I dag og alle dager fremover må vi alle tørre å stå mer aktivt opp mot holdninger som dette:

248502 10150324731425342 716960341 9837778 1052188 n

Og dette:

285304 10150259441747601 525367600 7983930 5887410 n

Den type konspirasjonsteorier som Nyhetsspeilet står bak, med Armin Bahrami i spissen, er forferdelig farlige. Når man setter kritisk tenking til side, velger seg en konklusjon først for deretter å søke etter alle små spor som kan støtte opp om ens egen teori, havner man fort på ville veier. Svært ville veier, slik vi så tragisk fikk se fredag 22. juli 2011.

Dagen før denne tragiske hendelsen skrev jeg en bloggpost nettopp om nødvendigheten av å alltid være kritisk til sine egne tanker og ideer. En tekst som var en reaksjon mot en hyllest til den ukritiske tenking publisert nettopp på Nyhetsspeilet. Lite visste jeg at dagen etterpå skulle dette poenget bli så ettertrykkelig hamret inn.

Men vi skal heller ikke glemme at vi også må kjempe mot dette, sakset fra Frps hjemmeside og valgkampbrosjyrer:

Progress Party advertisement

Dette norske politiske partiet som merkelig nok hevder at de kjemper for fremskritt valgte så sent som i 2005 å bruke denne type propaganda i sin valgkamp. En fortsatt pågående propaganda hvor de igjen og igjen peker på ikke-vestlig innvandring og Islam som et av våre største samfunnsproblem og trusler.

Jeg har hørt de som sier at man ikke skal slå politisk mynt på en slik tragedie, men jeg tror det ikke finnes noen bedre tid enn dette å minne folk på hva som finnes der ute i samfunnet, og at den eneste måten å bekjempe det på er at vi alle tør å snakke ut om at dette er noe vi er sterkt uenige i, og om at vi ønsker et multikulturelt Norge. Et Norge som er åpent og fritt for alle, uansett etnisk tilhørighet, religion og politiske meninger.

Ingen politiske partier har skyld i det som har skjedd. Dette er like tragisk og ufattelig for oss alle, uansett politisk tilhørighet. Men det er ingen tvil om at en del av den retorikk som er brukt fra den ytterste høyresiden er basert på nettopp det å sanke billige stemmer fra folk som har valgt en ukritisk fordomsfull tenking som ofte bunner ut i direkte hat mot spesifikke grupperinger.

Det gir grobunn for sånt som dette:

Skjermbilde 2011 07 24 kl 14 52 48

Og dette:

Skjermbilde 2011 07 24 kl 17 18 35

Holdninger som slettes ikke er så langt fra ideene i manifestet gjerningsmannen selv publiserte kort tid før bombingen av Oslo sentrum og drapsraidet på Utøya, spesielt når man ser hvordan de legger skylden på Arbeiderpartiet.

For et par år siden debatterte jeg med rasister i bloggen til Demokratenes Jan Simonsen, og da møtte jeg blant annet dette (som tidligere Frp-medlem Jan Simonsen ikke fant det nødvendig å moderere vekk fra kommentarfeltet til bloggen sin):

Skjermbilde 2011 07 24 kl 16 32 20

Skjermbilde 2011 07 24 kl 16 37 02

Skjermbilde 2011 07 24 kl 16 38 47

I skrivende stund er Siv Jensen på TV-skjermen hvor hun er opptatt av at terroristen og den tidligere sympatisøren av sitt parti endte opp med å føle de ikke var rasistiske nok og dermed meldte seg ut:

Hun føler for å ta avstand, og i kjent Frp-stil erklære seg selv som offer. Det er naturlig å ville ta avstand fra denne ugjerning, og ingen skal hevde at hennes Frp er direkte ansvarlige for det som skjedde. Men de ukritiske og snevre tankeprosessene bak hennes politiske ideologi er mye av de samme. De lettvinte løsningene. Gruppetenkingen og rasismen. Ideene om oss og «de andre». Frp har de siste årene vært forsiktige med hva de uttaler fra sentralt hold, men har en hær av vesentlig mer direkte Islam-fiendtlige og rasistiske støttespillere som det sentrale Frp sjelden tar avstand fra.

