Jeg er sint!

Jeg våknet i dag rundt kl 06:30 av et vanvittig tordenskrall. Et smell på linje med det som fikk blokka jeg bor i til å svaie i går kl 15:25. Etter å ha sittet opp i nesten hele natt for å høre de stadig mer rystende meldingene som kom fra presse og politi, var hodet mitt fylt av uro. Jeg hadde hørt uoffisielle rykter om minst 70 drepte på Utøya, men da jeg la meg for å sove hadde politiet ennå ikke bekreftet noe. Da jeg våknet sjekket jeg siste nytt på iPhonen min, og de aller verste prognoser var blitt bekreftet. På tross av bare et par timers søvn, var det umulig å sovne igjen.

Dette er en grusom dag å våkne opp til. Antallet døde etter bomben i Oslo sentrum og massakren på Utøya vil overstige 100. De fleste av disse er ungdommer. Jeg klarer ikke skrive dette uten at øynene fylles av tårer. Det er så ubeskrivelig vondt og det er fullstendig utenfor fatteevne.

Foreløpig vet jeg ikke om jeg kjenner noen av de omkomne eller skadde personlig, men jeg har allerede sett meldinger om at folk jeg kjenner fra Twitter, folk jeg har spøkt med og kommunisert med, er alvorlig skadd eller muligens drept. Det gjør alt enda mer virkelig. Og uvirkelig.

Det å se ungdommer fra Utøya stå på TV og fortelle om hvordan de så venner bli henrettet en etter en mens de selv bare så vidt slapp unna kuleregnet, er noe jeg aldri trodde jeg skulle trenge å høre. Det disse ungdommene gjennomlevde i går kan vi aldri sette oss inn i. Mitt hjerte og tanker går ut til alle ofrene, direkte og indirekte, for disse grusomme handlingene.

Jeg blir så uendelig trist. Men jeg blir også veldig sint.

Jeg blir sint på såkalte «synske» som later som om dere kan se inn i fremtiden, men som ikke en eneste gang er i stand til å se noe dere kan rapportere før det faktisk skjer. Det hjelper oss fryktelig lite at dere nå i ettertid vil hevde at dere så dette komme. Dere vet hvem dere er, enten dere har solgt bøker fylt av vrangforestillinger og løgner for millioner av kroner i dette landet, eller vunnet synskhetskonkurranser på TV. Over 100 menneskeliv er gått tapt, og dere inkompetente rasshøl av noen svindlere vil likevel påstå i ukene og årene som kommer at dere kan se inn i fremtiden. Hold for evig kjeft for faen.

Jeg blir sint på alle som umiddelbart etter bomben i sentrum la skylden på muslimer og innvandring. Dere som fylte Twitter, Facebook og kommentarfelt med muslimhets og antiinnvandringspropaganda burde skamme dere. Jeg blir kvalm av dere, og jeg er lei meg for at en norsk terrorist skapte uro også for alle våre nye landsmenn, mange som har flyktet nettopp fra denne type vold og utrygghet.

Jeg blir sint på dere som faktisk begynte å trakassere muslimer i Oslos gater, både barn og voksne, både verbalt og fysisk, i tiden etter bomben. Det er helt uvirkelig at dere kan velge å så disse ondskapens frø i kjølvannet av en så ond handling.

Jeg blir sint på alle dere som da det viste seg at gjerningsmannen var etnisk norsk fortsatt valgte å skylde på innvandringen, fordi «han hadde ikke gjort dette om han ikke var forbannet på regjeringens innvandringspolitikk«. Jeg blir sint på at dere forsøker å rettferdiggjøre den umiddelbare og uberettigede kritikk av innvandring og muslimer gjennom patetiske logiske krumspring. Hele mentaliteten dere står for er på linje med det drapsmannen ser ut til å ha representert, og det siste vi trenger er at dere viderefører dette hat og denne meningsløse og ødeleggende frykt.

Jeg blir sint på islamistiske grupperinger som umiddelbart utnyttet tragedien til å spre mer trusler og som dermed skapte frykt for vår sikkerhet. Dere er motbydelige mennesker, og dere har konstruert en motbydelig gud.

Jeg blir sint på konspirasjonsteoretikere på blant annet Nyhetsspeilet.no som like etter bomben smalt startet å antyde at dette var en dekkoperasjon utført av regjeringen selv for å kunne innføre strengere overvåking eller dekke over båtgaven statsministeren ble kritisert for nylig. Dere er en svært forstyrret gruppe individer. Mangelen på rasjonell tenking og empati er skremmende, og dere gir næring til den paranoia som nettopp fører til denne type drapshandlinger.

Jeg blir sint på dere som roper etter tortur og dødsstraff for gjerningsmannen. Mannen skal få en rettferdig og grundig rettsak og tilhørende dom og straff. Dette landet ønsker ikke mer blod på sine hender. Ikke en gang blodet til en massedrapsmann.

Men først og fremst er jeg sint på deg, Anders Behring Breivik, fordi du valgte å sette deg selv og dine egne ideer over andre menneskers rett til å leve. Fordi du kaldblodig skjøt og drepte mange titalls uskyldige ungdommer basert på en fundamentalt manglende evne til å kritisere dine egne ideer og tanker, og en fundamentalt manglende evne til å respektere andres ideer og tanker. Og liv. Ikke minst liv.

Jeg er sint fordi du har skapt så ufattelig mye lidelse for mange tusen vitner og pårørende, og så mye sorg for millioner av andre sjokkerte mennesker i dette landet og i utlandet. Du er et forferdelig monster av et individ, og jeg håper vi aldri får se noen med din paranoia og ondskap igjen i dette landet.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!