Grums i Frp

I kjølvannet av terroraksjonen 22. juli var jeg raskt ute med noen pekefingre mot Frp-velgere og delvis også mot Frp som parti. Jeg skrev bl.a. om konspirasjonsteorier og fremmedfrykt og om de hatefulle kommentarene som florerte på Frp og Siv Jensens Facebooksider etter at bomben smalt, men før vi visste det var en etnisk nordmann som stod bak. Nettavisen kjørte for øvrig en sak om dette med noen uttalelser fra meg og forsvar fra Siv Jensen i går.

Jeg har møtt en del kritikk for dette, fordi mange mener man ikke kan laste Frp som parti for det en del idioter av noen velgere finner på å slenge ut i sitt hat og sin uvitenhet. Det er selvsagt helt sant, men jeg har også tatt forbehold om dette i mine bloggposter og pekt spesifikt på hvilke ytringer jeg mener er problematiske. Samtidig er det ikke til å komme utenom at det også fra sentralt hold i Frp har blitt servert en del uttalelser som definitivt overlapper med mye av tankegodset og konspiranoiaen som vi finner hos terroristen selv i hans klipp-og-lim-kompendie, også kalt «manifest», samt tekstene til hans store forbilde, bloggeren Fjordman. Eksempler på dette er for eksempel kronikken i Aftenposten fra 27. august 2010 hvor styremedlem i Oslo Frp, Kent Andersen, og Stortingsrepresentant og leder av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, skrev at vårt norske fellesskap var i ferd med å forvitre grunnet muslimsk innvandring og at Arbeiderpartiet var de skyldige.

Men nylig ble jeg tipset også om en annen sak. En del fikk kanskje med seg at Frp-politiker Per-Willy Amundsen måtte stenge ned sin Facebookside etter terrorangrepet fordi det kom så mye hatmeldinger på siden hans like etter terrorangrepet. Et eksempel var en fylkesleder i Norgespatriotene som skrev at han håpet «de drepte er innvandringsvennlige sosialister«. Det var nok et smart trekk fra Amundsen å stenge ned siden sin, og det er synd ikke Jensen gjorde det samme tatt i betraktning at en kommentar hos henne hvor en mann sa det nå var på tide å ta med hagla på besøk til muslimer fikk stå i 14 dager før den ble slettet. Først da Nettavisen kontaktet dem om saken tok de affære…

Dette var altså fra Frp-sympatisører, ikke fra Frp-politikere. Men nå ble jeg nylig tipset om en annen blogg som tilbake i begynnelsen av april i år omtalte en statusmelding på Facebook fra nevnte Per-Willy Amundsen. Den var ille nok dengang, men i lys av terroraksjonen 22/7 er den bare motbydelig og veldig skremmende:

Amundsen

Jepp, du leser riktig. Knappe 4 måneder før massakren utført av en mann som kalte seg Tempelridder og som lengtet etter et korstog mot muslimer for å fri Europa fra Islams overtakelse, skriver altså denne sentrale Frp-politikeren at han også ser nødvendigheten av et korstog mot muslimer.

Likevel er mantraet fra Frp-siden at vi nå ikke må slå politisk mynt på terroraksjonen, og forsøker på den måten å frede seg selv og kneble enhver kritikk av tidligere retorikk og spredning av paranoide og løgnaktige ideer om muslimer og ikke-vestlig innvandring. Beklager, men den slipper de ikke unna med. Det er nå uhyre viktig å belyse den retorikk som har forekommet fra Frp-siden, sette den inn i en kontekst basert på vår nye lærdom, og forhåpentligvis på den måten sørge for at denne type uttalelser ikke lenger blir akseptert i fremtiden.

Dette er ille, Per-Willy. Du bør sette deg i skammekroken og tenke deg grundig om, lenge og vel. Jeg vil aldri frata noen retten til å ytre seg idiotisk, men når de først velger å gjøre det offentlig vil jeg også forbeholde meg retten til å daske dem skriftlig. De paranoide og grunnløse utspill som har kommet fra Frp, både sentralt og deres velgere, de siste årene er av en art jeg håpet vi skulle slippe å se i norsk politikk. Jeg ønsker at politikere går foran som opplyste og saklige individer, ikke personer som sprer desinformasjon, konspirasjonsteorier, fremmedfrykt og hat i håp om å sanke stemmer fra det mest avskyelige grumset i velgermassen. Jeg håper at 22/7 kanskje kan bidra et lite skritt i den retning.


Takk til Øyvind Strømmen for tips. Sjekk bloggen hans for mye mer interessant informasjon om terrortrusselen fra det ytre høyre, samt 22/7-terroristen og hans idegrunnlag og forbilder.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!