Grander-promotørene skryter på seg ting

Last updated on 9. april 2008

Universitetet for Miljø- og BiovitenskapI mine tidligere skriverier har jeg bl.a. sagt at jeg ville sjekke opp påstanden om at Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) i Ås forsker på effekten av Grander-teknologi. Bladet Mat & Helse skriver bl.a. følgende i fantastisk lite kritiske omtale av Grander-teknologi:

Dessuten brukes den av en del privatpersoner, blant annet på Ramme Gård i Hvitsten, hvor det også er opprettet kontakt med Universitet på Ås for gjennomføring av vanntester.

En norsk forhandler av Grander-produkter, AquaViva, skriver også følgende:

Aquaviva AS arbeider for tiden med utvikling av flere vannvitalisatorer som vi tror vil kunne gi gode resultater. Vi samarbeider også med miljøet på UMB i Ås for å komme frem til målemetoder for effekten av vitalisering.

UMB brukes altså som et slags alibi for å gi Grander-teknologi troverdighet og tyngde. Sistnevnte sitat er formulert som om effekten er reell men at man bare trenger å kvantisere denne på en objektiv måte. Per i dag finnes det ingen vitenskapelig grunn til å tro at Grander-teknologi har en effekt, noe også UMB bekrefter.

Dag Guttormsen skriver bl.a. følgende til meg:

Jeg har tidligere lest en del om denne «såkalte effekten» og er vel så skeptisk som deg. […] Jeg har arbeidet med vann og den eneste jeg kan se ut fra den ene linken er at det virvels inn luft i vannet og det vet vi at det er fult mulig å piske inn mer luft i vannet og at det kan endre smaken fra det som kan kalles flaut til litt mer friskt er greit. (forskjellen mellom kokt vann som er uten oksygen og en frisk fjellbekk med max mengde oksygen). Når jeg prøvde den første linken hvor du henviser til utsagn fra UMB så kommer det kun opp at denne linken ikke finnes.

Så jeg er meget skeptisk at noen her på Universitet har vært positiv til en positiv omtale.

Han sier også:

Jeg har sjekket dette ut tidligere, men fant da ingen som driver aktivt med forskning rundt Grander teknologien.

Professor i limnologi, Olav Grøterud, skriver følgende som svar på min forespørsel:

jeg har svært mye å gjøre for øyeblikket, men kan kort nevne at jeg er noe involvert i å undersøke event. effekter av Grander-teknologien på vann. Er i utgangspunktet svært kritisk til dette, men stiller meg åpen for å undersøke fenomenet nærmere. I første omgang prøver jeg bare å teste om det er noen effektforskjell på vanlig vann og vann som har blitt behandlet med Grander-teknologien. Jeg har testet dette på en svært enkel måte på meg selv og noen få alger. Resultatene så langt har ikke gjort meg mindre interessert i denne teknologien. Men ingen konklusjon fra meg i denne omgang.

Jeg svarte med bl.a. følgende:

Hva slags Grander-teknologi tester du? Er det «røre i vann med energistav», eller mer avanserte produkter?

Hvis dette ser ut til å kunne ha en reell effekt regner jeg med du vil bruke mye tid på dette da det vil være en teknologisk revolusjon. Når regner du med å ha noen resultater klare? Vet du om andre som driver med samme type forskning?

Grøterud ga meg en rask tilbakemelding hvor han skriver bl.a:

jeg har flere «dingser» og en av disse er en metallstav med Grandervann innelukket i denne, det såkalte informasjonsvannet. Teknologien er i utgangspunktet uforståelig, og det er det som gjøre den svært tvilsomt og lett avvisende. Er enig i at en event. effekt, og særlig hvis denne er positiv, vil være revolusjonerende. Men jeg har for tiden så mye undervisning av mine studenter at det nesten ikke blir noe tid til overs. Derfor går det for øyeblikket langsomt med Grandervannsforskningen. Har en mastergradsstudent som er interessert i denne teknologien, så kanskje det da kan bli noe mer fart i dette hvis vedkommende kommer i gang med en oppgave på dette. Vi får se, foreløpig avventer jeg det hele med stor ro og en del skepsis.

Det er altså foreløpig ikke dokumentert noen effekt av Grander-teknologi, og det foregår heller ikke noe aktivt samarbeid med med UMB fra bl.a. AquaVita. Det må derfor kunne sies at Grander-promotørene overdriver kraftig i sine påstander, og at de misbruker UMB som «alibi» for sine produkter.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!