NuShape – enda et slankemiddel for lommeboken

Last updated on 22. juni 2009

free-diet-programs.jpgMarkedet for kosttilskudd og slankemidler er gigantisk. Bare i lille Norge handlet vi kosttilskudd for hele 3,3 milliarder kroner i 2007. Det ble handlet slankeprodukter for en kvart milliard. Det er altså store penger å hente i å få en fot innenfor i denne bransjen, og Dr Erling Thom har åpenbart skjønt at her et bare å legge vitenskapelig etikk på hylla og kaste seg uti med legefrakken på.

Jeg har tidligere skrevet om Thoms rolle i forbindelse med kosttilskuddet Dermavito, og påpekte der at denne forskeren har hatt en finger med i uttallige kosttilskudd og slankeprodukter tidligere. Merkelig nok har samtlige studier han involverer seg i overveldende positive resultater i favør av produktet som testes. Trenger du en doktor som kan gå god for produktet du ønsker å selge? Da er Dr Thom mannen for deg.

Nå brukes han atter en gang som «vitenskapelig alibi» for et nytt slankeprodukt, NuShape. Som vanlig har Thom utført en studie med en liten gruppe mennesker som har testet produktet over kort tid og som alle er strålende fornøyde. Rapportene han produserer ser ut til å være bygget på en mal hvor han bare bytter ut produktets navn og så svisj – der har du det vitenskapelige beviset produsenten er på jakt etter og sikkert betaler gode penger for.

Hva er så dette NuShape? Webannonsen deres åpner på denne måten:

Verden går fremmover. Nå er det håp for alle oss som sliter med vekten. Høsten 2008 ble det gjort banebrytende oppdagelser innen norsk fedmeforskning. Dette har resultert i det helt nye naturpreparatet Nushape som nå er kommer på markedet.

Den kliniske studien i Norge ble ledet av dr. Erling Thom og viste en betydelig vektreduksjon for deltakerne. Fasen med forskning og kliniske studier er nå over.

Resultatene kan du lese i denne artikkelen.

NuShape er altså en ny generasjon av slankepiller som skal virke uendelig mye bedre enn de «gamle». Her er noen punkter produsenten NuForm trekker frem i sin annonse:

  • Du oppnår betydelig vekttap kun ved hjelp av en pille
  • Ingen mosjon eller diett er nødvendig
  • Kliniske studier utført i Norge høsten 2008
  • Deltakerne i studien fikk et betydelig vekttap
  • Nushape gir en fysiologisk vektreduksjon som øker din sjanse for et varig vekttap
  • Nushape er helt naturlig helsekost som ikke gir bivirkninger

NuForm peker på at problemet med slanking er «raske karbohydrater og sukker«, og at et norsk forskningsteam nå har funnet en kombinasjon av stoffer som hindrer kroppen i å bryte ned og lagre de ulike karbohydratene. Resultatet er altså NuShape:

Et helt naturlig helsekostpreparat fritt for tilsetningsstoffer og bivirkninger.

Men får vi vite hva produktet faktisk inneholder? Selvsagt ikke. Det er for øvrig rart at produsenter av kosttilskudd kan gjøre et nummer ut av at produktet er fritt for tilsetningsstoffer, for hva er vel kosttilskudd om ikke et tilsetningsstoff i seg selv? En vanlig, frisk nordmann får tross alt i seg alle næringsstoffer han trenger gjennom sitt daglige kosthold, så kosttilskudd er ikke annet enn de kunstige tilsetningsstoffer vi tar i tillegg til, eller istedenfor, dette.

NuForm garanterer deg at dette produktet virkelig fungerer, fordi det er utført en vitenskapelig studie som visstnok skal understøtte påstandene de kommer med. Bare hør:

Høsten 2008 gjennomførte vi en klinisk studie i Norge med over 60 deltakere. Deltakerne ble delt inn i 2 grupper der halvparten fikk placebo (narrepiller) mens den andre halvparten fikk NUSHAPE.

Det var ingen vektreduksjon i kontrollgruppen. Derimot gikk NUSHAPE deltakerne ned hele 400 gram per uke. Helt uten diett eller mosjon.

Dessverre er også dette alt vi får vite om studien. Den ser ikke ut til å være publisert noe sted, og jeg finner ikke en eneste referanse til den på nettet. Høres ikke særlig banebrytende ut spør du meg.

