Krf-miss om foster

Last updated on 5. februar 2014

Screenshot 2014 02 02 23 56 15

I går kveld kunne vi lese i Dagbladet at KrFs varaordfører i Kristiansand, Jørgen H. Kristiansen, hadde lagt ut et bilde av det han hevder er et 12 uker gammelt foster på Facebook. Dette som et innspill i den pågående debatten om legers reservasjonsrett mot å henvise pasienter til abort.

Bildet han la ut har jeg støtt på tidligere da en av mine kristne venner la ut samme bildet på Facebook for et år eller to siden. Dengang måtte jeg korrigere ham for det feilaktige inntrykket bildet ga, og det synes nødvendig å gjøre igjen. For hvordan ser egentlig et 12 uker gammelt foster ut?

Vel, fosteret på bildet Krf-politikeren la ut er i følge produsenten nøyaktig 6,35 cm langt fra hode til rompe. Det er også svært utviklet, med tilsynelatende ferdigformede fingre, tær og ikke minst ansiktstrekk. Det siste er viktig, fordi det er perfekte lille ansiktet som gjør at vi opplever dette som et tilnærmet ferdig utviklet lite barn.

Men dette er svært overdrevet. I virkeligheten er et 12 uker gammelt foster rundt 5,4 cm og veier rundt 14 gram. Ansiktet begynner å se menneskelig ut, men er langt på nær så ferdigformet som på dukken i Facebook-bildet. Fingertuppene er «sugekoppaktige», og huden er fortsatt gjennomsiktig.

Her er et bilde av et 12 uker gammelt foster:

Screenshot 2014 02 03 00 22 50

Og et til:

P6800399 Side view of a 12 week old foetus SPL

Facebook-bildet har som nevnt gjort sine runder tidligere, og viser en håndlaget og håndmalt dukke som selges på nettstedet One Tiny Life. De er designet spesifikt for å skremme kvinner fra å ta abort, og er altså propagandamateriale i abortsaken.

På nettsiden kan vi lese kunstneren skrive:

My deepest desire is that a Mom who was considering the abortion option; would hold one of these tiny babies and change her mind.

Screenshot 2014 02 03 03 15 55I Norge går grensen for selvbestemt abort ved utgangen av 12. svangerskapsuke. Kristiansen ønsker sannsynligvis å vise folk hvordan et foster ser ut på dette tidspunkt. Problemet er at dukken aldri er ment å vise et foster i 12. svangerskapsuke. Hvis vi leser teksten på skulptørens nettside står det nemlig at dukken skal vise et foster 12 uker etter befruktning. Det er noe annet enn et foster 12 uker uti svangerskapet.

Svangerskapsuker regnes nemlig fra første dag av siste menstruasjon før befruktning, og er altså som regel rundt 2 uker før den faktiske befruktning. Med andre ord vil et foster i 12. svangerskapsuke normalt være 10 uker gammelt. Dukken i Facebook-bildet viser dermed et foster i 14. svangerskapsuke, noe som stemmer bedre overens med anatomien – selv om det nok er fremstilt litt overdrevent ferdigutviklet selv for dette utviklingsstadiet.

Et foster fra 14. svangerskapsuke er altså ikke relevant for abortspørsmålet i Norge hvor grensen går ved nettopp 12 uker. I tillegg er det slik at de færreste aborter utføres så sent. Tall fra 2011 viser at ca 65 prosent av aborter ble utført innen utgangen av uke 8. Og hvordan ser fosteret, eller embryoet som det heter på det stadiet, da ut? Jo, slik:

Screenshot 2014 02 03 00 36 31

Dette embryoet er ca 1.6 cm langt og veier ca 1 gram.

Et 6 uker gammelt embryo ser slik ut:

Screenshot 2014 02 03 00 37 05

Dette embryoet er 3-4 mm langt og veier, vel, egentlig ingenting. De fleste aborter er altså av fostre som har mer til felles med små reker, enn med søte minibabyer.

Hvis man altså først velger å apellere til «nåmmin åh så søt»-aspektet i debatten rundt abort, så bør man kanskje i det minste være ærlig nok til å si at de aller fleste aborterte embryo og fostre ikke er i nærheten av å ligne på en baby – i motsetning til hva den håndmalte anti-abort-dukken gir inntrykk av. Og skal man i tillegg kritisere dukken for å være svært anatomisk upresis, så bør man få med seg at den skal forestille et foster i 14. svangerskapsuke, ikke 12.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!