Meslinger – en statusoppdatering for 2011

Measles1Jeg har en nerdete fascinasjon for medisin, og dere får bære over med at jeg blogger litt tall og fakta om vaksiner i ny og ne. Jeg tror dette er viktig informasjon å få ut på et forståelig norsk som en balanse til all skremselspropagandaen som finnes der ute. Propaganda stort sett basert på manglende kunnskap, feilinformasjon og frykt.

For noen dager siden plukket jeg opp den nyeste rapporten fra Det europeisk senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC) som tar for seg meslingeutbrudd i Europa i 2011. Og det er ganske skremmende tall.

I 2011 ble det registrert 30.567 tilfeller av meslinger i de 29 land som er med i samarbeidet. Det er en ørliten økning fra 2010, men en firedobling sammenlignet med 2008 og 2009 med henholdsvis 7175 og 7817 tilfeller.

Størstedelen av tilfellene finner man i Frankrike, men også Italia, Romania, Tyskland og Spania. Disse fem landene står for totalt 90% av alle sykdomstilfellene.

Dette er triste tall all den tid WHO hadde en plan for å ha utryddet meslinger i Europa innen 2010. De var på god vei, helt til det kom en kraftig oppgang igjen i slutten 2009, og nå er vi på helt feil kurs. Det nye målet er å ha utryddet meslinger i Europa innen 2015, og redusert med 95% på verdensbasis, men det forutsetter at mer enn 95% av befolkningen har fått to vaksinedoser, som regel i form av MMR-vaksine hos barn. I USA har man allerede nådd dette målet. Der er allerede meslinger utryddet, og de eneste tilfellene de ser er fra innreisende, ofte fra Europa.

Dessverre er det en hel del mennesker som nekter å la seg vaksinere, og disse skaper problemer for resten av oss. Tallene for 2011 viser at hos de 83% syke man kjente vaksinasjonsstatusen til var 82% uvaksinerte. Tar man med de som bare hadde fått én dose, er man oppe i 96%. Så av de som ble syke var det bare 4% som var fullvaksinerte. Resten var ikke (fullgodt) beskyttet av vaksine. Det burde si en del om effekten av vaksinen.

Hvorfor vil ikke folk la seg vaksinere? Det er flere årsaker til det. En artikkel publisert i JAMA sier at hovedårsakene er manglende kunnskap om hvor alvorlig sykdommen er, usikkerhet om hvor godt vaksinen faktisk virker, frykt for bivirkninger fra vaksinen, og noen få som rett og slett ikke har tilgang på gode nok helsetjenester.

Men er meslinger egentlig så farlig da? Tja, la oss først se det i et historisk perspektiv. Så sent som i år 2000 estimerte WHO at det var rundt 30-40 millioner tilfeller av meslinger på verdensbasis. Samme året var det 777.000 dødsfall fra meslinger. I 2003 var dette redusert til ca 30 millioner tilfeller og 530.000 dødsfall. Går vi videre til 2008 var det bare 164.000 dødsfall fra meslinger. Globalt synker tallene stadig, takket være et omfattende vaksineprogram, men de siste 150 år regner man likevel med at meslinger har tatt livet av rundt 200 millioner mennesker totalt.

Likevel er det litt urettferdig å bruke disse dødstallene som skremsel for hvor farlig meslinger er for oss her i den vestlige, moderne verden. Vi har mye bedre helse og helsetjenester enn det folk har i Somalia eller hadde i Europa i 1910. Meslinger er sjelden farlig i seg selv, men det er spesielt lungebetennelse som kommer i kjølvannet av sykdommen som tar liv. Rundt 6% av smittede får lungebetennelse, men er barnet velernært og har tilgang på antibiotika, så går det som regel bra. Hos underernærte barn uten tilgang på helsetjenester, kan derimot lungebetennelsen føre til død.

Men selv om bare en håndfull Europeere dør av meslinger hvert år, så er tilleggskomplikasjonene alvorlige nok i seg selv. Selv her i den vestlige verden er det slik at rundt 15% av de smittede opplever komplikasjoner som ørebetennelse, lungebetennelse og diaré. Rundt en av hundre blir blinde av sykdommen, men det er som regel hos barn som mangler vitamin A og skjer nok mye sjeldnere i Europa enn i U-land.

