Ny undersøkelse om barns sikkerhet på nettet

Last updated on 19. april 2008

Chat
En ny undersøkelse viser at å dele personlig informasjon om seg selv på nettet ikke øker sjansen for å bli utsatt for overgrep:

In a recent study published in the Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, researchers found no evidence that sharing personal information increases the chances of online victimization, such as unwanted sexual solicitation and harassment.

Rather, victimization is more likely to result from other online behavior, such as talking about sex with people met online and intentionally embarrassing someone else on the Internet.


En annen studie viser at ideen om “den pedofile overgriperen”, som myndighetene og media har pumpet oss fulle av frykt for de siste årene, er en myte. Jeg har skrevet om dette før, og den amerikanske undersøkelsen ser ut til å vise det samme som den norske:

In a separate study of 2,574 law-enforcement agencies, researchers found that online sex crimes rarely involve offenders lying about their ages or sexual motives. The 2004 study, published in Journal of Adolescent Health, said offenders generally aren’t strangers, and pedophiles aren’t luring unsuspecting children by pretending to be a peer.

“Most of these sexual-victimization (cases) happen at the hands of people they know, and a lot happen at the hands of peers,” said Janis Wolak, co-author of both studies and a researcher with the University of New Hampshire’s Crimes Against Children Research Center.

Den norske undersøkelsen utført av SAFT viste bl.a. at de aller fleste møter mellom folk som har hatt kontakt på nettet dreier seg om barn som møter jevnaldrende barn. Rapporten sa at 9% av disse møtene opplevdes som “ubehagelige” av barnet, men at dette i alle hovedsak skyldtes verbal eller fysisk vold, ikke sex.

Hvem er det som opplever ubehageligheter? La oss se hva den amerikanske rapporten sier:

The research also found that online victims tend to be teens with troubles offline, such as poor relationships with parents, loneliness and depression.

Og fra SAFT-rapporten:

Samtidig ser vi at de barna som opplever dette som regel er ungdommer på 15-16 år som mistrives med venner, familie, skolen eller livet generelt.

Det samme som den amerikanske undersøkelsen altså.

Mye tyder på at det er på tide å forkaste myten om den skumle mannen som utgir seg for å være en 13-årig jente for å lure telefonnummeret ut av et annet barn på chat for deretter å møte barnet og voldta det. Den nye norske loven som gjør det ulovlig å planlegge treffe med en mindreårig man har møtt på nettet, springer ut fra denne myten, og det er tragisk at våre myndigheter lager ineffektive lover basert på myter.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!