Rå løk mot influensa?

Last updated on 26. juli 2015

3871 10151369260786131 2001111123 nHøsten 2012 støtte jeg på en historie som ble delt mye på Facebook. Nå som saker om influensa fyller nettavisene har den dukket opp igjen. Det er en lang tekst, og jeg siterer bare noen relevante utdrag, men du kan lese hele teksten for eksempel her.

I 1919 mens influensaen tok livet av 40 millioner mennesker, var det en lege som reiste rundt og besøkte så mange gårder som mulig for å se om han kunne bidra til å bekjempe sykdommen. Mange bønder og deres familier hadde fått sykdommen, og mange døde.

På sin reise traff legen en bonde som til hans overraskelse var frisk og rask, og det var også hans familie. Når legen spurte hva denne bonden gjorde forskjellig fra andre svarte bondekona at hun hadde lagt en skrellet løk på en skål i hvert rom i huset (det var trolig bare to rom den gang). Legen trodde ikke det han hørte, og spurte om han kunne få en av løkene for å se på den under mikroskop. Han fikk med seg en, og under mikroskopet oppdaget han influensavirus i løken. Åpenbart hadde den absorbert viruset, og med det holdt familien frisk.

Nåja, jeg hørte denne historien hos min frisør. Men hun fortalte også at for mange år siden fikk mange av hennes ansatte influensa, og også mange av hennes kunder. Året etter plasserte hun flere boller med løk rundt om i lokalet, og til hennes store forundring, ingen av hennes ansatte ble syke. Dette må virke! Vi gjorde det forrige år, og ingen av oss fikk influensa.

[…]

En annen ting å tenke på… Mange ganger får vi magetrøbbel og vet ikke helt hvorfor. Kanskje er det løken som er problemet! De absorberer bakterier og dette er årsaken til at de holder oss friske fra forkjølelser og influensa. Men også nettopp av denne grunn skal vi ikke spise løk som har vært oppskåret en stund! Rester av kuttet løk er giftig for oss!

[…]

Så husk på: Det er ikke trygt å kutte en løk og så vente til neste dag med å bruke den i mat. Løken blir meget giftig bare over en natt. Meget skadelige bakterier som forårsaker alvorlige mageinfeksjoner (pga av overproduksjon av galle) og matforgiftning vil florere i slik løk.
Verdt å prøve kanskje i disse infulensatider…

Er dette virkelig sant? Er det slik at løk suger til seg bakterier og virus fra omgivelsene slik at folk blir friske? Er det sant at dette også gjør at en oppkuttet løk er farlig fordi den vil inneholde så mye bakterier og virus den har sugd til seg at man blir syk av å spise den?

Nei. Selvsagt er ikke dette sant.

Som vanlig når du møter slike utrolige saker som deles på Facebook bør du sjekke med for eksempel Snopes.com før du deler videre eller liker det. Snopes har en artikkel om dette som du kan lese her. Andre som har debunket dette er Hoax-Slayer og About.com: Urban Legends.

Noen av årsakene til at dette ikke virker er:

  • Virus kan ikke overleve særlig lenge i smittsom tilstand utenfor en vertsorganisme, og bakterier trenger et fuktig miljø og har svært liten egen bevegelsesevne. De kan leve i kort tid i dråper av spytt, snørr og slim fra hosting, prosjektiloppkast eller nys, men kan ikke sveve rundt i luften av seg selv. Derfor er det umulig at virus og bakterier kan suges til løk fra omgivelsene, rett og slett fordi disse mikroorganismene ikke eksisterer på den måten, og ikke kan vandre fra A til B i et rom på egen hånd.
  • Denne legen i starten av historien kunne ikke ha sett virus i mikroskop i 1919. Virus er så små at man ikke kan se dem i optiske mikroskoper. (Korreksjon: Poxvirus kan så vidt sees i optiske mikroskop, men alle andre virus, blant annet de som gir forkjølelse og influensa, er alt for små. Ingen virus var likevel observert i mikroskop i 1919.) Det kreves elektronmikroskop, og det første elektronmikroskopet med høyere oppløsning enn et optisk mikroskop kom ikke før i 1933. Det første viruset ble ikke sett før i 1952.
  • Ingen matvarer «tiltrekker seg» bakterier eller virus. Enkelte matvarer gir derimot bedre grunnlag enn andre for at bakterier skal dele seg og vokse i antall, men dette er bakterier som allerede er i matvaren, ikke nye bakterier som suges inn fra omgivelsene.
  • Historiene har ingen navn eller detaljer som gjør det mulig å verifisere dem. Typisk for vandrehistorier og myter.
  • Ideen om løken kommer nok fra en tid før man kjente til bakterier og virus, og hvor man trodde sykdom handlet om «miasma», en slags giftig gass som spredte sykdom. I den forbindelse dukket det opp ideer om at noe som luktet sterkt kanskje kunne rense luften for denne miasmaen. Denne feilaktige ideen har så blitt «modernisert» til at løk heller enn å absorbere eller ødelegge miasma nå heller skal tiltrekke seg virus og bakterier.
  • Det er også en ganske utbredt ide at hvitløk skal hjelpe mot infeksjoner som forkjølelse. Det finnes ingen god vitenskapelig dokumentasjon på dette, men bidrar nok til ideen om at en løk kan hjelpe mot influensasmitte.

Så nei, en løk vil ikke beskytte deg mot influensa, hverken om du plasserer den i rommet eller spiser den. En oppkuttet løk er heller ingen bakteriebombe, og løk i maten er derfor ingen helserisiko.

Fant du noe feil i bloggposten? Gi meg gjerne beskjed via kontaktskjemaet eller kommentarfeltet nedenfor, så vil jeg korrigere feilen. Husk at du må spesifisere hva som er feil/upresist og hvorfor, helst med god dokumentasjon hvis relevant.


Vil du booke meg til foredrag om kritisk tenkning, vitenskapsformidling, sosiale medier eller annet? Ta en kikk på hva jeg kan tilby, mine tidligere oppdrag, og bookinginformasjon her!


Likte du dette? I så fall kan du støtte mitt arbeid ved å bli patron på patreon.com/tjomlid for å få tilgang til mer ekslusivt innhold og hjelpe meg til å produsere mer av det jeg brenner for!