Kjetil Dreyer: En profittmotivert løgner

Last updated on 6. januar 2014

Skjermbilde 2012 03 03 kl 17 11 30
Vaksineaksjonen, ledet av vaksinemotstander og konspirasjonsteoretiker Kjetil Dreyer, ble opprettet for å motarbeide vaksineringen mot svineinfluensa i 2009. Et av kronargumentene deres mot Pandemrix-vaksinen brukt her i Norge var at den inneholder tiomersal, et kvikksølvholdig konserveringsmiddel. Jeg har skrevet litt om tiomersal og Pandemrix i blant annet denne bloggposten.

Mengden tiomersal i en dose Pandemrix er 5 mikrogram, og av dette er 2.5 mikrogram kvikksølv. Kvikksølv kan finnes i ulike forbindelser, og Vaksineaksjonen skriver på sine nettsider:

Vaksinen mot Influensa ny A(H1N1) inneholder 5 µg tiomersal per dose som tilsvarer ca. 2,5 µg organisk kvikksølv. Organiske kvikksølvforbindelser regnes som den giftigste formen for kvikksølv. Tiomersal brytes ned til etylkvikksølv i kroppen. Metylkvikksølv og etylkvikksølv er beslektede forbindelser, men oppfører seg forskjellig i kroppen. Intramuskulær injeksjon av timerosalholdige vaksiner resulterer i hurtig frigjøring av kvikksølv i blodbanen, og dette kvikksølv kan da akkumulere i flere organer, bl.a. i hjernevev.

Etylkvikksølv binder seg lett til menneskelig vev, bl.a. i hjerne og lever, og kan være farligere enn metylkvikksølv. Når dette skjer under hjernens utvikling hos foster og barn, kan det oppstå varige skader.

Merkelig nok er dette fullstendig snudd på hodet. Mens metylkvikksølv, som man bl.a. kan få i seg ved å spise tunfisk, er ganske så farlig for kroppen og er vist å kunne akkumulere i kroppsvevet, så er ingen slik effekt funnet med etylkvikksølv, som er den varianten tiomersal brytes ned til i kroppen.

Etylkvikksølv har vist seg i studier å være mindre giftig enn metylkvikksølv, og de doser som er vist å være farlige for mennesker er mange tusen ganger høyere enn mengden man får fra en vaksinedose. Etylkvikksølv har også vist seg å skilles ut gjennom avføringen i løpet av få dager, ti ganger raskere enn hva metylkvikksølv gjør. Etylkvikksølv fra vaksiner blir altså ikke værende i kroppen, men forsvinner nesten fullstendig gjennom avføringen de neste gangene man er på do. Ettersom vi bare skades av kvikksølv om det får tid til å samle seg i kroppen, spesielt i hjernen, og være der over lengre tid, anses nå det raskt forsvinnende etylkvikksølvet som trygt i de minimale doser som finnes i noen få vaksiner.

Forbudet mot tiomersal i vaksiner var basert på forskning på metylkvikksølv og dets skadevirkninger, og en antagelse om at skadevirkningene fra metylkvikksølv og etylkvikksølv var de samme. Etter at dette forbudet ble innført har forskning vist at etylkvikksølv er mye mindre farlig. Derfor var nok frykten for kvikksølv i vaksiner overdrevet den gang forbudet ble iverksatt, og forbudet er ikke noe bevis for at tiomersal i vaksiner faktisk er farlig, en slutning mange feilaktig trekker.

Oppfordringen om å fjerne tiomersal fra vaksiner var også basert på at spedbarn kunne overstige grenseverdien som var regnet som trygt for metylkvikksølv hvis de fikk mange vaksiner på få måneder. Dette har altså senere vist seg å ikke være relevant for etylkvikksølv som både er mindre giftig og skilles ut av kroppen mye raskere. Det er heller aldri påvist noen alvorlige bivirkninger fra tiomersal i vaksiner, selv etter at det har vært brukt i mange milliarder vaksinedoser over mange tiår.

Tiomersal i vaksiner er altså trygt, selv om Vaksineaksjonen og Kjetil Dreyer hyler og roper om hvor farlig det er, basert på noen svært tvilsomme kildehenvisninger, og helt uten å oppdatere informasjonen basert på den nyeste forskning og beste kunnskap vi har.

InnerLight SuperGreens

Kvikksølv man får i seg gjennom maten, for eksempel fra tunfisk, brytes ned til metylkvikksølv som er mye farligere enn etylkvikksølv man får i seg gjennom vaksiner. Dosene kvikksølv man får i seg gjennom maten er også vesentlig større, og man inntar dem ofte jevnlig over lang tid. Likevel er det vaksiner Kjetil Dreyer advarer mot.

