Om Lotto og vaksiner

Det finnes de som spiller jevnlig på Lotto. Bruker store summer i løpet av livet sitt. Leverer kuponger uke etter uke, i håp om å en dag vinne Den Store Premien. Den som vil gjøre det hele verdt det. Men de vinner aldri. Pengene strømmer bare en vei. Ut av lommeboka. Ut av banken. Inn i et sort hull. Den Store Gevinsten viser seg aldri.

Jeg har ikke for vane å spille Lotto, fordi jeg vet så alt for godt hvor dårlige oddsene er for å vinne. Det er rett og slett fullstendig irrasjonelt å kaste penger ut av vinduet på den måten. Men denne uken valgte jeg likevel å investere 3000 kroner i et spill som er så mye viktigere. Spillet om livet.

321098 10150402786380861 708905860 10330080 540610675 nJeg deltok ikke i en runde russisk rulett. Nei. Jeg gikk derimot til fastlegen min og sa at jeg ville bestille HPV-vaksine til meg selv. Vaksine mot virusene ved navnet HPV, som er mest kjent for å gi kreft i en kroppsdel jeg slettes ikke har, livmorhalsen. Så hvorfor i all verden skulle jeg finne på å ta denne vaksinen? Er ikke det å kaste penger ut av vinduet? Kanskje. Men det er likevel uendelig mye mer fornuftig enn å tippe Lotto. Mer om det snart.

Jeg bestilte samtidig influensavaksine, en vaksine jeg har tatt de fem siste år og som er de beste investerte 150 kroner jeg gjør i løpet av året. Den vaksinen har spart meg for en uke elendighet med 1-2 mndr etterfølgende astmalignende ettervirkninger som gjør at jeg nesten ikke kan gå opp en liten trapp uten å hive etter pusten. Og influensaen rammer meg hardt. Mann, vet du. Men mer enn det. Influensa er noe dritt, og det å slippe en uke med 40 i feber, oppkast, hodepine, dårlig mage, vondt i hele kroppen, og en generell følelse av å helst ville dø for å få det hele overstått, er definitivt en fantastisk effekt av den lille vaksinen som er billig og kjapp å ta.

Jeg bestilte også en boosterdose av kikhostevaksinen. Folkehelseinstituttet anbefaler en boosterdose hos voksne hvert tiende år, så da var det på tide for min del. Har man ikke fått boosterdose som voksen, så er effekten av barnevaksinasjonene borte, og man er i praksis ubeskyttet, noe ikke så mange tenker på. Kikhoste har vært på vei tilbake de siste årene, og det er en såpass ubehagelig sykdom å få at jeg vil gjøre mitt for å unngå å få dette – spesielt med mine lunger.

Å vaksinere seg mot influensa og få en boosterdose av kikhostevaksinen er ikke så uvanlig. For en mann på 37 år å be om HPV-vaksinen, det er derimot relativt sjeldent, og legen hevet litt på øyenbrynene da jeg sa hva jeg ville ha. Heldigvis har jeg satt meg så pass mye inn i forskningen og virkningen av denne vaksinen etter å ha blogget om det og snakket med eksperter på området, at jeg fort kunne gi legen en oversikt over hva forskningen viste og argumentere for hvorfor jeg ønsket denne vaksinen.

Mine hovedargumenter for å ville vaksinere meg er disse:

 • HPV-vaksinen Gardasil beskytter mot HPV type 16 og 18 som kan gi ulike former for kreft. Disse to variantene av HPV er påvist i hele 80% av all analkreft, 50% av all peniskreft, 24% av all øre/nese/halskreft, og noen studier tyder på at det også kan være involvert i en betydelig andel tilfeller lungekreft og tykktarmskreft.
 • Gardasil beskytter også mot HPV type 6 og 11 som står for over 90% av alle tilfeller av kjønnsvorter. Det vil jeg gjerne unngå å få.
 • Ved å vaksinere meg sørger jeg for at jeg ikke smitter kvinner jeg har seksuell omgang med. Det er 10% sjanse for å smittes av HPV for hver nye sexpartner man har, og 70-80% vil smittes av HPV i løpet av livet. Selv om det meste av HPV-infeksjoner bekjempes av kroppen selv i løpet av et par år, er det fort gjort å smittes på nytt og på nytt, og vaksinering vil beskytte meg mot fremtidig smitte, og tilhørende mulig spredning av smitte. Jeg kan være årsaken til at en kvinne en dag dør av kreft. Det ønsker jeg å minimalisere risikoen for.
 • Sist men ikke minst: Ettersom jeg høylytt argumenterer for denne vaksinen, bør jeg også gå foran som et godt eksempel og ta vaksinen for å vise at dette ikke er noe å frykte.
 • Men har egentlig denne vaksinen noen effekt mot kreft hos godt voksne menn? Det vet vi ikke. Foreløpig finnes ingen forskning som bekrefter dette, fordi det er gått for kort tid siden testing av vaksinen startet til at man har kunne se noen reduksjon i krefttilfeller. Testingen har også hovedsakelig vært rettet mot livmorhalskreft hos kvinner. Men vaksinen er dokumentert svært effektiv mot de nevnte HPV-variantene, også hos unge menn som dette er testet på . Så hvis vaksinen er effektiv mot viruset, og viruset er involvert i mange ulike krefttyper, inklusive livmorhalskreft hvor det foreligger god dokumentasjon på at vaksinen forebygger forstadier til kreft (celleforandringer), så er det ikke urimelig å anta at det også kan beskytte mot ulike former for kreft hos menn.

  Jeg velger derfor å ta denne vaksinen, fordi det er en form for Lotto jeg føler er fornuftig å bruke penger på. Vaksinen er dyr for oss som ikke inngår i vaksineprogrammet. HPV-vaksinen gis som tre doser hvor hver dose koster ca 1000 kroner. Men å investere 3000 kroner i å muligens redusere risikoen for en hel rekke krefttyper synes jeg er velinvesterte penger.

  I dag skal jeg til legen for å få min første dose. Har vaksinemotstanderne rett får jeg vel ME, autisme eller en mikrochip i armen. Mer sannsynlig er det at jeg vinner tidenes Lottogevinst. Jeg unngår den analkreft som Gunnar i et parallellt univers dør av om 20 år. Denne gevinsten vil jeg aldri få vite noe om, men den uvissheten kan jeg leve med. Så lenge jeg lever.

  Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


  Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


  Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!