free-diet-programs.jpgMarkedet for kosttilskudd og slankemidler er gigantisk. Bare i lille Norge handlet vi kosttilskudd for hele 3,3 milliarder kroner i 2007. Det ble handlet slankeprodukter for en kvart milliard. Det er altså store penger å hente i å få en fot innenfor i denne bransjen, og Dr Erling Thom har åpenbart skjønt at her et bare å legge vitenskapelig etikk på hylla og kaste seg uti med legefrakken på.

Jeg har tidligere skrevet om Thoms rolle i forbindelse med kosttilskuddet Dermavito, og påpekte der at denne forskeren har hatt en finger med i uttallige kosttilskudd og slankeprodukter tidligere. Merkelig nok har samtlige studier han involverer seg i overveldende positive resultater i favør av produktet som testes. Trenger du en doktor som kan gå god for produktet du ønsker å selge? Da er Dr Thom mannen for deg.

Nå brukes han atter en gang som «vitenskapelig alibi» for et nytt slankeprodukt, NuShape. Som vanlig har Thom utført en studie med en liten gruppe mennesker som har testet produktet over kort tid og som alle er strålende fornøyde. Rapportene han produserer ser ut til å være bygget på en mal hvor han bare bytter ut produktets navn og så svisj – der har du det vitenskapelige beviset produsenten er på jakt etter og sikkert betaler gode penger for.

Hva er så dette NuShape? Webannonsen deres åpner på denne måten:

Verden går fremmover. Nå er det håp for alle oss som sliter med vekten. Høsten 2008 ble det gjort banebrytende oppdagelser innen norsk fedmeforskning. Dette har resultert i det helt nye naturpreparatet Nushape som nå er kommer på markedet.

Den kliniske studien i Norge ble ledet av dr. Erling Thom og viste en betydelig vektreduksjon for deltakerne. Fasen med forskning og kliniske studier er nå over.

Resultatene kan du lese i denne artikkelen.

NuShape er altså en ny generasjon av slankepiller som skal virke uendelig mye bedre enn de «gamle». Her er noen punkter produsenten NuForm trekker frem i sin annonse:

 • Du oppnår betydelig vekttap kun ved hjelp av en pille
 • Ingen mosjon eller diett er nødvendig
 • Kliniske studier utført i Norge høsten 2008
 • Deltakerne i studien fikk et betydelig vekttap
 • Nushape gir en fysiologisk vektreduksjon som øker din sjanse for et varig vekttap
 • Nushape er helt naturlig helsekost som ikke gir bivirkninger

NuForm peker på at problemet med slanking er «raske karbohydrater og sukker«, og at et norsk forskningsteam nå har funnet en kombinasjon av stoffer som hindrer kroppen i å bryte ned og lagre de ulike karbohydratene. Resultatet er altså NuShape:

Et helt naturlig helsekostpreparat fritt for tilsetningsstoffer og bivirkninger.

Men får vi vite hva produktet faktisk inneholder? Selvsagt ikke. Det er for øvrig rart at produsenter av kosttilskudd kan gjøre et nummer ut av at produktet er fritt for tilsetningsstoffer, for hva er vel kosttilskudd om ikke et tilsetningsstoff i seg selv? En vanlig, frisk nordmann får tross alt i seg alle næringsstoffer han trenger gjennom sitt daglige kosthold, så kosttilskudd er ikke annet enn de kunstige tilsetningsstoffer vi tar i tillegg til, eller istedenfor, dette.

NuForm garanterer deg at dette produktet virkelig fungerer, fordi det er utført en vitenskapelig studie som visstnok skal understøtte påstandene de kommer med. Bare hør:

Høsten 2008 gjennomførte vi en klinisk studie i Norge med over 60 deltakere. Deltakerne ble delt inn i 2 grupper der halvparten fikk placebo (narrepiller) mens den andre halvparten fikk NUSHAPE.

Det var ingen vektreduksjon i kontrollgruppen. Derimot gikk NUSHAPE deltakerne ned hele 400 gram per uke. Helt uten diett eller mosjon.

Dessverre er også dette alt vi får vite om studien. Den ser ikke ut til å være publisert noe sted, og jeg finner ikke en eneste referanse til den på nettet. Høres ikke særlig banebrytende ut spør du meg.

Det sies ikke om studien var blindet slik at deltakerne ikke visste om de fikk NuShape-pille eller narrepille, men det må man nesten anta at den var. (Eller må man det? NuForm slutter aldri å sjokkere…) Et annet spørsmål er om den var dobbeltblindet, slik at også de som utførte studien ikke visste hvem av deltakerne som fikk hvilken pille. Hvordan ble deltakerne delt inn i de to gruppene? Ble de forhåndsvurdert, eller skjedde det tilfeldig? Kontrollerte de for andre faktorer som diett, mosjon, tidligere slankehistorikk, alder, helse osv? Visste deltakerne hva slags produkt studien gjaldt?

