Smakløst Sirdalsvann? – En sjarlatan besøker Sirdal

Last updated on 9. april 2008

Johan Granderdet er bedre å spise linser og proteinrik mat enn å stappe i seg fastfood og cola«, som om dette var revolusjonerende innsikt.

La oss se litt på hva annet Meberg promoterer. Hennes hovedattraksjon er «energistaven» som har vært i kontakt med en spesiell vannkilde i Østerrike. Når hun rører i «naturlig vann» (finnes det unaturlig vann?) med denne staven, så skjer det noe med vannet, noe konkret som man kan smake og kjenne. Vannet får tilbake sin «livskraft». Selv kaffe brygget på behandlet vann smaker visstnok mye bedre, ifølge Meberg.

Meberg har ikke selv kokt sammen dette tullet, men reiser rundt og promoterer ideene til Østerrikeren Johann Grander som bl.a. mente at ved å røre i vannet med energistaven ville det oppnå en «permanent resonans med universet«, noe som igjen ville medføre «bedre sirkulasjon og blodtrykk, samt rense kroppen for giftstoffer og redusere allergier«. Ikke verst. Så hva slags dokumentasjon finnes for disse påstandene? Ingen. Absolutt null. Nada. Niks. Uten skam reiser likevel Meberg rundt og promoterer disse ideene, og får dessverre i ny og ne oppmerksomhet fra media og en og annen uoppmerksom ordfører.

(Det bør også nevnes at samme Grander også hevdet å ha oppfunnet en evighetsmaskin. Det i seg selv burde få Mebergs alarmklokker til å kime, men neida…)

Grander-produktene selges ikke bare av omreisende Grander-misjonærer, men også rundt omkring på nettet. Et firma i New Zeland, Ecoworld, ble i fjor dømt for flere titalls brudd på markedsføringslovene da de solgte disse produktene. Retten fant at vitenskapelige tester ikke viste noen som helst målbare forskjeller mellom vann behandlet med Grander-produktene og ubehandlet vann, og at firmaet hadde utvist grov uaktsomhet og ansvarsfraskrivelse da de markedsførte og solgte disse produktene. Det er ingen tvil om at Meberg kan beskyldes for det samme.

Hva med ordføreren sin rolle opp i alt dette? Tjørhom sier i følge Sirdølen at «Me får mange forespurnader i kommunen frå folk eller firma som gjerne vil kome og fortelje om det dei held på med. Ikkje alle henvendingar er av like stor interesse, men dette virka så interessant at ho blei invitert til eit besøk.» Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Mener Tjørhom virkelig at den villedende svada Meberg serverer er noe av det mest interessante han har fått presentert? Har næringslivet virkelig nådd et slikt lavmål at noe slikt som dette fremtoner seg som interessant for vår kommuneledelse? Et minutt med Google avslører dette for den svada det er, og ordføreren burde virkelig tatt seg tid til å sjekke litt bakgrunn før han begir seg ut på et slikt møte. Skal dette være bildet av Sirdals næringssatsing utad?

Det mest absurde i dette er at samtidig som kommunen bruker tid og penger på å markedsføre Sirdalsvann som et fantastisk drikkevann, så stiller altså ordføreren opp for å promotere en kvinne som nettopp hevder det motsatte, nemlig at vannet mister sin «kraft» og får dårligere smak av å renne gjennom vannrørene. Er ikke dette å skyte seg selv i foten?

Jeg vil til slutt utfordre Inger Elise Meberg til en enkel test som vil vise om hun er en sjarlatan eller presenterer en revolusjonerende nyhet som vil snu opp ned på alt vi vet om kjemi og fysikk. Meberg har kommet med en helt konkret påstand: «Vann behandlet med energistaven smaker merkbart annerledes enn ubehandlet vann.» Dette er enkelt å teste ved hjelp av et visst antall vannglass hvor hun selv står for behandling og smaking av vannet. Testen utføres selvsagt dobbelblindt og komplett testmetode utformes av meg i samarbeid med Medberg selv slik at begge parter er enige om premissene før testen gjennomføres. Tar Meberg utfordringen?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!