I høyre marg på Facebook dukket det i dag opp en annonse for datingnettstedet Match.com:

Skjermbilde 2013 01 06 kl 19 05 18

Jeg hevet øyenbrynene da jeg så annonsen, fordi jenta på bildet vitterlig måtte være Emilie Nereng, aka Voe? Det undret meg at hun ble brukt på den måten i markedsføringen av Match.com.

Jeg tvitret om dette, men oppdaget like etterpå at Voe selv hadde blogget om denne saken i dag:

Skjermbilde 2013 01 06 kl 19 07 09

Det er forståelig at Voe blir irritert over dette, og hun påpeker at Facebook i sine betingelser eksplisitt sier at om de lar en annonsør bruke innhold fra en brukers profil, så må bruker selv gi tillatelse til dette. Dette på tross av at Facebook selv krever de ubegrensede, verdensomspennende rettighetene til alt materiale du selv laster opp på Facebook. En annonsør har altså ikke lov til å ta et bilde og bruke i sin annonse uten tillatelse.

I dette tilfellet aner det meg altså at det ikke er Facebook som er den skyldige, men derimot Match.com selv. Det kan se ut som om de har brukt et bilde av en attraktiv norsk jente i sin markedsføring, uten å spørre henne om lov, og uten å betale henne for rettighetene til bildet.

Ille.

Men det som gjør saken ekstra absurd er at Emilie Nereng i følge henne selv bare er 14 år på bildet som er brukt! Og hva sier Match.com i sine egne betingelser? Jo:

Skjermbilde 2013 01 06 kl 19 02 32

Man må altså være fylt 18 år for å bruke datingnettstedet, men de reklamerer for det ved å bruke et bilde av en fjorten år gammel jente. Det er ganske betenkelig. Ikke bare fordi det er i konflikt med brukermassen de selv henvender seg mot, men også fordi det er ekstra kritikkverdig å misbruke bilder kommersielt av en person som ikke ennå engang er myndig.

Pinlig, Match.com!

 • Cassandra Nordheim

  Kan jo bli spennende å se hvilke følger dette vil få, både for facebook og match

 • Det er i alle fall tydelig at du ikke finner «Match-jentene» på Match… #Falskreklame

 • Enda en grunn til at jeg ikke har profil på tryneboka…

 • My guess: ingen i det hele tatt…

 • Guest

  ingen for Facebook ihvertfall. Facebook kan gjøre akkurat hva de vil med bildene dine, de eier bildene du legger ut, dette har du selv godtatt når du lagde profil.

 • enlitenkommentar

  Men så er det jo ein reklame for nettstaden NO.match.com, ser eg, så då kan det jo ikkje vere så farleg likevel ;)

 • Hehe ja, de er litt uheldige med det norske subdomenet :-)

 • Pikejensen

  Ser den, men så vidt meg bekjent er det lover og regler for å utnytte mindreårige barn på en slik tjeneste. Det er jo ingen tvil om at Match.com retter seg mot voksne mennesker for varige og seksuelle relasjoner, og da blir det forkastelig å bruker et bilde av en 14 år gammel jente som lokkemat for gamle griser som leter etter ‘kjærligheten’ på nett. Det er så jeg blir kvalm.

  Når jeg sier seksuelle relasjoner så er det en naturlig del av det å være i et voksent forhold, men for en 14åring bør det ikke være det. Det er også/bør være helt uvanlig at en 14åring leter etter kjærligheten på Match.com

 • Sylfest
 • G_A

  Som om det er mulig å se at Voe er 14 i stedet for 22 år på det bildet. Akkurat den kritikken synes jeg blir litt tynn. Samtidig har de jo heller ikke plukket ut et bilde av Voe og brukt det uten å spørre om lov, en bruker på nettstedet har sannsynligvis bukt bildet av Voe og også gitt Match.com tillatelse til å bruke bildet. Jeg synes ikke akkurat Voe er en A-kjendis av et kaliber som gjør at en annonsør burde kjenne henne igjen førannonsen publiseres.

  Derimot spørs det vel om Match ikke burde sikre at de har legitimasjonspapirer som viser at noen er den de gir seg ut for å være før de bruke bildet av dem.

 • Pingback: Security Partners ekle Facebookannonse | unfiltered perception()

 • Voe har en oppfølgingssak på blogit: http://blogit.no/2013/01/16/facebook-kan-selge-bildene-dine/ Det er visst flere nettsteder som har brukt bildet.