NuForm hevder deltakerne i studien gikk ned i vekt 400 gram i uken, men hvor lenge varer i så fall denne effekten? Kuren varer i 6 måneder, og på denne tiden skal man i følge NuForm ha gått ned nesten 10 kg, helt uten å føle sult eller trimme. (Likevel slenger de med et selvutviklingskurs som «hjelper deg raskere ned i vekt«. Smart.) Men hva skjer når kuren er ferdig? Hvilke langtidsstudier er utført for å vise at vekten holdes nede, slik NuForm hevder at den vil gjøre? Absolutt ingen. Det har de ikke hatt tid til, og neppe vilje til heller. Det er bare salgsfremmende, oppdiktede og totalt villedende påstander fra NuForm. Alle tilsvarende slankekurer som baserer seg på reduksjon av karbohydrater viser at vektreduksjonen er svært kortvarig, så hvis NuShape i det hele tatt har en effekt på kroppen, varer den neppe mer enn noen få måneder. Det eneste som er permanent er at lommeboken din er lettet for 2225 kroner.

Det verste av alt er at mange nordmenn kjøper dette våset, både påstandene og produktet. Er det rart så mange tilber Snåsamannen?

Uten å kunne studere metodologien bak studien blir resultatet helt meningsløst. Det er nettopp derfor det er et krav om publisering i et vitenskapelig tidsskrift vurdert av fagpersoner før en studie kan tas på alvor.

NuForm hevder også at NuShape ikke gir bivirkninger, men hvordan kan de vite det? Man kan på ingen som helst måte avdekke bivirkninger gjennom en så kort enkeltstudie. Legemidler bruker i gjennomsnitt 10 år fra de starter testing til produktet er tilgjengelig på markedet. Denne tiden brukes til testing, testing, testing og atter testing av legemiddelet etter rigide vitenskapelige kriterier for å kunne kartlegge effekt og eventuelle bivirkninger så grundig som overhodet mulig. NuForm er fornøyd med noen ukers testing. De vil tjene penger og har selvsagt ikke tid til å vente på trivialiteter som å finne ut om produkter gjør folk blinde eller gir permanent skade på leveren.

Men det finnes flere store problemer med studien. Via Google fant jeg ut at Forbrukerombudet har klaget på NuForm sin markedsføring av bl.a. NuShape allerede høsten 2007. Det vil si at de markedsførte NuShape som et slankemiddel med vitenskapelig dokumentert effekt allerede et år før Thom sin studie ble gjennomført! Er de synske også?

Interessant nok ble NuForm pålagt tilbake i januar 2008, altså for et helt år siden, å omgående slutte med uttalelser av typen «En effektiv og vitenskapelig dokumentert metode for å gå ned i vekt.» eller påstander med tilsvarende meningsinnhold. Likevel holder de på den dag i dag med det samme bedrageriet.

NuForm markedsfører også andre produkter som Forbrukerombudet har klassifisert som lureri, og dessverre ser det ut som at norske myndigheter kan gjøre fint lite med denne type svindel. NuForm havner i samme klasse som VitaeLab, som kaster ut en masse udokumenterte påstander for produktet, og kan la det gå et års tid før myndighetene reagerer. Så tar det gjerne noen måneder mens saken behandles, og så får de en frist på å slutte med den villedende markedsføringen. Da har de kanskje holdt på i inntil et par år og tjent svært gode penger. Så er det bare å ligge lavt en periode, kanskje skifte navn på produktet eller kjøpe en vitenskapelig studie av Dr Erling Thom for å kunne gå god for sine påstander, og så kjøre hele runden på nytt.

Jeg skulle ønske Forbrukerombudet og Mattilsynet kunne slå virkelig hardt ned på disse bedriftene, slik det til tider gjøres i f.eks. USA. Gi dem bøter i mangemillionerklassen slik at det ikke lenger lønner seg å spekulere i systemets treghet. Sørg for at ikke disse kyniske bedriftene lenger kan tjene penger på å lure Ola og Kari Nordmann med falske påstander som klinger vitenskapelig, men som ikke inneholder et fnugg av sannhet. Til slutt burde man rette et svært kritisk søkelys på Dr Erling Thom og hans horeri for kosttilskuddprodusenter. Han har fått herje lenge nok.

