Screenshot 2014 10 15 12 19 27

Mange har de siste dagene reagert på at fotballklubben Vålerenga har inngått et samarbeid med LifeWave. Og med rette. Dette er humbug av aller edleste klasse.

LifeWave beskrives slik på Vålerengas nettsider:

Dette er et selskap som selger en serie med egenutviklede energiplastre. Noen av spillerne har allerede brukt plastrene under kamp, og kunne rapportere om hurtigere restituering enn ellers, etter å ha benyttet seg av produktet.

Og gevinsten for fotballklubben er visstnok tydelig:

Med disse små plasterene vil alle kunne oppnå bedre helse på flere plan, samt få muligheten til å skaffe seg en liten bi-inntekt.

Eh, ja. Det er nok det siste der som er det viktige. Det kalles også å selge sin sjel.

Nettverkssalg

LifeWave selges via nettverkssalg, Multi Level Marketing (MLM). Det i seg selv får alle alarmbjeller til å ringe.

MLM er i praksis ren svindel. Folk lures inn i disse nettverkene i tro om at de skal tjene penger, men statistikk etter gjennomgang av rundt 500 slike MLM-selskaper, inklusive LifeWave, viser at rundt 99,95% av deltakerne taper penger.

Stakkars Vålerenga-spillerne.

Helsepåstander

På Vålerengas nettsider kan vi lese videre:

– LifeWave hjelper folk over hele verden til å føle seg bra, leve lenge og leve godt. LifeWaves produktlinje tilbyr en unik samling av akupressurprodukter som forbedrer livskvaliteten uten behov for medisiner, sentralstimulerende midler eller nåler inn i kroppen. LifeWave tilbyr også en banebrytende ernæringslinje som gir resultater de fleste merker i løpet av minutter, avslutter han.

nettsidene til produsenten kan vi lese hvordan disse plastrene skal fungere:

LifeWave-patcher er en avansert form for lysbehandling. Patchene inneholder organiske krystaller som ved stimulering a kroppsvarme reflekterer lys i infrarød-båndet og det synlige båndet. FTIR (Fourier Transform Infrared) underbygger dette fenomenet. Når patchene legges på kroppen som et plaster, stimulerer de nerver og punkter på huden til å produsere helsefordeler som ikke oppnås med noe annet produkt på markedet i dag.

Dette er vås. LifeWave sine magiske plastre har ingen nytte utover placeboeffekt. Professor Edzard Ernst beskriver dem slik:

The explanation of the technology doesn’t make the slightest sense and seems to be using scientific language to disguise bulls**t.

Nettopp.

Forskning

LifeWave har lagt ut en del publiserte studier som skal dokumentere effekten. Det er en imponerende liste, men møkk blir ikke velduftende selv om man blander det med annen møkk (dagens visdomsord).

Det er uten unntak små pilotstudier med svak metodologi. En gjennomgang av studiene viser at de alle er publisert i høyst tvilsomme, alternative eller holistiske tidsskrifter. Det at de aldri har klart å få publisert en vitenskapelig artikkel om LifeWave i et seriøst medisinsk tidsskrift etter så mange år, sier egentlig alt vi trenger å vite.

De fleste studiene er gjennomført uten blinding eller kontrollgruppe, men et par-tre studier hevder likevel å være dobbeltblinde, kontrollerte, randomiserte studier. Problemet er at de ikke skriver noe om hvordan blinding eller randomisering er gjennomført, eller om deltakerne kunne skille placeboplastre fra LifeWave-plastre. Det skal ikke mye til for å manipulere resultatene ved å bruke for dårlig kamuflerte placebo-plastre, og da blir resultatene verdiløse.

De fleste studiene har testet ulike fysiologiske faktorer som vanskelig kan sies å være direkte relevante for prestasjonsevnen til fotballspillere. Dette er det man ofte kaller «tannfevitenskap». Det er også påfallende hvordan forskningsartiklene bruker mer plass på å beskrive LifeWave sin påståtte, fantastiske virkemåte, enn på studiens metoder. Artiklene er altså som rene reklame-flyveblad å lese.

