Synske spådde terroraksjonen (etter at den skjedde)

Dagen etter terroraksjonen 22. juli her i Oslo skrev jeg i frustrasjon og sinne mot gjerningsmannen bloggposten «Jeg er sint!«, min mest populære bloggpost noensinne. I bloggposten listet jeg opp en rekke momenter som provoserte meg i forbindelse med terroraksjonen, og en av punktene lød slik:

Jeg blir sint på såkalte “synske” som later som om dere kan se inn i fremtiden, men som ikke en eneste gang er i stand til å se noe dere kan rapportere før det faktisk skjer. Det hjelper oss fryktelig lite at dere nå i ettertid vil hevde at dere så dette komme. Dere vet hvem dere er, enten dere har solgt bøker fylt av vrangforestillinger og løgner for millioner av kroner i dette landet, eller vunnet synskhetskonkurranser på TV. Over 100 menneskeliv er gått tapt, og dere inkompetente rasshøl av noen svindlere vil likevel påstå i ukene og årene som kommer at dere kan se inn i fremtiden. Hold for evig kjeft for faen.

Jeg hadde rett.

Tidligere i dag blogget jeg om astrologen Sol som mente å ha sett at noe spesielt ville skje denne tragiske fredagen. Hun så selvsagt ingenting før etter at det hadde skjedd, slik det alltid er med astrologiske spådommer.

Jeg blogget også om den synske kvinnen som innbilte seg hun så noe i sjøen i nærheten av Utøya. Inklusiv tang og tare, selv om Tyrifjorden selvsagt er en innsjø med ferskvann, ikke en fjord på kysten.

Psychic Nikki

PsychicnikkiAv internasjonalt kaliber har vi Psychic Nikki som hvert år lirer av seg et par hundre spådommer for året som kommer. Dette er selvsagt en garantert suksess. Ved å spå en hel del generelle ting, for eksempel at kjente artister eller skuespillere som er syke eller lever et «hardt liv» (Amy Winehouse, Michael Jackson) kommer til å dø, eller at det blir jordskjelv i jordskjelvutsatte områder, hvem som kommer til å vinne et valg hvor det er 50% sjans for å ha rett, eller vanlige hendelser uten å spesifisere noe sted, så vil hun med sin lange liste med spådommer få noen treff hver gang. Disse kan hun da utnytte til sitt fulle ved å liste opp nevnte spådommer som treff (selv om de var så godt som uunngåelige), uten å si noe om alle spådommene som var feil.

I tillegg krydrer hun gjerne listen med noen spådommer det er mindre sannsynlighet for, og hvis en av disse mot alle odds faktisk slår til kan hun virkelig slå seg på brystet og hevde hun er synsk. Alle spådommene som ikke slår til, glemmer vi selvsagt fort.

Med andre ord er hun like synsk som deg og meg. Det vil si ikke i det hele tatt. Men hvis vi alle skrev lister med 200 sannsynlige spådommer hver nyttårsaften, så ville vi alle få en del treff. Det gjør oss ikke synske. Det betyr bare at vi har en viss evne til å forstå hvordan verden henger sammen og hvilke hendelser som er mer sannsynlige enn andre. Hvis du i tillegg spår hvert år at Barack Obama kommer til å dø, så vil du til slutt få rett (om du lever lenger enn ham), og da vil du kunne triumfere med dine «synske» evner. Hvertfall så lenge folk ikke oppdager at du har spådd det samme hvert år. Eller forresten, da også. Folk ønsker å la seg lure.

Så hva har Nikki med terroraksjonen i Norge å gjøre? Jo, i en tweet fra 25. juli 2011 skriver hun:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 21 49 42

Hennes liste over spådommer for 2009 ligger her, og punkt nummer 66 på listen lyder riktignok:

66. Terrorist attack in Oslo Norway.

Jøss.

Men vent nå litt. Dette er jo spådommer for 2009. Hun spådde at et terrorangrep mot Oslo skulle skje for to år siden, i året 2009, ikke nå i 2011. Likevel hevder hun at hun har spådd riktig? I listen over spådommer for 2011 står derimot ingenting om et terrorangrep mot Oslo.

Hva mer spår hun for 2009? Her er noen få spådommer i listen rundt Oslo-spådommen:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 21 53 13

Hun spår terrorangrep i 6 byer. Flere av dem har hun spådd det samme om år etter år, så sannsynligheten øker stadig for at hun før eller siden vil få rett, spesielt når hun ikke engang trenger spå riktig år for å anse det som en korrekt spådom.

