Alternativsauen viser sitt sanne ansikt

Human-Etisk Forbund sin kampanje «Ingen Liker Å Bli Lurt» har provosert alternativfolket. I dag ble jeg tipset om at en eller annen tulling har opprettet en falsk Facebook-profil og sprer propaganda mot meg på flere Facebooksider:

Skjermbilde 2011 03 09 kl 14 04 31

Budskapet som spres er dette:

Skjermbilde 2011 03 09 kl 14 02 14

Jeg kan ikke annet enn å smile litt oppgitt, fordi dette er vel omtrent det laveste man kan synke i debatt-teknikk, og alle oppegående personer innser at dette er en fallitterklæring fra motstanderne av kampanjen. «Vi har ingen gode argumenter å komme med, så da forsøker vi heller å sverte involverte personer!«

Det morsomme er at jeg faktisk ikke er involvert. Nesten alt i dette avsnittet som denne alternativsauen nå har delt på veggene til både Legemiddelverket, NRK, TV2, Folkehelseinstituttet, Arbeiderpartiet, Human-Etisk Forbund osv, er faktiske feil. For det første er jeg ingen sentral guru i hverken Skepsis eller HEF. Jeg har intet formelt verv i noen av disse organisasjonene. Jeg hjelper Skepsis på teknisk drift av webløsninger, og er betalende medlem, men har ingen annen formell rolle i Skepsis. Human-Etisk Forbund har jeg enda mindre å gjøre med. Jeg er betalende medlem også der, men har ellers ikke noe med HEF å gjøre. Jeg skriver derimot en fast kommentarspalte for FriTanke.no, men å kalle en freelance-skribent som leverer en tekst annenhver måned for å være en «sentral guru», er vel ganske kreativ ordbruk.

På toppen av det hele har jeg overhodet ingenting med aksjonen Ingen Liker Å Bli Lurt å gjøre, annet enn at jeg støtter den helhjertet.

Denne alternativsauen linker morsomt nok også til en bloggpost jeg skrev for en tid tilbake. Den het «Er Tjomlid pedofil?» og jeg synes du skulle lese den. Ironisk nok taler den nøyaktig mot det denne alternativskrullingen ønske å spre som budskap. Ganske absurd.

Det er så mange feil med en slik fremgangsmåte at det ikke er verdt å bruke tid på å kommentere alt. Oppegående mennesker fatter vel poenget. Det eneste jeg kan gjøre er å oppfordre folk til å lese det jeg har skrevet om pedofili i bloggen og gjøre seg opp sin egen mening om mitt faktiske budskap.

Det som blir mest spennende å merke seg nå er den øredøvende stillhet som vil komme fra de andre alternativ-tilhengerne. Jeg vil tippe at ikke en av de sentrale personene vil ta avstand fra dette, fordi dette er den måten de driver sin kampanje på. De stikker ikke hodet frem selv, men godter seg nok i sitt stille sinn. Jeg har debattert nok med dem på Facebook og i andre fora til at de sikkert setter pris på å se meg få gjennomgå.

Prove me wrong?

Jeg kjenner derimot ikke til et eneste tilfelle hvor en skeptiker har gått ut med falske påstander, sverting av personer, løgner, og falske profiler for å henge ut en motdebattant. Men vi er etterhvert mange i skeptikerbevegelsen som har opplevd denne taktikken fra homeopater, vaksinemotstandere og alternativ-tilhengere. Skeptikere blir latterliggjort med manipulerte bilder som postes på Facebook. Skeptikere utsettes for falske påstander og løgner. Det opprettes falske profiler på løpende bånd for å kunne spre hatbudskap mot oss. Alternativtilhengere rapporterer inn Facebook-profilene til skeptikere slik at de stenges fullstendig uten grunn. Det er pinlig, det er barnslig, det er ekkelt, og det er et slagkraftig bevis på at disse menneskene er tilhengere av en dogmatisk ideologi heller enn et rasjonelt basert verdensbilde. Når argumentene ikke lenger strekker til, må ideologien forsvares for enhver pris, selv om man må ty til løgner og hat.

Personlig synes jeg det er litt fint at alternativbransjens argeste forsvarere viser denne siden av seg selv. Det undergraver bare alt de står for og viser at de anser kampen som tapt på det saklige og rasjonelle plan. Jeg lar meg ikke plage nevneverdig av slike tåpeligheter, men i rettferdighetens navn setter jeg likevel pris på om du tar turen innom denne Facebook-profilen og rapporterer den. Ingen av oss, og minst av alt alternativbransjen, er tjent med at slik oppførsel får fortsette.

Så la oss høre da, dere tilhengere av alternativ behandling: Støtter dere denne type aksjonsform eller vil dere bruke stemmene deres til å kritisere denne «Børre Bevre» og slå hardt ned på lignende oppførsel i fremtiden?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!