Det studiene totalt sett viser, er det småbarn har visst til alle tider: Hvis man setter et plaster på au-auet, så føles det straks litt bedre.

Vi voksne kaller det placeboeffekt.

Alternative virkemåter

Så hvordan er det ment at disse plastrene skal virke? Vel, det er vanskelig å få tak i. Som Edzard Ernst sa, er forklaringene bare meningsløs mumbo-jumbo kamuflert i vitenskapelige ord og uttrykk. Men legger jeg godviljen til, virker det som om LifeWave-plastrene baserer seg på «nanoteknologi» og akupunkturpunkter, men samtidig virker etter homeopatiske prinsipper.

Sannheten er at det ikke er noe som kan kalles nanoteknologi i plastrene. En kritiker formulerte det fint:

There are no nanomaterial or nanotechnology in their patches. If a blend of water, aminoacids and organic compounds was nanotech any fruit juice would be nanotechnology.

Og ettersom de baserer seg på homeopatiske prinsipper, skal de ikke inneholde noe av dette uansett.

2d94bf20 a001 4f65 855e b94468f51c41Teorien bak akupunktur har ikke noe vitenskapelig fundament, så å basere seg på plassering av plastre på spesielle akupunkturpunkter, gir heller ingen mening.

Vålerenga kunne like gjerne investert i Hello Kitty-plastre til sine spillere. Eller, kanskje placeboeffekten er større når man hører at David Beckham også har benyttet seg av disse «energiplastrene»…?

Noe av ideen bak LifeWave er å benytte seg av spesielle akupunkturpunkter som man mener kan stimuleres gjennom akupressur. Et kjent eksempel er akupunkturpunktet P6 på håndleddet, som mange hevder kan stimuleres for å redusere kvalme. Dette har vært testet i flere studier, og heller ikke her finner man noen effekt utover placeboeffekt.

Nettsiden WorldWideScam har samlet mye kritisk stoff om LifeWave, og manen bak LifeWave, David Schmidt, ser også ut til å være fundamentalt useriøs. Selv patentet for LifeWave ble avvist.

Konklusjon

Dette blir en litt rar bloggpost, fordi det liksom ikke er noe av substans å ta tak i med LifeWave. Det er så mange faktorer som trigger alle skeptiske instinkter at hjernen nesten imploderer. Grunnleggeren av produktet er tvilsom, beskrivelse av virkemåte er meningsløs, beskrivelse av innholdet i plastrene er det reneste vås, forskningen som skal vise effekt holder ikke vann, og produktet selges gjennom nettverkssalg.

Det eneste LifeWave har å vise til for å selge disse produktene, er anekdoter. Og som jeg skriver i Placebodefekten, kan du være ganske sikker på at hvis den eneste dokumentasjon de har på effekt er «det virker for meg», så har det sannsynligvis aldri virket for noen.

Vil du likevel lese mer om LifeWave, kan du ta en kikk blant annet på disse linkene:

Woo in 2013: Some bogus images «proves» their product works? Nah.

Miracle patches that cure everything, or do they…

«Nanotechnology Patches»

LIFEWAVE Energy Patch, what are the credentials?

Advarer mot «vidunderplaster»

VIF i omstridt samarbeid

Konklusjonen her er uansett at Vålerenga har latt seg lure, og ved å bidra til å promotere LifeWave bygger de opp under et produkt og en salgsmetode som kan skade mennesker. Det kan skade både fordi folk kaster bort penger på noe som lover mer enn det kan holde, og fordi LifeWave kommer med påstander om effekt på helse som vil føre til skuffelse og unødvendig lidelse hos syke mennesker som velger å tro å dette.