 • Jonn S. Hansen

  Jeg ser også at Forbrukerombudet har reagert kjapt på dette «nye» produktet…
  http://test.gan.no/forbrukerombudet/asset/2832/1/2832_1.pdf

 • nilsA

  Hvis jeg er riktig informert er Erling Thom ikke lege, men farmasøyt. Han kan kanskje ha en doktorgrad i et eller annet, det vet jeg ikke. For noe sånt som 25 år siden fant han ut at det var mer penger å tjene med «alternative» midler, og hoppet av legemiddelindustrien.

  Norsk kortversjon – han er selger.

 • Ja, så ser en vel igjen at den tiltroen som jeg har følelsen av at mange av de som forsvarer «skolemedisinen» og de som er innlemmet i den, og dens forskning viser jo her med all tydelighet at ordet «forskning» vel med stor sannsynlighet er blir misbrukt, eller den forskning en her prøver å påberope seg utfra «skolemediske» klisjeer i dette tilfellet er lite troverdig.

  At en som tittelerer seg som dr. (doktor) men kanskje ikke er det i følge en som mener at vedkommende er farmasøyt, vel uansett er jo denne innefor de etablerte fag innen «skolemedisinen» om den tittelerer seg som doktor eller faramsøyt. At noen innen disse kretser med bakgrunn i sin tillitsvekkende og fullt aksepterte som holdbar utdannelse, skor seg på områder av langt mer tvilsom karater, som slakemiddel industrien er vel ikke noe nytt, noen andre velger «skjønnhets»- kriurgiens alter, og markedsfører seg med at det er så livsviktig å gjøre noe med et ellers normalt utseende, andre igjen har fokus på hvor viktig det er å gå ned 200 eller 300 gram, ja, 400 gram.

  Felles for disse tilbyderne av tvilsomme tjenerster er at de bruker sin faglige kompetanse som i utgangpunktet er normalt sett i folket respektert, men her på områder som er utrolig tvilsomme, og ikke minst spekulative i høy grad.

  De misbruker sin utdannelse og sin kompetanse, for å si det mildt.

  At du Gunnar trekker sammenligninger med Snåsamannen som selv har ingen forklaring på den virksomhet han driver og ærlig innrømmer at han har knapt 7-årig folkeskole og litt tilleggsutdannelse innen områder som har ingenting med hans virksomhet som håndspålegger, og heller ikke selv kan gi en fornuftig forklaring på hvordan eller hva som gjør at hans form for behandling gir de resultater han får tilbakemelding. Han legger ikke skjul på at dette han driver på med er noe som ikke kan dokumenteres enn hva folk han har behandlet har opplevd og også hva noen leger kan si at de ikke forstår hvorfor deres pasienter er blitt bedre eller sogar også friske. De har ingen fornuftig eller vitenskapelig forklaring på hva har skjedd og hvorfor, det eneste som kan dokumenteres av den som har fått behandling er at vedkommende er behandlet en eller flere ganger av Snåsamannen og hvordan de følte seg før og etter behandlingen.

  Så forskjellen på den behandling som Snåsamannen gir og det du viser til her har to vidt forskjellige utgangspukter, Snåsamannen er ærlig mens de du viser til her spiller med helt andre virkemiddler og gir inntrykk av at deres resultater, påståtte og påståtte effekt bygger på grundige, forsvarlige vitenskapelige tester og forskning, og også at det står dyktige leger bak, noe som jo vel kommer fram ved nærmere undersøkelser at vedkommende faktisk ikke har de kvalifikasjoner som normalt settes for å kunne utgi seg som lege.

  Nå skal det sies at også mange som driver innenfor den alternative jungelen, også i likhet med det eksemplet du her trekker fram innen slankemiddel hysteriet og behandlingtilbud, driver i stor grad på samme måten. Ikke minst så blir jo mange naturprodukter og annet presentert på den måten, ved å vise til «vitenskapen», «leger» og «professorer» som knapt er mulig å finne at de eksisterer og om de så gjør, har de ikke de den kompetansen eller den forskning de viser til.

  Jeg tror rett og slett at det er mange leger og andre innen «skolemedisinen» som kaster seg ut i dette markedet hvor det er store penger å tjene, fordi de er mer opptatt av å tjene raske penger, uten hensyn til de som blir lurt eller går i fella. De har mistet alle sine etiske heminger og går over lik om nødvendig får karre til seg mest mulig fra et fortvilet og godtroende marked. Jo, mer de kan hvede at deres produkt bygger på solid forskning og forsøk og at den og den legen og professoren går god for deres produkter jo lettere er det for dem å få lurt kunder til seg.

  Et kynisk marked, utspekulert og grisk, hvor det er penger som er drivkraften.