Mer alvorlig er det at rundt 1 av 1000 får en betennelse i hjernen som er dødelig i ca 15% av tilfellene. En veldig sjelden gang, bare i rundt 1 av en million smittede, får barnet subakutt skleroserende panencefalitt, som gir hjerneskader og fører til død. Sykdommen kan ikke behandles.

Det er derfor merkelig at vaksinemotstandere som mener at narkolepsitilfellene knyttet til Pandemrix-vaksinen, hvor ca 1 av 63000 vaksinerte ble rammet, er en alt for høy risiko å utsette seg for, mens de samtidig mener at hvis en av tusen får hjerneskade fra meslinger, så er det en bagatell…

Dødsraten for meslinger er rundt 2.2 per 1000 smittede, men det er så vidt jeg kan forstå et tall som gjelder globalt, slik at barn i den tredje verden trekker opp dette ganske kraftig. Hos europeere er ikke dødstallene like høye, men likevel kan hvem som helst dø av meslinger, og en håndfull dødsfall ble også registrert i 2011 her i Europa. Meslinger er altså en potensielt dødelig sykdom, men viktigere enn det så fører det hos rundt hvert sjette barn til komplikasjoner som kan kreve sykehusinnleggelse. Det er alvorlig nok i seg selv.

I Norge har vi heldigvis en vaksinasjonsdekning på over 95%, så vi kan ikke få noen store utbrudd, men det er registrert noen titalls tilfeller av meslinger også i Norge de siste par årene. Det er også her i alle hovedsak hos uvaksinerte, enten fra Steinerskolemiljøer som motsetter seg vaksinering, eller innvandrergrupper fra land uten god nok vaksinering.

Skulle vaksinasjonsdekningen falle under 95% i den generelle befolkning, vil disse kunne være opphavet til større utbrudd her til lands. Da vil spesielt barn i alderen 6 til 15 måneder, altså de som ennå ikke har fått MMR-vaksinen og som har vokst av seg immuniteten de har arvet fra sin mor (hvis hun har hatt meslinger eller fått vaksine), være i faresonen.

Vaksinen gir også livsvarig beskyttelse etter to doser. Når folk velger å ikke vaksinere sine barn mot meslinger bidrar de altså til å øke risikoen for alle oss andre, så vel som at de utsetter barnet sitt for en liten risiko for alvorlige komplikasjoner med i verste fall hjerneskade og død.

Og hva ville egentlig skje om vi sluttet å vaksinere mot meslinger? Tall fra USA viser at før man hadde vaksine døde rundt 450 mennesker hvert år av meslinger i perioden 1953 til 1963. I USA blir fortsatt rundt 20% av alle med meslinger lagt inn på sykehus med komplikasjoner. Er man ikke vaksinert vil hele 90% av de som eksponeres for viruset bli smittet og syke, uavhengig av hvor «sterkt» immunforsvar man har. Det hjelper ikke med et godt immunforsvar mot et virus vi ikke har noe naturlig immunitet mot. Det finnes heller ingen behandling for meslinger. Sluttet vi med vaksiner ville hele 2.7 millioner mennesker dø av meslinger hvert år på verdensbasis!

Heldigvis velger de aller fleste foreldre å la sine barn få MMR-vaksinen slik at de er beskyttet blant annet mot meslinger, men trenden de siste årene har likevel vært mot en synkende vaksinasjonsdekning fordi det finnes grupper og individer som har en irrasjonell skepsis mot vaksiner, kanskje spesielt etter Andrew Wakefield sin svindel med påstått kobling mellom MMR-vaksinen og autisme rundt år 2000, noe som skremte mange foreldre fra å vaksinere. Kommer vi under 95% vaksinasjonsdekning her til lands, vil vi begynne å se større utbrudd, og da vil vi også ganske fort se dødsfall og alvorlige komplikasjoner fra sykdommen. Det håper jeg vi slipper.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!