Denne artikkelen er skrevet av Espen Løkkevig og opprinnelig publisert i en annen blogg. Jeg republiserer den her som en reaksjon på at Sjokoservice Norge truet bloggens eier til å fjerne teksten fra sin blogg. Les bakgrunnshistorien her.

Merk at denne teksten gjengis i sin originalversjon slik den ble skrevet i 2010. Se bunnen av teksten for noen oppdateringer.


Sjokolade 300x225Det har kommet nye typer sjokolade (Xocai) på markedet som sies å være sunnere enn de sjokoladene du får kjøpt i butikken. Denne typen sjokolade skal inneholde mye mer av antioksidanter enn ”vanlig” sjokolade, samt mange andre sunne stoffer. Er dette riktig og er det verd å bruke en formue på sunn sjokolade? Les de harde fakta her.

Produksjon av sjokolade
Sjokolade lages av kakaobønner, en av de fruktene som inneholder mest antioksidanter. Så derfor er det kanskje sunt å spise mye sjokolade. Men det må være mørk sjokolade med høyt innhold av kakao og lite innhold av sukker og andre stoffer for at det skal være litt sunnhet i dette. For å se hvordan sjokolade fremstilles kan du ta en titt på nettsiden til Nidar.

Xocai
En av de nye sjokoladene som er kommet på markedet heter Xocai (mxicorp.com) og det hevdes at den er mye sunnere enn vanlig sjokolade. Men det er vanskelig å finne ut hvorfor den skal være sunnere.

En av påstandene er at den er fremstilt på en ny patentert måte. Men de nettstedene som reklamerer for denne typen sjokolade (f.eks sjokosjokk.no) forteller ingenting om hvordan den fremstilles. Jeg har spurt flere av de som selger denne sjokoladen og fått noen svar. Men de forvirrer meg mer enn de oppklarer. De henviser til at sjokolade har blitt brukt som næring i mer enn 2 000 år, og at det er en grunn til at de fremstiller ny sunn sjokolade. Men de sier selv at de ikke bruker den fremgangsmåten som er blitt brukt i de 2 000 årene.

Kakaobønnen
Kakaobønnen er en bitter frukt som må behandles før den kan brukes i sjokolade. Derfor utviklet aztekerne en metode for å gjære kakaobønnen for å få bort noe av den bitre smaken, og tørke de slik at de kan brukes i næringsøyemed.

Xocai sier at de hopper over denne metoden for å ta vare på alle næringsstoffene. Samt at de bruker en patentert kaldpressemetode som er så hemmelig at ingenting kan fortelles om den. Ikke engang hvem som har patentet, eller hvem som lager den. Det finnes ingen informasjon om hvem det er som lager denne sjokoladen, patent nr. eller noe mer om selve fremstillingen av sjokoladen. Det eneste jeg har fått vite er at den produseres i Belgia, eller Canada? De er visst ikke helt sikre de som selger denne sjokoladen, for jeg har fått opplyst begge land som produksjonsland. Ikke alle er så hemmelighetsfulle se nettsidene til Nidar eller Kraft Foods for eksempler på hva produsentene av vanlig sjokolade forteller om sine metoder.

Varme
Selgerne av Xocai sier at kakaobønnen ikke blir varmebehandlet i deres sjokolade og at dette gjøres for å bevare mest mulig næringsstoffer. Men kakaobønnen er som sagt veldig bitter. For å gjøre den mer spiselig og for å fjerne eventuelle farlige mikroorganismer blir kakaobønnen varmebehandlet i prosessen frem til ferdig sjokolade. Når selgerne sier at de ikke gjør det er det to ting jeg stiller spørsmål ved:

 1. Hvordan fjernes farlige mikroorganismer i Xocai?
 2. Hvordan kan man lage sjokolade uten at massen blir varmet opp?

Ser man på sjokoladeprosessen ser man at det er mange steg fra kakaobønne til ferdig sjokolade. Og noe av det siste er jo å forme selve sjokoladen, dette gjøres ved at sjokoladen er flytende og helles over i former. Og for å få den flytende må man varme sjokolademassen opp. Så om de utfører såkalt kaldpressing eller ikke spiller egentlig ingen rolle, for de som lager sjokolade må varme den opp før eller siden likevel.