Andre røster påpeker det samme som gjerningsmannen, at Frp ikke er ekstremt nok, og mener at Demokratene med Vidar Kleppe og tidligere nevnte Jan Simonsen er partiet som vil redde landet fra multikulturalismen:

Skjermbilde 2011 07 24 kl 18 39 17

Uansett er de alle fullstendig på ville veier, selv om de er på ulike stadier i sin paranoia og sitt hat.

Konspirasjonsteorier dreper. En manglende evne til å være selvkritisk er farlig. Nå har vi sett det også kan være veldig, veldig ødeleggende og dødelig. Men som Stoltenberg påpeker så skal dette møtes med åpenhet. Slike skumle røster skal ikke kveles. De skal tvert i mot møtes med en mulighet til å ytre seg – men det betyr ikke at de skal få ytre seg uimotsagt. Jeg har blogget mye om og mot slike farlige ideer før, og jeg har diskutert i både eget og andre bloggers kommentarfelt, internettforum og lokalavis. Det er en drittjobb, det tar mye energi, og man møtes med mye personlig sjikane, men vi har alle et ansvar for å ta denne jobben. Dette grumset finnes der ute. Dette grumset trenger vi fortsatt i 2011 å argumentere mot og ta aktiv avstand fra.

Vi står nå snart foran et valg hvor vi alle kan velge å ikke støtte partier med denne type sympatier. Hvis du tror at det er drøyt å trekke koblinger mellom de holdninger partiene på ytterste høyre nører opp under, og de holdninger som farlige ekstremister står for, er det bare å se på eksemplene jeg har gjengitt ovenfor. Veien mellom de to er dessverre ikke veldig lang. Heldigvis er det en sjeldenhet at personer velger å ta ansvaret for voldelig revolusjon i sine egne hender, og forhåpentligvis skjer det aldri igjen. Men trakasseringen av muslimer som skjedde like etter Oslobomben skapte også lidelse og utrygghet for helt uskyldige mennesker. Denne trakasseringen skjer hver dag, på nettet og på gatene, og vi må arbeide mot dette, hver og en av oss. Det gjelder selvsagt også den trakassering som skjer andre veien, og fra alle andre hold.

Tenk kritisk. Ikke la deg rive med av konspirasjonsteorier som får deg til å føle deg spesiell eller som gir deg følelsen av mening, uten å vurdere hele faktabildet – også de ubehagelige brikkene som ikke støtter opp om din ide. Ikke aksepter de holdninger som Frp og Demokratene ønsker å spre. Ikke velg den enkle løsning med «de andre» og oss. Vi er alle oss. Vi trenger alle hverandre. Vi er alle ansvarlige for å kjempe for de gode idealer om åpenhet, frihet og multikulturelt fellesskap, og mot konspiratoriske hatideologier, enten de kommer fra kristne eller muslimske ekstremister.

 • Anne

  Etter disse dagene har jeg verken tårer eller ord igjen. Tusen takk, Gunnar, for at du setter ord på det så mange av oss tenker, mener og føler.

 • Takk for en bra post, Gunnar!

  Dette er tanker jeg også var opptatt i min forrige post og jeg støtter fult ut ideen om at vi, borgerne, faktisk har noe av ansvaret for hvilket samfunn vi lager.

  Vi, borgerne, har ansvar for å være en motkraft, argumentere i mot ideer som er antidemokratiske, konspirasjonsteoretiske, og som basere seg på mennesket i boende frykt for det vi ikke kjenner. Vi må hver enkelt av oss selv gå foran så godt vi kan.
  Vi kan ikke toe våre hender og legge skylden for det vi ser på «alle andre».