  En kan spørre seg hvorfor ikke skolemedisinen gjør mer for å stoppe sine kolleger som driver med dette, på en så useriøs og tvilsom etisk måte, og i neste omgang skader hele den etablerte og seriøse «skolemedisinen»? Kanskje fordi de ikke har kunnskap nok, vet nok om disse områdene, og at også fagfolk, ærlige sådanne er i stor grad uengige om hva som virker og hva som ikke virker.

  For hva vet som regel fastlegen om kosthold, om slanking og så videre, ofte blir det selv svar skyldig, det ligger ikke innenfor deres fagområde i den grad det burde. Kan hende også forskningen spriker så mye i alle retninger at de ikke kommer til et felles mål, og kanskje det finnes altfor mange svar egentlig på problemet.

  Det største problemet er vel at for utrolig mange er det ikke et problem, men samfunnet og disse produktutviklerne gjør det til et problem, slik at du skal føle at du har et problem, og de som virkelig har problemer med vekten, utseende står hjelpesløse når det kommer til stykket. Likevel så flommer samfunnet over av utallige slankeprodukter og de har en særlig tendens til å dukke opp, når vi inviteres til en bedre middag, fest og glede.

  Er det ikke slik at normalt sett så går vekten opp både en og to kilo, og faller kort tid etter ned tilsvarende kilo, hverfall er det slik for meg uten at jeg vektlegger kosten eller trimming. Ja, jeg har opplevd å gå ned ti kilo og mer på kort tid, par måneder, bare fordi jeg brukte beina og gikk de jeg skulle om det var 5oo meter eller ti kilomenter, gikk hverdag flerfoldige kilometer, enda det var både buss og annet transport jeg kunne bruke. Mens andre kollegaer av meg slet med å gå ned en halv kilo eller par hundre gram.

  Utrolig merkelig synes jeg, og de gikk jo på den ene kuren etter den andre, uten at det gav nevneverdige resultater. Jeg hadde jo ikke planer om å slanke meg engang, og har aldri hatt det senere, fortsatt så går vekta både opp og ned, ofte alt etter som jeg velger å bruke beina.

 • Hvis det er denne karen Ph.D. Erling Thom, så forteller han her selv hvilken bakgrunn han har:

  http://www.ihealthtube.com/aspx/contributors.aspx?sp=18

  …hvorvidt det stemmer, er vel ikke så godt å si, en må vel til andre kilder for å kunne dokumentere det, eventuelt?

  Det er vel her også kjernen til problemet er mange velger å hoppe av den seriøse og ansvarsfulle delen av systemet og heller gå inn i en tydeligvis lukurativ bransje, med sin kompetanse eller mangel på det. Likevel kan de bruke denne til å sannsynliggjøre sine eller andres ideer om et produkt ved å gå god for dem.

  Om nå vedkommende har den, i utgangspuktet gode bakgrunn, utdannelsesmessig, hvor det bl.a. stilles høye etiske og faglige krav, og så misbruker sin kunnskap til å gjøre seg rik eller andre måter misbruker sin kunnskap og erfaring til å lure deler av samfunnet, godtroende forbrukere, så er det jo langt større brudd å regne som på bakgrunn av hvilken kunnskap de har som skulle tilsi at de visste bedre enn andre i utgangspuktet.

  De kjenner lovgivningen, de kjenner reglene, etikken som stilles som krav, og på den måten har det beste utgangspunktet for å vite hva som er riktig og galt. Derfor stiller de jo seg selv i et dårligere lys, etisk sett. Fordi også samfunnets forventninger til dem er lagt høyrere, og dermed også tilliten til at det de står for og hevder har en større sannsynlighetsgrad for å være riktig. Enda historien har vel visst at jo mer de kan, jo mer de vet, hva gjelder lovgivning, etiske normer og faglig kompetanse er ingen garanti for deres menneskelige kynisme, heller tvert om.

  Det har en vel oppdaget også at så er tilfelle med statsledere, eneherkere, diktatorer og så videre, jo mer makt, jo mer innflytelse, jo mer …

  jo mer kan det slå ut negativt, fordi de kan i større grad dekke seg bak og rettferdiggjøre sine handlinger og kan dekke seg i lang tid bak sitt etablerte image.

  Det er ikke på samme måten så enkelt for en som i utgangspuktet, så og si fra barnspen har et dårlig rykte, ikke på bakgrunn av sin utdannelse og viten, men fordi fordommene er så sterke at de plasserer vedkommende nederst på rangstigen og allerede før forbrytelsen er gjort eller gjøres, om det noen ganger skjer, er stemplet som en forbryter og kriminell.