Sukker
Helsekakao2 no 300x274En annen påstått helsefremmende ingrediens i denne sjokoladen er sukker! – Men sukker er jo ikke spesielt sunt. Det hevdes at i denne sjokoladen er det brukt et mye sunnere sukker. På helsekakao.no står det opplyst at man bruker krystaller fra rå sukkerrør juice, naturlig stevia (denne påstanden er i ettertid fjernet fra nettsiden. Se utklipp til høyre hvordan nettsiden så ut opprinnelig) og krystallinsk fruktose.

Krystaller fra rå sukkerrør juice er helt vanlig rå sukker, sagt på en fancy måte. Ikke noe sunnere enn vanlig uraffinert sukker. Faktisk så er det helt vanlig sukker.

Naturlig stevia er en plante som inneholder 300 ganger mer søtstoff enn vanlig sukker. I følge Mattilsynet er det ikke lov til å bruke dette sukkeret i Norge, grunnet helsefare!!

Krystallinsk fruktose, det er det ingenting som heter, men fruktose i fast form kalles druesukker, og er heller ingen form for helsebringende sukker. I følge hjemmesiden til MXi i USA, har de ikke lov til å kalle sukkeret for noe annet enn sukker. Dette fordi det ikke er noe annet enn helt vanlig sukker. Ikke noe vidundermiddel der altså.

Antioksidanter
At antioksidanter er viktig er det ingen tvil om. Men det er ingen forskning som sier at du blir friskere jo mer antioksidanter du får i deg. (Se her hva Helsedirektoratet sier om antioksidanter). De forskjellige hjemmesidene som selger Xocai viser til en mengde forskning ang. antioksidanter. Eksempelvis fra forskning.no. Studiene man viser til er forskning på antioksidanter og sjokolade generelt, ikke denne ene typen sjokolade spesielt. Studiene konkluderer heller ikke med at det er sunnere å spise sjokolade enn for eksempel frukt og grønnsaker [1], [2].

Faktisk sies det i nevnte studier at det er riktig at det finnes sunne stoffer i kakaobønnen, men man blir feit av å spise sjokolade, så å markedsføre dette som slankesjokolade er skikkelig skivebom.

Det hevdes også at for å få like mye antioksidanter som det er i denne sjokoladen, må du spise enorme mengder med frukt eller grønnsaker. Ser man imidlertid på en Bocca sjokolade kan man lese at den inneholder 3 millimol pr 100 gram antioksidanter. Og overfører man det til en 6 grams sjokolade fra Xocai, inneholder den 0,18 millimol antioksidanter. Så kan man se på antioksidantlisten utarbeidet av professor Rune Blomhoff ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Listen viser at denne ene sjokoladebiten inneholder like mye antioksidanter som 10 druer!

Selgerne av Xocai har også funnet ut hva dagsbehovet ditt er av antioksidanter, og det er tilfeldigvis det samme som innholdet i 3 sjokoladebiter fra Xocai. Jeg har ikke funnet noe annet sted som sier noe om hvor mye antioksidanter du trenger hver dag. Bortsett fra hos de som selger denne sjokoladen da, men de vil jo ikke si noe om hvordan de har funnet ut det. Til sammenligning så sier Olympiatoppen at det ikke finnes entydig forskning som viser at det gir en helsegevinst å ta ekstra antioksidanter.

Helseeffekter
Så langt er det påvist at denne sjokoladen ikke inneholder noe som er mer sunt enn det som finnes i andre sjokolader, kjøpt i hvilken som helst butikk. Xocai prøver ved hjelp av massiv markedsføring, flotte bilder, fancy forskning og udokumenterte påstander å påvirke mennesker til å tro at dette er et vidundermiddel. Noe det ikke er. Er du fremdeles ikke overbevist om at dette er sjokolade akkurat som alle andre, så har jeg sett på næringsinnholdet og ingrediensene i denne sjokoladen, og på ”vanlig” sjokolade. Innhold av energi, protein, karbohydrat, fett, fiber og fyllstoffer er tilnærmet likt for samtlige sjokolader jeg har funnet som har minst 70 % innhold av kakao. Den er til og med merket med advarsel til allergikere på akkurat samme måte som ”vanlige” sjokolader. Altså at den kan inneholde melk, spor av nøtter og hvete.

Fremdeles ikke noe vidundermiddel å spore. De har riktignok brukt både acaibær og blåbær for å øke (?) mengden av antioksidanter i sjokoladen. Som det tidligere er skrevet om på 10min.no så er det svært tvilsomt om dette gir noen helseeffekt. Innholdet av acaibær i pulverform uansett mindre enn 3 %, og innholdet av blåbær er mindre enn 1 %.