  Vi kan velge å dyrke hat og sinne, men vi kan også velge å dykre fornuft og kritisk sans.
  Det er vi, hver og en av oss, som former vårt samfunn og vår framtid – og det skal vi være tøffe nok til å gjøre og stå i.

  Vi trenger hverandre – vi trenger mangfold og vi trenger samhold for å skape et helt og sunt samfunn.

 • Takk, Gunnar.

 • Jeg har nylig begynt å følge bloggen din, og det gir meg utrolig mye å lese det du skriver. Har i flere år vært innom både karismatisk kristendom og new age. Noe som ødela utrolig mye for meg. Ikke før det holdt på å ende i et vellykket selvmordsforsøk, ble virkeligheten «virkelig» for meg, og jeg forstod at verdensbildet er større en de enkle svarene jeg hadde blitt servert.
  Har hatt en debatt på facebookstatusen min i dag, med venner der inne.. Om litt av det du hentyder her, med å vurdere på ny å ikke støtte partier som FRP. Og folk ble jo så provosert, og mente det var helt teit å trekke tråd mellom frp og det som har hendt. Selv om jeg konkret sa at jeg aldri har påstått at frp har gitt støtte til det som skjedde i helgen…
  Kom veldig i mindretall da, og ser facebook-nettverket mitt er preget av miljøene jeg har tilhørt. Så jeg er veldig glad for å kunne lese bloggen din, og vite at jeg faktisk ikke er så korttenkt som mange antyder :)

 • Dette er som den bloggposten jeg selv ennå ikke har våget å skrive i frykt for den verbale lynsjingen jeg kunne blitt utsatt for ved å gjøre det.

 • Takk, det er godt å høre at du finner nytte i det jeg skriver.

 • Ja, dette kommentarfeltet kan bli stygt etterhvert, men det får man tåle.

 • Diva

  Tusen takk for at du skrev om dette på en så bra måte.

 • Jeg synes det er skuffende at du bidrar til å legge skyld for disse forferdelige forbrytelsene på folk som ikke har vært delaktige i dem på noen som helst måte.

 • Eg likte best denne posten før eg kom til Frp-delen. Kunne heller vore delt i fleire bolkar, tykkjer eg, med framandfrykt og konspiranoia kvar for seg.

  Det ligger vel ikkje nokon skyldimplikasjon i å uttala at ideologiar liknar på kvarandre, sjøl om det er himmelvid forskjell på metodeval?

 • På tide, Gunnar! Selvfølgelig, som du er inne på, har verken FrP eller andre som kommer med deler av samme tankegods som ABB noen skyld i gjerningene hans.

  Men det ville være en fordel om de tenkte tanken: Kan det at vi deler noen meninger, holdninger, utsagn vært med å gi ham en følelse av at «flertallet» deler hans forestillingsverden? At de bare er litt feige (var ikke det grunnen til at han forlot FrP?), men egentlig mener det samme hvis de ikke var så oppsatt på å vinne samfunnskontrollen ved valg og politiske metoder?

  Og vi alle tar inn over seg at de tankene han har uttrykt på åpne media fra Minerva til dokument.no, og diverse avisers nettdiskusjonsfora – har blitt oppfatta som nokså vanlige?

  Nå, når vi har fastien om hva en terrorist i Norge sier og uttrykker, må vi våge å si det. At slike holdninger og påstander er farlige. Ikke fordi SIv Jensen bruker dem i sin kamp for å vinne stemmer. Ikke fordi Kristin Clemet velger å la dem komme til uttrykk i Minerva.

  Men fordi vi nå har empiri. Vi vet at en person har slike tanker som bakgrunn for terrorhandlingene.

