Slankere med fet mat?

Aftenposten skriver i dag:

En stor forskningsundersøkelse som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet New England Journal of Medicine denne uken, viser at en diett bestående av ubegrenset med fett, men få karbohydrater, er mest effektiv for å gå ned i vekt.

[…]

Over tre hundre overvektige personer ble fulgt av forskerne over to år. Personene ble delt inn i tre grupper som fulgte hver sin diett. En gruppe spiste fettfattig mat, den andre fulgte en middelhavsdiett med mye grønnsaker og umettet fett, mens den tredje gruppen fikk spise så mye fett og proteiner de ville, men svært lite karbohydrater.

Den tredje gruppen fikk dessuten spise så mange kalorier de ville, mens de to øvrige gruppene måtte begrense kaloriinntaket.

I gjennomsnitt gikk slankerne i gruppe én ned mindre enn tre og en halv kilo, de i gruppe to fire og et halvt kilo, og deltagerne i gruppe tre gikk ned fem og et halvt kilo på to år.

Gruppen som spise lavkarbodietten, gruppe tre, gikk mest ned i vekt, og de som spiste fettfattig hadde den minste reduksjonen.

Minimalt med karbohydrater er essensen i den kjente og kontroversielle Atkins-dietten så vel som Fedon Lindbergs diett, som er av nyere dato.

Avisen konkluderer med at «Fedon og Atkins har rett«.

Men er det virkelig så enkelt? Vår alles kjære Steven Novella har blogget om studien og påpeker noen viktige faktorer som er verdt å merke seg.

Først og fremst er det viktig å peke på hvor lite personene faktisk gikk ned i vekt med noen av disse diettene. I snitt gikk de kun ned 2,9kg over en periode på to år. Som Novella påpeker kan man gjerne gå ned 4-5kg på litt over en måned ved å passe på dietten og mosjonere. Å gå ned kun 2kg over en så lang periode taler ikke veldig mye for noen av disse diettene i seg selv, og det er åpenbart at dette må kombineres med jevnlig mosjon for å ha noen særlig slankende effekt.

Videre skriver han:

But the real story comes from looking at the weight loss curves in the study. We see that all of the weight loss for all three groups occurred in the first 5 months. After that the low-carb and low-fat groups gained back some weight and then stabilized. Both of these groups gained back weight and stabilized along very similar curves. The only real difference between the two is that the low-carb diet lost more weight in the first 5 months – after that there was no advantage to low carb. This is consistent with earlier studies.

The Mediterranean diet also only resulted in weight loss for about 5 months but then stabilized without a period of weight gain.

To my understanding of the relevant literature, this study changes nothing and only confirms prior studies. Most people who diet will initially lose weight, and most will gain some or all of that weight back. There is a short term (5-6) month advantage for low-carb diets, but no long term advantage. Overall in such studies total weight loss is very modest. Weight loss comes from reduction of calories and increased exercise.

Når det gjelder kolesterolet skriver Aftenposten at de som spiste lav-karbo-dietten

…senket dessuten blodfettet mer enn de som spiste fettfattig, og de fikk bedre kolesterolverdier.

Avisen konkluderer derfor med at norske kostholdsråd er helt feil. Men igjen er det ikke så enkelt. Steven Novella påpeker nemlig det viktige momentet at forholdet mellom «god kolesterol» (HDL) og «dårlig kolesterol» (LDL) forbedret seg i takt med selve vekttapet, uavhengig av hvilken diett de hadde gått på. Med andre ord, det er ikke nødvendigvis lavkarbo-dietten som i seg selv er gunstig for kolesterolet, men derimot det totale vektapet den medførte. Mister man vekt på andre måter vil det kunne ha samme gunstige effekt på kolesterolet.

Novella konkluderer med følgende viktige oppsummering:

The primary lesson to take away, in my opinion, is that calorie control and exercise are of primary importance in losing weight, keeping it off, and maintaining a healthy lipid profile. Focusing on what kinds of food one eats makes little difference in the long run. Think about it – all the media hoopla is ultimately about 4 pounds difference over two years of dieting. That is nothing.

It’s even worse because the only difference really came from the induction phase of very low carbohydrates (20g per day) – after that there was no advantage to low-carb. This is a short-term, and ultimately failed strategy for weight control.

To be clear, the kinds of foods one eats does matter for things like overall nutrition. There is still evidence that it also mattes for lipid profile and diabetic health – but even for these issues overall weight and regular exercise are the dominant factors. They overwhelm the modest differences in diet types.

Og med det tar jeg med meg iPhonen fylt til randen med Novella og co sine podcaster og går meg en lang kveldstur…

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!