Markedsføring
Markedsføringen av denne sjokoladen går gjennom en pyramideformet organisasjon som kalles nettverksmarkedsføring. Kort fortalt går det ut på at en person verver venner og kjente inn i pyramiden, og han på toppen tjener grovt på det alle nedover i pyramiden legger igjen av penger på dyre abonnentsløsninger som er veien å gå for å få kjøpe denne påståtte helsesjokoladen. De som driver med dette har også fine og flotte hjemmesider, de holder kurs, foredrag og møter om produktet og hvordan du skal overbevise venner og kjente om at dette er det vidunderproduktet de hevder det er. De kan vise til masse artikler i forskningsforum, mange brukeruttalelser, og generelt bare positiv omtale av produktet. Men de kan ikke dokumentere en eneste påstand, i alle fall ikke slik loven krever. Som er gjennom vitenskaplige studier og tester.

Det er flere ting de ”glemmer” å nevne. For eksempel at denne sjokoladen ikke er lov å selge i Norge. I følge Mattilsynet er det ikke lov å selge produkter som inneholder stevia. Påstandene fremsatt i markedsføringen bryter også Legemiddellovens § 20 som sier: “Det er forbudt i reklame (…) direkte eller indirekte, å gi uttrykk for at stoff (…) som ikke er legemiddel anbefales som middel til å forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter eller påvirke fysiologiske funksjoner hos mennesker eller dyr.” I en e-post fra en rådgiver i Legemiddelverket bekreftes det at påstandene på nettsiden er i strid med Legemiddelloven.

Markedsføringsloven brytes også. §13 sier; “Påstander i markedsføring om faktiske forhold, herunder om ytelsers egenskaper eller virkning, skal kunne dokumenteres. Dokumentasjonen skal foreligge på annonsørens hånd når markedsføringen skjer.”

Kostnader
Denne sjokoladen er utrolig dyr. I butikken koster en Premium sjokolade fra Freia ca 20 kr. Det er for en plate på 100 gram. Xocai koster ca kr 10,- for en plate på 6 gram. Det er en forskjell på 830 % !! ( 20kr /100=0,2 kr pr gram, 10kr/6=1,67 kr pr gram, 1,67/0,2=8,35). Ettersom en bit koster kr 10,- vil det koste deg kr 30,- pr dag eller kr 900,- pr måned. De som pusher denne sjokoladen mener altså at det er en god ide å bruke 900 kroner pr. måned på sjokolade. Hver eneste måned hele året.

Konklusjon
Min konklusjon er at dette ikke er noe annet enn en helt vanlig ordinær sjokolade. Dog produsert på en hemmelig mystisk måte, og inneholder forbudte og potensielt farlige stoffer. Den er grovt overpriset, har ingen positiv dokumentert effekt på helsen, er laget kun for å tjene penger på godtroende kunder og har absolutt overhodet ingen legende, slankende, forbedrende eller ytelsesøkende effekt. Markedsføringen bryter flere Norske lover, i tillegg til flere europeiske.

Dette er en utspekulert og slem måte å selge et produkt på. Ved å love helbredende virkninger kan mennesker med alvorlig sykdommer tro at å kjøpe, og spise, denne sjokoladen vil de bli friske. Og dermed kan noen kanskje slutte med livsviktige medisiner til fordel for denne sjokoladen. Vil noen virkelig ha et liv på samvittigheten for noen få kroners skyld?!

Men, er du glad i sjokolade. Og spiser det av den grunn sjokolade er laget for; nytelsens skyld. Ja da synes jeg du skal gå i butikken og kjøpe akkurat den sjokoladen du liker aller best. Ikke abonner på noe lureri en tante kommer og skal prakke på deg. Kjøp noe du vet hva er, som er nøye kontrollert, og som du kan spise når du vil. Ikke fordi du må, men fordi du har lyst. Sjokolade gjør deg ikke friskere, raskere eller til ett bedre menneske, men fy så godt det er……


Det er også verdt å ta en titt på denne nettsiden. Her kan man lese om hvordan bakmennene bak MXI vert innvolvert i flere konkurser og rettssaker fra tidligere MLM selskap, flere av dem med svært lignende produkter som MXi.

Her kan man lese historien til en tidligere distributør: Why I quit Xocai. Kan du gjøre det bedre enn ham? Les også The great chocolate rip-off. På denne nettsiden kan man lese om hvordan selskapet selv forklarer for sine deltakere at det nærmest er et pyramidespill.

