En reise tar slutt

Ja, det blir mye Trine Grung og HelseHilde, men det skjer stadig noe nytt som jeg synes er verdt å kommentere.

I en av mine siste bloggposter påpekte jeg at HelseHilde brukte en affiliate-lenke til altshop.no da hun reklamerte for sølvvann i Trine Grung sin blogg. En affiliate-lenke er en lenke til en nettside som har en unik ID i seg. Denne IDen logges av nettsiden når besøkende kommer inn på siden, og hvis de kjøper noe fra nettbutikken vil IDens eier, i dette tilfellet HelseHilde, få en eller annen form for belønning, f.eks. en prosentandel av salgssummen. I noen tilfeller kan et enkelt klikk på lenken, altså et besøk til nettsiden, være nok til å generere en belønning.

AltShop.no skriver selv på sine nettsider:

Skjermbilde 2011 05 03 kl 01 39 18

Det var flere som påpekte dette i kommentarfeltet til HelseHildes bloggpost om sølvvann, og se hvordan Trine og Hilde svarte:

Skjermbilde 2011 05 03 kl 01 10 03
Skjermbilde 2011 05 03 kl 00 34 32

Problemstillingen med skjulte affiliate-lenker pekes også ut andre steder i kommentartråden:

Skjermbilde 2011 05 03 kl 01 05 15
Skjermbilde 2011 05 03 kl 01 05 59
Skjermbilde 2011 05 03 kl 01 06 32

HelseHilde svarer altså helt konkret at hun ikke tjener noe på affiliate-lenken sin. Det er løgn. Hvis noen klikket på lenken og handlet noe fra altshop.no, ville hun tjene penger på det. Neppe mange kronene, men litt. Og det må være en grunn til at hun registrerte seg som samarbeidspartner med altshop.no i utgangspunktet, nemlig å tjene noen kroner på videreformidling av kunder.

Dette kan selvsagt være en ærlig feil. Hun har affiliate-lenker på sin private blogg, og kom kanskje ved en feil til å kopiere en av disse over til Trine Grung sin blogg. Fair enough. Men legg merke til medieutvikler Trine Grung sitt forsvar. Hun hevder at blogger ikke trenger å opplyse om eventuelt kommersielt samarbeid, og at HelseHildes affiliate-lenker underforstått derfor er helt uproblematisk.

Hva sier Forbrukerombudet om det? La oss ta en kikk:

Mange bloggere oppgir ikke til leserne at de tjener penger på produktomtale og lenking. Slik skjult markedsføring er ulovlig.

– Regelen om at all reklame skal fremstå tydelig som reklame, gjelder også for bloggere, sier forbrukerombud Gry Nergård.

[…]

– Vi ønsker å vise bloggerne at det er enkelt å unngå å bryte loven. Det viktigste rådet er at bloggeren må gi klar og tydelig beskjed til leserne dersom han/hun får økonomiske fordeler ved å omtale produkter eller tjenester, sier Nergård.

Når Hilde Larsen skriver et varmt innlegg om et vidundermiddel som kan kurere alt fra sopp til AIDS og så lenker til en forhandler som hun får en skjult fortjeneste av å kanalisere kunder inn mot, så er dette altså i strid med norsk lov.

På Hildes egne nettsider, Hildes Journey, florerte det også med affiliate-lenker inn til altshop.no. Dessverre for Hilde så er dette i strid med WordPress.com sine betingelser som sier bl.a:

Adsense, Yahoo, Chitika, TextLinkAds and other ads are not allowed on free WordPress.com blogs.

[…]

In addition to AdSense-type ads, please do not use the following services on your blog: sponsored / paid posts including PayPerPost, ReviewMe, and Smorty; affiliate / referral links to the following domains: usercash, clickbank, clickhop, cashrocks, payingcash; clicktrackers (and any similar) and any promotion of the “I made a million on the internet and so can you” type of advertising (i.e. MLM, network marketing, cash gifting, etc.). Paid or sponsored post content is also prohibited.

Og resultatet? Vel, i dag får man opp følgende beskjed når man skal besøke Hildes personlige blogg:

Skjermbilde 2011 05 03 kl 01 18 40

Det triste med dette er at det så lett kunne vært unngått. Det er forståelig at man kan gjøre denne feilen som Hilde gjorde. Det er neppe mange som leser betingelsene for bruk før de oppretter en gratis blogg. Men når dette faktum pekes ut for vedkommende gjentatte ganger i ulike fora, og svaret konsekvent er å holde seg for ørene og skrike «lalalalalalalalalalalala jeg har ikke gjort noe galt uansett hva du sier dumme skeptiker lalalalalalala!«, så går det altså slik som vi her har sett. HelseHilde oppfører seg på nøyaktig samme vis i forhold til ethvert råd hun måtte få fra noen hun anser seg som uenig med, enten det gjelder faktakorrigeringer om helse og medisin, eller brukerbetingelser for bloggen. Hun vet alltid best og nekter å korrigere seg.

Så vidt jeg kan se er affiliate-lenken i sølvvann-bloggposten hos Trine Grung tatt bort, så der har de reddet seg inn, men i kjent Grung-stil har hun så vidt jeg vet aldri noensinne innrømmet feil eller korrigert seg selv omkring dette punktet, bare endret det i skjul. Det samme gjorde hun med sin tidligere tekst om bloggen sin hvor hun sa:

Jeg er kanskje den personen i Norge med størst følgerskare innen sosiale medier, som ikke er ukentlig i pressen. Jeg ser på siden min trinegrung.no som en butikk, og finner derav på stunts for å fremme butikken og få folk inn her. Velkommen til mitt sirkus!

Selv med denne teksten hvor hun hevdet at nettsiden var hennes butikk, hevdet hun å aldri ha tjent penger på den (husk at hun tidligere solgte overpriset fruktpulver der), og at alt hun skrev der var å anse som private uttalelser som ingen kunne angripe henne for. Etter at jeg og andre påpekte absurditeten med å da kalle nettsiden for «butikk», noe hun selvsagt avfeide blankt, har hun nå i all hemmelighet tatt bort dette avsnittet… Ingen innrømmelse av feil, bare litt sutrete motsigelser etterfulgt av en korrigering i det skjulte.

Dette kan likevel være et nyttig tips til andre bloggere. Skjult markedsføring er forbudt i henhold til norsk lov, og har du en gratisblogg bør du sjekke betingelsene der før du prøver deg med noen som helst form for reklame, ellers kan reisen i bloggverdenen din ta en like brå slutt som Hildes Journey.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!