Kjetil Dreyer våser om vaksiner

Last updated on 20. mai 2012

En Facebookvenn kom over dette bildet på Facebooksiden til «Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør», en side for å promotere John Virapens bok ved samme navn:

Skjermbilde 2012 05 12 kl 12 29 32

Sammen med bildet var følgende tekst skrevet av sidens administrator, også kjent som Kjetil Dreyer:

Se på bildet og vurder om du vil være vaksinekritiker eller vaksinepromotør.

Får du lyst til å gi dine barn eller fremtidige barn alle dagens vaksiner?

Du er klar over at den farlige H1N1 vaksinen skal blandet inn i barnevaksiner nå. Den er også blandet inn i årets influensavaksiner uten å informere folket.

Trykk liker om du anser dette som drøyt

Det er så mye feil med dette at det er vanskelig å vite hvor man skal starte, men la meg bare nevne noen kjappe punkter:

1) Nei, Pandemrix er ikke i bruk lenger og ikke blandet inn i noe barnevaksiner. At influensavaksinen mot sesonginfluensa også inneholder beskyttelse mot influensa A(H1N1) («svineinfluensa») er godt kjent, men det er kun virusfragmentene, ikke selve vaksinen med alle dets bestanddeler.

Det er neppe virusfragmentene som ga den ene alvorlige, men heldigvis ekstremt sjeldne, bivirkningen i Pandemrix, men derimot «tilsetningsstoffene», kanskje mest sannsynlig adjuvansen skvalen som er der for å stimulere immunsystemet og som kan ha trigget en immunreaksjon kraftig nok til å ha gitt narkolepsi hos noen individer genetisk disponert for dette. Vaksinen for vanlig sesonginfluensa inneholder ikke skvalen og er vist å være fullstendig trygg etter at mange hundretalls millioner doser er gitt over lang tid.

2) At sesonginfluensavaksinen inneholder beskyttelse mot H1N1 står både på Folkehelseinstituttets hjemmesider, samt at FHI har sagt dette ganggang til media. Selv kommunale hjemmesider informerer om dette til sine innbyggere. (Generelt søk.) Likevel prøver Kjetil «Konspiranoia» Dreyer å late som om dette har vært hemmeligholdt det norske folk. For en suppegjøk.

3) Barnevaksinasjonsprogrammet til Ontario, Canada, kan man finne ved å google, og der står alle vaksiner beskrevet, samt når de skal gis. Influensavaksine er IKKE påbudt til barn i Ontario, men er tilgjengelig om man vil. Uansett har ikke det noe med Norge å gjøre. Vaksinene i det norske barnevaksinasjonsprogrammet står lett tilgjengelig på nettsidene til FHI og kan leses av alle.

Hvorfor forholder ikke Dreyer seg til slik faktainformasjon heller enn et misvisende bilde laget av en vaksinemotstander som tror hennes datter fikk autisme av en vaksine og dermed har viet sitt liv til å kjempe mot vaksiner?

I følge bildet som Dreyer har postet så får barn i Ontario så mye som 49 vaksiner før de når forskolealder, og opp til 9 vaksiner på en gang! Hans tilhengere på Facebooksiden synes dette høres fryktelig ut, og heller enn å kontrollere disse påstandene sitter de og hyler i kor om hvor grusomt vi har det i den moderne verden.

Men ser vi på oversikten over barnevaksinasjonsprogrammet til Ontario så synes ikke påstandene på bildet å stemme:

Skjermbilde 2012 05 20 kl 12 34 26

Så vidt jeg kan se får kanadiske barn tre injeksjoner når de er to måneder (Hib kan gis som en del av DTaP-IPV-Hib, eller som egen vaksine, som i så fall gir fire injeksjoner, men normalt gis bare tre), tre nye når de er fire måneder, én når de er seks måneder, tre når de er tolv måneder, én når de er 15 måneder, én når de er 18 måneder, og to når de er 4-6 år. Det er totalt 14 injeksjoner frem til de er 6 år gamle. Det er et godt stykke unna de 49 som bildets opphavsperson hevder kanadiske barn får. Jeg kan heller ikke se at de noensinne får mer enn 3 injeksjoner på et legebesøk.

