Er muslimer farlige og trangsynte?

Last updated on 9. april 2008

MuhammedSaken med Muhammed-tegningene i vinter var en viktig oppvekker for meg. Vi nordmenn så med avsky på hvordan muslimene foraktet vår kjære ytringsfrihet, og vi lot oss sjokkere over hvor intolerente muslimene var. Hver dag så vi reportasjer med illsinte muslimer som ropte kamprop om hevn på nordmenn og dansker. Det var en litt merkelig stemning i landet, og alle var litt ekstra redde for å sette seg i nærheten av en mørkhudet fordi kanskje hadde han et bombebelte festet rundt magen?

FrP utnyttet muligheten for alt det var verdt til å igjen stolt utbasunere «Hva sa vi?» og oppfordre til å stenge grensene før sharia-lover ble innført i Norge og muslimene kastet oss ut av vårt eget land.

Slikt pakk som ikke visste å respektere ytringsfriheten kunne vi ikke ha noe å gjøre med lenger. Her i Norge setter vi nemlig ytringsfriheten meget høyt. Vi har en usedvanlig stor respekt for alle som er annerledes og som har et annet syn på verden enn oss!

Eller kanskje ikke.

Dessverre er vi noen triste egoister som egentlig bare ønsker at alle skal være like og ha de samme meningene som oss.

En undersøkelse foretatt av Aftenposten viste at kun 20% av nordmenn ønsker å tillate ekstreme grupper som nazister, rasister og muslimske fundamentalister å arrangere offentlige møter. Hele 25% mener at kommunister ikke bør få lov til å samles på samme vis. Var det ikke vi som holdt ytringsfriheten så høyt og sukket høylytt over at muslimene ikke tolererte andre syn?

Joda, men muslimer er mer krigerske enn oss, sier du kanskje. Se bare på Al-Qaida og alle terroraksjoner utført i islams navn. Vel, en tredjedel av alle nordmenn støttet i 2003 en amerikansk invasjon av Irak. �? tro at en muslim sin rettferdiggjøring av en terroraksjon avviker vesentlig fra vårt eget syn på nødvendigheten av å drepe 100.000 sivile i Irak for å «frigjøre» dem, er naivt. Det er en form for rasisme å tro at vår egen krigføring er «til det gode», mens islamister kriger fordi de er onde. Joda, Bush vil gjerne ha oss til å tro det, men Bush ønsker også likestilling av Intelligent Design med evolusjonsteorien i amerikanske skoler, så hvorfor skulle vi tro på ham?

Vi er hjernevasket til å tro at når Bin Laden styrter fly inn i World Trade Center, så er dette en grusom terroraksjon, mens når USA bomber et landsby i Afghanistan så er det for å gjøre verden til et bedre sted. Vi kan selvsagt snu dette på hodet og si at USAs bombing av sivile i Afghanistan er grusomme terroraksjoner, mens WTC var en del av Al-Qaidas krigføring for å gjøre verden til et bedre sted, fritt for amerikanskernes imperialisme, kapitalisme og moralske forfall.

Jeg kan ikke se noe som tyder på at USA sine hensikter er bedre enn de til Al-Qaida. Begge ønsker en verden styrt etter sine religiøse livssyn. Begge ønsker makt og kontroll over oljeressurser. Begge har like gode eller onde hensikter.

Er muslimer en trussel mot vår nasjon? Neppe. Muslimer er sympatiske mennesker akkurat som oss nordmenn. Å tro at det er vesentlige forskjeller mellom oss er rasistisk og naivt. Vi er alle mennesker som ønsker fred, frihet, arbeid, tak over hodet, en kjærlig familie og et godt liv. I begge kulturer finnes det utskudd, og mens deres medier garantert fremstiller oss fra vår verste side, gjør vi det samme mot dem. Vi er alle hjernevasket til å frykte «de andre», og det blir stadig lettere for fremmedfiendtlige grupper å verve tilhengere. Jeg tenker da på alt fra det amerikanske kristenkonservative høyre til norske FrP.

Har vi da så mye å briske oss over? Dreier ikke dette seg mye om hvem som tror på hva og hva vi selv er mest komfortable med? Skal vi se ned på muslimer som reagerer på vår «spotting» av Muhammed, mens vi selv bor i et land hvor religiøse grupper med loven i hånd kan diskriminere homofile, hvor kun en av fem vil tillate ytring av synspunkter som bryter med deres egne og hvor 1 av 3 stemmmer FrP, et parti som er fundamentalt fiendtlig mot andre kulturer?

Og hva skjedde egentlig etter karikatur-striden? Ble det krøllet et eneste hår på hodet til noen nordmann? Nei, det ble med ordene, og ordene er nettopp det ytringsfriheten dreier seg om!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!