Livsviktig vann – HelseHilde våser om vann

Last updated on 22. november 2010

I blant er livet som skeptisk blogger en fest, og når toastmaster Trine Grung inviterer den personen i landet som kanskje har minst greie på helse til å blogge fast om, ja, nettopp helse under navnet, ja du tippet riktig igjen, «HelseHilde», så er det bare å skyte opp fyrverkeri og dynke bloggen i champagne.

Skjermbilde 2010-11-21 kl. 22.20.05.png

HelseHildes siste brilliante helsetips dreier seg om livsviktig vann. Da jeg første gang leste bloggposten holdt hjernen min på å implodere. Det er nesten imponerende at man kan trykke så ekstremt mye vås og feilaktig informasjon inn i en så kort tekst, og mine skeptiske sensorer lyste opp i alle regnbuens farger. Hver eneste setning er gjennomsyret av misforståelser, myter, faktafeil og vrangforestillinger. Her var det bare å ikle seg skeptisk kjeledress og gå ut og plukke de sure bærene en etter en.

For å komme igjennom alle feil i denne teksten måtte jeg faktisk sitere den i sin helhet, fordi hvert eneste avsnitt krever kommentarer. Hold deg fast – vi setter i gang:

Vann i kroppen

Vann kan kanskje virke kjedelig, men er et viktig og spennende tema. Spennende fordi drikkevann ikke nødvendigvis er vann fra springen, og viktig fordi det er livsviktig for kroppen. Vann opprettholder alt liv. Menneskekroppen er laget av mer enn 70% vann.

Nei. Menneskekroppen er ikke laget av «mer enn 70% vann». Man regner med at den i snitt, litt avhengig av mengde kroppsfett, alder osv, ligger på i underkant av 60%.

Babyer har riktignok «mer enn 70%», eller mer nøyaktig 78% vann, men innen de har fylt et år er det redusert til ca 65%. Hos voksne menn er prosentandelen altså rundt 60, og hos kvinnen 52-55%, fordi de har mer kroppsfett enn menn.

Ingen stor sak, men når hun først skal gi helseråd til tusenvis av lesere burde hun kunne sjekke de mest basale fakta.

Blodet består av ca 90% vann, og forsyner cellene med næring, oksygen og fjerner avfallstoffer.

Nja, blodet består av 83% vann, men hvem bryr seg vel om detaljer?

Oh, jeg gjør.

Du er nok syk hvis du bare kjenner hardt nok etter

Dessverre så går de fleste rundt dehydrert og vet ikke en gang om det. En vanlig voksen person mister rundt 3-4 liter om dagen gjennom svette, urinering, avføring og pusten vi puster ut. Det er jo enorme mengder, og nesten ufattelig å tenke seg.

Ja, det er et høyt tall, faktisk i overkant høyt. De fleste seriøse kilder jeg har sjekket anslår volumet til ca 2,5l per dag i et land på våre breddegrader.

Påstanden om at de fleste av oss går rundt og er dehydrerte uten å vite om det, er det lite vitenskapelig hold i. Eller vent litt, nå er jeg for snill. Det er ingen vitenskapelig hold i det overhodet. Null, nada, niks. De eneste mennesker som hevder dette er folk som selv misjonerer for ionisert vann og annen svada i håp om å selge noen kostbare elektroniske apparater. HelseHilde har svelget agnet med krok og snøre, noe vi kommer tilbake til senere.

Vi mister rundt 1-2 liter bare ved å puste ut den luften vi har pustet inn. Det som fordamper fra huden står for 90% av vårt nedkjølings system.

Nei, vi mister rundt 300ml daglig gjennom luften vi puster ut. Gjennom huden kan vi derimot miste opp mot en liter daglig. Urinen utgjør rundt 1,3l i snitt, og bare 60ml forsvinner via avføringen vår.

Er man hydrert så skal urinen være klar, og man kan være dehydrert om man har tørr hud, gul urin, hodeverk, søvnproblemer, angst, nedstemthet, generelle smerter, eller tørre slimhinner. Svært mange som sliter med smerter i kroppen, er dehydrerte, og vil kunne merke at smertene forsvinner når kroppen hydreres. Dette er helsebringende kunnskap, som jeg vil si er noe av det nyttigste jeg har lært meg, verdien av rent vann.

