Gaute Grøtta Grav tester homeopati

Last updated on 17. desember 2011

En Twittervenn tipset meg nettopp om denne bloggposten av Farmen-vinner og programleder Gaute Grøtta Grav:

Skjermbilde 2011 12 16 kl 23 01 22

Gaute viser til noen homeopatiske piller mot «jetlag», og sier han har knasket seg gjennom tre pakker på lange reiser han selv har hatt. Han synes likevel å være litt usikker på om de virker:

Min opplevelse: Sov ikke så mye på turen, men hvilte godt. I forhold til reisefølget mitt – som ikke tok slike tabletter – er jeg kanskje litt mer pigg, men jeg tør ikke si at det er tablettene som har æren for det. Det var ikke noe stress å ta drops hver andre og fjerde time.

Jeg fortviler ikke om jeg glemmer igjen pakka med drops ved neste reise, men er de i sekken er sjansen stor for st jeg knasker dem igjen. De ga meg i hvert fall ingen negativ effekt.

Men han nøler ikke med å anbefale dem til andre likevel:

Har du råd til å bruke 100 kr på en slik pakke med sukkerkuler, kan det være verdt et forsøk. Jeg har i hvert fall lest mange positive kommentarer på nettet om andre som er helt frelst av produktet.

Selv om han innerst inne synes å være litt skeptisk:

Selv om jeg personlig har brukt snart tre pakker, er jeg usikker på effekten. Jeg tror dagsform, hva du spiser og drikker underveis, samt hvilket sete du har spiller en vel så stor rolle.

Det er litt interessant å lese denne bloggposten, fordi den er så selvmotsigende. På den ene siden kan han ikke si om de egentlig har noen effekt, men de koster «bare» 100 kroner, og han merket ingen bivirkninger… For ikke å snakke om at han hadde lest om mange andre som mente de virket for dem, så da er det vel bare å kjøre på, er det ikke? Det finnes jo ikke noe bedre bevis enn «det virker for meg«?

Vel, det magiske ordet på produktpakken som burde få alle alarmbjeller til å ringe er ordet «homeopatisk«. Moderne latin for «bullshit«. Gaute vet nok ikke hva dette betyr, på lik linje med så alt for mange andre, men kort sagt så betyr det at Gaute har kjøpt små 0.34 grams sukkerpiller til kr 3 per stykk. En krone per tiendedels gram sukker er ganske dyrt. Det gir en kilopris på 10.000 kroner for sukkertøy…

Hvis vi tar en kikk på hjemmesiden til produsenten av Jet Ease så skriver de følgende om produktet:

Each 340mg tablet contains five homeopathic remedies effective in countering the effects of jet lag.

Virkelig? Inneholder de fem ulike homeopatiske virkestoffer? Nei. Det er selvsagt en løgn. De skriver nemlig litt senere:

With the minute doses involved there is little possibility of adverse effects. There has never been any recorded adverse effect from homeopathic remedies above 12C. All remedies used in Jet Ease are 30C, well above the 12C limit.

At det aldri har vært registrert bivirkninger i fortynninger over 12C er ganske som forventet, fordi i det man passerer en fortynning på 12C så passerer man også Avogadros tall som betyr at alt som opprinnelig fantes av virkestoffene er borte.

I fortynningen, som sannsynligvis er gjort i vann eller alkohol, så er altså 1 dråpe virkestoff fortynnet i 99 dråper vann/alkohol, ristet på en spesiell måte, og så er 1 dråpe av denne fortynningen blandet i 99 dråper vann/alkohol, ristet, og slik fortsetter de 12 ganger totalt. Da har man en fortynnning på 1:1.000.000.000.000.000.000.000.000, altså én dråpe virkestoff blandet i en million milliard milliard dråper vann. I en slik fortynning vil det altså kjemisk sett bare være rent vann igjen. Man finner statistisk sett ikke et eneste molekyl av det opprinnelige stoffet i blandingen. Neste steg i produksjonsprosessen er likevel å ta en sukkerpille, dryppe en dråpe av dette destillerte vannet eller rene alkoholen på pillen (hvorpå væsken fordamper nesten umiddelbart), og selger pillene til overpris som et magisk middel.

Når det eneste man inntar er en bitteliten sukkerpille er det ikke så rart at man heller aldri har registrert bivirkninger.

Men hey, homeopatiske preparater stopper sjelden der. Jo større fortynning, jo kraftigere virker det, sier de. Så en vanlig fortynning i homeopatisk «medisin» er 30C. Jet Ease er ikke noe dårligere, så også disse pillene har virkestoffene fortynnet i 30C. For å skrive ut denne fortynningen må du bruke 60 nuller. Det er et stort tall. For å illustrere det mer praktisk så tilsvarer det at du tok en ballong som var så stor at den rommet solsystemet vårt fra solens sentrum og ut til Jordens bane, fylte den med vann, dryppet en dråpe aktivt virkestoff i vannet, knyttet ballongen og ristet på den for å blande alt sammen. Ta deretter ut en dråpe av dette vannet og drypp på en sukkerpille. Hvor mye virkestoff får du da inn i pillen tror du? Riktig. Ingenting. Alt virkestoff forsvant allerede ved 12C, så alle de etterfølgende 18 fortynningene er bare å blande vann med mer vann.

Det finnes ingen aktive virkestoffer i disse pillene, og om det så gjorde er det ingenting som tyder på at de aktive virkestoffene i ufortynnet form ville hatt noen effekt heller, men det er en annen historie.

På spørsmålet om man kan ta overdose av Jet Ease skriver produsenten:

Should a client take more Jet Ease than recommended, no harmful side effects should be expected, owing to the minute dilutions of active ingredients employed in homeopathic preparations.

Jepp. Man kunne spist 100 piller på rappen og ikke fått i seg noe som helst annet enn sukker. Man kunne spist et fjell av disse pillene og bare fått i seg sukker. Ja, man måtte spist en pillehaug tilsvarende volumet av 30 milliarder jordkloder for å få i seg nok virkestoff til å tilsvare noe som lignet en sporbar mengde virkestoff. Pillene inneholder i praksis intet annet enn sukker, eller mer spesifikt sorbitol med tilsetningsstoffene E470b og E553b, i følge produsentens nettsider.

Er du forresten redd for at pillene mister sin effekt hvis de utsettes for røntgenstråler, kaffe eller peppermynte? Fordi det er visstnok et kjent problem i den homeopatiske verden. Homopatisk medisin kan slutte å virke av sånt, må vite. Men frykt ikke. Jet Ease er nemlig produsert på en robust måte som unngår disse problemene. Det er vitenskapelig bevist. Bare hør her:

It has been robustly manufactured to ensure that it is effective when exposed to either x-rays or coffee or mint. This was proven during the scientific trial which showed Jet Ease effective in combating jet lag. Jet Ease was exposed to x-rays during the trip and the trialists drank coffee while flying during the trial.

Så det så.

Gaute har nok blitt lurt. Eller, egentlig har han ikke det. Eller jo, han har det. Han tror jo at det har noe for seg å tygge små piller av søtningsstoffet sorbitol. Samtidig så innrømmer han at de egentlig ikke virker. Men han anbefaler dem likevel.

Så jeg vet ikke.

Uansett håper jeg han ikke bruker mer penger på disse pillene, fordi det er ren og skjær humbug. Det minner meg på at han heller burde bruke pengene på Bugg neste gang. De hjelper heller ikke mot jetlag, men smaker i det minste godt.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!