  Her tror jeg en er inne på et viktig element, og som er viktig å ha i bakhodet, i vurderingen av mennesker, noen bare de ser en med posisjon og utdannelse så er tar de av seg lua og bukker eller neier dypt i ærbødighet og respekt, uten take på at vedkommende kan være den værste forbryter og tyrann, innerst inne.

 • nilsA

  På den annen side er det vel et like så stort problem at så få gjør det Gunnar gjør her – å avsløre dårlig forskning. Vi lider i Norge av en bortimot total mangel på kvalifiserte vitenskapjournalister som er i stand til å skille mellom god og dårlig forskning.

 • Du sier noe, det er vel ganske typisk at en ganske ukritisk hyller hver nyvinning med liten grad av motsigelser. Nå kan det hende at det skyldes at de samme lever godt på de annonseinntektene som de får inn som følge av reklamen på denne type produkter og lignende. Hva skulle vel, i særdeleshet ukebladene og nå sogar også avisene leve av når de fyller sine spalter med stoff om slanking og dets fantastiske produkter, og gjør enhver til et problembarn fordi en har gått opp et par kilo i løpet av en liten hektisk helg, med god mat og annet godt.

  Nå må jeg jo si at personlig har jeg ikke særlig greie på forskning sånn forskningsmessig sett, men undrer meg noe over hva de kan finne på å presentere på et lite antall forsøkskaniner, som enten de trylller fram som en tryllekunstner og det skal bli som bevis for all verden at verdens millioner av mennesker skal falle innunder de forskningsresultatene.

  Så spørsmålet om god eller dårlig forskning synes jeg har absolutt sin berettelse. Det virker på meg som om en betrakter ordet forskning uten å ha en skala mellom elendig, dårlig, mindre bra, bra, brukbar og god eller sogar perfekt, det meste faller innunder tilnærelsesvis perfekt, bare ordet forskning nevnes?

 • Inntrykket kan muligens skyldes at du leser OM forskning? Leser man forskning og forskeres forskningsbaserte kommentarer til forskning blir inntrykket noe ganske annet enn ved å lese (det meste av) norsk journalistikk.

  Som Nils A. skriver er det dårlige kår for god journalistikk om sånt som vitenskap.

  Derimot finnes det etterhvert mange gode og velformidlede forskerblogger, spesielt på engelsk og tysk. Ta en runde og se deg rundt.

 • Ja, det tror jeg jo også at en får et langt bedre bilde av hvor holdbar den eventuelt nevnte forskning viser til, så framt det da er mulig å få tilgang på den forskning som det vises til. Det forutsetter vel, rimeligvis at en beherker godt de to nevnte språk for å kunne få fullt utbygge av den type forskerblogger.

  Det er vel nevnt i en del sammenhenger at ofte utelates kildene når den type produkter eller annet presenteres i media, og gjør det da ikke så enkelt for alle å søke i kildene eller annet materiale. Om det skyldes ren sløvhet eller er bevisst gjort, er jo ikke godt å si. Nå viser det seg vel på grunn av resurssmangel i norsk presse så går slike oppslag nesten på omgang mellom avisredaksjonene og blir ikke sjekket nærmere sannhetsgraden med videre i den type artikkler.

  Vet også at mange journalister som driver med fagstoff i fagblader blir nedrendt at produsenter for at de skal lage reklamelignende stoff om deres produkter. En journalist fortalte meg for en god del år siden om dette problemet og sa at avisjournalister var ofte ukritiske til den type stoff, og lot seg lokke, mens en i fagpressemiljøet var langt mer forsiktig til å gå innpå en slik linje og prøvde å lage mer nyansert stoff, hvor en ikke satt mer eller mindre i lomma på produsentene av bestemte produkter.

  Vil nok tro at dette er et utstrakt problem for de fleste, og at mye som sendes verden rundt av noe som tilsynelatende kan se ut som upåvirket av de som selger bestemte produkter med videre, er faktisk laget for akkurat å fremme deres sak (salg).

 • odd borsheim

  den eneste slankepillen som fungerer er STACK.

 • Frank

  Slankemidler er et resultat av behov for lettvinte og urealstiske løsninger. Overvektige mennesker trenger rett trenings- og kostholdsveiledning samt oppfølging over tid, ikke pulver og piller.

 • frankfurt

  En oppsumering av deres retsel\irritasjon er at dere mener at mennesker er dumme……
  Hvorfor er de dumme ,de ønsker lette løsninger.
  Hvorfor er snåsamannen er i vinden,han fikser alt, jeg slipper å gjøre noe selv…..—- forandre meg….
  Jeg bruker kostilskudd og det forteller at jeg ikke er humanetiker….
  Mao jeg mener at noe er for komplisert til noen greier å forklarer det….
  Hvist du slipper å kjøre bil når du er overvektig,er jeg sikker på at fedme bølgen har avtatt…..