Urinen er ikke normalt sett «klar». Dens naturlige farge er derimot lys gul. Men her begår HelseHilde det vanlige trikset i alternativbransjen, nemlig å sørge for at alle skal føle seg syke og unormale. Har du gul urin? Hey, da må du være dehydrert. Skynd deg å kjøpe mitt spesielle flaskevann fra Indre Mongolias hemmelige oppoverrennende bekker til bare 1000 kroner desiliteren så vil alle dine plager forsvinne som dugg for solen!

Nei, har du gul urin kan du slappe helt av. Med mindre den er mørkt gul, grumsete, brun eller annen rar farge, er du nok frisk som en fisk, i motsetning til hva HelseHilde vil ha deg til å tro.

Har man derimot «tørr hud, […] hodeverk, søvnproblemer, angst, nedstemthet, generelle smerter, eller tørre slimhinner» er det nok mye som tyder på at man kan ha et eller flere problemer. Men å knytte disse uforbeholdent til dehydrering er meningsløst. Det finnes hundrevis av andre sannsynlige årsaker som ikke har noe med ditt vanninntak å gjøre. Igjen prøver HelseHilde å sykeliggjøre deg ved å ta et solid tilhengerlass med diffuse symptomer som vi alle har i ny og ne, og så knytte det til en spesifikk årsak som du enkelt kan gjøre noe med.

«Du er syk fordi du ikke føler deg 100% frisk til enhver tid – her er den enkle kuren!«, synes å være HelseHildes og andre alternativtullingers motto.

Du er ikke syk. Du er bare tørst.

Så hvor får hun disse ideene fra? Jo, nå skal du høre hvilken guru hun har blitt forvillet av denne gang:

Dr F. Batmanghelidj har skrevet en fin bok om vann med tittel: ”You`re not sick You`re thirsty.

Der var han. Den iranske legen med det rare navnet. Jeg ser for meg en helt vanlig dag i Gotham City hvor et offer for en kriminell tannlege som nettopp har bedøvet munnen hans, ser sin reddende engel og utbryter: «Batman, herlig!»

OK, jeg skal skjerpe meg.

Denne Dr Batmanghelidj fikk altså en åpenbaring hvor han plutselig innså at dehydrering var årsaken til mange lidelser som artritt, høyt blodtrykk, dårlig hud, slapphet, Alzheimers, angina, migrener, anspenthet og astma. Han mente også at masse vann kunne øke potensen, kurere multippel-sklerose, øke din mentale kapasitet og gjøre deg slankere. Er det en ting som karakteriserer tvilsomme påstander, så er det tanken om at én ting skal kurere alt. Hører du om en mirakelkur som skal hjelpe på alt fra tannverk til dine prestasjoner i senga, og gjerne også kurere kreft i samme slengen, kan du være ganske sikker på at opphavsmannen har en bok å selge, og at kuren ikke virker.

Etter å ha sittet som politisk fange i iransk fengsel hvor han hevder å ha kurert mer enn 3000 andre fanger for «magesår-symptomer» ved å bare bruke vann, flyktet han til USA hvor han etter eget sigende fortsatte å undersøke sin vann-hypotese. En av hans ideer var at vann er hjernen og kroppens primære energikilde, og at dette foregår ved at vannet blir spaltet til hydrogen og oksygen, noe som selvsagt er fullstendig vås.

Hans idéer om vann var så revolusjonerende og et slikt paradigmeskifte at han bare måtte utgi en selvpublisert bok før hans ideer ble undertrykket av, vel, noen skumle folk.

Right.

Han er også en løgner. Avdøde Batmanghelidj hevdet å ha lagt frem sine funn ved flere internasjonale konferanser, og at han hadde blitt publisert og fagfellevurdert i mange vitenskapelige tidsskrifter. Et søk i Medline gir likevel bare to treff på hans navn, og ingen av treffene gjelder vitenskapelige studier.

I 1992-utgaven av hans bok «Your Body’s Many Cries for Water» sier han at han har utført mer enn 12 års kliniske og vitenskapelige studier. For hver nye utgave øker dette tallet, men ingen klarer å finne noe bevis for at han utførte noen som helst form for forskning etter 1982 da han emigrerte til USA, og alle data referert i boken er fra før dette årstallet. Det finnes heller ingen spor som tyder på at Batmanghelidj noensinne har praktisert som lege i USA.

