Oslo – plutselig utrygg?

Last updated on 1. januar 2012

Skjermbilde 2011 08 24 kl 19 34 24
Faksimile: Dagbladet.no 09.04.2011

Plutselig er Oslo blitt en utrygg by. Spesielt for kvinner. Visstnok. Etter en voldtektsbølge som herjer byen, eller et tilfeldig statistisk avvik eller cluster om du vil, kan ikke lenger kvinner ferdes trygt i byen.

Sies det.

De siste årene har det vært sånn rundt regnet femten overfallsvoldtekter i Oslo hvert år, men i år har tallet økt. Kvinner skjelver derfor av frykt når de går hjem fra byen. Overfallsvoldtekter er blitt et kjempeproblem og kvinner er ikke lenger trygge. VG har kartlagt hvor det er mest utrygt, eller hvertfall hvor folk innbiller seg at det er mest utrygt. Det er visst medias rolle i dag. Bekrefte folks følelser og fordommer. Ikke dokumentere realiteter.

Og kvinner er blitt fortalt hvordan de skal oppføre seg for å unngå å bli voldtatt av skumle menn i mørket. Eller av skumle mørke menn. Eller begge deler.

For byen er blitt utrygg nå. Før var livet i Oslo ufarlig. Ingen ble visst skadet. Ingen ble drept. Før var det trygt i Oslos gater. Kvinner kunne gå på byen, drikke og kose seg, og gå hjem igjen uten risiko. Det er først nå Oslo er blitt utrygg. Noe fryktelig kan skje når man er er ute på byen. Eller på vei hjem fra den. Man kan bli voldtatt på gaten. Man kan bli overfallsvoldtatt.

Det er ikke lenger trygt å ta seg en pils på byen…

Men vent nå litt. En av fire menn som dør før de er 30 år dør av alkoholrelaterte skader. Litt over 3% av alle dødsfall på verdensbasis skyldes alkohol. Alkohol er farlig. Det er faktisk livsfarlig og kan gi en hel rekke helseskader. Det er for eksempel svært kreftfremkallende. Mens folk freaker ut over mobilstråling som er like ufarlig som kaffe, så drikker de gladelig sin pils selv om den dokumenterbart fører til svært mange tilfeller av kreft. Om lag elleve prosent av brystkrefttilfellene er forårsaket av alkohol. (Hører dere kvinner?). Men en fare som sniker seg innpå deg over flere måneder er nok vanskeligere å frykte enn en fare som plutselig hopper på deg bakfra. Det er forståelig. Men det endrer ikke på sannheten. Mange titalls, kanskje hundretalls, Osloborgere dør hvert år av alkoholrelaterte sykdommer og skader.

Hm.

Kanskje det største problemet med å drikke seg full på byen ikke er risikoen for å bli overfallsvoldtatt. Kanskje det største problemet med å drikke seg full på byen er… at man drikker? At man faktisk frivillig tyller i seg store mengder kreftfremkallende væske som forstyrrer hjernen til man ikke lenger helt er seg selv?

For det å være seg selv kan også være en fordel. Noen gjør idiotiske ting når de er påvirket av alkohol. Av pasienter med voldsskader som blir behandlet ved Legevakten i Oslo er litt over 60% alkoholpåvirket under voldsepisoden.

Mennesker er fryktelig dårlige til å vurdere relativ risiko. De samme unge kvinner og menn som roper ut etter hvor farlig det er å gå på byen fordi man kan bli overfallsvoldtatt (eller bruke mobiltelefon), har ingen problemer med å drikke seg fulle hver helg, i tillegg til å nyte noen glass øl eller vin ellers i uken. Det er egentlig ganske paradoksalt.

Jeg mener selvsagt ikke at overfallsvoldtekter er trivielt. At det er uproblematisk. Slettes ikke. Det er en grotesk ugjerning med ufattelige konsekvenser for offeret. Hver eneste voldtekt er en tragedie. Alltid for den ene part. Ofte for begge. Likevel er kvinner mye mer utrygge på hjemmefest. På nachspiel. På julebord. Det skjer flere tusen voldtekter i Oslo hvert eneste år. Ikke overfallsvoldtekter, men de litt mer myke voldtektene. Smak på det: Myk vold. Utført av venner og kjente. Mot hennes vilje. «Men hun sa jo ikke nei (hvertfall ikke med overbevisning), og den dyttingen var jo bare leken og litt frekk…? Var den ikke?«

Byen har aldri vært trygg, og overfallsvoldtekter er ikke det kvinner bør bekymre seg mest for. Det er ikke det som gjør livet utrygt. Over 100 personer utsettes for blind vold i Oslo hvert år. De fleste er sikkert menn vil jeg tippe. Eller gutter, som slike folk tross alt er uansett alder. Et par tusen utsettes for annen type vold. Det har aldri vært trygt å gå på byen. Og når du skal komme deg fra ditt hjem og til byen bruker du kanskje sykkel. Det er heller ikke trygt. Om lag 1000 personer årlig skades i sykkelulykker i Oslo. Det er farlig å sykle. Et par tusen fotgjengere skades også hvert eneste år her i byen. Noen få av dem dør. Noen flere blir alvorlig skadet. Det er farlig å gå i Oslo. Det er egentlig ganske så farlig å være ute. Og da har jeg ikke en gang nevnt de tusenvis av trafikkskadde. (Nå har jeg.)

Å gå ut på byen innebærer en hel rekke farer, og den kanskje farligste av dem er fullstendig selvpåført. Så hvorfor har byen plutselig blitt utrygg først nå?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!