To av byene hun spår terror i er garanterte fulltreffere. Både Tyrkia og Karachi opplevde terrorangrep i 2009, men der hadde det vært terrorangrep både i 2006 (Karachi), 2007 (begge) og 2008 (begge), såvel som i 2010 (begge), så sannsynlighetene var her svært høye, omtrent som å spå jordskjelv i California. Dermed har hun sikret seg et par nesten garanterte suksesser. Så sper hun på med noen mindre sannsynlige terrormål: Oslo, København og Toronto. Får hun inn et treff på en av dem er det gull verdt. Hvis ikke spådommene treffer, så glemmes de uansett, så hun har ingenting å tape. Calcutta er en mellomting. Det var en del terrorangrep i andre Indiske byer året før, så sannsynligheten var var relativt høy for at noe skulle skje også i Calcutta, men så vidt jeg har kunne finne ut skjedde ikke det.

I det lille utdraget av spådommer jeg har gjengitt ovenfor ser vi også denne miksen av ekstremt sannsynlige spådommer, og noen mindre sannsynlige som er desto mer verdt om de skulle slå til ved en tilfeldighet.

Golden Gate kollapset ikke. Bom. Flom i Ukraina? Det var en stor flom i 2008, så hun gamblet vel på at det ville skje igjen, noe det ikke gjorde. I tillegg kan man diskutere definisjonen av en flom. Må mange dø for at det skal gjelde? Er det nok at en tilfeldig elv et eller annet sted i landet oversvømmer sine bredder? En form for flom skjer vel i alle land hvert år hvis man bare er diffus nok i definisjonen av begrepet.

Tragedie i T-banenettet i New York? Tja, igjen kommer det vel an på definisjonen av tragedie. Hoppet noen foran et tog for å ta sitt liv? Ikke usannsynlig. Er det en tragedie? For familien er det nok det. For landet, neppe. Men noen stor tragedie av typen bombe eller stor ulykke som tar mange liv har jeg ikke hørt om.

Ble noen arrestert i forbindelse med Madeleine McCann-saken? Nei. Og det er diffust om spådommen gjelder det at gjerningsmannen (eller -mennene eller -kvinnen(e)) ble tatt, eller bare at en mistenkt ble arrestert. Begge varianter hadde vel blitt ansett som treff i etterkant. Det samme gjelder saken med JonBenét Ramsey som også fortsatt er uoppklart. Enda en bom. Og på toppen av det hele spådde hun begge disse tingene både i 2008, 2010 og 2011 også. Snakk om helgarderinger.

USA invaderte ikke Iran, og ingen eksplosjon ved Ottwakanalen. Resten er så generelle at de er meningsløse. Dyr som trekker inn i byer på grunn av global oppvarming? Det har sikkert skjedd både i 2009 og andre år i varierende grad, og tidenes mest sikre spådom må vel være det at aksjemarkedet vil gå opp og ned. Duh. Englands statsminister og dronning Elizabeth måtte nok være på vakt mot angrep slik de er alle andre år også, og det var sikkert flere haiangrep i forhold til 2008 et eller annet sted på jorden. O.J. Simpson måtte være forsiktig slik alle innsatte voldsforbrytere og mistenkte mordere må være i amerikanske fengsler, og en spådom om at han kanskje rømmer er vel strengt tatt ingen spådom. Til slutt spår hun en ny kran-tragedie. Uten å si hvor i verden. Det kan godt være hun hadde rett, igjen avhengig av hvordan man definerer tragedie.

Sånn. En liste med mer eller mindre sannsynlige hendelser, mer eller mindre diffuse, som hvem som helst kan slenge ut og få noen treff på hvert år. Latterlig. Det verste av alt er at hun ikke en gang forsøker å skjule sine helgarderinger. De samme spådommer kommer år etter år etter år. Dama eier virkelig ikke skam.

Synske Peggy

Skjermbilde 2011 09 01 kl 03 00 49I Norge har vi også en lignende karakter, Synske Peggy. Hun er 51 år, kommer fra Bergen og hevder hun er klarsynt.

Den 30. juli la hun ut en bloggpost med tittelen «FORVARSLER !!». En mer korrekt tittel ville vært «ETTERVARSLER !!», fordi hun selvsagt bare skriver om ting som allerede har skjedd.

Hun skriver:

Jeg fikk forvarsler om jordskjelvet,atomkatastrofen og tsunamien i Japan.Jeg fikk forvarsler om terrorangrepet i USA.Jeg fikk forvarsler om vulkanutbruddet på Island osv osv.Felles for alle er at jeg får en uforklarlig følelse av katastrofe,en klump av angst som setter seg i magen og forsvinner ikke samme hva jeg gjør.Denne følelsen følges av drømmer og syner.Det samme skjedde (som vanlig) i dagene før eksplosjonen i Oslo og massakren på Utøya.Det var bla derfor jeg var overbevist om at bomben ikke var alt som skulle skje,jeg bare visste at det ville komme mer.Nå er jeg glad for at jeg ikke falt for fristelsen til å skrive noe om det i forkant av tragedien.