I Norge får barn maks to injeksjoner per legebesøk, og bare 7 sprøytestikk totalt frem til de er i skolealder.

Skjermbilde 2012 05 13 kl 14 45 03

Ergo er bildet til Dreyer svært misvisende. Men tok han seg noensinne tid til å google barnevaksinasjonsprogrammet i Ontario for å sjekke? Neppe. Har han i det hele tatt satt seg inn i hvilke vaksiner barn i Norge får? Åpenbart ikke. Men sannheten er underordnet for denne kremmeren. Han skal skremme, og tjene penger.

Da jeg gikk inn i diskusjonstråden under bildet og postet lenker til barnevaksinasjonsprogrammet og annen faktainformasjon om vaksineprogrammet i Ontario, samt informasjon fra Folkehelseinstituttet om den norske sesonginfluensavaksinen og det norske barnevaksinasjonsprogrammet, ble disse raskt slettet og jeg ble sperret fra siden. Faktaopplysninger og saklige kildehenvisninger er så utrolig ødeleggende for Dreyers misjon…

4) Selv om antallet vaksiner har økt de siste 70 år (naturlig nok), så er ikke mengden vaksine proporsjonalt økende, fordi vaksinene stadig blir bedre og bedre og krever mindre tilsetningsstoffer og mindre antigener. Flere av dem tas eksempelvis som kombinasjonsvaksiner, f.eks. MMR og vaksinen mot kikhoste/difteri/stivkrampe/polio/Hib (DTaP-IPV-Hib). Man kan altså ikke bare se på antallet vaksiner, men derimot hva vaksinene faktisk inneholder i sum – og disse stoffene er uansett tilstede i så forsvinnende små mengder at all dokumentasjon samlet over flere tiår viser at de er helt trygge.

Er det problematisk at barn får mange vaksiner? Nei. Amerikanske helsemyndigheter skriver følgende på sine nettsider:

An infant’s immune system is more than ready to respond to the very small number of weakened and killed infectious agents (antigens) in vaccines. From the time they are born, babies are exposed to thousands of germs and other antigens in the environment and their immune systems are readily able to respond to these large numbers of antigenic stimuli. An infant’s immune system is more than ready to respond to the very small number of antigens in vaccines.

[…]

The available scientific data show that simultaneous vaccination with multiple vaccines has no adverse effect on the normal childhood immune system. A number of studies have been conducted to examine the effects of giving various combinations of vaccines simultaneously. These studies have shown that the recommended vaccines are as effective in combination as they are individually, and that such combinations carry no greater risk for adverse side effects.

[…]

No evidence suggests that the recommended childhood vaccines can “overload” the immune system. In contrast, from the moment babies are born, they are exposed to numerous bacteria and viruses on a daily basis. Eating food introduces new bacteria into the body; numerous bacteria live in the mouth and nose; and an infant places his or her hands or other objects in his or her mouth hundreds of times every hour, exposing the immune system to still more antigens. When a child has a cold they are exposed to at least 4 to 10 antigens and exposure to “strep throat” is about 25 to 50 antigens.

Barn utsettes altså for mange flere patogener (bakterier og virus) i hverdagen enn hva de får fra vaksiner, så det er ingen fare for at immunsystemet deres overlesses, slik noen frykter.

5) John Virapen, som den nevnte Facebooksiden er en hyllest til, nevner bare vaksiner på én side i boken sin, selv om Dreyer forsøker å få det til å høres ut som om boken er en antivaksinebok.

I bokens etterord sier derimot Virapen at legemidler generelt sett er av det gode, bl.a. fordi han selv er diabetiker og har pacemaker:

23vm5xt

Denne kritikeren av legemiddelindustrien har helt klart en del gode poenger. Samfunnet er i stor grad «overmedikalisert» og folk vil ha en kur for alt. Legemiddelindustrien er også en ganske skitten bransje med mye snusk og press på både myndigheter og individuelle leger for å tjene penger fra salg av sine medisiner. Der er Virapen og de fleste skeptikere jeg kjenner helt på linje.

