Villedende om vann fra Imsdal

Last updated on 24. januar 2012

Takk for at du deler denne bloggposten!

I november 2011 var det mye oppstyr omkring en EU-vurdering som visstnok sa at vann ikke forebygget dehydrering:

Etter tre års undersøkelser, har EU-byråkratene nå konkludert: Drikkevannprodusenter må snarest fjerne alle lovnader om at drikkevann kan forebygge dehydrering. Det fins nemlig ingen bevis for at dette stemmer, ifølge EU.

Mange aviser slo dette opp og fremstilte det som om dette viste EU-byråkratiets meningsløshet. Fremstående britiske politikere uttalte noe i retning av at her måtte man bruke sunn fornuft og ikke se seg blind på vitenskapen. Men de hadde misforstått hele saken.

(Jeg snakket ganske så utførlig om dette, og om hvorfor medias fremstilling var fullstendig feil, i Saltklypa episode 35.)

Et år før det igjen, i november 2010, blogget jeg om «HelseHilde» sine påstander omkring vann, hvor hun blant annet anbefaler folk å drikke minst 3 liter vann om dagen. Og svært mange tror at det er viktig å drikke mye rent vann hver dag. En kjent anbefaling går ut på å drikke minst 8 glass vann om dagen, noe som tilsvarer rundt 2 liter.

Anbefalingen om 8 glass vann om dagen stammer fra et gammelt estimat om hvor mye væske mennesker trenger å innta hver dag, noe som ble beregnet til å tilsvare omtrent væskemengden i åtte glass vann. Problemet er bare at de aldri snakket om hvor mye væske vi må innta gjennom drikke, ei heller at denne væsken må være vann.

I dag merket jeg meg følgende på Imsdal sine vannflasker:

Imsdal

Her anbefaler også flaskevannprodusenten Imsdal å drikke 2.5 liter vann om dagen, og henviser til sine nettsider hvor man kan lese mer. Jeg kikket derfor på nettsidene, og der skriver de:

En gjennomsnittlig person trenger 2.5l vann om dagen, eller 1.5dl vann i timen (hvis man regner med at man sover 8 timer per døgn).

Kildehenvisningen for dette peker igjen til Matportalen.no. Og hva finner vi her? Jo, de skriver:

Kroppen har bruk for omtrent 2 1/2 liter væske i døgnet. Gjennom maten vi spiser får vi tilført cirka 1 liter væske, så under normale omstendigheter anbefales det voksne å innta rundt 1 1/2 liter væske daglig.

Imsdal sier vi må drikke 2.5 liter vann om dagen, og begrunner dette med en kildehenvisning til et nettsted som anbefaler oss å drikke 1.5 liter om dagen. Bra jobbet, Ringnes!

La oss se litt på de harde fakta. Vi mister rundt 2.5 liter væske hver dag. Om lag 1.3l av dette tapes gjennom urinen, ca 0.3l ved å puste, nesten en liter vann fordamper gjennom huden (svette), og skarve 60ml forsvinner ut med avføringen. Dette må vi altså kompensere for, og derfor anbefales rundt 2.5l væskeinntak daglig (for et voksent menneske i normal aktivitet på en vanlig dag).

Men vi trenger slettes ikke drikke 2.5l hver dag, fordi vi får normalt i oss rundt 1.1 liter væske gjennom maten vi spiser, og kroppen produserer selv rundt 3dl ved å «forbrenne» næringsstoffer og oksygen. Ergo trenger vi bare å drikke litt over én liter væske daglig.

Og jeg sier væske, ikke vann, fordi de fleste voksne mennesker får i seg mye væske i løpet av en vanlig dag gjennom å drikke alt annet enn vann. Eksempelvis drikker mange av oss noen kopper kaffe i løpet av en dag. (Og i motsetning til hva mange tror så er kaffe ikke vanndrivende, og funker derfor like godt som vann til å fylle vårt væskebehov.) Det utgjør fort noen desiliter. I tillegg drikker vi gjerne brus, melk, te eller annen drikke i løpet av dagen. Vi kommer fort opp i en god liter drikke før vi en gang har rørt tappekranen i vasken eller kjøpt vann på flaske.

Med andre ord er påstanden til Imsdal grovt villedende. Ikke bare er det feil at vi må drikke 2.5 liter om dagen, men det er også feil at det må være vann. I tillegg forvrenger de faktaopplysninger fra den kilden de selv henviser til. Og det var nettopp for å unngå slikt tull at EU valgte å ikke tillate denne type merking av flaskevann, fordi den er feil og sterkt villedende.

Skjerpings Ringnes!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!


Takk for at du deler denne bloggposten!