 • Xabier

  Enig med deg. Fra å vise til hvor lett man kan danne seg konspirasjonsteorier når slike ting har skjedd, sklir det over i en litt for enkel sammenblanding. Synes kanskje det blir litt vel enkelt ved å vise til at Frp er skeptiske til innvandring og derfor «må gå i seg sjøl» og tenke på hva slags holdninger de har. Det er veldig langt fra det å være innvandringskritisk til å ta på seg ansvar for en enkeltpersons gale handlinger. Det tro jeg også du ser Gunnar. Jeg tror jeg heller ville poengtert at han bruker mange av de samme «verdiflosklene» som Frp men dette har vel også blitt brukt av AP-folk (Rune Gerhardsens snilisme osv.). Det må ikke bli slik at man heretter blir redd for å komme med saklig kritikk av innvandring og integrering fordi ABB tilfeldigvis også var i mot det. Personlig tror jeg ABB greide å få disse ideene helt uten hjelp fra Frp og at dette hadde skjedd selv om Frp ikke fantes eller var et ubetydelig parti. Jeg tror det blir viktig i fremtiden å stå fast på at vi ønsker et flerkulturelt samfunn med menneskeverd i sentrum, uten å være redd for å kritisere det vi ikke mener er riktig.

 • Øyvind Repvik

  Andre konspirasjonsteoretikere er omtrent like usmakelige. Her er Torstein Viddal på Google+:
  http://twitpic.com/5vb9kh

 • Beate Sz.

  Siden jeg har vært litt borti politikk, kan jeg ikke snakke for mye stygt om motstandere om jeg skulle ønske å returnere;-)

  Derfor bør det legges til at Siv Jensen har unnskyldt og var generelt opprørt særlig etter at EXPO-journalist Daniel Poohl satte likhetstegn mellom Frp og Sverigedemokratene, noe anker Lisbeth Skei også reagerte spontant på.

  Sånn bare for å være redelig selv mot dem man ikke måtte like.

  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7725767

 • Jitte

  At det er noen som benytter en slik uendelig tragisk hendelse til å fronte sine egne konspiratoriske og fullstendig villfarne tanker er dessverre like forventet som det er forferdelig. Som en person sier i en kommentar på nyhetsspeilet (som svar til en av Armin Bahramis fullstendig vanvittige kommentarer) så sier det ganske mye om vårt demokratis åpenhet og vår tro på ytringsfriheten at slike idioter faktisk får lov til å si sin mening i det offentlige rom. På mange måter hadde det jo vært bedre at de ikke fikk det, men det ville da igjen gått sterkt imot de friheter og rettigheter som er grunnleggende for vårt styresett.

  Det er også veldig merkelig at de ikke ser det enkle faktum at siden de selv kan ytre seg på nøyaktig den måte de ønsker, si nøyaktig hva de ønsker, prate med akkurat hvem de vil, når de ønsker, faktisk er et bevis på at tingene ikke er slik de hevder. Men det måtte jo bety at de faktisk klarer å ta inn over seg tingenes tilstand, noe de ved å skrive slike innlegg viser med all mulig tydelighet at de ikke gjør.

  Og nå er det snart fengslingsmøte, og det er stor frykt for represalier og aksjoner mot Anders Behring Breivik. Det hadde vært flott hvis mange hadde møtt opp for å vise sin stilltiende protest mot den avskyelige handlingen ABB har begått. Vende ryggen til, rett og slett. Og jeg håper inderlig at prosessen vil gå for lukkede dører, alt annet vil være å spille kortene slik han ønsker, og at han får innledet «propagandafasen» sin. Noe tydeligvis disse andre konspirasjons-idiotene ønsker.

  Hmm… jeg får ikke skrevet kommentarer på Nyhetsspeilet, hvorfor ikke tro?

 • Jan Wesenberg

  Meget bra innlegg. Det viktige nå er nettopp å få kjeppjaget alle dem som deler opp mennesker i «oss» og «de andre». Alle som ønsker etnisk renselse og global aparteid. Alle som fører hellig krig for nasjonale myter – enten de er islam-jihadister eller euro-jihadister som Breivik.

  For øvrig er en skamløs mørkebrun innsender allerede på trykk med et leserinnlegg på framskutt plass i dagens Aftenposten.