Hans norske forlegger Kjetil Dreyer hater skolemedisinen og vil heller at folk skal tylle i seg sølvvann, blekemiddel og overpriset fruktpulver som han tilbyr gjennom sin butikk AltShop og parallellt nettverkssalg. Produkter uten noen som helst dokumentert effekt, og som man ikke har noen garanti for at er trygge å bruke. Dreyer lever av at folk velger å kjøpe hans produkter fremfor å ty til dokumentert effektiv skolemedisin. Det er derfor et være eller ikke være for Dreyer å overbevise folk om at skolemedisinen er ond, ineffektiv og farlig.

Dermed blir det ekstra interessant å se hva Virapen uttaler i et intervju:

– Tar folk flest i dag for mye medisiner? – Absolutt! Men folk har jo ikke noe valg, de får ikke informasjon. Det finnes alternativmedisin uten bivirkninger. Folk burde prøve det først. Men det er mye snusk som foregår innen alternativmedisin også. Så fort det er penger å tjene, blir det slik.

Amen. Kjetil har en bjelke å plukke ut av øyet.

6) Til slutt må man jo si at det er latterlig å komme med vaksinekritikk uten samtidig å vise hvor ekstremt viktig vaksiner har vært for folkehelsen. Ta bare polio. I 1988 ble 1000 barn hver eneste dag lammet eller mistet livet av polio. Så startet WHO sitt initiativ for å utrydde polio globalt, og nå finnes bare vill polio i 3 land i verden. Man regner med at mye over 5 millioner menneskeliv er spart av vaksinen bare siden 1988. For ikke å snakke om meslinger, kikhoste osv, sykdommer som tok millioner av liv før, men som nå er tilnærmet utryddet.

Kan vaksiner ha alvorlige bivirkninger? Ja, en ytterst sjelden gang kan enkelte individer reagere med alvorlig sykdom, men sammenlignet med de gigantiske tall på dødsfall, lammelser, og alvorlig sykdom og sykehusinnleggelser vaksiner har spart oss for de siste 50 år, er det som støvfnugg å regne.

En studie publisert i JAMA i 2007 tok for seg vaksinasjonsprogrammet i USA for å se hvilken innvirkning det hadde hatt på en del ulike sykdommer. Der finner man bl.a. denne tabellen (klikk på bildet for full størrelse):

T1 large

T2 large

Legg merke til at nesten alle disse sykdommene, som for få tiår siden hadde enorme årlige dødstall, nå er nede i 0. Det skal dog nevnes at de reduserte dødstallene også i stor grad skyldes et generelt sett bedre helsevesen og høyere levestandard i dag enn for 50 år siden, men antall sykdomstilfeller påvirkes i mindre grad av dette. Her ser vi en reduksjon på nesten 100% for mange av sykdommene, noe som i all hovedsak kan tilskrives vaksiner alene. Det er ganske fantastisk og en stor del av oss kan takke vaksiner for at vi i det hele tatt eksisterer og lever i dag!

I studien konkluderer de bl.a. med dette:

The number of cases of most vaccine-preventable diseases is at an all-time low; hospitalizations and deaths from vaccine-preventable diseases have also shown striking decreases. These achievements are largely due to reaching and maintaining high vaccine coverage levels from infancy throughout childhood by successful implementation of the infant and childhood immunization program. It has been estimated that vaccination with 7 of the 12 routinely recommended childhood vaccines prevents an estimated 33 000 deaths and 14 million cases of disease in every birth cohort, saves $10 billion in direct costs in each birth cohort, and saves society an additional $33 billion in costs that include disability and lost productivity.

Desinformasjonen fra Kjetil Dreyer, en mann som promoterer hvetegress (som han selvsagt selger), detox-kurer, og musikken til Enya mot ADHD, er farlig. Vaksiner redder liv, og motivasjonen bak Dreyers skremselspropaganda synes å være profitt, profitt og atter profitt – nøyaktig det samme som han og Virapen selv kritiserer legemiddeindustrien for. Isn’t it ironic?

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!