Skjermbilde 2012 03 03 kl 18 15 42Det er ganske rart når vi tar en kikk på hva Kjetil Dreyer driver med ellers. På hans nettside NetworkMarketing.no, såvel som på hans nettbutikk AltShop.no, pusher han nemlig iherdig produktet InnerLight SuperGreens, et kosttilskudd som viser seg å inneholde en hel rekke giftige tungmetaller, blant annet – ja du tippet riktig – kvikksølv.

SuperGreens er et kosttilskudd som springer ut fra «Dr» Robert Youngs absurde ideer om effekten syre/base-balansen i kroppen har for helsen, og hvordan man lett kan detektere dette gjennom en kjapp analyse av blodet utført av ufaglærte mikroskoptriksere, såvel som hvordan man kan justere syre/base-balansen gjennom riktig kosthold – da aller helst ved å spise et overpriset kosttilskudd han tilfeldigvis selger. Youngs ideer er fullstendig uvitenskapelig og det reneste humbug, men Kjetil Dreyer anbefaler Young og hans produkter på det varmeste. Lege Pernille Nylehn har skrevet en del om syre/base og såkalt blodanalyse, så hvis dette er ukjent for deg anbefaler jeg at du leser hennes bloggposter.

Ved å kjøpe SuperGreens, dette spesielle pulveret av ulike gressarter, kornspirer, grønnsaker og blader, så skal man altså få regulert surhetsnivået i blodet og få bedre helse, i følge «Dr» Young. Dette er vås. Pulveret har ingen dokumentert helseeffekt, og er en ren svindel for å tjene penger. Men SuperGreens er ikke bare uvirksomt, det kan også være farlig. Det mest alvorlige med SuperGreens er nemlig de svært høye nivåene av bly det inneholder, med verdier som overstiger grenseverdiene for barn og gravide, og nærmer seg grensenverdier for inntak av bly hos voksne. Pernille Nylehn har skrevet mye og godt om også dette tidligere. Les hennes bloggposter for mer detaljer om hva SuperGreens inneholder, og hvordan Young og InnerLight forholder seg til denne avsløringen.

SuperGreens inneholder altså mange giftige tungmetaller, og en av dem er kvikksølv. På Vaksineaksjon.no skriver Dreyer at det ikke finnes noen minste dose hvor kvikksølv ikke kan sies å være giftig, og derfor er enhver mikroskopisk mengde kvikksølv i vaksiner en alvorlig helserisiko. Likevel selger han altså selv kosttilskudd som ikke bare inneholder kvikksølv, men hvor kvikksølv helt spesifikt er tilsatt fordi det skal være helsefremmende! Mengden kvikksølv i SuperGreens er uspesifisert, men som Nylehn påpeker så ble Pandemrix tatt én gang, mens SuperGreens er anbefalt å spises hver eneste dag så lenge man lever.

Etylkvikksølv fra Pandemrix utskilles beviselig fra kroppen i løpet av få dager og har derfor ingen skadevirkninger, mens man med SuperGreens tilfører kvikksølv kontinuerlig. Merkelig nok synes Dreyer det er greit å tjene penger på å pushe et kontinuerlig inntak av kvikksølv i et produkt med udokumentert helseffekt, men han synes det er helt forferdelig at myndighetene anbefalte en dokumentert effektiv vaksine med tiomersal som skulle tas én eneste gang.

Kvikksølv er altså sunt så lenge Kjetil Dreyer tjener penger på det. Går det egentlig an å bli mer uærlig og kynisk enn det?


Som et lite apropos: Kjetil Dreyer selger også såkalt sølvvann, noe han mener har en helt fantastisk helseeffekt, og også beskytter mot influensavirus som H1N1. På AltShop skriver han litt om hva sølvvann kan gjøre:

• Uskadeliggjøre alle typer virus, skadelige bakterier og sopp.
• Styrke immunforsvaret og doble antallet T-celler.
• Fremme sårheling og vevsoppbygging.
• Være overlegent i forbindelse med helbredelse av brannskader.
• Dedifferensiere syke og skadede celler til stamceller.
• Sørge for at sår gror med minimal dannelse av arrvev.
• Uskadeliggjøre mer enn 650 ulike patogene mikroorganismer.
• Være helt uten bivirkninger.
• Fungere like effektivt på mennesker, dyr og planter.

Dette er selvsagt vås. Men så lenge man kan tjene noen slanter, viker ikke Kjetil Dreyer fra å selge både uvirksomme og direkte giftige «helseprodukter». Dessverre slipper han unna med dette. Da er det godt å se hvordan en tilsvarende selger av sølvvann behandles av panelet i det kanadiske programmet «Dragon’s Den»:

Ouch!

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!