Årets mest skremmende nyhet

På årets siste dag slipper nyhetsbyråene årets mest fryktinngytende nyhet på oss. Dagbladet melder:

Innbyggere i 33 land er spurt om myndighetene bør få utvidede fullmakter ved mistanke om nært forestående terrorhandlinger, og et stort flertall i Norge sier ja til å ta i bruk både telefonavlytting og ransaking.

53 prosent mener at norske myndigheter burde ha rett til å holde personer i forvaring så lenge de vil, 86 prosent at det burde vært anledning til å avlytte folks telefonsamtaler, og 58 prosent mener at politiet kan stoppe og ransake folk på gata.

Jeg kan ikke annet enn å si meg enig med forsker Jan Oskar Engene:

– Vi snakker her om krenking av en av de mest grunnleggende rettsstatlige garantiene i liberaldemokratiske land. At så mange støtter et slikt virkemiddel er veldig overraskende, sier han.

Jeg er rett og slett sjokkert. Vi kritiserer menneskerettighetene i andre land, men er like gale i hodet selv straks vi føler oss truet. Denne nye undersøkelsen faller inn i samme kategori som en tidligere undersøkelse jeg blogget om sommeren 2006. Denne undersøkelsen avslørte

at kun 20% av nordmenn ønsker å tillate ekstreme grupper som nazister, rasister og muslimske fundamentalister å arrangere offentlige møter. Hele 25% mener at kommunister ikke bør få lov til å samles på samme vis.

Et stort flertall av nordmenn vil altså kvele ytringersfriheten og kaste personvernet på dør straks det kan sikre deres egen innbilte trygghet. Vi synes det er helt greit at myndighetene rævkjører personvernet til mennesker de måtte ha mer eller mindre berettiget terror-mistanke mot. Steng dem inne uten rettsak. Avlytt telefon og les e-posten deres. Ransak dem på gata. Ydmyk dem ovenfor venner, familie og naboer. Ta deres frihet fra dem. Klubb i hjel deres mest grunnleggende rettssikkerhet i kampen for det gode. I kampen for å bevare den hvite nordmanns frihet og rett til å ta bort andres frihet og retter.

Og hvem vil dette i praksis gå utover? Enhver med mørk hud. Enhver som passer inn i det bilde vi har av en muslimsk terrorist. Enhver som tenker og mener litt annerledes enn den gode AP-stemmende, skiglade, kjøttkakeelskende, heterofile nordmann. Vi er så alt for villige til å trampe på rettighetene til en somalisk innvandrer så lenge vi selv kan ha det godt. Vi synes det er helt greit at pakistanere trakasseres hver eneste gang de skal passere en sikkerhetssjekk på en flyplass så lenge vi selv kan leve i vissheten om at vinterbleke Spania-reisende nordmenn ikke risikerer å bli ofre for en gal norsk utlendings ideer om rettroenhet eller rettighetene til sin egen fattige og undertrykte familie i hjemlandet.

Vi driter i hva andre individer må gjennomgå av statlige overgrep så lenge det sikrer vår egen falske følelse av å ha beskyttelse mot skumle mennesker fra de skumle kulturene hvor de ikke bryr seg om menneskerettigheter, hvor de fengsler folk uten grunn og hvor de reagerer med harme straks noen trykker tegninger av deres profet. Vi må for all del sikre vår egen rett til å fengsle folk uten rettsak, forby minoriteter å snakke offentlig og drive organisert trakassering av grupper som er på kant med vår egen selvforherligende ide av et godt kristent samfunn.

Jeg er sjokkert. Dypt sjokkert over at så mange nordmenn er så til de grader egoistiske og korttenkte at de vil la seg overkjøre av myndighetene for å vernes mot nåtidens kanskje minst tenkelige og relativt sett ødeleggende hendelse, nemlig en terrorhandling på norsk jord.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!