Når konspirasjonstenking og fremmedfrykt blir dødelig

Last updated on 29. juli 2011

I dag og alle dager fremover må vi alle tørre å stå mer aktivt opp mot holdninger som dette:

248502 10150324731425342 716960341 9837778 1052188 n

Og dette:

285304 10150259441747601 525367600 7983930 5887410 n

Den type konspirasjonsteorier som Nyhetsspeilet står bak, med Armin Bahrami i spissen, er forferdelig farlige. Når man setter kritisk tenking til side, velger seg en konklusjon først for deretter å søke etter alle små spor som kan støtte opp om ens egen teori, havner man fort på ville veier. Svært ville veier, slik vi så tragisk fikk se fredag 22. juli 2011.

Dagen før denne tragiske hendelsen skrev jeg en bloggpost nettopp om nødvendigheten av å alltid være kritisk til sine egne tanker og ideer. En tekst som var en reaksjon mot en hyllest til den ukritiske tenking publisert nettopp på Nyhetsspeilet. Lite visste jeg at dagen etterpå skulle dette poenget bli så ettertrykkelig hamret inn.

Men vi skal heller ikke glemme at vi også må kjempe mot dette, sakset fra Frps hjemmeside og valgkampbrosjyrer:

Progress Party advertisement

Dette norske politiske partiet som merkelig nok hevder at de kjemper for fremskritt valgte så sent som i 2005 å bruke denne type propaganda i sin valgkamp. En fortsatt pågående propaganda hvor de igjen og igjen peker på ikke-vestlig innvandring og Islam som et av våre største samfunnsproblem og trusler.

Jeg har hørt de som sier at man ikke skal slå politisk mynt på en slik tragedie, men jeg tror det ikke finnes noen bedre tid enn dette å minne folk på hva som finnes der ute i samfunnet, og at den eneste måten å bekjempe det på er at vi alle tør å snakke ut om at dette er noe vi er sterkt uenige i, og om at vi ønsker et multikulturelt Norge. Et Norge som er åpent og fritt for alle, uansett etnisk tilhørighet, religion og politiske meninger.

Ingen politiske partier har skyld i det som har skjedd. Dette er like tragisk og ufattelig for oss alle, uansett politisk tilhørighet. Men det er ingen tvil om at en del av den retorikk som er brukt fra den ytterste høyresiden er basert på nettopp det å sanke billige stemmer fra folk som har valgt en ukritisk fordomsfull tenking som ofte bunner ut i direkte hat mot spesifikke grupperinger.

Det gir grobunn for sånt som dette:

Skjermbilde 2011 07 24 kl 14 52 48

Og dette:

Skjermbilde 2011 07 24 kl 17 18 35

Holdninger som slettes ikke er så langt fra ideene i manifestet gjerningsmannen selv publiserte kort tid før bombingen av Oslo sentrum og drapsraidet på Utøya, spesielt når man ser hvordan de legger skylden på Arbeiderpartiet.

For et par år siden debatterte jeg med rasister i bloggen til Demokratenes Jan Simonsen, og da møtte jeg blant annet dette (som tidligere Frp-medlem Jan Simonsen ikke fant det nødvendig å moderere vekk fra kommentarfeltet til bloggen sin):

Skjermbilde 2011 07 24 kl 16 32 20

Skjermbilde 2011 07 24 kl 16 37 02

Skjermbilde 2011 07 24 kl 16 38 47

I skrivende stund er Siv Jensen på TV-skjermen hvor hun er opptatt av at terroristen og den tidligere sympatisøren av sitt parti endte opp med å føle de ikke var rasistiske nok og dermed meldte seg ut:

Hun føler for å ta avstand, og i kjent Frp-stil erklære seg selv som offer. Det er naturlig å ville ta avstand fra denne ugjerning, og ingen skal hevde at hennes Frp er direkte ansvarlige for det som skjedde. Men de ukritiske og snevre tankeprosessene bak hennes politiske ideologi er mye av de samme. De lettvinte løsningene. Gruppetenkingen og rasismen. Ideene om oss og «de andre». Frp har de siste årene vært forsiktige med hva de uttaler fra sentralt hold, men har en hær av vesentlig mer direkte Islam-fiendtlige og rasistiske støttespillere som det sentrale Frp sjelden tar avstand fra.

Andre røster påpeker det samme som gjerningsmannen, at Frp ikke er ekstremt nok, og mener at Demokratene med Vidar Kleppe og tidligere nevnte Jan Simonsen er partiet som vil redde landet fra multikulturalismen:

Skjermbilde 2011 07 24 kl 18 39 17

Uansett er de alle fullstendig på ville veier, selv om de er på ulike stadier i sin paranoia og sitt hat.

Konspirasjonsteorier dreper. En manglende evne til å være selvkritisk er farlig. Nå har vi sett det også kan være veldig, veldig ødeleggende og dødelig. Men som Stoltenberg påpeker så skal dette møtes med åpenhet. Slike skumle røster skal ikke kveles. De skal tvert i mot møtes med en mulighet til å ytre seg – men det betyr ikke at de skal få ytre seg uimotsagt. Jeg har blogget mye om og mot slike farlige ideer før, og jeg har diskutert i både eget og andre bloggers kommentarfelt, internettforum og lokalavis. Det er en drittjobb, det tar mye energi, og man møtes med mye personlig sjikane, men vi har alle et ansvar for å ta denne jobben. Dette grumset finnes der ute. Dette grumset trenger vi fortsatt i 2011 å argumentere mot og ta aktiv avstand fra.

Vi står nå snart foran et valg hvor vi alle kan velge å ikke støtte partier med denne type sympatier. Hvis du tror at det er drøyt å trekke koblinger mellom de holdninger partiene på ytterste høyre nører opp under, og de holdninger som farlige ekstremister står for, er det bare å se på eksemplene jeg har gjengitt ovenfor. Veien mellom de to er dessverre ikke veldig lang. Heldigvis er det en sjeldenhet at personer velger å ta ansvaret for voldelig revolusjon i sine egne hender, og forhåpentligvis skjer det aldri igjen. Men trakasseringen av muslimer som skjedde like etter Oslobomben skapte også lidelse og utrygghet for helt uskyldige mennesker. Denne trakasseringen skjer hver dag, på nettet og på gatene, og vi må arbeide mot dette, hver og en av oss. Det gjelder selvsagt også den trakassering som skjer andre veien, og fra alle andre hold.

Tenk kritisk. Ikke la deg rive med av konspirasjonsteorier som får deg til å føle deg spesiell eller som gir deg følelsen av mening, uten å vurdere hele faktabildet – også de ubehagelige brikkene som ikke støtter opp om din ide. Ikke aksepter de holdninger som Frp og Demokratene ønsker å spre. Ikke velg den enkle løsning med «de andre» og oss. Vi er alle oss. Vi trenger alle hverandre. Vi er alle ansvarlige for å kjempe for de gode idealer om åpenhet, frihet og multikulturelt fellesskap, og mot konspiratoriske hatideologier, enten de kommer fra kristne eller muslimske ekstremister.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!