Medisinske myter avkreftet – igjen

Et par forskere har tatt for seg en del medisinske myter og sett på sannhetsinnholdet i dem.

En myte de avkrefter er den om at barn blir hyperaktive av å få i seg sukker. Old news. Jeg har i flere år hatt den diskusjonen med mange barneforeldre og folk som jobber i skole/barnehage, og ingen av dem vil tro meg når jeg sier at dette bare er en myte. De vet at sukker gir hyperaktivitet, fordi de har sett det selv. Men det er altså ikke slik. Barn blir IKKE hyperaktive av sukker, men derimot gis ofte sukkertøy når det er spesielle anledninger eller situasjoner hvor barn allerede er oppstemte og livlige. Hjernen trekker en falsk slutning om årsak/virkning.

Dette er et veldig interessant tilfelle som viser hvordan den subjektive virkeligheten formes av pre-eksisterende myter man tror på. Hvis man tror at sukker gir hyperaktivitet hos barn, så er det også det man ser. Hvis man tror at magnetinnlegg i skosålene lindrer smerter i føttene, så er det også det man opplever.

Uansett, her er en liten nyhetssnutt fra CBS om studien:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!