Skjedde de fleste covid-19-dødsfall "på overtid"?
Under covid-pandemien var det mange som mente at de fleste som døde var så gamle at de i følge forventet levealder skulle vært døde allerede. Folk døde altså “på overtid” fikk vi høre, og derfor var ikke viruset så mye å bekymre seg over. Men stemmer egentlig det?
Vi hører ofte om forventet levealder i ulike land, og Norge er et av de landene hvor man har høyest forventet levealder. Ja, i 2020, da pandemien startet, var forventet levealder hele 81,48 år for menn og 84,89 år for kvinner. For begge kjønn samlet var forventet levealder i Norge 83,20 år.
I følge FHI skjedde de fleste covid-dødsfall i 2022, og medianalder for dødsfall knyttet til covid-19 var da 85,6 år. Ser vi på perioden fra pandemiens start i 2020 og til og med høsten 2022 oppsummerer FHI det slik:
Median alder ved covid-19-assosiert død er 84,8 år, med noe høyere alder ved død av covid-19 som underliggende dødsårsak (85,0 år), enn som medvirkende årsak (83,5 år).
De skriver også:
Overdødeligheten i prosent er høyest i aldersgruppen 80 til 89 år (20 prosent). Dødelighetsraten er imidlertid fortsatt langt høyere blant de over 90 år enn i de yngre gruppene av befolkningen.
Så hvis forventet levealder er rett over 83 år, og medianalderen for de døde lå på rundt 85 år, var det da virkelig verdt å innføre så mange tiltak mot smitte når de fleste som døde egentlig “skulle vært døde allerede”?
Men dette resonnementet baserer seg på en misforståelse om hvordan forventet levealder beregnes.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Saksynt to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.