Og forresten, helt til slutt i artikkelen hos VIF kan vi lese:

Også det medisinske apparatet i Vålerenga er glad for samarbeidet, og samtidig spent på hvilken effekt det vil ha på sikt.

Stakkars folk. Jeg tror ikke jeg tar munnen for full om jeg hevder at det må foregå en del hjerneeksplosjoner innad i Vålerengas medisinske apparat i disse dager. Det kan ikke være lett å være medisinsk fagpersonell og få hele sin kompetanse og tillit trampet på slik som dette. Og med knotter også.

Skjerpings, VIF.

 • Hans Marius

  LOL :-)

 • Alf Haga

  Jeg leste fra Vålerengen-hold at det ikke var noe økonomisk element involvert i denne avtalen…

  Som om det skulle være formildende. Jeg kunne til dels forstått dersom en hardt økonomisk prøvet klubb tok i mot penger fra strippeklubber, frimenigheter eller regelrette jukseselskaper. Men her er det bare produkter idrettsforeningen skal «nyte» godt av!

  Et særdeles scoop for LifeVafe som får en av Norges mest profilerte idrettsklubber til å gå god for humbuget. Klubben selv kan i beste fall håpe på at placebo-effekten er stor. Forhåpentligvis er den minst like stor som den er på tights, fargerike fotballsko og hårvoks.

 • ArveKlarness

  Her har VIF-ledelsen slått av hjernen og gått fem på! Takk for at du følger med, Tjomlid!

 • zeppeliner

  Gleder meg til aa se VIFs medisinmann komme loepende med plaster neste gang en av spillerne ruller rundt paa gresset. Paa med plasteret og opp paa bena igjen! Og det blir vel enda bedre naar de skal kjoere kontrollstudie med Donald-plaster…

 • Alf Haga

  Med tanke på hvor ekstremt effektivt det er å bruke dihydrogenmonoksid på skader som tilsynelatende ligner på kompliserte beinbrudd, så må man kanskje ikke undervurdere krystallplaster?

 • sussebassen

  er alle i enga idioter?

 • sussebassen

  ja :) hehehehehe

 • Dag H. Baardsen

  Ser ut som tabben er oppdaget av redaksjonen på vif-fotball.no. Artikkelen er i alle fall fjernet.

 • hv1978

  Anbefaler alle på tribunen, men fortrinnsvis motstanderens supportere, å gå til innkjøp av plaster av typen Hello Kitty, Biler og Disney som de kan dele men Vålerengas spillere på neste kamp.

 • Profile

  Svindel og bedrag ja. Men det er nok skiftet litt eier av penger her… Så hvor mye har VIF ledelsen fått i lommene for å drive denne reklamen for et ubrukelig produkt?

 • Profile

  Eller de har stappet private lommer full av penger…

 • haukeklo

  Respekten for Vålerengen når stadig nye dybder…

 • ArveKlarness

  Virket faktisk ikke som det i følge han som hadde inngått avtalen. Var visst bare snakk om å prøve det ut gratis i et halvt år. Med andre ord en gullkantet mulighet for gratis PR for selgern av disse tulle-plasterne.

 • AymanalLZawahiri

  G. Tjomlid tror ikke på noe med mindre er et farmasi selskap som selger noe. Da er alt lov.

 • YourWorstNightmare

  Vålerenga plasserer seg lagelig til for hogg for latterliggjøring med en slik avtale. Synes jeg ser reklamene med fotballspillere som anbefaler plasteret demses.

 • Johnnyphive

  Her er det ikke snakk om noen form fpr kpmpensasjon. VIF tester plastrene for å se om de har effekt.

  http://www.klanen.no/blog/2014/10/valerenga-fotball-og-lifewave/

 • Johnnyphive
 • Johnnyphive

  Sååå H2O…. ;-)

 • Johnnyphive
 • Roy Vetaas

  Gunnar Tjomlid, som etter eget utsagn er lite fotballinteressert, vet jo ikke at fotballspillere i en årrekke har blitt kurert for tilsynelatende dødelige skader med vann, svamp og litt omsorg fra en medisinmann som kommer løpende ut på banen. Nå får medisinmannen et nytt våpen i arsenalet; et superplaster som opptil flere har hevdet virker!
  Det viktigste innholdet i medisinmannen på fotballkamper er: svamp, vann, hårbørste/voks og nå plaster.