Forbrukerombudet advarer mot produktet og sier at opplegget ligner pyramidesalg. Jeg minner med det samme om at den dokumenterte sjansen for å tape penger i et MLM konsept er 99,95 % for dem som deltar.


Oppdatert 26.11.2010: Ang. innholdet av stevia så gjelder dette et produkt fra MXi som ikke markedsføres i Norge.

Oppdatert 26.06.2012: Stevia er nå godkjent i Norge.

Etter at denne teksten ble skrevet har også antioksidanter og måleverdien ORAC blitt ytterligere svekket som indikator på en matvares helseeffekt. Les gjerne denne nye bloggposten. Når den nye EU-forordningen trer i kraft 14. desember 2012 vil det være ulovlig å markedsføre Xocai-sjokoladen med de påstander som brukes i dag.

Les også: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør | unfiltered perception()

 • Pingback: Xocai – en stygg historie om norsk sjokolademafia | unfiltered perception()

 • Stevia er allerede lov å selge i Norge – ble godkjent i EU og EØS fra 21. november i fjor (og er allerede i salg hos norske forhandlere). Bare sånn til info :)

 • OK, jeg hadde forstått det slik at det var godkjent i EU/EØS, men at Mattilsynet somlet med formalitetene slik at det ennå ikke var «formelt lovlig» her til lands… Takk for oppdatering.

 • Thomas

  Hei. Den MLMnightmares.com siden er nede. Har du noe med den å gjøre? Trenger, utrolig nok, litt flere artikler å trykke i trynet på noen som vurderer å bli med på faenskapen.

 • No probs :) Vil ikke ha det på meg at jeg har ulovlig tilegnet stevia i skapet altså! :P Det var før det, ikke nå, hehe.

 • Pingback: Xocai, en sunn sjokolade? Er det helse i hver bit? | Tankeferd()

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør | Tankeferd()

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør « xocaifakta()

 • Pingback: Xocai truer bloggere | Noter()

 • Lis

  Thomas: Les bakgrunnshistorien;) Link øverst på siden. Sier det meste…Uansett hva sjokoladen måtte gjøre for noen, så er det ikke noe særlig å gjøre business med sånne folk…

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør « Realitycalls's Blog()

 • Finnes det fremdeles folk som er så dumme at de går inn i et pyramide-spill, og betaler mange penger hver måned. I tillegg må dem » lure » med seg venner og bekjente, for selv å få noen kroner tilbake. Det er kun de på toppen i systemet som tjener penger. De andre er kun nyttige idioter.
  ROGER

 • Daniel Kivle

  Fruktose er IKKE druesukker. Til info m

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør « litt melis på toppen!()

 • Karl

  Snodig det med allergiadvarslene om de ikke produserer det på samme måte som alle andre slik at det er fare for forurensning.

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør « Det haster!()

 • Caro

  Bare et par ting :) Som noen andre har nevnt, fruktose er fruktsukker. Glukose er druesukker :) Ikke så mye sunnere av den grunn. Stevia har i nyere tid blitt lovlig! Ellers er dette her bra å få ut!

 • Det finnes. Mange.

 • Pingback: Xocai – en stygg historie om norsk sjokolademafia | Matias L'Abée-Lund()

 • laila

  Stevia er ikke bare godkjent. Det selges i norske butikker i dag også. Derfor ikke helt korrekt at det snart er å få tak i.

 • Pingback: Life in a bubble » 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør()

 • Pingback: Sjokoladebøller | @Undreverset()

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai-distributør – Einars blogg()

 • Martin

  Herregud en blogg som mener Stevia er helsefarlig, kan vel ikke sies å være helt upartisk. Dette har jo vært de store sukkerprodusentenes argument siden dag 1, og som fortsatt blir angrepet med propaganda om at det fremkaller impotens. Rimelig søkt fra sukkerfirmaer som igjen er eid av firmaer som eier Viagra produsenter….

  Mangt kan sies om denne sjokoladen, pyramidespill og usmakelig markedsføring, men vennligst kvalitetssikre dine argumenter først. Hvis jeg kan avsløre et argument på den måten, hva med de andre som jeg strengt tatt ikke har noe kunnskap om?

