Snåsamannen helbredet Peter Northug?

Aftenposten slår i dag til meg den sensasjonelle nyheten om at det var Snåsamannen som fikset helsen til Petter Northug slik at han gjorde et strålende løp i Val di Fiemme på søndag:

Da Petter Northug ble syk og trodde Tour de Ski var over, ringte han Snåsamannen for hjelp. Og plutselig ble luftveiene helt frie.

– Petter er mye, mye bedre i dag, sa Åge Skinstad før langrennsløperne skulle ut på 20 kilometer klassisk fellesstart i Val di Fiemme lørdag. Dagen før hadde Northug vært potte tett i bihulene og hatt hodepine. Dagen etter knuste han Axel Teichmann i Monsterbakken i Val di Fiemme, nesten helt frisk. Hva hadde skjedd? Det svaret har bare en mann fra Snåsa.

Aftenposten vet nemlig at Northug ringte Joralf Gjerstad, også kalt Snåsamannen, tre ganger i løpet av Touren for å få hjelp med helseproblemene.

Flere andre aviser har plukket opp saken og gjengir den merkelig nok helt ukritisk.

Den «ydmyke» Snåsamannen nøler ikke et sekund med å ta på seg æren for dette:

– Jeg forstod at han var en veldig flott type, som ville noe. Et vidunderlig menneske. Da får man en stor vilje til å hjelpe han, sier han. At telefonsamtalene hjalp Northug til å finne tilbake formen, både i skisporet og utenfor, synes han er flott.

– Da han ringte første gangen, hadde han nesten gitt opp å bli frisk. Det gjør det enda større at det ble resultater av det, mener Gjerstad.

Men Petter Northug har selv ikke nevnt Snåsamannen med en eneste ord. Hvis vi kaster et blikk på Nettavisen fra søndag, altså lenge før denne nye Snåsamann-historien dukket opp, får vi nemlig en helt annen historie:

Ekstra fornøyd er han fordi han hadde en del odds mot seg i årets Tour de Ski. For det første var programmet langt fra skreddersydd, med tre distanserenn i klassisk. Før femteetappen i Nove Mesto våknet han dessuten opp med tette luftveier.

– Jeg var usikker på om jeg skulle stille til start i Nove Mesto. Så vant jeg sprinten, og det var viktig med tanke på sammenlagtresultatet, sier Northug, som etterpå verken er blitt verre eller bedre. Nesen er fortsatt tett.

– Jeg har prøvd alt for å holde det i sjakk. Hvitløk, C-vitaminer, hjemmelaget solbærsaft som mamma sendte med meg og mentolsalve. Men først og fremst er det nok mye søvn som har gjort at jeg klarte dette, sier han.

Han bekrefter altså at han fortsatt er pottetett i nesen og ikke noe spesielt friskere, stikk i strid med hva de anonyme kildene har hevdet til Aftenposten. Så hvem skal man tro på? Northug selv, eller anonyme kilder som ønsker å selge flere bøker for Snåsamannen?

Hvis det faktisk stemmer at han ringte Snåsamannen, så har det nok mer med dette å gjøre:

Den mentale jobben han gjorde med seg selv det siste døgnet, var heller ingen tilfeldig prosess.

– Man går og gruer seg til en slik etappe. Jeg gikk fram og tilbake på hotellrommet og klarte ikke å slappe. Så jeg måtte bestemme for at jeg skulle gå helt ned i kjelleren. Og det klarte jeg, konstaterer Northug.

Snåsamannen kan helt sikkert hjelpe på motivasjon og psyke. Det er ikke vanskelig å tro at Northug kan ha fått nødvendig drahjelp av den hyggelige sjarlatanen, men han ble ikke fri fra sine tette luftveier.

Det understrekes ytterligere av Northugs videre uttalelser:

– Nå må jeg først bli frisk. Det kan ta ei uke, men det er ikke noe problem, for etter noe sånt trenger man en ukes hvile uansett.

Helbredet av Snåsamannen? Ikke i følge Northug selv.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!