tilsvarende produkt som heter Good For Me Chili. På nettsidene sine sier de ingenting om hva kosttilskuddet skal hjelpe for eller mot, men skriver bare:

GOOD FOR ME CHILI er et kosttilskudd som passer mange typer mennesker. Produktet er basert på en blanding av urter og vitaminer bestående av chili, grønn te, niacin og krom.

Eh, javelja. Da så.

Innhold

Men det var noe som skurret, fordi ingrediensene i Good For Me Chili virket mistenkelig likt Chili Forte. Så jeg kikket innom nettsidene til begge for å sjekke. Der fant jeg at Chili Forte inneholder (per 2 piller):

Chili (Capsicum annuum) 480 mg, grønn te (Camellia sinensis) 300 mg, krom 100 ug (250% i % av referanseverdi), vitamin B3 (Niacin) 32 mg (200% av referanseverdi).

Mens Good For Me Chili inneholder (per 2 piller):

Innhold per daglig dose: Chili (capsicum annuum) 480 mg; Grønn te (Camellia sinensis) 300 mg; Vitamin B3 (Niacin) 32 mg 200%*); Krom 100 μg 250%*) av referanseverdi

Nøyaktig det samme altså.

Deretter kikket jeg på kontaktinformasjonen, og fant at begge selskapene har samme forretningsadresse. Chili Forte leveres av selskapet Lab Pharma AS, mens Good For Me leveres av, ja, Good For Me AS. Haakon Ringerike Hoftun er styreleder i begge selskap, de har samme regnskapsførerselskap, overlappende styremedlemmer, og likelydende vedtektsfestede formål. Det er altså i praksis samme selskap splittet i to ulike foretak.

Jeg sendte derfor en melding til Good For Me via nettsidens kontaktskjema for rundt 4 uker siden:

Hei!

Jeg får i blant opp reklame for produktet «Good for me Chili» på Facebook. Jeg ser at dette er samme selskap som selger «ChiliForte», og produktene ser identiske ut innholdsmessig.

Hva er egentlig hensikten med å ha to ulike navn og selskap, men med samme eier og postadresse, bak det som i praksis er samme produkt? Er dere i ferd med å fase ut ChiliForte for å gå over til Good for me? Eller motsatt? Eller skal produktene eksistere parallelt?

Ser frem til snarlig svar!

Jeg har ennå ikke mottatt noe svar. Dermed får jeg ta meg friheten til å undersøke og spekulere litt selv.

Pris

Her har vi altså to produkter med nøyaktig samme innhold fra det som i praksis er samme leverandør. Da er vel prisen den samme da? Nei. Good For Me Chili koster kr 298,- for en forsendelse med piller nok til to måneder. Det vil si en boks på 120 piller der man tar to piller hver dag.

Bestiller du hos Chili Forte, koster nøyaktig samme antall piller med nøyaktig samme innhold kr 398,-. De glorete Chili Forte-forpakningene koster altså en hundrelapp mer enn de litt mer nøytrale Good For Me Chili-forpakningene. Men innholdet er det samme.

Da må jeg atter en gang minne om lovnadene fra Lab Pharma:

Screenshot 2013 11 05 11 20 59

Er det egentlig ærlighet å selge samme produkt til to ulike priser? Er det egentlig innovasjon å pakke samme produkt i ulike bokser for å tyne markedet? Viser det egentlig handlekraft når kundeservice ikke har tid til å svare på henvendelser, men derimot har tid til å slette alle kritiske kommentarer om produktene?

Det Lab Pharma og Good For Me gjør er slettes ikke ulovlig. Men det er etter mitt syn ganske flaut å lure sine egne kunder på denne måten. Hvis chilipillene kan selges for kr 2,48 per stykk til de som velger den ene forpakningen, så er det lureri å selge dem for kr 3,32 per stykk til de som velger den andre forpakningen.

Screenshot 2013 11 05 11 58 09

Tvilsom markedsføringsstrategi

En kikk på Facebooksiden til Good For Me viser at de også benytter seg av rosabloggere til å markedsføre kosttilskuddene sine.

Bloggeren Lene Orvik benytter seg av sponsede lenker for å selge pillene til Good For Me – mot at hun selv sannsynligvis mottar provisjon for salg. Bloggposten er merket med teksten «Annonse i samarbeid med Good for me», så hun holder seg kanskje innenfor loven, men det er likevel trist at produsenten prøver å lure unge jenter til å ta virkningsløse kosttilskudd for å bli like «vakre og vellykkede» som sine bloggerforbilder.

Rosablogger Sophie Elise reklamerer også for Good For Me, men benytter seg ikke av sponsede lenker i teksten. Hva slags avvtale hun har med Good For Me er ikke godt å si, men det er tragisk at også hun lar seg bruke til å pushe tullepiller til unge lesere.

Alt dette er identisk med markedsføringsstrategien til Chili Forte – som de har fått mye kritikk for av blant annet Forbrukerombudet.

Konklusjon

Ingen av pillene virker. Både Good For Me Chili og Chili Forte er fullstendig unødvendige kosttilskudd uten noen relevante helsemessige eller slankende effekter. Å kjøpe slike kosttilskudd er bortkastede penger, men om du likevel insisterer på å la deg lure, så la deg i det minste lure til en litt rimeligere penge ved å velge Good For Me fremfor Chili Forte.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!