  Druesukker er i allefall Glukose så vidt jeg vet, ikke fruktose. Oj, det var et argument til…
  Jeg mener ikke at noen burde kjøpe denne sjokoladen som omtales, det holder lenge med noen friske druer/bær og en bit vanlig mørk sjokolade om dagen. Billigere er det og

 • rabulsa

  Også verdt å lese. Om hvordan gjengen bak Xocai reagerte da denne bloggposten ble publisert første gang. Profesjonelt, eller mafiamessig? Døm selv.
  http://tjomlid.com/?p=6659

 • rabulsa

  Fruktsukker (fruktose) er en av de enkle sukkerartene og finnes i mange matslag. Den er også en av de tre viktigste blodsukkerene, sammen med glukose og galaktose. Fruktsukker har den kjemiske formelen C6H12O6.
  Et annet navn på fruktsukker er fruktose (uttales: fruktose).
  Fruktose i mat [rediger]
  Frukt, grønnsaker og honning er naturlige kilder til fruktose. I tillegg består vanlig bordsukker (rørsukker/sukrose) av 50 % fruktose.
  Så jo, og nei Fruktose finnes i druer OG i annen frukt

 • Pingback: » Sjokomafiaen er definitivt dagens sak!()

 • Pingback: En anmeldelse kanskje ? « Kjell sin nettlekeplass()

 • N

  Jeg synes det er veldig drøyt hvordan produsentene her har reagert.
  Meningsytring skal da være lov. Personlig synes jeg
  det er fascinerende hvor mye sånt tull folk går på. Selv er jeg veldig
  glad i sjokolade, men forsøker å redusere sukkerforbruket mitt –
  dessuten tåler jeg ikke nøttespor – så jeg koker sammen sjokolade selv,
  med kakaosmør og alt. Et bedre alternativ, da man kan velge nøyaktig hva
  man ønsker i
  sjokoladen. Dessuten er det kjempegøy! Men! Dette er jo godteri, og jeg
  erstatter det absolutt ikke med frukt og grønt. Å tro at det faktisk går ann er jo … snålt. Jeg erstatter det med butikkjøpt
  sjokolade og annen godis. Underholdene, nesten, at de markedsfører tre sjokoladebiter som skal tilsvare en haug med frukt. Dessuten er brukerhistoriene ganske rystende. Håper færrest mulig tror de blir kurert for alt av sjokolade? Kjempebra at dette legges ut igjen (fant linken på NRK).

 • Åjada, jeg vet om flere. Dessverre.

 • Dessverre er det veldig mange som går rett inn i MLM-pyramider. Selskapene er utrolig flinke til å få kritikk nedprioritert i søkemotorer, så en noen kritiske artikler mot disse selskapene hadde vært bra.

 • Jeg fant denne morsomme artikkelen om Xocai på en annen blogg:
  http://xocaisjokolade.blogg.no/1340750661_27062012.html

 • De som, i følge deg, eier både sukker- og Viagraprodusentene må jo elske Stevia og dens evt effekt på potensen, for da får de jo solgt mer Viagra!

 • http://mlm-thetruth.com/ er en god kilde til informasjon. Der finner du E-boka «The case (for and) against multi-level marketing» som gjør en særs god jobb med å avkle denne kyniske bransjen.

 • Pingback: De “alternative” svindler og truer videre « Raag Raaums Blog()

 • Martin

  ser at den ble litt dyp. Sukker = fedme = impotens = viagra
  Impotenspropaganda og rykter derimot er noe av det meste effektive som finnes når det gjelder å få stoppet salget av en matvare eller lignende.
  Stevia har forøvrig ingen negativ effekt på potensen, og disse selskapene får dermed ikke solgt viagraen som før. Men de liker å bruke det som skremsel

 • AksaRay82

  ja, den var genial :-)))))

 • Pingback: Sjokolademafiaen med advarsel til Internett | Mediehuset Adrian()

 • Pingback: Kritisk blogger ble personlig truet av Helsesjokolade-selskap: Xocai-mafia med skitne lurerier og knep! « ToTo NeuroImmunologisk Kurativ Behandling()

 • Hei, du har en feil i teksten her når det gjelder sukker. Fruktose er ikke det samme som druesukker. Fruktose kalles «fruktsukker» på norsk. Latinsk navn på druesukker er «glukose». «Vanlig sukker» kalles sukrose, og er en (kjemisk bundet) sammensetning av glukose og fruktose i forholdet 1:1.
  Glukose smaker vesentlig mindre søtt enn de to andre, og er langt lettere fordøyelig – det går «rett i blodet», der det kan gi raske blodsukkersvingninger. Ikke spesielt sunt. Inntar man ren fruktose er denne effekten svakere, men til gjengjeld metaboliseres det i leveren på en måte som kan gi opphav til flere andre problemer.