Det eksisterer altså ingen vitenskapelige data fra hans egen hånd, eller andres, som underbygger påstandene om vannets kurerende effekt på alle slags lidelser. Det virker som om de er tatt rett ut av løse luften, aldri forsket på, aldri testet, aldri publisert eller offentliggjort annet enn i hans egen bok. Ingen seriøse leger eller fagfolk deler hans oppfatning om at vannmangel er årsaken til disse lidelsene, eller at folk flest går rundt og er dehydrerte og dermed blir syke. Det finnes ingen vitenskapelig forskning som understøtter dette synet. Men hey, i god alternativ stil henger HelseHilde seg heller på en ensom outsider uten vitenskapelig kredibilitet som taler hennes sak, heller enn å se til hva litteraturen og fagmiljøene faktisk mener som saken.

Og nå: HelseHildes bæsj

Men la oss høre mer om HelseHildes «reise» i vannets verden:

Jeg har alltid vært glad i vann, og har med glede drukket vann til maten, der andre har valgt brus eller juice. Etter at jeg ble liggende uten å kunne bevege meg, så fikk jeg kontakt med en lege på Balderklinikken, som ble en god støtte i en lang periode. Det ble sendt avføringsprøve av meg til USA, som har bedre laboratorium for å teste for ulumskheter i avføringen. Tilbakemeldingen var ikke bra. Det var funnet større mengder av spesielt to lite kjekke bakterier, klebsiella Phneumonia, og enterobacter cloacae. Det ble videre sagt at de sannsynlig var kommet gjennom drikkevannet.

Hm. Et lite googlesøk sier meg at Klebsiella phneumoniae finnes i tarmsystemet til rundt 40% av mennesker og er helt ufarlig der inne. Blir man derimot infisert av bakterien kan det gi en veldig farlig lungebetennelse, men det er stort sett bare mennesker med allerede svekket immunsystem som er i faresonen, spesielt alkoholikere, diabetikere eller folk med kronisk lungesykdom.

Så det at man finner denne bakterien i HelseHildes avføring er overhodet ikke rart. Det er faktisk ganske forventet, og helt ufarlig i seg selv. Ironisk nok anser man den mest vanlige måten å få i seg bakterien på er gjennom å spise rå mat som salater. Hm, hvem er det nå som promoterer «raw food» som en mirakelkur? Hey, det er jo HelseHilde selv det! Så hun er mye sannsynlig infisert av å følge sine egne kostholdsråd, men skylder på drikkevannet. At bakterien skal komme fra drikkevannet her i Norge er svært lite sannsynlig. At det kommer fra hennes ubehandlede rå mat er derimot svært sannsynlig.

Den andre bakterien, Enterobacter cloacae, er også vanlig i vårt tarmsystem, og er årsaken til en del ulike typer infeksjoner om man får bakterien inn andre steder i kroppen hvor den ikke bør være, for eksempel i blodet. Den er likevel relativt ufarlig for folk flest og er altså en naturlig del av kroppens bakterieflora.

HelseHilde hadde altså to naturlige bakterier i sin avføring. Bakterier de fleste av oss har og trenger. Disse biller hun seg inn at er kommet dit gjennom å drikke vann fra springen. Men dette er fullstendig urealistisk. Vannet i springen er rent. Det er ikke infisert med tarmbakterier. Glemmer man derimot å vaske hendene etter å ha vært på toalettet, eller man spiser rå mat som har fått bakterien på seg fra mennesker eller dyr, så kan man få bakteriene i seg.

Flaskevann

Men, hva gjorde HelseHilde da hun fant ut hun hadde disse bakteriene i sin avføring?

Jeg ble satt på Cipro, en meget kraftig antibiotika, og samtidig begynte jeg å undersøke vann nærmere. Etter å ha funnet diverse artikler om vannhelsen i Norge, og å ha lest om hva fluortilsetningen i vannet kan gjøre med helsen, så ble kranen stengt for min del.

Men HelseHilde, i Norge tilsetter vi ikke fluor i vannet! Det aner meg at du har lest om den «skumle» fluortilsetningen i vann fra amerikanske nettsider, og glemt at her i Norge har vi det ofte det motsatte problemet, nemlig for lite fluor i vannet. Det er kun i grunnvann og private brønner man finner høyt fluornivå i vannet i Norge.

Denne misforståelsen kan ha kostet HelseHilde dyrt, fordi her er hennes neste trekk basert på sin «grundige» research:

Flaskevann ble kjøpt inn i 5 liters dunker.

