Vålerenga lar seg lure av LifeWave

Screenshot 2014 10 15 12 19 27

Mange har de siste dagene reagert på at fotballklubben Vålerenga har inngått et samarbeid med LifeWave. Og med rette. Dette er humbug av aller edleste klasse.

LifeWave beskrives slik på Vålerengas nettsider:

Dette er et selskap som selger en serie med egenutviklede energiplastre. Noen av spillerne har allerede brukt plastrene under kamp, og kunne rapportere om hurtigere restituering enn ellers, etter å ha benyttet seg av produktet.

Og gevinsten for fotballklubben er visstnok tydelig:

Med disse små plasterene vil alle kunne oppnå bedre helse på flere plan, samt få muligheten til å skaffe seg en liten bi-inntekt.

Eh, ja. Det er nok det siste der som er det viktige. Det kalles også å selge sin sjel.

Nettverkssalg

LifeWave selges via nettverkssalg, Multi Level Marketing (MLM). Det i seg selv får alle alarmbjeller til å ringe.

MLM er i praksis ren svindel. Folk lures inn i disse nettverkene i tro om at de skal tjene penger, men statistikk etter gjennomgang av rundt 500 slike MLM-selskaper, inklusive LifeWave, viser at rundt 99,95% av deltakerne taper penger.

Stakkars Vålerenga-spillerne.

Helsepåstander

På Vålerengas nettsider kan vi lese videre:

– LifeWave hjelper folk over hele verden til å føle seg bra, leve lenge og leve godt. LifeWaves produktlinje tilbyr en unik samling av akupressurprodukter som forbedrer livskvaliteten uten behov for medisiner, sentralstimulerende midler eller nåler inn i kroppen. LifeWave tilbyr også en banebrytende ernæringslinje som gir resultater de fleste merker i løpet av minutter, avslutter han.

nettsidene til produsenten kan vi lese hvordan disse plastrene skal fungere:

LifeWave-patcher er en avansert form for lysbehandling. Patchene inneholder organiske krystaller som ved stimulering a kroppsvarme reflekterer lys i infrarød-båndet og det synlige båndet. FTIR (Fourier Transform Infrared) underbygger dette fenomenet. Når patchene legges på kroppen som et plaster, stimulerer de nerver og punkter på huden til å produsere helsefordeler som ikke oppnås med noe annet produkt på markedet i dag.

Dette er vås. LifeWave sine magiske plastre har ingen nytte utover placeboeffekt. Professor Edzard Ernst beskriver dem slik:

The explanation of the technology doesn’t make the slightest sense and seems to be using scientific language to disguise bulls**t.

Nettopp.

Forskning

LifeWave har lagt ut en del publiserte studier som skal dokumentere effekten. Det er en imponerende liste, men møkk blir ikke velduftende selv om man blander det med annen møkk (dagens visdomsord).

Det er uten unntak små pilotstudier med svak metodologi. En gjennomgang av studiene viser at de alle er publisert i høyst tvilsomme, alternative eller holistiske tidsskrifter. Det at de aldri har klart å få publisert en vitenskapelig artikkel om LifeWave i et seriøst medisinsk tidsskrift etter så mange år, sier egentlig alt vi trenger å vite.

De fleste studiene er gjennomført uten blinding eller kontrollgruppe, men et par-tre studier hevder likevel å være dobbeltblinde, kontrollerte, randomiserte studier. Problemet er at de ikke skriver noe om hvordan blinding eller randomisering er gjennomført, eller om deltakerne kunne skille placeboplastre fra LifeWave-plastre. Det skal ikke mye til for å manipulere resultatene ved å bruke for dårlig kamuflerte placebo-plastre, og da blir resultatene verdiløse.

De fleste studiene har testet ulike fysiologiske faktorer som vanskelig kan sies å være direkte relevante for prestasjonsevnen til fotballspillere. Dette er det man ofte kaller «tannfevitenskap». Det er også påfallende hvordan forskningsartiklene bruker mer plass på å beskrive LifeWave sin påståtte, fantastiske virkemåte, enn på studiens metoder. Artiklene er altså som rene reklame-flyveblad å lese.