 • kjellmakrell

  Xocai-sjokoladen smaker vondt og er usunn. Styr unna!
  I tillegg til at den brukes som «produktet» i pyramidespill.

 • EU hadde en forsøksordning som tillot begrenset salg av Stevia i en periode. Norge var ikke med i denne prøveordningen. Dermed har det nok vært litt forvirring tidligere, men den formelle godkjenningen kom i fjor høst.

 • Pingback: 30 punkter du bør undersøke før du starter som Xocai distributør | PappasBlogg()

 • Stein-Erik Mattsson

  Det er KJEMPEBRA at du står på mot «Svindlerbakken & co.»! Ille nok at de selger tvilsom vare, men desto verre at de farer med trusler. Kanskje bør det publiseres en liste på kolportørene deres i Norge med tilhørende skatteopplysninger for de senere år?

 • Bra artikkel! Vil bare påpeke en faktafeil om fruktose. Fruktose er ikke det samme som druesukker. Vanlig sukker består av 50% fruktsukker (fruktose) og 50% druesukker (glukose el dextrose).

 • Karine T. Knudsen

  Det er da lov å bruke stevia i Norge nå?
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7879650

 • lirosa ems

  Endelig fikk jeg deg inn i Blogglista mi.
  STÅ PÅ.
  Gratulerer med Topplassering i listene rundt omkring.
  Twittervenn:;-)

 • Line

  http://touch.vg.no/article.php?artid=10053964

  EU forbyr reklame om helsebringende effekt på en rekke varer, ta en titt!!

 • Rhozeta

  Det er bare å slapp av! De kommer ikke langt med et søksmål. Verdens
  helseorganisasjon har nå laget en laaaang liste over ting som ikke er
  lov å nevne i en reklame. …som f.eks at sjokoladen er full av
  antioksidanter, og at det er sunt… osv osv.

  http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10053964

 • Stevia er vel blitt lovlig nå. Dessuten anbefaler jeg heller okosjokolade.no som selger sjokolade som er økologisk samt kakaonibs/bønner.

 • STEVIA er nå lovlig i salg i Norge. Sjokolade kan være sunt om man ikke tar bort bitterstoffet. Jeg anbefaler okosjokolade punktum no som selger kun økologiske produkter.

 • Mat er min medisin

  Frisk debatt om ditt innlegg på :
  http://www.facebook.com/pages/Mat-er-min-medisin/101285086597054

  Stå på!

 • Har sendt hovedkontoret en melding :
  Questions or Concerns:

  You are in the Norwegian media, and it does not look good.

  Her er svaret:

  We apologize for this response. This response was not sanctioned by MXI Corp. We are currently investigating this. Thank you for bringing this to our attention.

 • prophylaxis

  Må nok stemme i med andre som har besvart deg på den: Ja, dessverre.
  En bekjent av meg klarte å komme seg ut av en annen MLM-pyramide, og innrømmer i etterkant at det var en tabbe å bli med. Han forsøkte i sin tid å verve meg, men jeg var allerede klar over de mer «ordinære» pyramidespillene, og dro kjensel på en del fellestrekk (MLM var rimelig nytt i Norge den gangen, så fenomenet i seg selv var nytt for meg), og da ringte en del alarmklokker, for å si det mildt.

 • mr melk

  bare en ting jeg lurer på er hvem tjener mest penger på jobben din? deg eller sjefen, hvem er på toppen av den pyramida?

  uansett åssen type bedrift du ser på så har du små underbetalte langt nederst også har du dem som tjener mer jo høyere opp i rangeringen i bedriften du kommer.

  og det som er med nettverkmarkedføring(tenker ikke på xocai bare da) så får du en mulighet til å jobbe og få betalt på resultat av hvor flink du er istede for å jobbe i kassa på rema og være den beste på jobben din og fortsatt få like dårlig betalt som alle andre som ikke er flinke.

  problemet til de fleste som ikke tjener penger på nettverkmarked er rett og slett at dem er late og gjør ingenting, for å så si at det bare var tull og ikke funket. og ett godt fungerende nettverkmarked selskap trenger man heller ikke betalte masse penger hver eneste måned.

  og kan du beskrive hva ett pyramidespill er for noe? hva det går ut på? også forklare meg hva mLm er? for jeg tror nemelig ikke du vet hva det er fornoe.

