Oktober 2010 er en helt spesiell måned! Den også! Igjen!

Takk for at du deler denne bloggposten!

Jeg fikk et tips fra en leser om en kjedemail som går rundene for tiden:

Hei folkens!

Denne oktober har 5 fredager, 5 lørdager og 5 søndager, alt i én måned. Det skjer en gang hvert 823 år. Dette betyr, i følge gammel kinesiske Fengshui, penger ”i kassen”. Send denne mailen til 8 gode mennesker og penger vil komme innen 4 dager.

[…]

Lykke til!

Det fascinerende er at nøyaktig samme mail ble sendt ut to måneder tidligere, bare at det da gjaldt august 2010.

Men stemmer dette? Er august, eller oktober, så unike som kjedemailen vil ha det til? Nei, en rask kikk på Snopes.com (som man ALLTID skal sjekke når man mottar kjedemailer, i følge loven om forsvarlig bruk av Internett) er mailens påstand falsk:

Skjermbilde 2010-10-20 kl. 11.32.07.png

At dette skulle basere seg på «gammel kinesisk Fengshui [sic]» virker også lite trolig ettersom den kinesiske kalender som brukes i dag bare har vært i bruk siden 1645, altså mindre enn 400 år. Hvordan de da kan beregne sykluser på 823 år når man endrer kalendersystem i mellomtiden er ganske merkverdig. Den gamle kinesiske kalender var basert på månesykluser og hadde ingen måneder lange nok til å inneholde 5 fredager, lørdager og søndager.

I tillegg har man nå tatt i bruk den gregorianske kalender, som kjedemailen strengt tatt referer til, og det ville være rart om det absurde Feng Shui-kalendersystemet skulle kunne overføres direkte til vår moderne kalender.

Det er fristende å offentliggjøre navnene til de kålhodene som faktisk videresender slike mailer, men jeg skal spare dem for ydmykelsen. De får heller et tips om denne bloggposten fra meg og min tipser…

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!