Kjære Peggy. Før 22. juli hadde ikke du peiling på hva som kom til å skje. Derfor skrev du ingenting om det. Spådommene dine ville uansett neppe bli knyttet det til noe som helst konkret før det skjedde, det er ikke som om Oslo sentrum ville blitt sperret av på grunn av spådommer i bloggen din, så hva ville du hatt å tape på å gi dette lille signalet til verden om at du kanskje har evner som vil kunne være uvurderlige og revolusjonere hele vår forståelse av universet? Det hadde vært så uendelig mye mer troverdig om du hadde skrevet disse tingene før terroraksjonen. Hvorfor i all verden gjorde du ikke det? Hadde du hatt flere noenlunde presise spådommer gjentatte ganger hadde vi blitt nysgjerrige på deg og dine evner. Det hadde vært noe å granske videre. Men du vil ikke vise. Du vil ikke hjelpe. Du har det nok tryggest der nede i grumset av usikkerhet og usynlighet. Verden er tross alt ikke ditt ansvar. Du har nok med å føle deg spesiell.

I slutten av bloggposten forklarer hun hvorfor:

Jeg kunne selvsagt ha skrevet mye om dette når det pågikk,men den ene grunnen er som sagt at jeg hadde nok blitt gjennstand for hets og hat igjen.Og den andre grunnen er at jeg ikke kunne forklare hva det var før fredag for en uke siden.

Dette kommer etter at hun har beskrevet i stor detalj hendelser som med litt kreativitet kan tolkes inn i det som skjedde denne tragiske fredagen. Detaljer som selvsagt ikke ble nevnt i noen av hennes bloggposter før 22. juli. Detaljer som påfallende nok heller ikke ble skrevet av henne den 23. juli, dagen etter terroraksjonen. Ikke før en uke etterpå, når media hadde hatt tid til å beskrive alle detaljene Peggy skulle trenge for å kunne skrive noe om dette i ettertid, kom bloggposten med hennes «forvarsler».

Lukt av kruttrøyk, båter, vann, hvite plastsekker på jorder, politisperringer, kor med unge mennesker som sang en trist salme… Hadde Peggy skrevet dette før hendelsene hadde neppe noen likevel tolket det som et forvarsel til det tragiske som kom til å skje. Men i ettertid hadde det kanskje vært litt mer interessant å se på tross alt. Selv jeg hadde blitt litt imponert. Spesielt om hun gjentok bragden gang på gang i tiden fremover. Det skjer store hendelser verden over hele tiden, og Peggy hevder hun får forvarsler stadig vekk. Det ville ikke tatt så lang tid å bekrefte hennes evner om hun bare skrev dem ned. Før hendelsene inntraff. Likevel velger hun å ikke demonstrere sine synske evner, fordi det kan bli ubehagelig for henne. Hey, la heller 77 mennesker dø i grusomhet enn at Peggy skulle føle seg utilpass. Prioriteringer!

Hun velger faktisk bevisst å ikke vise at hun er synsk. Dette gjør hun ved å konsekvent gi sine såkalte forvarsler etter hendelsene. Da kan hun gi inntrykk av å ha spesielle evner, uten å måtte stå til rette for noe som helst. Man må lure på hva som rører seg i hodet til slike mennesker? De ønsker å bli tatt på alvor, men anstrenger seg til sitt ytterste for å unngå å gi et fnugg av konkret informasjon som kan styrke deres troverdighet? Huff.

Men, la oss nå se hva hun faktisk skrev før og like etter 22. juli. En snau time etter at bomben smalt, og før noe hadde skjedd på Utøya, skrev hun dette i bloggen:

Skjermbilde 2011 09 01 kl 02 45 00

Høres dette ut som ordene til ei som visste hva som skulle skje? Som hadde fått forvarsler i dagesvis? Eller hva med denne bloggposten som hun la ut 6 minutter før bomben smalt og som handler om barns velferd og avsluttes slik:

Noe å tenke på i helgen,kanskje.Og bør veie tungt når man tar avgjørelse om hvilket parti å stemme på ved neste valg.Neste generasjon er verdt det !!!

Jepp. Det var nok temaet om barns rettssikkerhet nordmenn kom til å tenke på denne helgen i juli, og som kom til å påvirke det kommende valget. Etter alle forvarslene hun den 30. juli hevder å ha fått i uken før terrorhandlingene, så er det på dette tidspunktet, den 22. juli, altså helt andre ting som åpenbart opptar henne. Bra jobbet Peggy!

Jeg hadde altså rett om de synske. Etter terroraksjonen kom de krypende opp av jorda med sine ettervarsler. Ingen av dem sa noe på forhånd. Ingen av dem skrev noe som helst som kunne tyde på at de har synske evner. Likevel hevder de at de visste. At de så dette komme. Vel synske kjeltringer: Jeg så dette komme. Jeg så allerede 23. juli at disse ettervarslene fra såkalte synske ville dukke opp etterhvert. Og jeg hadde rett. Kanskje det i realiteten er jeg som er synsk?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!