 • Pingback: Ulovlige sjokoladepåstander « Skepsisbloggen()

 • De fleste jobber kan ikke generere inntektsnivå i det uendelige. Det kan ikke pyramider heller, men det er det de prøver å få kundene til å tro. Alle skal rekrutere nye, som igjen skal rekrutere nye. Hvis det stemte ville alle i verden vært medlemmer av pyramiden innen 33 ledd.

 • fillern.. Hadde nesten håpa på «What is this norway you speak of? Capital of sweden?» xD

 • mr melk

  og hvor har du fått denne kunnskapen fra? sier du at verden går tom for folk etter 33ledd? 33ledd er 66 personer i ett binært system er litt tynt argument og komme med at du sier vi er 66personer her i verden.

  og selfølgelig vil ikke alle tjene penger for alle får det ikke til, og da er det mange som går i lang tid uten å få penger men betaler inn. det er ca 70% som ikke tjener en dritt på mlm men det har ikke noe med at det er pyramide det har med at du må få resultater for å kunne tjene. når du starter i mlm så er det som å starte en egen bedrift, du må selv stå ansvarlig for hva som skal gjøres og når du skal gjøre det. hadde du bestemt deg for å starte en butikk men du gidder ikke å stå i butikken for å selge så tjener du da heller ingen ting gjør du vel?

  en enkel måte å sjekke om en mlm bedrift er reel er jo å ta singel lvl test og det er om du kan tjene penger uten å verve noen. og så lenge du kan det blir det ikke sett på som en pyramide med tanke på at det er ett produkt.

  i pyramidespill sånn som 5% community så sier dem at du betaler inn x antall kroner for å få en tidlig plass i systemet og da er du garantert til å bli rik osv osv. men dem har ikke noe produkt å selge så da går det kun på verving av andre personer, og det vil tilslutt kræsje og gjør folk mer skeptiske til de som faktisk har serriøse mlm selskaper.

  og si at mlm er pyramide blir litt for dumt for da sier du indirekte at donald trump er en idiot for han eier jo sitt eget nettverkselskap, og han vet hvordan man skal tjene penger og han ville nok aldri tatt sjansen på å gjøre det på ulovlig vis.

  du kan jo lese denne artikkelen her hvor akkuratt donald trump snakker om nettverkmarked også kan du se om du fortsatt tenker at all mlm er pyramidespill http://www.professionalnetworkers.com/pdflibrary/WhyNetworkMarketing.pdf

  jeg personlig liker ikke xocai og alle deres lovnader men jeg foretrekker heller å drive med nettverkmarked innen for reise for det er mer for meg. jeg syntes xocai er kvalmende i måten i behandler folk og lover å helbedre deg fra all verdens sjukdommer bare ved å spise sjokolade til en halv formue

 • Hvorfor kan ikke folk som driver med MLM skrive?

  For øvrig anbefaler jeg denne norske bloggen for mer info om MLM og problemene rundt det:

  http://4brooker.wordpress.com/

  (PS: Jeg tror du må ta matte på nytt hvis du mener at en pyramidestruktur med 33 ledd er 66 mennesker.)

 • Bjarte Foshaug

  «33ledd er 66 personer i ett binært system»

  Nei, 33 ledd er 2^0 + 2^1 + 2^2 + 2^3 + … + 2^32,
  eller 1 + 2 + 4 + 8 + … + 4.294.967.296
  I alt blir det 8.589.934.591 personer, som er mer enn verdens befolkning.

 • Pingback: Xocai, søt sjokolade, kritiske stemmer og bitre menn – ikke kjøp!()

 • HaakonKL

  Kanskje treet hans er VELDIG ubalansert?

 • Leste vi samme kommentar?
  Han sa ikke at det ikke finnes i druer, han sa at fruktose ikke er druesukker, noe som stemmer. De har akkurat samme kjemiske formel, men molekylene er bygd opp forskjellig. Du slipper å kopiere wikipedia bare fordi du synes det er kult. Se heller på kommentaren og svar deretter.