Det sies ikke om studien var blindet slik at deltakerne ikke visste om de fikk NuShape-pille eller narrepille, men det må man nesten anta at den var. (Eller må man det? NuForm slutter aldri å sjokkere…) Et annet spørsmål er om den var dobbeltblindet, slik at også de som utførte studien ikke visste hvem av deltakerne som fikk hvilken pille. Hvordan ble deltakerne delt inn i de to gruppene? Ble de forhåndsvurdert, eller skjedde det tilfeldig? Kontrollerte de for andre faktorer som diett, mosjon, tidligere slankehistorikk, alder, helse osv? Visste deltakerne hva slags produkt studien gjaldt?

NuForm hevder deltakerne i studien gikk ned i vekt 400 gram i uken, men hvor lenge varer i så fall denne effekten? Kuren varer i 6 måneder, og på denne tiden skal man i følge NuForm ha gått ned nesten 10 kg, helt uten å føle sult eller trimme. (Likevel slenger de med et selvutviklingskurs som «hjelper deg raskere ned i vekt«. Smart.) Men hva skjer når kuren er ferdig? Hvilke langtidsstudier er utført for å vise at vekten holdes nede, slik NuForm hevder at den vil gjøre? Absolutt ingen. Det har de ikke hatt tid til, og neppe vilje til heller. Det er bare salgsfremmende, oppdiktede og totalt villedende påstander fra NuForm. Alle tilsvarende slankekurer som baserer seg på reduksjon av karbohydrater viser at vektreduksjonen er svært kortvarig, så hvis NuShape i det hele tatt har en effekt på kroppen, varer den neppe mer enn noen få måneder. Det eneste som er permanent er at lommeboken din er lettet for 2225 kroner.

Det verste av alt er at mange nordmenn kjøper dette våset, både påstandene og produktet. Er det rart så mange tilber Snåsamannen?

Uten å kunne studere metodologien bak studien blir resultatet helt meningsløst. Det er nettopp derfor det er et krav om publisering i et vitenskapelig tidsskrift vurdert av fagpersoner før en studie kan tas på alvor.

NuForm hevder også at NuShape ikke gir bivirkninger, men hvordan kan de vite det? Man kan på ingen som helst måte avdekke bivirkninger gjennom en så kort enkeltstudie. Legemidler bruker i gjennomsnitt 10 år fra de starter testing til produktet er tilgjengelig på markedet. Denne tiden brukes til testing, testing, testing og atter testing av legemiddelet etter rigide vitenskapelige kriterier for å kunne kartlegge effekt og eventuelle bivirkninger så grundig som overhodet mulig. NuForm er fornøyd med noen ukers testing. De vil tjene penger og har selvsagt ikke tid til å vente på trivialiteter som å finne ut om produkter gjør folk blinde eller gir permanent skade på leveren.

Men det finnes flere store problemer med studien. Via Google fant jeg ut at Forbrukerombudet har klaget på NuForm sin markedsføring av bl.a. NuShape allerede høsten 2007. Det vil si at de markedsførte NuShape som et slankemiddel med vitenskapelig dokumentert effekt allerede et år før Thom sin studie ble gjennomført! Er de synske også?

Interessant nok ble NuForm pålagt tilbake i januar 2008, altså for et helt år siden, å omgående slutte med uttalelser av typen «En effektiv og vitenskapelig dokumentert metode for å gå ned i vekt.» eller påstander med tilsvarende meningsinnhold. Likevel holder de på den dag i dag med det samme bedrageriet.

NuForm markedsfører også andre produkter som Forbrukerombudet har klassifisert som lureri, og dessverre ser det ut som at norske myndigheter kan gjøre fint lite med denne type svindel. NuForm havner i samme klasse som VitaeLab, som kaster ut en masse udokumenterte påstander for produktet, og kan la det gå et års tid før myndighetene reagerer. Så tar det gjerne noen måneder mens saken behandles, og så får de en frist på å slutte med den villedende markedsføringen. Da har de kanskje holdt på i inntil et par år og tjent svært gode penger. Så er det bare å ligge lavt en periode, kanskje skifte navn på produktet eller kjøpe en vitenskapelig studie av Dr Erling Thom for å kunne gå god for sine påstander, og så kjøre hele runden på nytt.

Jeg skulle ønske Forbrukerombudet og Mattilsynet kunne slå virkelig hardt ned på disse bedriftene, slik det til tider gjøres i f.eks. USA. Gi dem bøter i mangemillionerklassen slik at det ikke lenger lønner seg å spekulere i systemets treghet. Sørg for at ikke disse kyniske bedriftene lenger kan tjene penger på å lure Ola og Kari Nordmann med falske påstander som klinger vitenskapelig, men som ikke inneholder et fnugg av sannhet. Til slutt burde man rette et svært kritisk søkelys på Dr Erling Thom og hans horeri for kosttilskuddprodusenter. Han har fått herje lenge nok.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!