 • Hege

  Broren min har gått på det her, men måtte slutte fordi han følte han gikk usunt fort ned i vekt. Han sluttet etter 3 mnd, da han hadde gått ned 13 kg!! Jeg kunne se tydelig, TYDELIG, forskjell. Han gikk ned hele 7 kg første uka. Selvfølgelig kan dette være mye vannvekt, men 13 kg på 3 mnd. Det må jo være noe i dette produktet? Folk kan jo ha forskjellig effekt av dette selvfølgelig. Fungere i hvert fall greit bra på han!

 • Hege:

  La meg først si at det slettes ikke er umulig at NuShape får kiloene til å rase av. Mange produkter gjør det. Problemet er at de ikke gir varig vekttap.

  Deretter må jeg påpeke at i slike enkelttilfeller kan man ikke vite hva vekttapet skyldtes. Din bror kan ha bestemt seg for å slanke seg, og dermed samtidig begynt å trene, spise annerledes, kutte ut brus/snop etc. Det er derfor man må ha skikkelige dobbeltblinde undersøkelser med kontrollgruppe som får placebo.

  Uansett så er ikke dette poenget med mitt innlegg. Poenget er selve markedsføringen. NuForm gir kundene inntrykk av at effekten er vitenskapelig dokumentert, og de slipper unna med denne påstanden fordi de fleste ikke aner hva som egentlig kreves av «vitenskapelig dokumentasjon». En upublisert enkeltstudie på noen få personer kvalifiserer ikke til «vitenskapelig dokumentasjon».

  Det andre problemet er at man ikke vet noe om langtidseffekt og eventuelle bivirkninger. Disse produktene kan være farlige, og flere saker fra utlandet viser at denne type slankemidler kan gi permanent leverskade eller tilsvarende problemer. Jeg sier ikke at NuShape er farlig. Jeg sier bare at man ikke vet fordi det ikke er forsket på skikkelig, slik man gjør med legemidler.

  Hvis målet til din bror var å gå raskt ned i vekt kortvarig, så er kanskje NuShape noe for ham – hvertfall hvis han er vilig til å ta risikoen med å proppe i seg utestet medikament. Hvis målet er varig vektreduksjon, hjelper neppe NuShape eller andre slankemidler.

 • LK-Spenc

  Ut frå tidlegar omtala side, der en Erling Thom presenterer seg sjølv, så er han ikkje utdanna farmasøyt!

  http://www.ihealthtube.com/aspx/contributors.aspx?sp=18

 • nilsA

  Ut fra den sida er det vanskelig å skjønne hva han er utdannet som. Det virker ikke som om han er lege, heller.

  Han arbeidet i alle fall i et medisinfirma på den tida han oppdaget at det var myyye penger å tjene på naturpreparater og sånt.

 • Ole

  Som mange andre her påpeker, finnes det ingen god snarvei for å ta av seg kilo. Og hvis det gjør det, er det helt sikkert ingen permanent virkning. Alt avhenger selvfølgelig av energi inn vs energi ut. Med ymse metoder og formler man setter sine respektive data inn (Mifflin, Cunningham etc.), kan man enkelt kalkulere ut hvor man ligger, og på den måten komme i energiblanse. Det krever at man setter seg litt inn i hva kosthold betyr, men man får mye igjen for det. Og det stiller selvfølgelig krav til at man bedriver FA til en viss grad (dose-respons). Regnestykket er så LATTERLIG enkelt, men så altfor få har kunnskap eller ork til å gjøre noe med det.

 • hanne fjeldskår

  En venn av meg fortalte at noen slankeprodukter gir blodpropp! Det fører til lammelse, vær på vakt!

 • dionyzoz

  Bra debatt!
  Desverre er eneste grunnen å få feit Kari og lubbne Ole å spise vite hagebønner er at de får det i pillerform.
  Hva med å gå løs på godkjente legemiddel som er resultatet av seriøs godkjenning med de store legemiddelforselgere som sponsor, de har også korrumpert den norske stat, siden de finansierer 80% av så kalt forsking?
  Antidepressive for eks. Ingen fastlege tør å avslutte behandling som vært over den foreskrivne tiden. Er de redd at pasienten skal bli deppa?
  Paralgin forte og bensodiasepiner kjøres in med trailer i norge og foreskrives som kur for smerte og angst. (heldigvis ble somadril avregistrert)
  Xanor som i seg selv gir en normal person betraktlig angst etter uker

 • TEK

  Takk for en god artikkel som på en grei og saklig måte få fram en vurdering av reklamen for produktet.
  Jeg kom til denne loggen ettersom jeg ønsket å se om det var mulig å finne noe mer underbygging i forhold til dokumentasjon av testen og eventuelle studier på langtidsvirkningene av produktet. Artikkelen din gav greit svar på det.