 • emlimo

  Haha, komisk på mange måter… men Xocai-folka virker helt fjerne og skumle da…»Vi vet hvor de bor!»…. «Xocai vil erstatte leger og syskehus»…

 • Pingback: Saltklypa #58 – Om sjokolade, sjokolade, og atter sjokolade | Saltklypa()

 • Pingback: Saltklypa #58 – Om sjokolade, sjokolade, og atter sjokolade | all your pods()

 • Pingback: Xocai, a healthy chocolate? Is there health in every bite? | unfiltered perception()

 • Hei.
  Vis du verver 2 mennesker, som igjen verver 2 hver seg, som igjen verver 2 hver seg, så vil pyramiden etter 33 ledd bestå av flere mennesker enn det er på denne planeten.
  Derfor er det også slik at mer enn 90% av deltagerne i et mlmselskap kan tjene penger. Fordi: Ser vi på nederste nivå, så består den av halvparten av pyramiden, nest nederste nivå består av 25% av pyramiden osv.
  Viss du så igjen ser hvo mange du må verve for å tjene penger, kontra hvilke utgifter du har, så er dette enkel regning. Det er ikke mange som tjener penger i et mlmselskap.
  Og viss du nå sier at joda, så sier jeg neida. fordi i et selskap er det ikke nok at 10 stykker av 9000 tjener bra med penger. Det forteller at noen drar inn penger på bekostning av andre. Fy skam!!

 • Hei.
  Ja stevia er lov NÅ. Men var det ikke for 2 år siden da jeg skrev artikkelen. Xocai gutta var raskt ute med å fjerne stevia fra reklameteksten, men faktum var at de reklamerte med det inntil da.

 • Hei.
  Neida, jeg påsto aldri at stevia er farlig. Jeg skrev at det ikke er lov å bruke stevia fordi det ikke var godkjent som matvare. Vi vil vel helst være sikker på at det vi spiser ikke er farlig.
  Du har sikkert rett ang sukkerfirmaer.

  Ett annet poeng er at viss denne sjokoladen er såååå sunn, da burde vel kakaobønner være enda sunnere. Har du noengang spist en kakaobønne? Prøv, du gjør det bare en gang…

 • Hei.
  På den originale bloggen ble dette klargjort i kommentarfeltet ved et senere tidspunkt. Men artikkelen ble skrevet slik og så ble det mer forskning underveis. Dette ble gjort for 2 år siden og poenget er egentlig at de har diktet opp et nytt sunnere sukker, selv om MXI corp i USA er pålagt av FDA å omtale det påståtte supersukkeret deres som: sukker!

 • Hei.
  Det snodige med hele denne historien er hvorfor de plutselig gjorde det de gjorde. Det er fullstendig uforståelig.
  Artikkelen ble publisert for snart 2 år siden. Og det var intens meningsutveksling og kommentarer en stund. Det var sjokoladegutta mot meg og blogginnehaveren, samt et et par andre som også hadde skeptiske kommentarer å bidra med.
  Men det siste halve året hadde egentlig gnisten blitt borte, og jeg trodde at nå var luften gått ut av ballongen.
  Så kom dette som en bombe.
  Det som er like merkelig å forstå er at sjokoladegutta hele tiden visste hvem jeg var. Selv om jeg skrev med kun initialer, hadde flere av de involverte navn og e-posten min fordi jeg hadde forespurt om informasjon ang denne sjokoladen på forhånd. De var også informert at det kom en artikkel
  Men, jeg er en uviktig person uten noe spesielt man kan presses for. Mens blogginnehaveren nok var i en annen situasjon.

  Men som gutta nå erfarer så skulle de nok bare latt dette koke bort i kålen, så hadde det blitt stille av seg selv. Nok et bevis på at man ikke trenger å være smart selv om man leder et stort «selskap»

 • Det er jo merkelig at ikke Roger Meyer, styreleder i Sjokoservice Norge Terje Ragnar Babsvik eller Jan-Vidar Pedersen ikke klarer å formulere en redegjørelse for sine påstander knyttet til patent, produksjonsmetode og sist men ikke mindst, sjokoladeproduktets (Xocai) fortreffelighet i forhold til konkurerende og billigere produkter i markedet.
  Hmm.. Er noen galoperende tjukk i hodet tro?

 • Daniel

  Sjokolade smaker godt uansett og folk vil ha det – pakker man det inn i en aura av helse og mystiske tradisjoner så får man en melkeku uten like! Enda et eksempel på markedsføringpsykologi og priming i praksis…

 • Slik må i så fall kalles misbruk av god sjokolade. Vi får gå tilbake til opprinnelsen, før europeerne begynte å blande sukker og andre uhumskheter i den. http://www.vivaecuador.no/2012/10/sjokolade-fra-ecuador/

 • Pingback: Sjokolademafia kommer med trusler mot bloggere | Jorunn's blogg()

 • Pingback: Lin-Marit Bjerkemo » Blog Archive » Xocai, en sunn sjokolade? Er det helse i hver bit?()

 • Pingback: Supermat er bløff og lureri, variasjon er viktigst - Fitnessbloggen()