Så henviser hun til to artikler på Nettavisen som omtaler Mattilsynets testing av vannverk i Norge, hvorav en del ikke tilfredsstilte de strenge sikkerhetskravene. Men selv om ikke alle krav er oppfylt så er ikke det det samme som at vannet inneholder bakterier eller er farlig å drikke. Tvert i mot er kvalitetskravene til flaskevann normalt mye dårligere enn kravene til springvann! Tester utført på flaskevann viser at disse ofte har for høye verdier av blant annet fluor, nettopp det som HelseHilde ville unngå.

Oh, the irony.

Alkalisert ionisert vann

Men idiotien slutter ikke der. Langt i fra.

Å kjøpe flaskevann ble kostbart i lengden, og for meg, så virket det som om det fantes enda bedre alternativer der ute. Alkalisert Ionisert vann, destillert vann og magnetisert vann var noen alternativer. Selv om jeg en stund drakk destillert vann, så landet jeg på Ionisert vann til slutt. Det har jeg drukket i ca 2,5 år nå.

Åh, kjære HelseHilde, berik oss med din visdom og fortell oss hvorfor du har valgt nettopp alkalisert ionisert vann?

Vannet er veldig oksygenrikt, har en høy Ph, slik at man ikke utsetter kroppen for mer syre, men hjelper til med å alkalisere kroppen. Man kan regulere ph nivået på vannmaskinen, slik at man kan drikke nøytralt vann til maten. Vannet er også en kraftig antioksidant, som hjelper å nøytralisere frie radikaler. Det å ikke trenge å tenke mer på bakterier og parasitter i drikkevannet, er en stor tilfredsstillelse. Ingen skumle Giardia utbrudd her i familien.

Hvor skal man starte? Først og fremst er «ionisert vann» et meningsløst begrep. Vann kan inneholde utblandede ioner, men selve vannet er ikke ionisert. Ironisk nok er også veldig rent vann, som HelseHilde søker, umulig å utsette for noen særlig grad av elektrolyse. Apparatet hun har kjøpt er altså mest sannsynlig uten virkning, med mindre hun tilsetter salt for å få gang på prosessen. Gjør hun det sitter hun igjen med et resultat hun like gjerne kunne ha fått ved å tynne ut blekemiddel og justere pH-verdien med litt sitronjuice. Mye rimeligere, men neppe så veldig apetittlig?

For det andre kan ikke rent vann være hverken surt eller basisk. Er vannet basisk (alkalisk) må det inneholde metall-ioner, og er altså ikke ultrarent slik HelseHilde ønsker. I tillegg er det slik at straks vannet når magesekken med sin magesyre vil det uansett bli surt. Men vent, det er mer: Kroppen opptar nemlig ikke vannet i magesekken, men først og fremst i tarmene hvor det blandes med basiske sekreter fra bukspyttkjertelen. Vannet du drikker vil altså bli basisk før kroppen suger det opp uansett! Å drikke «alkalisk vann» er derfor verdiløst.

Å tro at kroppens pH reguleres av pHen i vannet du drikker, er fullstendig misforstått. Kroppen har ulik pH i ulike deler og kan variere fra celle til celle. Drikkevannet har nøyaktig null effekt på kroppens pH-verdier.

Hva så med oksygenmengden i vannet som HelseHilde skryter av? Vel, mengden oksygen som vann kan holde er svært begrenset, og det opptas ikke i noen vesentlig grad i fordøyelsessystemet uansett. Vi har evolvert lunger for å ta opp oksygen, ikke mage og tarm. Man får i seg mye mer oksygen ved å bare trekke pusten en ekstra gang.

Påstandene om helseeffektene ved å drikke basisk vann har ingen støtte i vitenskapelig forskning. Og mens HelseHilde hevder at vannet er en kraftig antioksodant, så er faktisk sannheten det motsatte: Alkalisk ionisert vann er en oksidant, altså det motsatte av hva HelseHilde er på jakt etter.

Det er også ironisk at hun hevder vannet både inneholder ekstra mye oksygen, og samtidig er en antioksidant. Jadda.

Apparatet HelseHilde har kjøpt seg for å behandle vannet, er verdiløst. Ikke kan det ionisere vannet og ikke tilfører det oksygen, og ikke gjør det vannet renere av noen praktisk betydning. Likevel er det mye som tyder på at HelseHilde vil kunne føle seg mye friskere av å drikke dette ioniserte vannet. Denne effekten kalles «placeboeffekt», og har i studier vist seg å få 30-40% av personene til å føle seg bedre! Ikke rart hun er fornøyd med sin investering! Bare så synd at hennes familie må lide under hennes vrangforestillinger…

Drikk, drikk, drikk!

