Blodanalyse og WGI

rc3b8deceller.jpgJeg vil anbefale den hysterisk morsomme, og grusomt skremmende, bloggposten Blodanalyse – en personlig erfaring av lege Pernille Nylehn.

Pernille var en tur på alternativmessen i Lillestrøm, med NRK på slep, og fikk blant annet utført en såkalt «blodanalyse». Denne fiktive analysen består i at pasienten får et stikk i fingeren hvorpå «mikroskopisten» tar litt blod som han/hun kikker på under et mikroskop. Mikroskopisten vil alltid se problemer med blodet og påstå det er for surt og at blodcellene er i ferd med å bli til sopp.

Dette er selvsagt ingen reell analyse, men derimot et nøye utarbeidet rituale som skal gi pasienten inntrykk av at her skjer det noe vitenskapelig. En kombinasjon av fancy yrkestittel, tilsynelatende utdanning, falske blodbilder og presentasjon av oppdiktede biologiske prosesser, er en totalpakke som kan virke overbevisende for mange. Mikroskopisten trenger strengt tatt ikke se på blodet fordi konklusjonen vil alltid være det samme. Men ved å gå gjennom dette ritualet med blodprøve og mikroskop med påfølgende skremmende diagnose, vil pasientens terskel for å fri seg fra noen kroner senkes betraktelig.

Det fascinerende er at mikroskopister, og de fleste andre alternative behandlere, veldig sjelden bryr seg noe særlig om hva pasienten egentlig feiler. Om du har problemer med pusten, vondt i hofta, løs avføring eller smerter i hodet, er ikke så nøye, fordi alle plager og sykdommer uansett har en felles kur, i følge disse kjeltringene. «One-cure-for-all» er mantraet, enten denne kuren er å balansere kroppens surhetsnivå, drikke mer vann, spise vitaminer, justere subluksasjoner i ryggraden, stikke med nåler eller banke i bestemte mønster på kroppen. Så disse sjarlatanene tar seg godt betalt for å utføre en fiktiv test av blod, hår, spytt eller whatever, som i 100% av tilfellene finner ut at noe er galt med deg, og åpner dermed opp for muligheten til å selge deg sitt fruktpulver, vitamintilskudd, humbug-apparat eller annet overpriset og virkningsløst stoff eller produkt.

En ekte lege vil derimot nesten alltid prøvd å danne seg et bilde av pasientens allmenntilstand, og spør om pasienten kan beskrive sine symptomer. Legen spør om aktivitetsnivå, hvor lenge plagene har vart, medisiner man tar, andre plager man har osv, for å danne seg et bilde av hele mennesket. Ja, jeg presiserer hele mennesket, fordi en av alternativbransjens favorittpåstander er at de behandler hele mennesket og ikke bare symptomene, slik «skolemedisinen» gjør. Sannheten er at de som regel ikke en gang bryr seg om pasienten, men utelukkende er ute etter å få lagt forholdene til rette for en transaksjon av penger fra pasientens til sin egen bankkonto. Alternativbehandlere behandler sjelden hele mennesket. De behandler ikke en gang en liten del av mennesket. Vanlige leger ser derimot på hele mennesket og forsøker å fjerne årsaken til symptomene, enten det skjer ved å anbefale endring i livsstil, eliminere bakterier, fjerne sykt kroppsvev eller andre typer råd og inngrep. Det virker. Å gi penger til en fullstendig uvitende alternativ behandler virker ikke.

Skjermbilde 2010-11-28 kl. 12.04.52.png
Blodanalyse er altså bare en av de nye måtene disse kjeltringene har funnet ut at de kan tjene penger på. Og ja, jeg sier kjeltringer, fordi i dag fant jeg en artikkel på digi.no som fikk mye til å falle på plass. En av aktørene i markedet er selskapet Blodanalyse NORDEN. De skriver på sine nettsider:

Blodet forurenses og kroppen forsures daglig av miljøforurensing, stråling, tungmetaller, feilernæring, kjemiske tilsetningsstoffer (E-stoffer) i halvfabrikert og ferdigprodusert mat og drikke. Er du overvektig, undervektig, har lite energi eller har vedvarende fysiske og/eller psykiske plager, kan nettopp forurenset blod og surt vev være den underliggende årsaken.

Sunt blod i balanse gir bedre tilførsel av næring og oksygen til alle kroppens celler. Alle kroppens trillioner av samarbeidende celler er avhengig av stabile pH-verdier for å fungere optimalt.

Jeg skal ikke gå inn på alle problemer med slike påstander, men du kan gjerne lese Pernilles bloggpost om nettopp syrer og baser og pH og slikt…

Tor_Einar_Olaisen_W_181520a.JPGDet interessante med Blodanalyse NORDEN er at dette selskapet er drevet av Tor Einar Olaisen og hans samboer. Og hvem er så denne Olaisen spør du kanskje? Jo, Tor Einar Olaisen satt aller øverst i WGI-pyramiden (World Games Inc) i Norden tilbake i 2005 da dette pyramidespillet kollapset totalt og kom i medias søkelys. Denne Dagbladet-artikkelen sier vel det meste man trenger å vite om troverdigheten til denne fyren. En artig ting å merke seg er at en del av pengene han skaffet seg gjennom WGI-svindelen gikk til å betale fartsbøter i inn- og utland… Jøssenavn.

Blodanalyse NORDEN tar 1000 kroner timen for å foreta en fullstendig meningsløs test som ikke sier noenting som helst om din helsetilstand. De passer også på å selge Stevia, Himalayasalt, boken pH-miraklet, litersflasker med Ionisert Kollodialt Sølv og annen bullshit. Og ja, de selger selvsagt også SuperGreens som kan være nyttig om målet ditt er å fylle kroppen med bly, noe Pernille også har skrevet om.

Mikroskopistene i Blodanalyse NORDEN er utdannet av selveste Dr Robert O. Young, mannen bak Den Nye Biologien og hele syre/base-lureriet. Og utdannelsen høres imponerende ut:

Mikroskopistutdannelsen består av anatomi, biologi, kjemi og læren om blod og hvordan blodet analyseres. Studiene sammenfatter biologi, kjemi og sykdomslære. Studentene lærer om de biokjemiske prosessene som skjer i kroppen når du spiser mat, og hvordan disse prosessene påvirker biologien i den menneskelige organismen. Noen biokjemiske prosesser er positive for kroppen, mens andre er negative og kan skape mange av de symptomene vi kaller sykdom. Blodet gjenspeiler hvordan disse prosessene påvirker kroppen din.

Det de ikke nevner er at alt dette lærer man i løpet av et kurs med varighet 1-2 uker. Jeg vil tippe at jeg kan mer om blod, anatomi, biologi og kjemi enn hva disse tullingene gjør.

Så kjeltringen Tor Einar Olaisen har altså gått fra å lure penger fra lettlurte individer gjennom et pyramidespill, til å lure penger fra lettlurte individer gjennom blodanalyse. Det triste er at sistnevnte fortsatt er fullstendig lovlig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!