Norges største idiot?

Leg42000Jeg har hatt lyst til å si det lenge, og her kommer det:

Svein Magne Pedersen er Norges største idiot!

Og det er ikke en enkel tittel å inneha med tanke på konkurransen. Siv Jensen. Märtha-Louise. Tore W. Tvedt. Vidar Kleppe. Det er hardt å hevde seg i toppen, men Pedersen går likevel av med gullmedaljen.

Hvis du ikke kjenner til Pedersens virksomhet, kan du starte med å lese denne artikkelen i Dagbladets lørdagsbilag Magasinet.

Jeg skal ikke bruke tid på å forklare hva som er så galt med hans virksomhet. Det sier seg vel selv for ethvert menneske med hjerne og hjerte koblet sammen på en noenlunde anstendig måte. Jeg vil heller benytte anledningen til å fortelle om en liten uhøytidelig “test” jeg utførte for noen år siden, tilbake i 2002 om jeg ikke husker feil.


En kompis av meg, svært kristen og stor tilhenger av Pedersen, mente at alle miraklene som var “dokumenterte” i hans bladutgivelse Legedom var bevis på at slike mirkauløse helbredelser var virkelighet. Jeg fant det vanskelig å motsi ham ettersom bladet og nettsidene riktignok omtalte helbredelse på helbredelse av folk som stod frem med fullt navn og historie. For å tilfredsstille min egen nyshjerrighet valgte jeg derfor å sjekke opp i dette, og en kveld jeg satt på mitt kontor utførte jeg en liten ringerunde til 4-5 tilfeldig utvalgte personer som var omtalt på nettsidene til Misjonen Jesus Leger. Ikke noe stort antall, men det tok noen timer å finne historier med konkrete nok lidelser, deretter spore opp telefonnummer og til slutt faktisk få tak i rette vedkommende og gjennomføre en telefonsamtale. Nå er dette noen år siden, så jeg husker dessverre ikke alle detaljer, men vil gjengi et par ting jeg husker fra min prat med disse påståtte helbredede menneskene.

Felles for alle samtalene var at jeg ringte dem og sa jeg hadde lest deres helbredelseshistorie i bladet Legedom og ønsket å høre mer om dette. En eldre kvinne som visstnok hadde blitt kurert for grå stær nektet å prate om det (hva nå enn det måtte bety…), men de andre pratet villig vekk om hendelsen.

Hun ene jeg ringte hadde hatt en kul på magen som visstnok forsvant under bønn fra Svein Magne Pedersen. Les hennes historie her. Da jeg ringte henne bekreftet hun historien slik den var skrevet, og mente hun hadde vært utsatt for et mirakel. Personlig oppfatter jeg det ikke som veldig unaturlig at en kul fylt av “verk” kan forsvinne i løpet av ganske kort tid, men jeg hører gjerne fra andre som vet mer om dette. Uansett, det paradoksale med hennes historie var at hun helt fra barndommen av hadde et par kroniske lidelser som var av mye mer alvorlig art og som hun ikke hadde blitt helbredet for. Er det ikke rart at Gud velger å helbrede henne for en helt ufarlig byll som uansett skulle fjernes kirurgisk noen dager senere, mens han lot henne beholde sine kroniske, smertefulle lidelser? Jeg tror jeg hadde blitt mer skuffet enn glad hvis jeg var henne…

En annen jeg ringte hadde pådratt seg to prolapser i ryggen som påførte ham stor smerte og som legene sa bare kunne behandles kirurgisk. Dagen etter helbredelsen gikk han en lang tur i fjellet uten smerter, hevdes det. I følge bladet Legedom uttaler han få uker senere: “Det er stort og fantastisk det som har skjedd meg”. Dette er ikke den historien jeg får høre. Til meg forteller han at han riktignok følte seg bedre de nærmeste dagene etter vekkelsesmøtet, og fjellturen gikk ganske bra, men at han etter ca 14 dager var nøyaktig like dårlig som før. Ingen helbredelse der altså, på tross av hva Svein Magne Pedersen hevder.

Min lille test beviser selvsagt ingenting ettersom den er utført uten noen form for egen dokumentasjon, med et lavt antall kandidater og uten noen formelle kriterier i det hele tatt. På toppen av alt er alt dette basert på min egen hukommelse, men jeg vet at jeg etter ringerunden skrev en mail til min kompis hvor jeg forklarte ham at ingen av historiene jeg ble fortalt bekreftet helbredelsene slik de var beskrevet i bladet Legedom. I hvert eneste tilfelle var det noe som skurret. Enten var historien veldig oppblåst, ellers så var den direkte usann. Mine tilfeldige utvalgte kandidater var alle svært dårlige “bevis” for Pedersens/Guds helbredelseskraft.

Når jeg tenker tilbake på det var dette ganske så moro, og jeg må vurdere å ta en ny ringerunde en gang i fremtiden og gjøre dette litt mer “vitenskapelig”. Det er på tide at noen følger opp de påståtte miraklene til Pedersen på en kritisk måte. Kanskje en egen “bloggspalte” hvor jeg sjekker opp de påståtte miraklene omalt i Legedom? Interesting…

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!