Trygg H1N1-vaksine

Det har vært mye diskusjoner omkring hvor trygg vaksinen for svineinfluensaen var og er. Mange mener den var alt for dårlig testet, og at risikoen for alvorlige bivirkninger har vært høy. I min bloggpost om vaksiner viser jeg at dette er en sannhet med store modifikasjoner, men få vaksinasjonsprogrammer har likevel vært så nøye oppfulgt av helsemyndighetene. De satte en svært lav terskel for innrapportering av bivirkninger, nettopp for å kunne fange opp eventuelle uforutsette bivirkninger så tidlig som mulig. Analyser verden over har også vist at vaksinen virkelig var trygg og at bivirkningene har vært som forventet, eller i noen tilfeller også lavere.

For å virkelig sette siste spiker i kisten ble det for en måneds tid siden publisert en studie i New England Journal of Medicine (NEJM). I denne studien har man sett på innrapporterte bivirkninger etter å ha vaksiner 90 millioner kinesere. Det er et så høyt antall at selv de sjeldneste bivirkninger burde tre tydelig frem i statistikken.

Metode

We designed a plan for passive surveillance for adverse events after immunization with the influenza A (H1N1) vaccine. Physicians or vaccination providers were required to report the numbers of vaccinees and all adverse events to their local Center for Disease Control and Prevention (CDC), which then reported the data to the Chinese CDC through the online National Immunization Information System’s National Adverse Event Following Immunization Surveillance System. Data were collected through March 21, 2010, and were verified and analyzed by the Chinese CDC.

Resultat

A total of 89.6 million doses of vaccine were administered from September 21, 2009, through March 21, 2010, and 8067 vaccinees reported having an adverse event, for a rate of 90.0 per 1 million doses. The age-specific rates of adverse events ranged from 31.4 per 1 million doses among persons 60 years of age or older to 130.6 per 1 million doses among persons 9 years of age or younger, and the manufacturer-specific rates ranged from 4.6 to 185.4 per 1 million doses. A total of 6552 of the 8067 adverse events (81.2%; rate, 73.1 per 1 million doses) were verified as vaccine reactions; 1083 of the 8067 (13.4%; rate, 12.1 per 1 million doses) were rare and more serious (vs. common, minor events), most of which (1050) were allergic reactions. Eleven cases of the Guillain–Barré syndrome were reported, for a rate of 0.1 per 1 million doses, which is lower than the background rate in China.

Konklusjon

No pattern of adverse events that would be of concern was observed after the administration of influenza A (H1N1) vaccine, nor was there evidence of an increased risk of the Guillain–Barré syndrome.

Man fant altså ikke noe som tydet på at vaksinen ga uventede bivirkninger. Kun 6552 tilfeller av bivirkninger ble verifisert å være knyttet til vaksinen. Av disse var 1083 av den mer alvorlige typen, det vil si ca 12 sjeldne og alvorlige reaksjoner per million vaksinedoser. De aller fleste av disse var allergiske reaksjoner.

Legg også merke til at antallet tilfeller av Guillain–Barré syndromet (GBS) var lavere hos de vaksinerte enn det man normalt ser i befolkningen. Dette er ikke så merkelig ettersom GBS er en sjelden autoimmun reaksjon som oppstår spontant etter en infeksjon i kroppen. Noen få vil utvikle GBS (som regel ufarlig og forbigående) etter en vaksinasjon, men ettersom vaksinen nettopp forhindrer infeksjoner (influensa etc), vil en vaksine beskytte mot GBS ettersom den reduserer antall infeksjoner i kroppen.

Skjermbilde 2011 03 18 kl 12 05 24

Som vi ser av denne grafen synker tilfellene med GBS når vaksinasjonsprogrammet starter i oktober 2009.

Jeg plukket opp denne saken fra Ben Goldacres blogg og deler hans overraskelse over at ingen medier har tatt seg bryet med å formidle denne viktige informasjonen, selv om Wired laget en sak om dette i februar.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!