  Det er viktig at denne tragedien ikke blir til en «nasjonal samling». Jeg føler derfor sterkt ubehag ved alle de norske flaggene som har florert i det siste. Det er en avsporing. Det er selvsagt ekstremt viktig å stå sammen mot vold og å slå ring om demokratiet som form og institusjon, men enda mye viktigere er idekampen – fasiten på dette skal ikke være at en nasjon samles, men at mennesker kaster overbord enhver forestilling om «oss» og «de andre». ALLE kan leve side om side, ALLE kan snakke sammen, ALLE kan finne ut av det med hverandre. Og på den andre siden: alle som vektlegger forskjeller framfor likheter, er grunnleggende sett identiske. De er – kort og godt – reaksjonære.

  Mennesket startet sin eksistens som art med to sett etikk – én etikk som gjaldt innen gruppen og én som gjaldt alle de andre. Innad gjaldt samhold og gjensidighet, utad gjaldt nyttetenkning og eventuelt krig og drap. Hele menneskehetens historie har vært en eneste lang utvidelse av ingroup-etikken, riktignok med tilbakeslag – fra familiegruppe, via klan, stamme, folkeslag og nasjon til kultursfære. I løpet av det 20. århundret har endelig elementer av en global ingroup-etikk begynt å befeste seg, med globale institusjoner, verdenserklæringen om menneskerettighetene og andre viktige konvensjoner. Fortsatt er det krefter, sterke krefter, også representert på Stortinget, som ønsker å begrense ingroup-etikken til nasjon eller kultursfære, uten å tenke på hvor latterlig det framstår om man tenker på at på samme måte tenkte antakelig en gang hadelendinger om romerikinger og omvendt.

  Dette må gi støtet til at vi feier de siste restene av outgroup-etikken på sjøen. Tolerer aldri mer noen som forholder seg til «de andre» som gruppe!

 • Jeg ser du kaller kritikk av Frp/Demokratene for «hat». Det er et sterkt ord og fullstendig upassende i denne sammenheng. Det dreier seg slettes ikke om hat. Jeg vil kjempe for deres rett til å ytre seg, og jeg ville aldri behandlet et medmenneske dårligere uansett hvilket parti de måtte stemme. Dette har ingenting med hat å gjøre, og slike ord bør ikke vannes ut i meningsløse floskler.

  Jeg legger heller ingen skyld på noen av disse politiske partiene for den forbrytelse som er gjort. Det er jeg veldig tydelig på. Men jeg legger skyld på dem for å bidra til å underbygge et tankesett som vi nå har sett (og har sett før) kan være svært farlig. Men som jeg også poengterer, terroraksjonen er en sjeldenhet og vil kanskje aldri skje igjen. Det er den daglige trakassering og ekle behandling av muslimer og ikke-vestlige innvandrere som er det store problemet. Det er på tide med et opprop for å be folk bli mer aktive i å argumentere mot slike holdninger, fordi vi kan ikke akseptere det lenger.

  Jeg mener å ha vist i bloggposten at holdningene er mer skremmende enn mange kanskje først tror. Det er ufattelig mye grums der ute, og den umiddelbare legitimering av islam- og innvandringsfiendtlige ytringer like etter bomben fortjener definitivt å få et tilbakeslag av kritikk andre veien. Alle som bruker retorikk i retning av en islamsk trussel og at innvandring har ødelagt vår norske kulturarv og må stoppes, fortjener nå å speile seg i manifestet til ABB og skriveriene til folk som Fjordman, og ta et oppgjør med seg selv og innse at dette er ideene til forvirrede mennesker som har mistet gangsynet.

  Denne bloggpostens kritikk mener jeg var fullstendig på sin plass, og om man mener det er skivebom så tror jeg man trenger å ta et dypdykk i innvandringsdiskusjonene i bl.a. Jan Simonsens kommentarfelt eller andre nettsider med tilsvarende holdninger og se hva som rører seg.

