Screenshot 2014 03 15 10 37 23

Avisa Hammerfestingen publiserte for noen dager siden en fin artikkel om Alternativmessa i Hammerfest skrevet av journalist Frank Lande.

Jeg ble telefonintervjuet til saken, og syntes artikkelen ble så bra at jeg fikk lyst og lov til å legge ut PDFer av artikkelen her. Anbefalt lesning!

Jeg tar meg friheten til å sitere de delene hvor jeg er intervjuet, men les for all del hele artikkelen som inneholder mange gullkorn og observasjoner fra Alternativmessen (se PDFer nederst i bloggposten).

– Hva synes du om alternativmesser?

– Det er greit at de får presentere produktene og tjenestene sine på ei messe slik som alle andre bransjer, men det er flere aktører som bryter loven i måten de presenterer produktene sine på. Ifølge norsk lov er det tillatt å love diffuse effekter som «økt energi» eller «styrker immunforsvaret», men det er ikke tillatt å komme med påstander om at produktene eller tjenestene dine kan helbrede spesifikke sykdommer. Dét er det imidlertid mange på disse messene som gjør, sier Tjomlid.

Han mener at alternativmesser først og fremst handler om butikk slik som andre handelsmesser, men at de later som om de er noe annet.

– Det er et mer empatisk uttrykk enn den kalde og pengestyrte skolemedisinen, mens det i praksis er akkurat det samme. Alternativbransjen får det til å høres ut som om kosttilskudd er produsert av en koselig gammel mann som lager det hjemme, men det er jo legemiddelindustrien som produserer kosttilskuddene også, sier Tjomlid.

– En annen ting jeg syntes var interessant da jeg gikk på alternativmessa i Lillestrøm i 2011 var at det var så mange kristne på messa. De satte opp stand for å fortelle folk at det kun er Jesus som kan helbrede mennesker. Jesus hører på en måte til på ei alternativmesse hvor påstander ikke kan dokumenteres, men det er jo litt merkelig også.


– Folk ville vært kritiske til en mobiltelefonprodusent som lover et batteri som varer i ti år, men av en eller annen grunn er de ikke så kritiske når det gjelder helse, sier forfatter Gunnar R. Tjomlid.

– Jeg synes folk skal kunne gjøre valg basert på forskning, men internett flyter over av ukritisk informasjon. Googler du «homøopati» er 90 prosent av svarene enten ren reklame eller udokumenterte påstander. Da blir det viktig å vise fram hva forskning faktisk sier om effekten til en gitt behandlingsform.

Tjomlid hevder det er nok av tragiske historier om mennesker som tar reell skade av alternativ behandling, samt kreftsyke som bruker all tid og penger på kurer som ikke har dokumentert effekt heller enn å tilbringe denne tiden sammen med familien sin.

– Isolert sett er det imidlertid ikke noe stort problem om en person får akupunkturbehandling, men samfunnsmessig er det et problem. Hvis flere og flere begynner å tro på Snåsamannen og lignende så kan vi få en situasjon hvor folk som vanligvis er kritiske til slike ting også begynner å tro og så sprer det seg en tendens i hele samfunnet hvor det ikke lenger er viktig å dokumentere påstander.

Tjomlid understreker at boka «Placebodefekten» ikke er skrevet for å kritisere alternativbevegelsen, men at den først og fremst handler om hvorfor folk tror det virker selv om det ikke gjør det.

– Hva sier du til dem som har opplevd at helsetilstanden deres blir bedre av behandling med udokumentert effekt?

– Hvis folk føler at det virker så er det fordi kroppen deres allerede har disse effektene i seg, nemlig placeboeffekten og kroppens egne naturlige smertestillende, sier Tjomlid.

– Er det noe positivt ved at folk søker til alternative behandlingsformer?

– Alternativ behandling fyller utvilsomt et behov som mange mennesker har som ikke fastlegene kan tilfredsstille. Man kan gjerne kalle det et lavterskel psykologtilbud hvor folk får anledning til å snakke om mageproblemer eller søvnløshet, problemer som kanskje bare skyldes en stressende livsstil, sier han.

– Undersøkelser viser at de som bruker alternativbehandling går mer til legen enn andre. De er altså ikke kritiske til det tradisjonelle helsevesenet, men bruker det alternative som et supplement. De er heller ikke sykere enn andre, men har derimot mer kroniske plager som ikke legen kan hjelpe dem med.


(Klikk på bildene for å åpne/laste ned PDF av den aktuelle siden.)

HF 110314 16HF 110314 17HF 110314 18HF 110314 19HF 110314 20


 • sjokolademelk

  «Gratis bønn» :-)
  Pinsemenigheten gjør narr av alternativbransjen og samtidig gjør narr av seg selv. Nydelig :-)

 • Pernille Nylehn

  Pdf? Jeg klikka på bildene, og fikk opp en miniatyr-jpg.

 • Hvert bilde er lenket til en PDF-fil som åpnes eller lastes ned når du klikker på bildet. Hvis noe annet skjer, så er det noe rart hos deg.

  Hvilken nettleser bruker du? Du høyreklikker vel ikke og laster ned bildet?

 • Pernille Nylehn

  Hm. Nå funka det. Mystiske greier.

 • JD

  «Du er ikke av den filosofiske typen». «Jeg nikker og og noterer, unnlater og nevne at jeg har en mastergrad i filosofi». Hehehe.

  Flott artikkel, veldig nøytral.

 • Hogne Bø Pettersen

  «Jeg har aldri vært på ei slik messe før og var nysgjerrig. Jeg er interessert i det ukjente og livet på den andre siden. Grunnen til det er selvopplevde ting, jeg har sett at det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan forklare»

  «Hvilke ting er det du har opplevd?»

  «At ting har blitt borte. Kanskje er jeg et rotehode, men det kan ikke være min feil hver gang»

  Ord blir fattige

 • honkifonki

  Alternativ nedlasting!

  Det nye.. :-)