Er vi ferdige nå? Nei, HelseHilde har visst mer på hjertet:

Hadde jeg kunnet velge, så ville jeg prøvd å drikke vann fra en ren fjellbekk.

Hvorfor? Vann fra en ren fjellbekk inneholder nok mye mer av alle ulumskhetene som HelseHilde frykter enn hva vannet i springen gjør. Men en fjellbekk er jo ute i naturen, og alt som er naturlig er jo bra i følge HelseHilde… lurer på hvor springvannet kommer fra?

Her hvor jeg bor blir det vanskelig, så jeg gjør det jeg føler er det beste for meg og min familie. Finn ut hva som er best for deg, men ta gjerne med budskapet om at vann er livsnødvendig, og at de fleste er dehydrerte.

Nei, det er de ikke.

Jeg vil anbefale alle å drikke i alle fall 3 liter vann til dagen.

Hvorfor i all verden? Hvis man mister rundt 2,5 liter vann om dagen, får i oss rundt en liter gjennom maten og produserer en kvart liter internt i kroppen, så trenger vi bare å drikke litt over en liter om dagen for å erstatte væsketapet. Og i motsetning til hva mange tror duger kaffe like godt som vann for å få i seg væske. Likevel vil væskebehovet variere veldig med aktivitetsnivå og temperatur, samt hvilken mat man spiser, så det beste rådet er å enkelt og greit lytte til kroppen og drikke når man er tørst.

Start med å drikke et par glass vann på tom mage hver morgen, gjerne med en klype godt salt (eks. Himalayasalt). Slik hjelper man også med å rense tarmene.

Jeg klarer ikke mer. Mitt skeptiske skjold er gradvis blitt knust gjennom et så intensivt angrep av bullshit og vås at jeg må kapitulere og bare henvise til Skepsis sin utmerkede artikkel om Himalayasalt.

Jeg personlig drikker nå ca 6 liter om dagen, og det føles naturlig for meg. Jeg er hydrert til enhver tid. Det eneste man skal være obs på ved høyt veskeinntak er at man må få i seg natrium.

Seks liter om dagen? Hun om det, men det er neppe å anbefale for folk flest da vannforgiftning er en reell fare. Det finnes eksempler på at folk har holdt på å dø av væskeinntak på rundt 8 liter om dagen, og inntar man vannet over kort tid kan så lite som 3 liter være nok til å være farlig. Faren er likevel noe mindre om du følger HelseHildes råd og har litt salt i vannet, selv om det neppe smaker særlig godt, og en bedre løsning er å drikke mindre vann i utgangspunktet.

Levende vann

Men vent litt. HelseHilde er ennå ikke ferdig. Hun har spart det beste til slutt. Gjør deg klar. Dette er litt vondt. Sitter du godt? Bra. Her kommer det:

Til slutt vil jeg dele denne flott videoen om vannkrystaller som forandrer fasong etter vibrasjons påvirkning. Japanske Dr Emoto har forsket lenge på vann, og funnet at vannet forandrer seg ved tanker og musikk, altså vibrasjon eller frekvens.

Dette åpner jo for en helt annen tanke. Om vannet forandrer struktur om vi tenker glade eller sinte tanker,, og vi er over 70% vann, hvordan reagerer da kroppen på det samme?

Godt spørsmål, HelseHilde. Men kanskje, bare kanskje, burde du bruke din hjerne, som tross alt består av ca 70% vann, til å tenke bittelitt kritisk når du møter fantastiske påstander som, tja, for eksempel ideen om at vann påvirkes at positive tanker eller lapper med hyggelige ord klistret på flaskene? Kunne det være en ide? Husk at du gir helsetips, og da er du faktisk ansvarlig for å undersøke dine påstander kritisk før du serverer dem videre. Dette ser du ut til å være fullstendig ute av stand til å gjøre, og det er en skam at Trine Grung vier deg spalteplass.

HelseHilde har rett i en ting: Vann er livsviktig. Men folk flest drikker ikke for lite. Folk flest er ikke syke grunnet dehydrering. Springvannet er ikke farlig, og ionisert vann er humbug. Masaru Emoto er en skrulling, og man må være mildt tilbakestående for å være i stand til å høre hans budskap og tenke at «dette høres jammen meg fornuftig ut!«.

Beklager, HelseHilde er rett og slett så langt ute på viddene at det er vanskelig å skrive dette med noen som helst form for respekt. Jeg blir ikke bare skuffet, jeg blir også veldig, veldig sint.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!