pH-kur mot stråleskader

Hvem sier at ikke alternativbransjen ønsker å utnytte mennesker i vanskelige situasjoner? Hvem sier at ikke alternativbransjen er en kommersiell og kynisk bransje? Hvem sier at ikke alternativbransjen gjerne går over lik for å tjene penger?

Alt for mange dessverre. Men det er ikke særlig vanskelig å vise eksempler på at deler av alternativbransjen i aller høyeste grad nettopp er så kyniske. Jeg blogget nylig om homeopater som anbefaler «homeopatisk røntgen» som beskyttelse mot, og behandling for, sykdommer og skader etter radioaktiv stråling i Japan.

Nå er også «Dr» Robert Young og hans pH-kur på hogget etter å hanke inn noen slanter på andres ulykke og usikkerhet. Young er mannen som hevder at alle lidelser og problemer, alt fra kreft til overvekt, fra polio til HIV/AIDS, skyldes at blodet i kroppen er for surt. Ja, han sier faktisk at det finnes bare én sykdom og én kur. Sykdommen heter «acidose», det vil si surt blod grunnet feil livsstil, kosthold og tenkemåte, og den eneste kur er et basisk kosthold, gjerne basert på produkter man kan kjøpe fra hans nettbutikk.

Selvsagt har ikke Young publisert noe som helst vitenskapelig materiale, og han har ingen formell grad, selv om han titulerer seg med både «Dr» og «Phd», og hevder han anses som en av de fremste forskerne i verden.

National Council Against Health Fraud skrev følgende:

«Dr.» Robert O. Young lacks legitimate credentials. A recent e-mail response to a query addressed to the Web address of Robert O. Young, co-author of The Ph Miracle, indicated that he does not have a graduate degree from a school accredited by a recognized accrediting agency. According to the sender, Young’s credentials include: «M.S. Nutrition» (1993); «D.Sc. Science» (1995); «Ph.D., Nutrition» (1997); and «N.D. (Naturopathic Doctor» (1999). All were issued by the American Holistic College of Nutrition in Birmingham Alabama, which is a nonaccredited correspondence school. Young claims that health depends primarily on proper balance between an alkaline and acid environment that can be optimized by eating certain foods. These claims are false. [Mirkin G. Acid/Alkaline Theory of Disease Is Nonsense. Quackwatch, Feb 6, 2003] Young’s Web site states that he «has been widely recognized as one of the top research scientists in the world,» and his book states that he «has gained national recognition for his research into diabetes, cancer, leukemia, and AIDS.» However, neither the e-mail message nor a Medline search for «Young RO» identifies any articles authored by him that were published in a recognized scientific journal.

In addition to writing, Young offers educational retreats that include a private blood cell analysis and «nutritional consultation» at his 45-acre estate in Valley Center, California. In 1996, under a plea bargain, Young pleaded guilty to a misdemeanor charge of attempted practice of medicine without a license and was promised that the charge would be dismissed if he stayed out of trouble for 18 months. [Herbalist in Alpine pleads guilty to reduced charge. Deseret News (Salt Lake City), Feb 5, 1996] Young claimed that he had looked at blood samples from two women and simply gave them nutritional advice. The blood test he advocates has no scientific validity. [Barrett S. Live blood cell analysis: Another gimmick to sell you something, Quackwatch, Feb 23, 2005]

Hans fiktive ideer om surt blod har gitt grunnlag for en helt ny kommersiell svindel, nemlig såkalt «blodanalyse«, som etterhvert er blitt populært også her i landet. Young er to ganger siktet for medisinsk svindel, siste gang i 2001 hvor han rådet en kreftsyk kvinne å slutte med cellegift og heller kjøpe hans produkter for å behandle kreften.

I disse dager har vi altså den skumle situasjonen ved atomkraftverket i Fukushima, og der hvor andre ser en potensiell katastrofe, ser selvsagt «Dr» Young muligheten til å tjene mer penger:

Skjermbilde 2011 03 20 kl 18 31 45

Allmennlege og blogger Pernille Nylehn skriver følgende om saken:

En katastrofe er aldri så tragisk at man ikke kan tjene penger på det. “Dr” Robert Young tilbyr nå “radiation emergency pack” til den nette sum av 1899,90 dollar, som tilsvarer ca. 11,000 norske kroner.

Denne pakken skal beskytte mot den radioaktive strålingen som angivelig er på vei mot USA og Europa. Den inneholder bl.a. pH-salter (veldig overraskende …) og en ioniserende vannrenser. Grisebillig, spør du meg.

Han gir også en del “gode råd” mot stråleskader, som f eks å smøre jodtinktur på huden, skru av aircondition, ta bad tilsatt “Activator” eller “pH Miracle’s Terra Cleanse montmorillonite Bentonite clay baths”, unngå godteri, ta tilskudd med coenzym Q10, for å nevne noen få.

På nettsidene sine, pH Miracle Living, skriver Robert Young videre:

Skjermbilde 2011 03 20 kl 19 19 59

Yep, når man dikter opp en fiktiv årsak til alle sykdommer, har man selvsagt også klar den fiktive kuren for alle sykdommer i praktiske små bokser med overpriset kosttilskudd som kan kjøpes via «Dr» Youngs nettsider.

Youngs pH-kur har nesten samtlige røde flagg hva gjelder tvilsomme helseråd: «All sykdom har en felles årsak. All sykdom har en felles kur. Kuren kan kjøpes hos meg. Og ja forresten, jeg har aldri publisert noe forskning, men jeg har en bok du kan kjøpe hvor jeg forklarer alt dette.«

Dette er motbydelig. På tampen av fjoråret døde en av Youngs store gallionsfigurer, Kim Tinkham, etter å ha blitt overbevist av Young til å droppe konvensjonell behandling av sin brystkreft til fordel for hans pH-kur og kostholdsråd. Det stopper ham altså ikke fra å aktivt jobbe for å også ta livet av mennesker som utsettes for farlige doser radioaktiv stråling.

Nå er selvsagt ikke dette noen reell risiko hverken i California eller Norge, men frykt selger, og internett stopper ikke ved Japans grenser, så man får bare håpe at han ikke har noen utbredt tilhengerskare i strålingsutsatte områder der.

Den ultimate ironi må være følgende tekst hentet fra Robert Youngs egen blogg, hvor han skriver:

Medicine as we know it, is on the brink of destruction. Healing is where the heart is. The future of Medicine is going to be based upon what Edison and Socrates tried to tell us long ago: «We are what we eat» along with what ancient texts, including the Bible, have told us for centuries: Our Creator (Nature) has supplied us with all the medicines we will ever need. Now, if we can stop the corruption of our environment by monied interests, heck, Paradise isn’t too far off.

Yup, disse ekle kommersielle interessene altså. Virkelig noe Robert Young må avsky…


Sjekk også ut podcasten Saltklypa episode 9 hvor Pernille Nylehn snakker blant annet om pH-kuren, blodanalyse og «Dr» Young.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!