 • Profile

  Noe sier meg at den redegjørelsen ikke forteller hele sannheten..

 • Profile

  Skal vi være så naive at vi tror alt dette?

 • Barbro Sæther

  Hmm, han har faktisk fått et patent på det her, i 2014. Ser i hvertfall ut til å være det samme http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC=US&NR=8734316B2&KC=B2&FT=D&ND=4&date=20140527&DB=EPODOC&locale=en_EP

 • Bjørk Granskogen

  Haha, nok en gang, ikke annet enn å le av Tjomlids heselige forsøk på kjendisstatus og Petter Smart image. Hva så om det ikke enda foreligger vitenskapelige beviser for dette «fenomenet». For eller imot. Så lenge de som bruker det, synes det fungerer for dem, så kan man vel ikke forvente mer?

  Men de vitenskaps-religiøse må jo alltid bevise for seg selv at planeten og eksistensen ikke er mer enn de tørr å svelge.

 • Bjørk Granskogen

  Og da er alt sant og fungerer som bare det. Latterlig :)

 • Pernille Nylehn

  Herrejemini for noe humbug.

 • Ivan Hansen

  Viiiiiiiiii, har ei gammal tante…!! vålenga gjør seg til enda større latter enn de allerede er.
  kanskje det var dette møbel-korpulenten mente med «unike i europa»?

 • Stian Windsland

  VIF sponset jo også svindel firmaet http://www.finnrett.no en stund. Utrolig useriøst å la seg sponse av tydelige kataloghaier.

  Sikkert samme folka som står bak, da det ofte er samme svindlere som opererer med forskjellig firma.

 • Profile

  Ja! Tydelig må de være det..

 • Varm_kaffe

  Du kan ta patent på hva som helst, uansett om det faktisk virker.

 • Kjell Wilhelm Olsen

  Svelger man plaster?

 • eirik

  «G. Tjomlid tror ikke på noe med mindre er et farmasi selskap som selger noe. Da er alt lov»

  Standard infantil kvakksalver-apologi: «du da!». Voks opp.

 • eirik

  Tror du virkelig på det?

  Skal vi da slutte at VIFs ledelse er amatører som ikke har peiling på VIFs markedsføringsverdi?

 • eirik

  Likevel er det eneste du klarer å stable opp av argumentasjon personangrep. Man trenger ikke akkurat være et geni for å skjønne at dette vidunder-plasteret er en klassisk kvakksalver-pyramide, men lykke til med det.

 • eirik

  Beskrivelse av patentet: (stålsett deg for substansløst tekno-babbel)

  «This invention relates to an apparatus that regulates thermodynamic energy-flow within a human body for producing beneficial effects such as, for example, improvement in strength, improvement in stamina, pain relief, etc. According to one embodiment, the invention provides a wearable apparatus that may include biomolecular components for building-up of a thermomagnetic energy within the human body. According to another embodiment, the invention provides a wearable apparatus that may include biomolecular components for dilution of a thermomagnetic energy within the human body. According to yet another embodiment, the invention provides a wearable apparatus that may include biomolecular components having orthomolecular and/or non-orthomolecular organic materials which are capable of thermomagnetic levororotary action and/or thermomagnetic dextrorotatory action.»

 • eirik

  Man retter ikke opp tabber ved å grave dem ned. Det kalles tildekking.

 • AymanalLZawahiri

  Likeså.

 • Thor Waldemar Wilhelmsen.

  Vitenskapsreligiøse med etterprøvbare fakta er jaggu kvalme folk, går rundt og formidler ubestridte sannheter, fysjom fysj!

