Tippemillionæren Snåsamannen

Last updated on 25. november 2011

Skjermbilde 2011 11 06 kl 11 29 43
NRK hyller i dag Joralf Gjerstad, aka Snåsamannen, for å ha tippet riktig cupvinner i oppgjøret mellom Brann og Aalesund i dag. Avisen Sunnmørsposten spurte ham nemlig i går om hvem han trodde ville vinne, og han tippet da Aalesund, blant fordi han hadde lyst at de skulle vinne, trivelige karer som de er.

Det er imponerende å tippe riktig når man bare har 50% sjanse for å gjøre nettopp det. Det er faktisk så oppsiktsvekkende at NRK altså følte behovet for å lage en sak om det. I morgen kan NRK kjøre en ny sak hvor journalisten sitter med et kronestykke og ber Snåsamannen tippe mynt eller krone i det journalisten kaster mynten i været, og hvis Gjerstad tipper riktig kan NRK pryde nettsidene sine med et stort bilde av et kronestykke og den viktige informasjonen om at denne mannen må ha spesielle evner siden han klarte å tippe riktig.

Men Snåsamannen tippet ikke bare riktig vinner, han sa også mer:

– Det blir en knapp seier, kanskje til og med etter straffesparkkonkurranse, sa Joralf Gjerstad til avisa.

Oops. Her tippet han feil. Det ble aldri straffesparkkonkurranse. Men han sa jo bare «kanskje», så det var vel ikke helt feil likevel? Og det er nettopp det smarte trikset. Han gjør en konkret hovedspådom, og krydrer så denne med flere vage antagelser. Det har han ingenting å tape på, for om han får rett så vil det bare styrke hans hovedspådom, men om han tar feil så bryr ingen seg. Slik som i dette tilfellet. NRK kjører tross alt ikke overskriften om at Joralf tippet feil om straffesparkkonkurranse. Det er glemt. Bygones. Og hvis Brann hadde vunnet etter straffesparkkonkurranse, så hadde han jo da hatt litt rett likevel, selv om hovedspådommen var feil. Da kunne de kjørt en slik sak. «Snåsamannen spådde straffesparkkonkurransen«. Jo flere vage spådommer, jo større sjanse for å få litt rett. Smart, Joralf.

Han sier også at det blir en knapp seier, og Aalesund vant riktignok 2-1 – en knapp seier. Atter en påstand som høres ut til å være konkret og imponerende, helt til man tenker seg litt om. Hva er en knapp seier? Ett måls forskjell? To? Vil en seier med tre mål være knapp? Vanskelig å si. Men i et slikt storoppgjør vil det nesten utelukkende være knappe seiere. Siden 1963 har det vært 3 eller mer i målforskjell 11 ganger. Altså i omtrent 3 av 4 cupfinaler har det vært «knappe seiere». Han hadde oddsene på sin side også her. Enda et smart triks fra Joralf.

Så av 3 spådommer om årets cupfinale fikk han to av dem rett. De to han fikk rett hadde 50% og 75% sjanse for å gå inn. Den han tok feil var spådommen med mye lavere odds. Det har bare vært straffekonkurranse én eneste gang siden 1963.

Dette er altså ikke spesielt imponerende. Og hans merittliste over offentlige spådommer er ikke veldig overbevisende den heller. Han spådde feil vinner av Fotball-VM 2010. Han spådde feil om sitt boksalg. Han spådde derimot rett om hvilket politisk parti som ville få ordføreren i Bodø, men dette var atter en 50/50-spådom ettersom bare Høyre og Ap har hatt ordførerplassen i Bodø siden 1945, og nå spådde han altså delvis rett om cupfinalen med like gode odds.

I alle offentlige spådommer hvor Snåsamannen har dårlige odds for å tippe rett, så feiler han altså, mens der han har så høye odds at han vil tippe riktig i halvparten eller mer av tilfellene ved ren gjetting, har han nå fått to av to riktige. Det er ikke særlig imponerende, og det er pinlig at avisene kjører frem slike saker. De er blitt Gjerstads horer, og han bruker dem aktivt til å selge sine bøker slik at han kan håve inn millioner på våset sitt. Gjerstad er en av de få som er garantert å bli rik på tipping. Heldige mannen.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!