Roald Dahl om vaksiner

En liten tekst skrevet av forfatteren Roald Dahl tilbake i 1986. Dahl mistet sin syv år gamle datter grunnet meslinger – en sykdom vaksinemotstandere mener er ufarlig og undvendig å vaksinere mot, og som en del dypt forvirrede foreldre arrangerer smitteringer for å prøve å gi sitt barn.

Roald Dahl skrev:

MEASLES: A dangerous illness by ROALD DAHL

Olivia, my eldest daughter, caught measles when she was seven years old. As the illness took its usual course I can remember reading to her often in bed and not feeling particularly alarmed about it. Then one morning, when she was well on the road to recovery, I was sitting on her bed showing her how to fashion little animals out of coloured pipe-cleaners, and when it came to her turn to make one herself, I noticed that her fingers and her mind were not working together and she couldn’t do anything.

Are you feeling all right?” I asked her.

I feel all sleepy,” she said.

In an hour, she was unconscious. In twelve hours she was dead.

The measles had turned into a terrible thing called measles encephalitis and there was nothing the doctors could do to save her.

That was twenty-four years ago in 1962, but even now, if a child with measles happens to develop the same deadly reaction from measles as Olivia did, there would still be nothing the doctors could do to help her.

On the other hand, there is today something that parents can do to make sure that this sort of tragedy does not happen to a child of theirs. They can insist that their child is immunised against measles. I was unable to do that for Olivia in 1962 because in those days a reliable measles vaccine had not been discovered. Today a good and safe vaccine is available to every family and all you have to do is to ask your doctor to administer it.

It is not yet generally accepted that measles can be a dangerous illness.

Believe me, it is. In my opinion parents who now refuse to have their children immunised are putting the lives of those children at risk.

In America, where measles immunisation is compulsory, measles like smallpox, has been virtually wiped out.

Here in Britain, because so many parents refuse, either out of obstinacy or ignorance or fear, to allow their children to be immunised, we still have a hundred thousand cases of measles every year.

Out of those, more than 10,000 will suffer side effects of one kind or another.

At least 10,000 will develop ear or chest infections.

About 20 will die.

LET THAT SINK IN.

Every year around 20 children will die in Britain from measles.

So what about the risks that your children will run from being immunised?

They are almost non-existent. Listen to this. In a district of around 300,000 people, there will be only one child every 250 years who will develop serious side effects from measles immunisation! That is about a million to one chance. I should think there would be more chance of your child choking to death on a chocolate bar than of becoming seriously ill from a measles immunisation.

So what on earth are you worrying about?

It really is almost a crime to allow your child to go unimmunised.

The ideal time to have it done is at 13 months, but it is never too late. All school-children who have not yet had a measles immunisation should beg their parents to arrange for them to have one as soon as possible.

Incidentally, I dedicated two of my books to Olivia, the first was James and the Giant Peach’. That was when she was still alive. The second was ‘The BFG’, dedicated to her memory after she had died from measles. You will see her name at the beginning of each of these books. And I know how happy she would be if only she could know that her death had helped to save a good deal of illness and death among other children.

 • Jeg elsker Roald Dahl – ikke bare en fantastisk forfatter, men han innehar også evnen til å se at jo, det finnes drittunger, ikke alle barn er søte, uskyldige små skapninger, selv om han samtidig er «på barnas side», og ofte prøver å hjelpe barn mot sine egne foreldre :) Unik forfatter, absolutt noe alle barn bør få med seg – jeg er Roald Dahl-fan på min hals.
  Mine er selvfølgelig vaksinert. Jeg var ikke god i mattematikk, men jeg rocker i hoderegning, og det dilemmaet der er ren hoderegning.

 • Gunn Marit Nisja

  Mhm. Min svigermor fikk encefalitt (som Olivias meslinger utviklet seg til) for ett og et halvt år siden. Hun berget livet (ble sendt på sykehus i hui og hast) – og har hatt en sakte framgang fra grønnsak til at hun klarer seg hjemme alene og til og med noen få timer på jobb hver dag.

  Selv om komplikasjonen encefalitt er sjelden – er den ikke utelukket.

 • Jørgen

  At folk i det hele tatt tør la være er over min forstand… Å miste et barn må være det verste man kan oppleve. Flott at du tar opp dette, håper virkelig folk leser og forstår.

 • William

  For en god del år siden hadde jeg gleden av å være spesialkontakt for en flott gutt på ti år. Han hadde tidligere hatt encefalitt i forbindelse med meslinger og hadde fått alvorlige nevrologiske skader i form av lammelser, psykisk utviklingshemming og epilepsi. I vår tid sammen hadde han en fin periode med god utvikling, men senere døde han dessverre av skadene etter sykdommen. Han ble 17 år.

  Meslingvaksinen var ikke i bruk den gangen, men det er ingen tvil om at han ville ha vært et helt normalt barn og fått vokse opp videre hvis han hadde sluppet å få meslinger.

  Det er ufattelig at det finnes foreldre som – utfra forestillinger som ikke har noe med rasjonell fornuft å gjøre – vil nekte barna sine denne beskyttelsen. Man kan ikke beskytte dem mot alt, men man kan i det minste bruke de beskyttelsene som finnes.

  Det er stort sett sunt for barn å falle og stå opp igjen og finne ut hvor grensene går. Meslinger er ikke en slik «sunn» erfaring, like lite som det er en sunn erfaring å bli truffet av en bil i høy fart. Heldigvis er de fleste foreldre opptatt av å beskytte barna sine mot slikt.

 • Pingback: Farlig filosofi | unfiltered perception()

 • Pingback: Vaksiner redder liv | SAKSYNT()

 • Pingback: Vaksinemotstand – løgn og dårlig kildekritikk. | TJ - Land()