Homeopati mot stråleskader

Dette nyhetsbrevet sendt ut fra det australske selskapet Homeopathy Plus er skremmende:

Skjermbilde 2011 03 18 kl 13 37 37

Hvordan lager man et homeopatisk preparat av røntgenstråler? I følge denne nettsiden er X-ray:

Vial Containing Alcohol Exposed To X-ray

Altså en beholder med alkohol som man har utsatt for røntgenstråling som deretter fortynnes til det bare er vann igjen.

For å forsvare bruken av X-ray mot stråleskader, viser de bl.a. til en studie publisert i British Homeopathic Journal, altså en ikke helt objektiv kilde. Men om man faktisk leser abstractet til studien som testet homeopatisk Belladonna og X-ray mot bivirkninger fra strålebehandling av brystkreft, så ser man at resultatet ikke var statistisk signifikant og at forfatterne sier følgende:

The limited number of patients observed and the posology employed could have interfered with the significance of the results.

Jupp, og bare for å gi inntrykk av å ha mange vitenskapelige referanser har de oppgitt denne studien to ganger i referanselisten sin…

Det er også fascinerende hvordan de advarer mot å ta for store doser med de homeopatiske preparatene. Dette er fullstendig ulogisk ettersom forskjellen på å ta 1 eller 100 piller er mikroskopisk sammenlignet med de ulike fortynningene man får disse medisinene i. Eksempelvis anbefaler de her en 30C-fortynning, men viser til en studie som testet med 15C, en forskjell på 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 i dosering. Absurd. Begge deler er uansett langt over den fortynning hvor man lenger kan forvente å finne et eneste molekyl av røntgenutsatt etanol i preparatet.)

Phil Plait (The Bad Astronomer) har også uttalt seg om saken:

«I notice they recommend a 30C dose of X-rays. X-rays are just a form of light,» he told Discovery News. «I don’t see how zapping water with X-rays and then diluting it gives you anything but what you started with: water. And using that to treat cancer is maybe not your best bet.«

Nyhetsbrevet lenker videre til Homeopathy Plus sin egne websider om homeopatisk behandling av bivirkninger fra cellegift og strålebehandling av kreft. The Merseyside Skeptics Society har også kommentert saken, og påpeker følgende viktige poeng:

Just to make it absolutely clear, as if I even needed to, there is a HUGE difference between the side-effects experienced after having a well-controlled, targeted and managed dose of chemotherapy to fight cancer, and being randomly exposed to an uncontrolled amount radiation following a damaged nuclear power plant. It goes without saying that this is irresponsible and dangerous advice, and by all means it should be ignored.

Å tilby vann og sukkerpiller mot effektene fra å bli utsatt for farlige doser av radioaktiv stråling er mildt sagt kanskje grotesk. Hvis du noensinne har tenkt at homeopati ikke er så farlig, «ingen tar vel skade av litt placebo?«, så bør du kanskje tenke om igjen. Hvis det finnes japanere utsatt for skadelige doser stråling som faktisk lar seg lure av denne kommersielle humbug, så er det svært alvorlig.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!