Svineinfluensa: Myten om de 13000

Skjermbilde 2012 02 25 kl 19 30 17

Jeg må bare få dette ut av meg mens hodet ennå koker. I to år har jeg hørt hvordan myndighetene overdrev farene ved svineinfluensaen og skremte alle til å ta vaksine. I den sammenheng trekker alle frem som bevis at helsemyndighetene på en pressekonferanse i 2009 sa at 13.000 mennesker kunne dø av svineinfluensaen, noe som i dag fremstår som latterlig når vi vet at influensaen hadde ganske lav dødelighet.

Myndighetene skremte oss altså med at hele 13.000 mennesker kunne dø. Av svineinfluensaen. Det høres veldig uansvarlig ut, og hvordan kan vi stole på dem hvis de har så lite oversikt og kontroll at de kan ta så vanvittig feil?

Sjansen er stor for at til og med du som leser dette en gang har spredt denne påstand om myndighetenes skrekkscenario for svineinfluensaen. Jeg vet at jeg har. Men vet du hva? Den er fullstendig feil. Myndighetene sa aldri det. Jeg vet, fordi jeg i kveld faktisk tok meg tid til å se hele den beryktede pressekonferansen fra 27. april 2009 på nytt.

Det kan du også gjøre. Du finner den her.

Hva var det daværende helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen, helsedirektør Bjørn Inge Larsen, og overlege Bjørn Gunnar Iversen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt egentlig egentlig sa?

Jo, de presenterte den nasjonale beredskapsplanen for en eventuell pandemisk influensa, ikke estimater knyttet til svineinfluensaen spesifikt! En beredskapsplan ferdigstilt i 2008, et år før H1N1 ble et tema, og hvor man opererte med flere ulike scenarioer for hvordan en pandemi kunne utarte seg.

Best-case scenarioet var at det ville bli som en vanlig sesonginfluensa, og worst-case scenarioet var at det kunne bli som spanskesyken i 1917. I sistnevnte scenario hadde man justert dødstallene med hensyn til moderne helsetiltak som ikke fantes dengang, og kom frem til at man i så tilfelle kunne forvente 13.000 ekstra dødsfall om dette scenarioet skulle slå til. Men dette gjaldt ikke svineinfluensaen spesifikt. De tallene de presenterte handlet ikke om svineinfluensapandemien i det hele tatt!

De sier tvert i mot at det mest sannsynlige scenario var en mildere influensa, fordi tall fra USA og Canada på dette tidspunkt tydet på det. Samtidig var det mye usikkerhet knyttet til tall fra Mexico, og derfor sier de i pressekonferansen at de på det nåværende tidspunkt ikke kan vite noe sikkert om hvordan dette vil utarte seg. Og, ikke minst, selve pandemien ble ikke erklært før rundt 6 uker etter denne pressekonferansen!

Se på noen av slidsene fra pressekonferansen:

Skjermbilde 2012 02 25 kl 18 57 37

Legg merke til at de skriver det er umulig å vite hvor alvorlig det vil bli. Legg også merke til at de i utarbeidelsen av beredskapsplanen tar høyde for et worst-case scenario. Selvsagt. Noe annet ville være fullstendig meningsløst og ubrukelig. Men det betyr ikke at man antok eller en gang forespeilet publikum at svineinfluensaen ville anta slike dimensjoner, bare at man var forberedt på det med tanke på antall vaksiner og medikamenter som var klare til bruk, og hvilke rutiner og hensyn som måtte tas i helsevesenet og samfunnet for øvrig.

Skjermbilde 2012 02 25 kl 18 57 57

Skjermbilde 2012 02 25 kl 18 58 07

Skjermbilde 2012 02 25 kl 18 58 15

Skjermbilde 2012 02 25 kl 18 58 37

Legg merke til overskriften: Pandemiberedskap, 2008. Dette er altså en presentasjon av beredskapsplanen, ikke informasjon om hva som er forventet eller en gang fryktet av svineinfluensapandemien, om den skulle komme. Og som man ser av siste slide så var det mange ubesvarte spørsmål som gjorde at man ikke kunne vite så mye på et tidspunkt bare snaue to uker etter de første bekreftede tilfeller av A(H1N1)-smittede utenfor Mexico.

Det må være helt ufattelig provoserende å være Hansen, Larsen eller Iversen i 2012 og høre folk si med overbevisning at disse tre i 2009 sa at alle burde vaksinere seg fordi man forventet at 13.000 kunne dø i verste fall. På pressekonferansen sier de tydelig at det ikke en gang er avgjort om vaksiner ennå skal bestilles, men at vaksinering er en del av beredskapsplanen hvis det skulle vise seg at man når fase 6 i smittsomhet – noe man til slutt gjorde. Det er også verdt å merke seg at vaksiner ble bestilt av både Norge og mange andre land lenge før man nådde fase 6, så denne pandemierklæringen fra WHO var ikke avgjørende for at vaksineprodusentene skulle få gjort sine salg.

Ser man på pressekonferansen ser man at de er svært nøkterne, svært åpne om alt man ikke vet, opererer med de mest oppdaterte tallene fra samme dag – tall som bare viser til noen titalls døde på verdensbasis, og på ingen som helst måte maner til panikk. De sier at ingen skal handle forhastet ved å kjøpe eller hamstre Tamiflu eller gjøre andre tiltak, men heller fokusere på smittevern gjennom hånd- og hostehygiene.

Så før du selv finner på å spre myten om at myndighetene sa svineinfluensaen kunne føre til 13.000 dødsfall ber jeg om at du setter av en liten time til å se pressekonferansen og gjøre opp din egen mening. Jeg tror du vil bli sjokkert over hvor misvisende og feilaktig denne påstanden er når du hører hva helsemyndighetene faktisk sier.

Det er også fantastisk at journalistene klarte å trekke ut dette ene tallet og plastre det opp som skremselspropaganda tatt helt ut av sin rette kontekst. Det er spesielt ironisk når pressekonferansen avslutter med at helsemyndighetene hadde utarbeidet et informasjonshefte for journalister og media, et hefte det aner meg at få journalister noensinne leste…?

Som jeg tvitret og skrev på Facebook forleden dag:

Skjermbilde 2012 02 25 kl 19 14 34

Etter å ha sett pressekonferansen ser jeg at jeg virkelig hadde rett.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!