  Jeg synes som flere andre dog at sammenligningen med Snåsammenen blir uhensiktsmessig ettersom det er en helt annen type problemstilling. Det trekker dermed noe av fokuset bort fra den egentlige diskusjonen.

  Må forøvrig også nevne at jeg finner det litt ironisk at de i løpet av «Høsten 2008» har gjort en test for et produkt som brukes som en 6mnd kur.
  Sier vel litt om testen at de i løpet av et kravtal klarer å tester ut en kur på et halvt år…

 • jarle

  Det er ondskapsfullt og kyniskt å tjene penger på andres elendighet.

  Å gå ned i vekt er ikke lett, og medfører som kjent masse ubehag. Mislykkede eller kortvarige slankekurer er det mange av. Derfor er det forståelig at noen slankere leter (desperat) etter hjelpemidler og snarveier. I et svakt øyeblikk holdt jeg selv å gå i Nushape-fellen, men så kom jeg til å huske på ordtaket; «hvis noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det».
  Jeg reagerte på utsagnet om at forsøksgruppen hadde gått ned 0.4kg/uke i snitt…bare pga en pille. Jeg er nå midt i en slankekur som innebærer 12 timer trening i uka, samt å spise sunt og lite. Jeg bruker også et par hjelpemidler. Resultatet er en vektreduksjon på ca 0.5 kg/uka.. Også påstår Nuform at jeg ikke trenger alt dette, kun en liten pille hver dag….
  Men et googlesøk gir svar; et brev fra forbrukerombudet og denne bloggen…puh det var nære på å bli grundig lurt.

  Men det forjævlig at de fremdeles lurer folk på denne måten.

 • Gunnar Ulavik

  hva skal jeg gjøre ? Jeg har bestilt produktet. Fått prøvepakning.. og det ser ut som jeg vil få resten av «kuren» tilsendt i sin helhet. Med månedlige fakturaer å betale. Kan jeg sende alt i retur .. eller må jeg betale flere tusen kroner på noe som virker så useriøst.?

 • Nysgjerrig

  Anbefaler at du sender en e-post, pass på å lagre den sendte eposten!! Skriv at du ønsker å avslutte kuren umiddelbart. Har stoppfristen din gått ut så ring! Er det kø så ta den tiden det tar med vente tiden, det er billigere enn kuren! De kan stoppe pakken din hvis den ikke allerede er sendt. Hvis du skulle motta pakken, send den umiddelbart i retur, eller nekt og ta den i mot, og du får en returkostnad på 198; i stede for å måtte betale hele kur pakken!

 • Men så har vi jo dette da: http://blog.tjomlid.com/?p=1838

 • Ølkjell

  I am Batman. =)

 • Emperor

  Deilig å endelig se at noen kaller en spade for en spade… takk Frank :-)

 • Ser til min overraskelse at også NRK bidrar til å spre markedsføringen av Nushape og Dermasee. Mer om det på siste bloggpost.

  tove’s nyeste bloggpost: Skal NRK markedsføre Nuforms juks?

 • Lasse Erlund

  Mottok forsendelse fra Nuform i formiddag, leste gjennom materiellet og fylte deretter ut angreskjemaet. Før jeg dro ned på posten for å retunere pakken, fant jeg ut at jeg ville ta en titt på nettet for å se om det lå noen betraktninger der. Således havnet jeg på bloggen til Gunnar og fikk bekreftet at mine mistanker var riktige. Dette er ikke annet enn ren skjær bløff. I annonsekampanjen reklamerer man med at man raser ned i vekt uten å avstå nevneverdig fra den kosten man har. Videre skal man beholde samme aktivitetsnivået. Og sist men ikke minst fremhever man i kampanjen at dette IKKE er en «slankepille», men et KOSTTILSKUDD. Det som møter deg på første side i Nushape-folderen som medfølger, på første side, er ordet «slankepille». Og dette gjentas på omtrenet hvert eneste oppslag gjennon hele heftet. Jeg har selv gått på et Fedon-basert kosthold i flere år. Det vil si med redusert inntak av poteter, ris, pasta og andre stivelsesprodukter. På den måten har jeg klart å holde, en vekt som dessverre er 10 kg. for høy, i sjakk. Videre gjennomfører jeg MINST en times trening tre ganger i uken. Gjerne oftere og med lengre sekvenser. De rådene som så dukker opp i trykksaken til Nuform i denne forbindelse dreier seg jo nettopp om dette. Og klarer man å være standhaftig, det er nemlig det det dreier seg om, og gjennomføre dette, så faller jo hele vitsen med å ta Nushape bort. Da kan man like gjerne åpne en boks HVITE BØNNER, som de skryter så fælt av, og ta et par av disse hver dag. For hvis man reduserer vekten med de annonserte 400 gram pr. uke ved å følge disse rådene, så er det iallefall ikke Nushape som skal ha æren.

