Vaksinér barna dine!

Jeg er selv et barn av antivaksine-hysterisk mor, og har som sådan aldri blitt vaksinert. Derfor har jeg sterke minner fra både da jeg hadde meslinger, kusma, kikhoste og røde hunder i oppveksten på 60 og 70 tallet. Jeg fikk ikke lov til å ta en eneste vaksine, ikke stivkrampe eller Bcg heller. Dette er for meg utilgivelig av min mor, det var uansvarlig og jeg var så sjuk av meslinger at det er utrolig at det faktisk gikk bra, kikhosten likedan, jeg satt i en måned i sittende stilling i senga og kjempet mot kvelning.

Mine barn, og nå barnebarn også, er selvsagt fullvaksinerte. Jeg kjenner mange som aldri ble vaksinert i oppveksten, og har tilgode å treffe ett eneste menneske som syns det var et riktig valg av foreldrene. For min del må foreldre gjerne ha prinsipper, men ikke ved å gamble med barns liv eller andres.

Dette var en av kommentarene til min bloggpost om vaksiner som virkelig grep meg. Vaksinemotstanderne fremstiller det som om de ikke vaksinerer sine barn fordi de tar hensyn til barna. Intet kunne være fjernere fra sannheten.

Meslingvaksinen har eksistert i over 40 år og har nesten visket ut denne sykdommen fra store deler av verden. Før 1963 var det nesten 135.000.000 tilfeller av meslinger på verdensbasis, med 6.000.000 meslingerelaterte dødsfall. Etter at vaksinen ble innført har tallene sunket drastisk, og i perioden 2000 til 2008 sank antall meslingerelaterte dødsfall med hele 78%, fra estimerte 733.000 til 164.000.

I USA ble den i år 2000 ansett som utryddet etter en kraftig innsats i å gi barn de to nødvendige MMR-vaksinene. Nå er sykdommen på vei tilbake. Første halvår i år har sett 152 tilfeller av meslinger rapportert i USA, en dobling fra samme periode i fjor, og det største utbruddet på 20 år. Nesten halvparten av disse skyldtes smitte innført fra Europa, og de aller fleste (89%) av de som er blitt syke er uvaksinerte.

Og det er oss europeere som er verstingene. De siste to årene har vi sett utbrudd i mange europeiske land, både Østerrike, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia og ikke minst her i Norge. Nesten 28.000 tilfeller ble rapportert i Europa i 2010, med over 20 dødsfall og hundrevis av sykehusinnleggelser grunnet komplikasjoner knyttet til sykdommen. Det høres kanskje lite ut, men får denne ekstremt smittsomme sykdommen bedre fotfeste vil dødstallene stige dramatisk.

Tallene for 2011 ser dystre ut, med en økning i mange europeiske land sammenlignet med i fjor. Av 7028 innrapporterte og bekreftede tilfeller frem til 6. mai hadde 29% ikke vaksinert seg mot meslinger og 67% hadde ingen dokumentasjon på at de var vaksinert eller de de visste ikke om de var vaksinert.

En studie som nylig ble publisert analyserte meslingeutbruddene i Europa og fant følgende resultat:

Most individuals susceptible to measles are previously uninfected and unvaccinated. The reasons for nonvaccination in individuals eligible for vaccination ranged from lack of information to poor access to health care. Several outbreaks have emerged in Roma and Sinti, Traveller, anthroposophic, and ultra-orthodox Jewish communities, and immigrants identifying them as being particularly at risk. Public settings for transmission included mostly educational and health care facilities.

En annen fersk studie fra Tyskland hvor de analyserte spredningen til viruset fra en infisert gruppe sa følgende:

Among the 217 Bavarian measles cases identified from March-July 2008, 28 (13%) cases were attendees of the anthroposophic school in Austria. In total, vaccination status was known in 161 (74%) cases and 156 (97%) of them were not vaccinated. The main factor for non-vaccination was «fear of vaccine-related adverse events» (33%). Twenty-nine (18%) of 161 cases suffered complications.

[…]

Introduction of measles virus into a pocket of susceptible persons (e.g. vaccination opponents or sceptics) may lead to large outbreaks in the general population, if the general population’s vaccination coverage is below the WHO recommended level. Education on the safety of measles vaccine needs to be strengthened to increase measles vaccination coverage. Early intervention may limit spread in schools or kindergartens. Suspected measles has to be reported immediately to the local health authorities in order to allow intervention as early as possible.

En nylig lederartikkel i British Medical Journal sa følgende (min utheving):

Current outbreaks of measles in Europe are a reminder of the important risks of death and serious morbidity associated with measles. Between 2009 and 2010, cases of measles increased dramatically in Europe, with notifications increasing from 7175 to 30 367. In 2010 most reported cases were in Bulgaria (22 005), but there were also 5019 in France, 861 in Italy, 787 in Germany, 406 in Ireland, 397 in the United Kingdom, and 302 in Spain. Of these, 21 877 people were admitted to hospital and 21 died (case fatality 0.69 deaths/1000 reported cases); 71% of people infected were aged under 20 years and 85% were unvaccinated. The World Health Organization has reported outbreaks in 24 European countries already this year. There is little sign of a decrease in cases in 2011, and travel has facilitated transmission between countries. From January to March 2011, 9349 cases were reported, and 18 of 32 reporting countries found that the incidence of measles was higher than during the same period in 2010.3

Det er altså ingen tvil lenger om at utbruddene starter i grupperinger som ikke vaksinerer seg og sine barn på grunn av blant annet religiøs overbevisning eller grunnet tilknytning til antroposofiske miljøer (Steinerskoler). I tillegg er innvandrere fra land med dårlig vaksinedekning en viktig smittekilde, en viktig påminnelse om hvor priviligerte vi er som bor i land med god tilgang til disse livreddende vaksinene.

En stor andel av meslingsyke i Europa er barn som er for unge til å vaksineres, og eneste måte å beskytte disse svakeste blant oss på er å sørge for at vi som kan vaksinere oss faktisk gjør det. Meslingeviruset er et av de mest smittsomme vi kjenner, og et uvaksinert individ som utsettes for viruset har 90% sjanse for å bli syk. Derfor må vi ta ansvar og vaksinere våre barn.

Dette er ingen uskyldig lek. Er du mor eller far til et lite barn skal du ikke sette din egen svært begrensede kunnskap basert på kveldslesing i mammaforum og udokumenterte enkelthistorier fra nabokona foran den kollektive medisinske veldokumenterte kunnskap fra rundt 50 år med vaksiner som har reddet hundrevis av millioner av liv.

Og vaksinen virker. Etter en dose er man 90% beskyttet, og etter to doser er man 99% beskyttet. For å ivareta flokkimmunitet anbefaler WHO at 95% av befolkningen har to vaksinedoser innabords. Vi har et kollektivt ansvar for å oppnå denne tryggheten for oss selv og våre medmennesker.

På verdensbasis står fortsatt meslinger for 5% av alle dødsfall blant barn under fem år, og en sykdom som i stor grad var et fjernt minne fra fortiden i den vestlige verden er nå på vei tilbake. Det samme gjelder kikhoste som fører til at barn igjen dør igjen helt unødvendig, ofte på grunn av ignorante og uinformerte foreldre.

Som en liten påminnelse om hvor alvorlig dette er, og hvor absurde ledende vaksinemotstandere kan være, håper jeg du tar deg tid til å se denne lille videoen:

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!