Julaften med Unge Duer

Det er julaften, og for meg føles det som en hvilken som helst annen dag i året. Kanskje bare litt mer ensom. Men det er fin snø ute, jeg har cola i kjøleskapet og trekker English Breakfast te i en kopp, så livet er ikke så alt for ille.

Jeg sitter i Oslo alene i min leilighet fordi jeg i år ønsket å bruke julaften til å hjelpe noen som ikke har det privilegiet jeg har hatt hele mitt liv, nemlig å feire jul sammen med en god familie. En venn og partikollega fra den gang jeg var noenlunde aktiv i Sirdal SV pleide i sin singeltilværelse å dra til Bergen for å hjelpe til med å arrangere julefest for fattige hvert år, og det tente gnisten som etterhvert gjorde at jeg følte jeg også ønsket å bidra med noe nå som jeg er singel og min datter feirer jul hos sin mor.

For noen uker siden spurte jeg derfor litt rundt på Twitter om tips til frivillig arbeid som kunne gjøres på julaften, og den godeste Ingeborg Senneset sa at hun skulle være gløggvertinne på Unge DUERs julefest, og at kanskje jeg også ville hjelpe til der? Det hørtes ut til å være midt i blinken, så jeg sendte en tweet til hun som er ansvarlig, den flinke Cecilia Dinardi, og fikk positiv tilbakemelding.

Hun sendte meg en liste over oppgaver de trengte hjelp til, og et av punktene på listen var å være ansvarlig for lyd, lys og musikk. Det passet meg perfekt da jeg har jobbet i mange år som lydansvarlig i Sirdal kommune, og har sånn passe peiling på å kjøre lyd og lys. Cecilia skrev en liten presentasjon av meg som du kan lese her: Årets musikk og lyd-ansvarlig i Unge Duers julefest: Gunnar Roland Tjomlid. Til denne presentasjonen skrev jeg et par avsnitt om hvorfor jeg ønsket å bidra:

Jeg har vært så priviligert å alltid fått feire fantastiske julaftener med min familie i hele min oppvekst. Men etter at jeg har blitt voksen har mye av julens magi forsvunnet for meg. De siste årene har jeg stort sett bare gitt “fornuftige” gaver til voksne familiemedlemmer, det vil si at jeg har gitt penger til nødhjelp heller enn å kjøpe ting til dem. De eneste jeg kjøper gaver til er min datter og andre småbarn i familien.

For meg er jul noe som skal feires med de man er glad i, men samtidig være klar over hvor priviligert man er hvis man har muligheten til dette. Jeg har som nevnt alltid hatt en kjærlig og god familie, og dermed har jeg et overskudd som jeg nå kan gi til andre som ikke har det like bra som jeg har hatt det. I år er jeg singel, min datter feirer med sin mor, og dermed føltes det riktig å benytte den friheten til å gjøre julen litt bedre for andre som ikke har mulighet til å feire med en kjærlig familie.

Skjermbilde 2012 12 24 kl 12 55 36

Cecilia Dinardi jobber til daglig i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) og er grunnlegger av rettighetsorganisasjonen Unge Duer som arrangerte sin første julefest i fjor. Hun ble i 2011 kåret til «Årets forbilde» som hvert år deles ut til en person med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig insats for barn og unge, og for et par dager siden hadde hun også en fin kronikk på NRK Ytring som handler om skammen rundt det å være ensom: De usynlige

I det hele tatt føler jeg meg heldig som får være med på dette arrangementet og muligheten til å gi en julefest til ungdommer som ikke har noe sted å være i jula, enten det er barnehjemsbarn, flyktninger eller andre. Og det blir en spennende kveld!

Velkomstvert er Alexander Hillervik, mens velkomstvertinne er selveste Louiza Louibi. Kulturansvarlig er den sjarmerende og nydelige Nassima Dzair, som også skal fremføre noen tekster fra scenen i løpet av kvelden.

Den profesjonelle og svært talentfulle fiolinisten Aja Humm skal opptre, og Aslak Nore kommer innom for å lese litt for oss. Artisten Sheldon Blackman skal få Cafeteatret til å svinge, og jeg gleder meg også til å høre vinner av NM i poesi-slam Sarah Ramin Osmundsen fremføre sine ord og toner.

Du kan lese om hele programmet og se flere bilder og videoer på denne siden.

Det blir en spennende utfordring å kjøre lyd og lys for disse artistene på et relativt ukjent lyd- og lysanlegg, men det går vel greit håper jeg. Jeg var innom Cafeteatret her på Grønland for noen dager siden for å sjekke ut utstyret, og det så ut til å være overkommelig selv for en amatør som meg.

Så der har du julekvelden min. Det ryktes at rundt 70 ungdommer har meldt seg på, og jeg har også hørt at NRK Dagsrevyen kanskje stikker innom i løpet av kvelden for å lage en liten reportasje, så følg med på nyhetene i kveld! Det blir mat, musikk og et fantastisk fargerikt felesskap!

På samme måte som min tidligere SV-kollega inspirerte meg til å gjøre noe for andre, så håper jeg at denne bloggposten kan inspirere deg også til å gjøre det samme. Kanskje neste år, kanskje om to år, kanskje om fem år. Ikke alle har muligheten hvert år, fordi vi har barn og familie vi skal stille opp for, men kanskje har man muligheten en fremtidig jul, og da håper jeg andre også stiller opp. Det er mange som trenger oss!


Kanskje jeg og andre tvitrer litt fra julefesten i kveld. I så fall er hashtagen du skal følge #udjul og du finner meg på Twitter som @CiViX, Cecila er @CeciliaDinardi, Ingeborg er @Ingeborgborg, og organisasjonen selv kan du følge på @UngeDuer. Julefesten har sin egen Facebookside her.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!