 • Bjarne Betjent

  Fordi det ikke har dokumentert effekt, er det ingen krav til studier av produktet. Om den dagen skulle komme, at produktet får bevist sin effekt, må de utføre tidkrevende, kostbare studier. Var en sak på dagbladet (tror jeg, søkemotoren deres er ubrukelig) om tørket rød ris som virket mer senkende enn legemidler på kolestrolet og i tillegg uten bivirkninger. Når effekten ble bevist kom kravene om grundige studier og produktet ble ulovlig å omsette inntill studiene er utført.

 • Til dette med at hvis dokumentasjon på virkning påvises, så hender det at det utløser krav om reseptplikt og forskning.

  Dette stemmer, for eksempel ble Glukosamin (mener det er det generiske navnet); et uttrekk av krabbe, overført fra «kosttilskudd» til «legemiddel» for noen år siden.

  Dette vil si at på kort sikt taper produksjons- og salgsfirma på slike prosesser.

  Men på lang sikt er det annerledes – se litt på sånne «vidundermiddel» – hvilken levetid har de? Hva er markedsføringskostandene?

  Et godt legemiddel kan komme til å ha en veldig lang levetid. Og om det nok skal noe markedsføring til, så er en plassering i Felleskatalogen god som gull. For langsiktig forretningsdrift, altså. Er man heldig og har et godt nok produkt, kan det til og med ende ut på blå resept.

  Dette ser for meg ut til å være forskjellen på firmaene – noen er ute etter rask profitt. De vil typisk ha påstander om god virkning, tvilsom forskning og kort levetid på produktene. For disse kan det å ramle over et produkt som det viser seg at virker være katastrofalt, fordi de ikke har struktur og/eller kapital til å gå inn på langsiktig produktutvikling.

  Dette bare som en begrunnelse for hvor rosverdig det er at noen følger opp sånt på den måten som gjøres på denne bloggen.

  Raag Raaum’s nyeste bloggpost: Skal jenter ha skolegang?

 • Kristina Johansen

  Nå har jeg brukt og prøvd Nuform i 6 mnd og det eneste jeg har opplevd hele tiden er at vist jeg så og si ikke spiser mat så går jeg ned rundt 600 g i uken.Men hvem greier i lengden å la være å spise.Ikke jeg i allefall.Straks jeg begynner å spise normalt som havregrøt til frokost,1 skive brød til mellommåltid,helt normal midagsporsjon som en potet,1-2 kjøttkaker,fiskekaker el lignende og grønnsaker og ikke noe til kvelds så går jeg jammensant opp i vekt.Jeg går eller sykkler 4 dager i uken så lat er jeg heller ikke.Nei dette var jammensant lureri.Skal ikke gå på dette flere ganger.Ikke får du visst pengene tilbake heller.ANBEFALER INGEN TIL Å GÅ PÅ DETTE VÅSET.

 • Gurine01

  Hei
  Jeg er i grunn helt ny her – har gått på denne nye slankepillen…. har prøvd en del tidligere, uten hell – så jeger nok litt skeptisk.

  Men nå får vi se da….

  Er ok å se hva dere har skrevet om forskjellige ting her inne, må jeg si

 • Gurine:

  Kun en ting funker: Mindre kalorier inn, mer kalorier ut. Med andre ord, spise mindre og mosjonere mer. Alt annet vil kun være en måte å gjøre lurendreiere rikere på.

 • Pingback: Nuform svarer på min kritikk – og jeg er ikke imponert | unfiltered perception()

 • Pingback: Nushape og forbrukervennlighet()

 • Jon S.Sauge

  Noen av annonse-lenkene er døde, interesserte lesere kan finne dem på archive.org.
  Eks: http://replay.web.archive.org/20090625203122/http://ad.dermasee.no/annonse2/?

 • Pingback: Fire dietter – samme resultat « Skepsisbloggen()

 • Pingback: Slankepillelureri fra 30 days | SAKSYNT()