 • Besserwizzer

  Dihydrogenmonoksidet blir ofte påført i krystallisert form da. Er viktig å få med alle begrepene. Jo flere, jo bedre.

 • sjefstrollet

  Oppdatering 16.10.2014: «Vålerenga Fotball avslutter samarbeidet med Lifewave.»

 • Hilfe222

  Det mest oppsiktsvekkende er egentlig at det finnes så fantastisk mange idioter i denne verdenen at firmaer som dette og hele bransjen i det hele tatt kan eksistere.

 • sjefstrollet

  Idioter er de som runker. Man kan jo bli blind av slikt.

 • Kåre Larsen

  Men hvor en skepsisen til osteopater og naprapater blitt av Tjomlid? Dette var jo ifølge deg bare humbug, nå brukes de av alle de beste toppidrettsutdøverne i over hele verden. Hvorfor ikke skrike litt om det? Vålerenga har sikkert flere ansatte

 • pesvi

  Den kommentaren faller på sin egen urimelighet. Du har omtrent like lite dekning for de uttalelsene som de som stoler på medisin ut fra «jeg følte meg bedre»-anekdoter.
  For dere begge gjelder det samme: Det er bare å komme med argumenter som er ugjendrivelige så har dere rett, hvis det ikke er et argument er det bare en påstand. Enhver står fritt til å kommentere at en påstand ikke er begrunnet og dermed ikke nødvendigvis er mer sann en «månen er en gul ost».

 • AymanalLZawahiri

  Kommentaren om at farmasi alltid er greit, i motsetning til «det alternative» er en generalisering som GT selv predikerer. Han er vitenskapelig fundert uttrykker han, det vil innebære at legemidler alltid er bedre enn hvilket som helst «alternativ» metode da det ikke er vitenskapelig fundert etter standard som er god nok. At placebo effekten gir tankens kraft ingen ære, er også pussig. der har vitenskapen en forklaringsutfordring som går videre enn at «vi forventer å bli bedre så da blir vi bedre» som ikke forklarer mekanismen som ligger bak.

 • Pingback: Vålerenga avslutter samarbeid med Lifewave | Norge Sport()

 • Odd Egil Frimand Sjølseth

  Mulig jeg misforstår, men det virker som du argumenterer med at vitenskapen ikke er riktig redskap for å finne ut *hvordan* alternative metoder virker, altså (den påståtte) mekanismen bak.
  Vitenskapen trenger ikke finne ut det, for det er mer enn greit nok å *måle* resultatet av alternative metoder i etterkant. Vitenskapen har vist, igjen og igjen, at alternative remedier uten påviselige virkestoffer, ikke har noen virkning utover placebo. Medisin eller behandling som virker utover placebo, har det.

 • AymanalLZawahiri

  Vitenskapelig metode må brukes, men det er ikke alt den vitenskaplige metoden klarer å måle ut fra dagens teknologi.

 • Martin Eckhoff Andresen
 • Derullandei

  «Kommentaren om at farmasi alltid er greit, i motsetning til «det alternative» er en generalisering som GT selv predikerer.»

  Da venter jeg spent på sitatet. Du kan underbygge dette med et sitat av Tjomlid vel? Hæ, ikke? Nei nå ble jeg overrasket, gitt.

 • Morten A. Fagerli

  Jeg holder med Skeid, jeg.

 • VIF-Fan

  Håper virkelig for VIF sin del at Tjomlid har gjort hjemmeleksa si godt, og har pålitelige kilder føre han braste ut om at dette er svindel !!!

 • Funkydunky11

  Jeg har selv jobbet i Finnrett.no..
  Dette firmaet er det mest useriøse jeg har holdt på med, kaller oss selv den ledne bedriftkatalogen i norge og er stolt sponsor av vålrenga fotball!
  Dette er i mine øyne helt latterlig, søk opp Finnrett.no i proff.no og se opp for pakistaneren som er daligleder der .