 • Saklig kritikk av innvandring skal vi ha. Ingen i Frp skal vær redde for å diskutere innvandring og integreringspolitikk. Det er sunt og trenger full åpenhet. Men de skal i fremtiden vokte seg for en retorikk som handler om «oss» og «de andre», noe som dehumaniserer «motstanderen» og senker terskelen for tragiske overgrep. De skal vokte seg for å snakke om Islam som vår største trussel, når vi inderlig godt vet at dette ikke stemmer annet enn i hodene på ukritiske individer med skylapper. De har bevisst brukt denne fryktretorikken for å sanke velgere, og det kan vi ikke la fortsette uimotsagt. Heldigvis har fredags hendelser forhåpentligvis gjort det umulig å lenger snakke om Islam som vår største trussel…

  Les for øvrig: Terroristmyter knuses fra 2008.

 • Nils

  «Hun [Siv Jensen] føler for å ta avstand (selv om hun merkelig nok synes det er like avskyelig å gjøre en kobling mellom gjerningsmannen og Frp som å ta livet av 100 mennesker) og i kjent Frp-stil erklære seg selv som offer. »

  Akkurat den der setningen kunne du spart deg for, og det ødela hele blogginnlegget ditt, spesielt når du oppfordrer andre til å tenke kritisk. Absolutt ikke noe FrP sympatisør, men selv jeg forstod godt at det ikke var slik hun mente det.

 • Enig i det. Jeg skrev det like etter at hun hadde sagt det på TV, og akkurat da var jeg sjokkert over en så dum uttalelse. Jeg skjønte selvsagt at hun ikke mente det bokstavelig, men det viser likevel litt hvordan partiet tenker, spesielt dette med å på refleks erklære seg selv som et offer. Det mente hun, og det synes jeg er pinlig og patetisk. Likevel er det ikke spesielt relevant for innholdet i bloggposten, men det traff meg altså akkurat i det jeg skrev om det, og da falt det naturlig å ta det med der og da, selv om jeg i ettertid ser at det var et billig poeng.

 • Eg har norsk flagg i FB-profilen min no. Grunnen til det er nettopp «nasjonalistane» sitt misbruk av dette symbolet. Flagget har blitt eit symbol på dei norske verdiane som nasjonale og internasjonale media har hedra i helga: Samhald, nestekjærleik, demokrati. ABB har krenka desse verdiane ved å påstå at hans forferdelege handlingar er til forsvar for land og flagg. Viss me ikkje kan bruka flagget fordi ABB misbrukar det, har han og hans frender stole eit viktig symbol frå oss.

 • eirik

  På en ellers glimrende blogg er denne posten en moraliserende og usaklig tofotstakling av FrP og legitim innvandringskritikk generelt. Og selvsagt på totalt sviktende grunnlag. Det er likevel forståelig at følelsene tar overhånd i disse dager.

 • For meg handler problemet mye om retorikk. Og jeg tror på å kjenne igjen, og å stoppe oss selv når vi havner i enkelte feller, mer enn det handler om «konspirasjonister», enkelte religion, enkelte politiske partier, enkelte meninger.

  Det som får meg til å rygge tilbake er retorikken. Og en del av rettorikken er nettopp å skrive som dere gjør over her – at det man mener kan man ikke skrive fordi man blir utsatt for «lynsjing». Det har vært en sentral del av retorikken hos ABB – og noe av grunnen han oppgir til å gjøre det han gjør – han får ikke lov til å komme til ordet.

  Ja, vi skal se på retorikken, vi skal si i fra når vi ikke opplever at det er rom for å bli hørt, men når det gjelder språkbruk og farlig retorikk kan vi ikke snakke om «oss og dem». Vi opplever alle å ikke komme til ordet, vi opplever alle å bli «sablet ned». Og vi gjør oss alle skyldige i å gi andre den opplevelsen med det vi skriver. I større og mindre grad.