Det studiene totalt sett viser, er det småbarn har visst til alle tider: Hvis man setter et plaster på au-auet, så føles det straks litt bedre.

Vi voksne kaller det placeboeffekt.

Alternative virkemåter

Så hvordan er det ment at disse plastrene skal virke? Vel, det er vanskelig å få tak i. Som Edzard Ernst sa, er forklaringene bare meningsløs mumbo-jumbo kamuflert i vitenskapelige ord og uttrykk. Men legger jeg godviljen til, virker det som om LifeWave-plastrene baserer seg på «nanoteknologi» og akupunkturpunkter, men samtidig virker etter homeopatiske prinsipper.

Sannheten er at det ikke er noe som kan kalles nanoteknologi i plastrene. En kritiker formulerte det fint:

There are no nanomaterial or nanotechnology in their patches. If a blend of water, aminoacids and organic compounds was nanotech any fruit juice would be nanotechnology.

Og ettersom de baserer seg på homeopatiske prinsipper, skal de ikke inneholde noe av dette uansett.

2d94bf20 a001 4f65 855e b94468f51c41Teorien bak akupunktur har ikke noe vitenskapelig fundament, så å basere seg på plassering av plastre på spesielle akupunkturpunkter, gir heller ingen mening.

Vålerenga kunne like gjerne investert i Hello Kitty-plastre til sine spillere. Eller, kanskje placeboeffekten er større når man hører at David Beckham også har benyttet seg av disse «energiplastrene»…?

Noe av ideen bak LifeWave er å benytte seg av spesielle akupunkturpunkter som man mener kan stimuleres gjennom akupressur. Et kjent eksempel er akupunkturpunktet P6 på håndleddet, som mange hevder kan stimuleres for å redusere kvalme. Dette har vært testet i flere studier, og heller ikke her finner man noen effekt utover placeboeffekt.

Nettsiden WorldWideScam har samlet mye kritisk stoff om LifeWave, og manen bak LifeWave, David Schmidt, ser også ut til å være fundamentalt useriøs. Selv patentet for LifeWave ble avvist.

Konklusjon

Dette blir en litt rar bloggpost, fordi det liksom ikke er noe av substans å ta tak i med LifeWave. Det er så mange faktorer som trigger alle skeptiske instinkter at hjernen nesten imploderer. Grunnleggeren av produktet er tvilsom, beskrivelse av virkemåte er meningsløs, beskrivelse av innholdet i plastrene er det reneste vås, forskningen som skal vise effekt holder ikke vann, og produktet selges gjennom nettverkssalg.

Det eneste LifeWave har å vise til for å selge disse produktene, er anekdoter. Og som jeg skriver i Placebodefekten, kan du være ganske sikker på at hvis den eneste dokumentasjon de har på effekt er «det virker for meg», så har det sannsynligvis aldri virket for noen.

Vil du likevel lese mer om LifeWave, kan du ta en kikk blant annet på disse linkene:

Woo in 2013: Some bogus images «proves» their product works? Nah.

Miracle patches that cure everything, or do they…

«Nanotechnology Patches»

LIFEWAVE Energy Patch, what are the credentials?

Advarer mot «vidunderplaster»

VIF i omstridt samarbeid

Konklusjonen her er uansett at Vålerenga har latt seg lure, og ved å bidra til å promotere LifeWave bygger de opp under et produkt og en salgsmetode som kan skade mennesker. Det kan skade både fordi folk kaster bort penger på noe som lover mer enn det kan holde, og fordi LifeWave kommer med påstander om effekt på helse som vil føre til skuffelse og unødvendig lidelse hos syke mennesker som velger å tro å dette.

Og forresten, helt til slutt i artikkelen hos VIF kan vi lese:

Også det medisinske apparatet i Vålerenga er glad for samarbeidet, og samtidig spent på hvilken effekt det vil ha på sikt.

Stakkars folk. Jeg tror ikke jeg tar munnen for full om jeg hevder at det må foregå en del hjerneeksplosjoner innad i Vålerengas medisinske apparat i disse dager. Det kan ikke være lett å være medisinsk fagpersonell og få hele sin kompetanse og tillit trampet på slik som dette. Og med knotter også.

Skjerpings, VIF.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!