Vaksinemotstandernes flotte talsmenn

Last updated on 18. oktober 2011

Antivaksinepropagandisten og (selvsagt) homeopat Rolf Erik Hanssen har herjet Facebook som en rabies-syk villhund i lang tid, og hans utspill har vært presentert tidligere bl.a. i Skepsisbloggen og på Venstresida.net. Les gjerne de bloggpostene for å få flere screenshots og saftige sitater fra Hanssens glohete tastatur.

For en tid tilbake opprettet han også en falsk profil på Facebook under navnet Børre Bevre hvor han prøvde å sverte meg i håp om å på den måten ta fokus bort fra mine kritiske bloggposter om bl.a. homeopati. Han ble ikke mer glad i meg da jeg noen dager senere postet den relativt populære vaksinebloggposten, som i skrivende stund er lest nesten 17.000 ganger og delt snart 2900 ganger på Facebook.

Han slenger daglig dritt om alle som er det minste uenige med ham, og i blant også de som er enige med ham, og bare for å gi folk en liten smakebit av hans måte å debattere på vil jeg sitere en fersk liten Facebook-kommentar fra en åpen Facebook-side (Alle Liker Å Bli Lurt). Jeg gir ordet til homeopat og vaksinemotstander Rolf Erik Hanssen som føler for å irettesette en motdebattant ved navn Henning:

TjomlidRoffe

Man må være raskt ute med å ta screenshots av hans slibrige kommentarer da Hanssen sin Facebook-strategi er å skrive dritt, la det stå noen timer, og så slette igjen før alt for mange har fått tid til å rapportere ham inn til Facebook – eller hvis han oppdager at han får litt for mye motbør. Mannen har fått sin profil stengt gjentatte ganger, men dukker alltid opp igjen med ny profil etter kort tid, slik at han kan spre mer edder og galle. Skulle noen være i tvil om dette er representativt for hans stil, så kan jeg glede dere med at enkelte av hans faste motdebattanter sitter på hundrevis av screenshots fra Facebook hvor han bruker de samme karakteristikker, manipulerer meningsmotstandere inn i bilder av folk med naziuniformer og legger ut på Facebook, hevder folk er alkoholiserte og lider av all verdens rare sykdommer, sprer fiktive karakteristikker om deres sexliv, og så videre… Voksent.

Et annet eksempel fra samme diskusjonstråd:

Skjermbilde 2011 06 06 kl 11 22 10

Jeg diskuterer ikke med mannen og følger ikke med på sidene hvor han herjer, men han er visst glad i å spre masse rare påstander om meg likevel, stort sett bak min rygg. Det er så mye lettere enn å faktisk gå inn i kommentarfeltet her i bloggen og diskutere saklig, noe han har full anledning til å gjøre, men åpenbart ikke er i stand til. Fascinerende nok har ikke en eneste vaksinemotstander benyttet seg av kommentarfeltet til min vaksinebloggpost for å peke ut hvor de mener jeg tar feil. Mye enklere å heller peke på en bloggpost med ordet «pedofil» i tittelen og prøve å avlede folks oppmerksomhet på den måten…

Men dette er vel bare en random fyr som ingen trenger å ta på alvor, tenker du kanskje? Vel, NRK brukte ham som representant for vaksinemotstanderne høsten 2009 da svineinfluensadebatten raste som verst. Denne fyren, som altså oppfører seg som en svært forvirret 13-åring som nettopp har oppdaget kommentarfunksjonen på VG, får sitte i NRK-studio i beste sendetid og skremme det norske folk bort fra vaksiner. Trist, og man får håpe NRK normalt gjør bedre bakgrunnsresearch enn det…

Noe som for øvrig minne meg på den uslåelig morsomme teksten fra The Onion: Local Idiot To Post Comment On Internet. Et utdrag (men les for all del hele):

In a statement made to reporters earlier this afternoon, local idiot Brandon Mylenek, 26, announced that at approximately 2:30 a.m. tonight, he plans to post an idiotic comment beneath a video on an Internet website.

«Later this evening, I intend to watch the video in question, click the ‘reply’ link above the box reserved for user comments, and draft a response, being careful to put as little thought into it as possible, while making sure to use all capital letters and incorrect punctuation,» Mylenek said. «Although I do not yet know exactly what my comment will entail, I can say with a great degree of certainty that it will be incredibly stupid.»

Mylenek, who rarely in his life has been capable of formulating an idea or opinion worth the amount of oxygen required to express it, went on to guarantee that the text of his comment would be misspelled to the point of incomprehension, that it would defy the laws of both logic and grammar, and that it would allege that several elements of the video are homosexual in nature.

«The result will be an astonishing combination of ignorance, offensiveness, and sheer idiocy,» Mylenek said.

Rolf Erik Hanssen makker i NRK-debatten var for øvrig vaksinemotstander Ingunn Røiseland, som nylig har startet engleskole, som tror at H1N1-vaksinen inneholdt en «nanochip» som ble sprøytet inn i oss alle slik at myndighetene kan overvåke oss, og at det norske folk gjøres syke ved at myndighetene sprøyter giftige kjemikalier ut i atmosfæren i såkalte chemtrails.

(Se NRK-debatten med Hanssen og Røiseland her.)

Det er godt å se at vaksinemotstanderne har solide talsmenn.

Og ja, på tampen kan vi jo ta med en til av de hundrevis av Hanssen-oppgulpene, bare sånn for å gi denne bloggposten et aldri så lite utropstegn:

Skjermbilde 2011 06 06 kl 13 46

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!