 • TrondK

  På hvilken måte mener du at Tybring-Gjeddes kronikker er å anse som legitim innvandringskritikk? Jeg har ingen problemer med at innvandringen diskuteres, men jeg anser ikke slik ordbruk som legitim politisk virksomhet.

 • Martin

  Du bør stille deg selv følgende spørsmål: Hvorfor er det ingen i AUF/AP-miljøet eller andre nære pårørende som har gått ut på den måten du gjør – ved å angripe politiske partier/alternativbevegelsen/kristendom?

  Mitt forslag er at du tar backup, sletter i alle fall de siste par innleggene m. kommentarer, tar deg en pause og tenker kritisk rundt dine egne innlegg og så heller avgjør om du ønsker å publisere dette eller ikke.

 • @ Martin:

  Svar på hvorfor AP/AUF ikke har sagt det Gunnar (og en del andre) sier er … (trommevirvler og størsta möiliga tystnad) … at de driver politikk.

  Blir man angrepet av en som har som mål å utslette dem, og får en mulighet til å vri det til det motsatte …

 • Hvis vårt norske flagg skal bli et symbol på «oss» mot «dem», da har vi feilet fullstendig! Flagget er et symbol på landet vårt. Det landet som av mange regnes for å være det beste landet i hele verden å bo i. Javisst er vi flinke til å trekke nisselua ned over øynene til tider, etter å ha bodd halvparten av mitt voksne liv i utlandet tror jeg at jeg kanskje er litt mer var på nordmenns selvgodhet. Men altså, nettopp flagget vårt burde være selve symbolet på at dette landet er åpent for alle, og at vi alle kan leve side om side her!

 • eirik

  Jeg begrunner ikke din påstand for deg. Hvorfor anerkjenner du ikke kronikkene som legitim innvandringskritikk, eller engang politisk aktivitet?

 • Pingback: Artikler og blogginnlegg i etterkant av 22.juli 2011 « ziarah sier:()

 • EirikM

  «på en ellers glimrende blogg er denne posten en moraliserende og usaklig tofotstakling av FrP og legitim innvandringskritikk generelt. Og selvsagt på totalt sviktende grunnlag.»

  Her kommer du med to påstander som du på ingen måte begrunner. Uten at jeg skal legge ord i munnen på TrondK, så er det trolig begrunnelsen for disse påstandene han etterlyser.

 • TrondK

  Jeg ber ikke om begrunnelse for mine påstander, men for dine. Du mener Tjomlid er «moraliserende og usaklig», og uten argumentasjon mener du altså at Tybring-Gjeddes kronikker er «legitim innvandringskritikk».

  Din påstand, ikke min. Og jeg lurer fortsatt på hvorfor du mener dette.

 • Pingback: Grums i Frp | unfiltered perception()

 • Pingback: Menn som hater kvinner | SAKSYNT()

 • Pingback: Men så var han etnisk norsk. Han også. | SAKSYNT()

 • Viking.

  , Den voldelige kriminalitet har økt som et direkte resultat av u-selektiv innvandring, og det er stort sett muslimer som nekter å integrere og som lever på trygd. De fleste terrorister er muslimer fordi deres hellige tekster leses som terror håndbøker. Du trenger ikke å være rasistisk å bli en anti-islamist, du trenger bare å være en normal person med sunn fornuft. De fleste flyktninger aldri vende tilbake til sine hjemland, da befolkningen i et land blir 25% muslimsk en irreversibel prosess begynner, og landet er dømt til å bli et muslimsk land. Din følelse av sikkerhet i Norge er en illusjon fordi du inviterer inn de menneskene som vil ødelegge landet ditt. Du bør være stolt og ikke skamfull at ditt land og kultur er vellykket og velstående, det gjør Norge istand til å hjelpe mennesker i nød der de er best hjulpet, i sine egne kulturer. De som kommer fra steder som Syria og Eritrea er de som vil føre til at du må leve i konstant frykt for terrorangrep i hjembyen. Prøv å leve på et sted hvor alle dine naboer er muslimer.